Konuyu Değerlendir: Güncel Değerlendirme :
MERHABA ARKADAŞLAR
2006 YILINDA ALDIĞIM Volkswagen TOUAREG 3.0 TDI ARACIMI ŞEHİR İÇİNE TAŞINMA NEDENİYLE 2011 YILINDA SATIP YERİNE O YILDA ÇIKAN MAKYAJLI C180 ALMIŞTIM.
BU YAZIMI DAHA ÖNCE BAŞKA FORUMDA 02.07.2011 TARİHİNDE YAYINLAMIŞTIM ANCAK BU SİTENİN Volkswagen DIŞINDA ARAÇ BÖLÜMÜ OLDUĞUNU SEVGİLİ MERT KARDEŞİMDEN ÖĞRENDİM.
KENDİSİ BMW HAKKINDA ÇOK GÜZEL YAZMIŞ, BENDE ÖZENDİM VE PAYLAŞMAK İSTEDİM. GERÇİ KASA DEĞİŞİMİ OLDUĞU İÇİN GEÇ KALMIŞ SAYILIRIM AMA 3 YILLIK BİRİKİM YİNE DE FAYDALI OLABİLİR.
Şanziman ve motor dışındaki, beğendiğim (+) ve beğenmediğim(-) yenilikleri aşağıda sıralamaya çalıştım. Bunlardan bir kısmı zaten makyaj öncesinde olan özellikler ama yine de birlikte değerlendirmekte yarar görüyorum.
(Aşağıdaki değerlendirmeler Avantgarde Fascination versiyonu içindir)
+ Aracın içinde ilk dikkati çeken yeni direksiyon simidi bence, eskisinden çok farklı. 150bin euroluk CLS modeli ile aynı direksiyon (12 tuşlu) konulmuş. Muhtemelen ileride Mercedes'in tüm modellerinde kullanılacak. (Volkswagen ortak direksiyonu gibi)
+ Hill Holder standart olan frene, E ve S serisindeki gibi Hold fonksiyonu ilave edilmiş. Özellikle trafik ışıklarında beklerken vitesi park pozisyona alıp el frenini çekmek yerine frene kuvvetlice basınca kadranda HOLD yazısı beliriyor.
Frene tekrar basınca veya gaz verince hold fren kilidi boşalıyor. Benim sık kullandığım bir özellik, sevdim.
+ Kadran bilgi ekranının çözünürlüğü artmış ve renklenmiş. Araca binildiğinde sizi km kadranında bir Mercedes C serisi resmi karşılıyor. Kemer takmazsanız görsel ve işitsel olarak uyarı alıyorsunuz. Kadrandaki görsel kemer takma uyarısını direksiyondaki OK tuşuyla silebilirsiniz ancak sesli uyarının şiddeti kemer takıncaya kadar artarak devam ediyor. Ayarlar menüsünde yapılacak işlemler renkli resimlerle desteklenmiş. Makyaj öncesi bilgi ekranı çok sıradandı.
+ Radyo-CD, klima, havalandırma kanalları, ön konsol E serisine benzetilmiş, 17 inç jantlar bile E serisi ile aynı model. Yeni C’ye, kompakt E-Class denebilir.
+ 2009 yılında yapılan EURO NCAP test sonucu 5 yıldız alan C serisi güvenlik konusunda beklentileri karşılıyor. Ön koltuk başlıklarında, arkadan çarpmalarda kamçı etkisini önleyen Neck-Pro özellik, 9 airbag (önler,sürücü diz,ön ve arkada yanlar,perdeler), lastik basınç uyarısı, Isofix bağlantı standart.
+ 225/45R17 lastiklere rağmen süspansiyonlar konforlu. Bel ağrısı çektiğim için benim için koltuk ve süspansiyonlar önemli. Henüz bel ağrısı yaşamadığıma göre rahatlıkla konforlu diyebilirim.
+ Sürücü bel desteği (makyaj öncesi vardı) işlevsel, bence sağ ön koltukta da olmalıydı. Yarı deri,yarı kumaş kombinasyonunda siyah daha iyi duruyor çünkü panoramik tavan sayesinde iç mekan çok aydınlık. Eğer koltuk döşemesi açık renk alınırsa ön kokpit ve halıda açık renk geliyor. Bir de panoramik sunroof aydınlığı eklenince göz yorucu hale gelebilir.
