Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
Değerli kardeşim,
Bu forumda gerçekleri konuşmamız şart. Sadece gerçekleri, başka hiçbirşeyi ifade edemeyiz. Volkswagen'in ve diğer markaların bu yıllarda otomobilleri nasıl ürettiğini, müşteriye nasıl sattığını ve amaçlarının ne olduğunu biliyoruz, değiştiremiyoruz, biz de onun bir parçası oluyoruz.
Volkswagen konumuzun özünde olduğundan bu marka ve PASSAT sahipleri olduğumuzdan da bu model üzerinden gideceğim.
Volkswagen Passat 70'li yıllarda uyduruk ve basit bir otomobilken 80'li yıllarda ergenlik ve 90'li yıllarda da yetişkinlik çağını yaşamış, piyasada kendini sağlam yerleştirdikten sonra da 2000'li ve 2010'lu yıllarda kaliteli, büyük ve diğerlerine göre hesaplı ve donanımlı bir araç haline gelmiştir. Almanya'da taksici, mümessil ve ev kadını/aile babası arabası olmuş, halen de bu etiketle alınıp kullanılmaktadır, çok satılmakta ve Türkiye'deki gibi de büyütülmemektedir.
Almanya'da PASSAT'ın ne olduğunu çok çok iyi biliyorlar. PASSAT'ı alanlar ilk önce fiyatının uygun olmasından yola çıkıyorlar, Fiyatlandırmada MERCEDES-BENZ, BMW ve AUDI'den hemen sonra geldiği için satış rakamları diğerlerine göre yüksek ve daima da 1. sıradadır. Almanya'da en çok satılan 2.0 TDI 6-DSG VARIANT kasadır, benzinli sedan yok denecek kadar azdır, 1.6 TDI de öyle.
Türkiye'de durum tamamen değişiktir. Hem vergilendirme, hem de üretici ile tüketici arasında distribütör olması sebebi ile burada PASSAT otomobile aç tüketici toplumu tarafından bilhassa da fiyatlandırmadan dolayı hemen daha üst sıralara taşınmış, taşıyan hem distribütör, orada olmasından memnun olan da tüketicidir. Hepimiz Türkiye'de PASSAT'a binmekten azami memnuniyet duymaktayız, bunu biz yarattık, biz bir parçası olduk, biz böyle olmasını istiyoruz, distribütör ise tüketicinin taleplerine azami derecede dikkatsiz ve umursamaz davranmakta, aracı sürekli pahalı ve seyrek donanımla getirtmekte, aracın Alman malı olması, dizel motorunun az yakıt tüketmesi, benzinli motorun zaman zaman yakıt veya vergi avantajı sağlaması veya bazen de bazılarına göre dezavantaj sağlaması ama yine de çok fazla sayıda dizel/benzinli/düz/otomatik kombinasyonu sağlayabilmesi ve Volkswagen markasının son 20 yılda büyük atak yapmasından dolayı gittikçe daha fazla tercih edilmesinden dolayı bu markanın bu modeli sağlam bir piyasa oluşturmuş, tüm mevcut ve müstakbel araç sahipleri de bundan faydalanmak istemektedir.
PASSAT aldığınızda bir KULÜBE üye olduğunuzu hissediyorsunuz.
Ama gerçekleri konuşcağız, üretici aracı daha hesaplı, daha ekonomik ve daha ucuza üretme peşindedir, her zaman, ama aynı zamanda aracı daha çekici, daha teknolojik, daha gelişmiş ve daha tasarruflu da üretmek istemektedir. B6/B7 kasalar kötü araçlar değillerdi, B5/B5.5 kasalar mükemmeldi, kruvazör gibi, AUDI'den en ufak bir farkı yoktu, o nedenle zaten Volkswagen bu kasadan hiç para kazanamadı. B8 kasada pandizotun altı çıplak, yedek lastik havuzu çıplak, yedek lastiğin ortasındaki köpük yok, orta konsoldaki çekmecek OPEL INSIGNIA'ya benzemiş, Cruise Control artık direksiyonda 4-5 tuştan ibaret, o yok, bu yok, şu yok.
