Tarhana demişken, maşallah zengin memleketimin yemek kültürü zengin olduğu gibi aynı isimli yemeğin de memleket çapında farklı yapılış şeklinden kaynaklanan farklı tadları ve görüntüleri de var.
Tarhananın herhalde 10 farklı çeşidini duymuş, görmüş, tadmış ve yemişimdir. Maraş tarafında elle kıtır kıtır yenilenin de beyaz renkte içilenine kadar, bizim buralarda ise şu aşağıdaki görüntüden...
Duyanlara garip gelebilir, "çorba yanında bir şey mi yenilirmiş" falan da diyebilirsiniz hatta ama bizim buralarda, eş, dost ve akraba çevresinde tarhana çorbası mevsimine göre ya siyah zeytin ya da çekirdeksiz sarı üzüm eşliğinde yenir. Yani iki kaşık çorba tek zeytin gibi eşlemelerle.
Tarhana çorbası (yöremiz tabiriyle tarhana aşından mütevellit "
darnaşı" ) nasıl yenildiği bir tarafa, nasıl yapıldığı konusunda herhalde herkes hemfikirdir, analarımızın yoğun emeği, iş gücü, ellerinin tadı, ağızlarının besmelesi ve pişirme esnasındaki küçük lezzet sırları konusunda hiç fark olduğunu zannetmiyorum...
Sağolasınız.