+ Çift sunroof (panoramik) makyaj öncesi de vardı, sadece öndeki cam tavan açılıyor. Tavan perdesi ön ve arkada birlikte açılıp, kapanıyor. Havalandırma pozisyonuna getirmek için önce perdenin açılması gerekiyor. Halbuki klasik sunroofta havalandırma pozisyonu sürgülü perdeden bağımsızdır. Sunroof açıkken ortaya çıkan ağ şeklindeki rüzgar kesici sayesinde, 100 km/h civarında içeride saçları dağıtacak kadar hava sirkülasyonu oluyor. Cabriolet havası verdiği için bence iyi ama daha yüksek hızlarda rahatsız edebilir. Perdesi kapalı olsa bile güneşli bir havada panoramik tavanlı aracın içi çok ısınıyor. Özellikle güney illerimizde bu aracı gölgede veya kapalı bir alanda park etmek gerekir.
+ ILS akıllı far sistemi ve adaptif uzun far yardımcısı muhteşem bir şey, kesinlikle faydalı. Daha önce E ve S serisinde alınabilen bir özellikti. Uzun far yardımcısı hatasız çalışıyor. Uzunlar açıkken far hüzmesi karşıdan gelen aracın farları ile çakıştığında, uzun farlar kısalara geçiyor. Önde giden ve karşıdan gelen olmayınca eğer hızınız 60km üzerindeyse yine uzunlara geçiliyor. 40km/h hıza düştüğünüzde yolda araç olmasa da uzundan kısalara dönülüyor. Yol kenarındaki lambalardan ve ışıklı reklam panolarından etkilenmemesi olumlu.
Xenon farlar direksiyon hareketiyle yön değiştiriyor. Karşıdan gelen araç algılandığında sol kısa farın gücü araç yaklaştıkça azalıp, sağ farın menzili artıyor. Bu arada trafiği soldan olan ülkeler unutulmamış. Örneğin Kıbrıs’a araçla gittiğinizde ayarları kadrandan “soldan trafik” olarak değiştirebilirsiniz. Farların optik sensörü, yağmur sensörü gibi dikiz aynasının arkasında.
+ Yağmur sensörü silecekleri yağmurun şiddetine göre çalıştırıyor. Park halinde araçta sunroof açıksa kontak kapalı ve kapılar kilitli olduğunda dahi yağmur başlarsa sunroof kendiliğinden kapanıyor ve havalandırma pozisyonunda kalıyor. Tam kapanmasını tercih ederdim ama sanırım araçta bırakılan evcil hayvanlar için düşünülmüş. Eğer camlar açıksa kapanmıyor, sensör sadece sunroof üzerine etkili.
+ Far ve silecek kontrolleri direksiyonun solundaki aynı kol üzerinde toplanmış. Araca yabancı olanlar boşuna direksiyonun sağında silecek kolu arıyor. Tempomat (cruise control) kumanda kolu yine direksiyonun solunda. Otomatik vitesli araçlarda (manuel vitesli Mercedes Türkiye’de satmaz) sağ elinize fazla iş düşmüyor.
+ Biri değişken,diğeri sabit 2 adet hız sınırlayıcı Speedtronic sistem mevcut.
Değişken hız sınırlayıcısı sürüş sırasında değiştirebilirsiniz, değişken hız sınırlayıcı aktif haldeyken kick down (sollama vb durumda) yaparsanız, belirlediğiniz sınırı aşabilirsiniz. Sabit sınırlayıcıyı ise 160 km/h dan itibaren 10 km/h aralıklarla araç duruyorken ayarlayabilirsiniz ve kick down ile belirlediğiniz sınırı geçemezsiniz. Cruise control aktive edildiğinde km kadranında aracı kullanabileceğiniz hız aralığı ışıkla gösteriliyor. Eğer hız sabitleyici örneğin 160km/h hızda aktifse 160’ın üzerindeki ışıklar yanmıyor.
+ Thermatic klima istenilen soğutma ve ısıtma değerlerine çok çabuk ulaşıyor. Klimanın dış hava sirkülasyonunu kapatan düğmesine uzun bastığınızda açık olan tüm camlar ve sunroof kapanıyor. Bu özellik örneğin bir tünele girerken faydalı. Aynı düğmeye tekrar bastığınızda ise camlar ve sunroof önceki konumlarına geri dönüyor. (ince düşünülmüş bir detay, sevdim)
+ Uzaktan kumanda ile camlar ve sunroof kapatılıp açılabiliyor ama bunu sadece aracın sol tarafından yapabiliyorsunuz. (nedenini anlamadım)
+ Makyaj sonrası motor kaputu alüminyumdan üretilerek araç hafifletilmiş, ağırlık merkezi daha aşağı çekilmiş (kullanıcının fark edeceğini sanmıyorum)
+ Ön ve arka kapılarda, kapı açma mandalları ve kapı kolları içten aydınlatılmış.
Tüm bunlar dikiz aynasındaki ambiyans aydınlatma ile gece çok hoş görünüyor.