Şaşırmayın, bu Volkswagen'in aracı daha düşük maliyetle üretmek istemesinin sonucu. B8 kasa PASSAT çıkarmasının sebebi tamamen maliyet kaygısı ve üretim opzimizasyonu. B7'de Xenon ve LED stop donanımının ne kadar masraflı ve maliyetli olduğunu düşünebiliyor musunuz, B8'de LED daha iyi, arka stoplar daha dar ve ince, ama bu daha düşük maliyete de hizmet ediyor. B7 Comfortline-Highline-Exclusive donanımda tamponda devasa SİS FARI ve DÖNÜŞ FARI var, B8 kasada ne var, hiç baktınız mı iyice? Trendline'de plastik ALÜMİNUYUM kaplı bir plaka var, Comfortline ve Highline'da halojen sis farı var, ve çok da büyük değil, küçük ve dar.
HIGHLINE'da motor kaputu ve farların üzerindeki krom nikelaj şerit ne kadar hoşunuza gitti, değil mi? Dikkatinizi buraya toplamak için. Jantlar nasıl 1" daha büyüdü, omuz çizgisi nasıl belirginleşti, koltuklarda baldır desteği geldi, 3 bölgeli klima geldi, ama gelenler bazı şeyleri de götürdü, neleri götürdüğünü zamanla göreceğiz, bunun için benim aracın motor, bagaj, yürür aksam ve alt bölümünü de incelemem gerek.
Yani durum budur değerli dostlar, B6/B7 bitti, PQ46 bitti, geldi yerine MQB. Güzel şeyler getirdi, AID mesela, veya 20.5 santim navigasyon, ama beni mesela üzen 1'er LED'den ibaret iç aydınlatrma. ÇOK LOŞ... Az önce kendi aracımın içine baktım gece karanlığında, eski tip lamba olmasna rağmen ışıl ışıl. Otoparktaki içi bej Comfortline B7'ye baktım, içi ferah ve aydınlık. Peki neden bir ilerleme yapıp aracın içini çepeçevre LED şerit ile döşemiyor Volkswagen? Yeni kasa demek yeni fırsatlar demek, bu fırsatlardan birisi mevcut araçta mecburen takılması ve yapılması gerekenleri yeni araçta yapmak zorunda olmamak, birisi de aydınlatma mesela, veya yürür aksam. Arka dingilin "seyreltildiğini" okudum. B6/B7/CC'de arka dingil oldukça komplikeydi, B8'de bazı kollar, bağlantılar vb. çıkartılmış, sistem basitleştirilmiş. Halen bağımsız, ama daha basit. Bakacağım mesela özellikle buna.
Neyse, araç kendini PREMIUM ilan etmeye çalışmıyor. Doğuş Otomotiv'e fabrika araçları yolluyor, Doğuş kendi reklam departmanına reklam filmi sipariş ediyor, reklam filmi senaristleri ve metin yazarları JETTA'da başlattııkları ve üzerine ipotek koydukları PREMIUM sözcüğünü öldürüp öldürüp diriltiyorlar, reklamda 19" Verona R-Line jantl ve paketli HIGHLINE gösteriliyor, showroom'da onunla görsel olarak pek ilgisi olmayan ve kardeşi olması gerekirken, ana ve baba bir olması gerekirken araçlar arasında donanım paketi (ve fiyat farkı) nedeni ile üvey ve evlatlık gibi farklar var.
Daha yakın zamanda ayrıntılı bir incelemem yapmam gerek, kafam çok dolu. PREMIUM sözcüğünü aklınızdan çıkartın, bu Doğuş'un reklam sloganı, gerçekleri saymak ve söylemek zorundayız, Doğuş Otomotiv her zamanki gibi ve her kasa değişikliğinde yaptığı gibi B8 kasayı zam yapmak için kullandı, model yılı değişikliğinde yine zam yapacak, Türkiye'de bir önceki yılın modeli ile yeni yılın modeli AYNI FİYATA SATILIR MI...??? İmkansız.
Ama Almanya'da Volkswagen B8 kasa PASSAT fiyatlarını aynı tuttu, model yılı farkı zammı da yok Almanya'da, bu tamamen ülkemize ve özellikle de Doğuş Otomıotiv'e özgü. Arkadaşlar, esnafsanız, tüccarsanız, fabrikatörseniz ve satamadığınız ürününüz varsa Doğuş'a verin, 2-3 katı fiyatla onu öyle bir satar ki, biz bile şaşırırız.
Bu konuları ilk PASSAT'ımı aldığımdan bu yana yazar dururum, ama B8 kasada bu özellikle çok belirginleşti, bu nedenle ben de daha ayrıntılı yazma ihtiyacı duyuyorum.
Selam ve sevgiler,
Taner Göde