+ Makyaj öncesindeki LED'li gündüz farı ve sinyallere ilave olarak arka park ve fren lambaları da LED'li olmuş. Artık plaka lambası bile LED’li. Ön sis farları, arka sis farı ile birlikte yanıyor. Diğer markalarda olduğu gibi ön sis farları arka sis farından bağımsız çalıştırılamıyor. Yani ön tarafta sis varsa aracın arka tarafında da sis vardır düşüncesi var, mantıklı.
+ Standart ses sistemi olan Audio20, 14.7cm TFT ekranın çözünürlüğü iyi, güneş ışığından etkilenmemesi olumlu. Eski kapaklı ekrandan vazgeçilmesi yerinde bir karar. Ses kalitesi oldukça yeterli, örneğin BMW 3 serisinin standart ses sistemi olan “Business” ile karşılaştırırsak kesinlikle uzak ara daha iyi. Hatta BMW’nin bir üst seviye ses sistemi olan “Professional”dan bile daha iyi. Yeni telematik versiyonu sayesinde Audio20 Mercedes’in yeni Becker Map Pilot navigasyonu ile uyumlu hale getirilmiş. Daha doğrusu “Becker Map Pilot” navigasyon makyajlı C serisi ile başladı diyebiliriz.
+ Kol dayama içinde USB girişi, 16GB kapasiteli bellek ile sorunsuz çalıştı. USB portu 32GB kapasiteye kadar uyumlu, mp3klasör ve dosyalarını albüm kapağı ile ortadaki ekrandan görebilirsiniz. Albüm kapağını gösteren “cover art” fonksiyonu makyajla birlikte gelen yeni özelliklerden. Eskiden ön kol dayama içinde sadece Aux-in vardı, makyaj sonrası standart donanıma USB port ilave edilmiş, çok yerinde bir karar bence. iPhone girişi ise opsiyonel donanımda.
+ Bluetooth telefon sistemi makyajlı modelde geliştirilmiş, kısa mesaj özelliği eklenmiş. Sistem 15 ayrı cep telefonu ile eşleşmeyi hafızaya alıyor ama aynı anda sadece bir tanesiyle aktif olabiliyor. Eskisini arkadaşımın aracında incelemiştim.Yenisinde kullandığınız cep telefonundan Bluetooth özelliğini kapattığınızda araçtaki monitörde görünen telefon rehberinizdeki isimler kayboluyor. Eskisinde ise aracı valeye vs. verdiğinizde tüm telefon rehberi, arama kayıtları, gelen giden tüm aramalar görünüyordu. Ayrıca Bluetooth yoluyla kablosuz müzik aktarımı özelliği eklenmiş. (Ör.cep telefonundaki müzikler kablosuz dinlenebiliyor)
+ Ön ve arka kol dayamada eşya gözleri ve bardaklıkların, ön koltuk arkalarında ceplerin, ön yolcu ayak bölgesinde filenin, ön tamponda park sensörlerinin, bluetooth, cruise control, servotronic direksiyonun, elektrikli deri-kumaş koltukların, diz hava yastığının, sigara donanımının standart olması olumlu. (burada sözüm tüm bunları, en üst donanım paketi olan Comfort Plus Lifestyle Edition’da bile opsiyonel listesine alan BMW 3 serisine)
+ Kabin içi ses yalıtımı beklenildiği gibi başarılı, motor sesi, rüzgar sesi duyulmuyor. Yangın söndürücü bir Mercedes klasiği olarak sürücü koltuğunun altında. Arka koltuklar rahat ancak arka diz mesafesi sınırda. (daha iyisi için E-Class)
+ Bagaj kapağı uzaktan kumanda ile açılabiliyor ama kapatılamıyor, merkezi kilitten ayrı olarak kilitlenebiliyor. Bagaj sol yan duvarındaki file küçük eşyaların savrulmaması için olumlu. Sağ ve sol bagaj kenarında çanta kancaları iyi düşünülmüş,maliyeti düşük ekipman. Bagajın hacmi 4 kişilik ailenin uzun tatiline yetecek seviyede (480lt)
+ Birkaç detay:
*Vites kolunun önündeki küllük çıkarıldığında sürgü kapaklı, tabanında sigara içilmez amblemli bir saklama gözü kazanılıyor.
*Yakıt azalıp yedek depoya geçildiğinde ekranda kalan menzil yerine yakıt alan bir araç resmi çıkıyor ve depo kapağının olduğu tarafı okla gösteriyor.
*Anahtardaki bagaj açma düğmesi, anahtar kontağa takılı durumdaysa çalışmıyor.
*Araç hareket halindeyken sol ön kapıdaki bagaj açma düğmesi çalışmıyor.
*Ön camı her 10uncu kez su püskürterek yıkamanızda far yıkama çalışıyor.
*Audio20 ekranını analog saat olarak kullanabilir veya tamamen kapatabilirsiniz.
- Park yardımcısı Volkswagen'nin sisteminden çok daha geri, park sırasında beni yavaşlatıyor ve kaldırımdan epey açığa yönlendiriyor. Direksiyon Volkswagen'deki gibi kendisi dönmüyor. Üstelik sadece paralel park yeri gösteriyor.
Gereksiz bir ilave olmuş, kullanacağımı sanmıyorum.
- Attention Assist uzun yol kullanıcıları için gerekebilir, benim işime pek yarayacağını sanmıyorum.
Bunun yerine elektrikli arka perde olsa daha memnun olurdum.
- Kumaş-deri koltuklar elektrikli ama hafıza ve koltuk ısıtma yok. (bence Fascination donanımda olmalıydı)
- Navigasyon yok, isteğe bağlı bile gelmiyormuş. Satış uzmanı sonradan takılamaz dedi ama Almanya’da yetkili servisin sonradan montaj fiyatı 1500 euro. MB makyajlı C serisi ile Mercedes navigasyonda yeniden yapılanmaya gitti. Tüm Mercedes modellerde Becker Map Pilot sistemine geçiliyor. Sigara paketi büyüklüğündeki Becker navigasyon aleti torpido gözündeki yerine takılıyor. Mercedes ekranı ile uyumlu olan alet başka bir Mercedes araca aktarılabiliyor. Becker Map Pilot ön hazırlığı 300 euro, cihazın kendisi ise 600 euro. Araç alırken bence ön hazırlık kesinlikle alınmalı. Sonradan montaj işçiliği zahmetli ve maalesef yetkili servisler bu konuda yetersiz.
- El freni klasik sistem, halen sol ayaktan kumanda ediliyor, artık düğmeli el freni sistemine geçilmeliydi.
- Park sensörü son evrede ötmeye başladığından, alışana kadar dikkat etmek gerekiyor.
- Bagajdaki stepne, aracın orjinal jant ve lastiğinden küçük. Şimdiye kadar sattığım tüm araçlarımda stepneyi kullanılmamış olarak olarak verdim, o yüzden pek önemli değil.
- İç mekanda 220V priz ve bagajda 12V priz olmalıydı.
- Far grubu düğmesinde arkadan gece aydınlatması yok.
- Kadran kaçıncı viteste gittiğinizi göstermiyor. Sadece D şeklinde görünüyor.
- Dikiz aynasının arkasındaki sensör o kadar büyük ki, OGS cihazı yapıştırmak için yer kalmamış. Neyse ki yeni nesil OGS cihazları artık daha küçük.
- Yol bilgisayarı sadece “start” ve “sıfırlama” itibarıyla gidilen km, gidilen süre, ortama tüketim, ortalama hızı veriyor. Aynı parametreler “yakıt alımı” itibarıyla da olmalıydı.
- Standart donanımda arka koltuklar yatırılamıyor. Araç içinden bagaja erişim yok. Örneğin Ikea’dan aldığınız uzun rafları taşıyamazsınız.
- Arka koltukta ortada oturan şaft tüneli nedeniyle rahat edemiyor, ideal yolcu kapasitesi 4.
- Arka yolcular için ayak bölgesi aydınlatma unutulmuş. En azından en üst donanımda olmalıydı.
Son olarak;
Güncel olarak C serisi Start,Elegance,Avantgarde,Fascination,AMG paketleriyle satılıyor. Konfor donanım olarak en üst paket Fascination. Bence Fascination paket içine Becker Map Pilot ön hazırlığı, elektrikli arka perde, koltuk hafıza ve ısıtma, katlanır arka koltuklar, arka yolcu ayak aydınlatma, orijinal ölçülerde stepne dahil edilmeli veya Fascination Plus paket adı altında satılmalıydı.
En büyük rakibi olarak benzer fiyatlara satılan BMW (320d) ve Audi (A4 2.0TDI) sayılabilir.
Yılda ortalama 8bin km yol yaptığım için tercihim C180 CGI oldu. Daha fazla yol yapsaydım kesinlikle diğer 2 modelden birini seçerdim.
MERHABA ARKADAŞLAR
2006 YILINDA ALDIĞIM Volkswagen TOUAREG 3.0 TDI ARACIMI ŞEHİR İÇİNE TAŞINMA NEDENİYLE 2011 YILINDA SATIP YERİNE O YILDA ÇIKAN MAKYAJLI C180 ALMIŞTIM.
BU YAZIMI DAHA ÖNCE BAŞKA FORUMDA 02.07.2011 TARİHİNDE YAYINLAMIŞTIM ANCAK BU SİTENİN Volkswagen DIŞINDA ARAÇ BÖLÜMÜ OLDUĞUNU SEVGİLİ MERT KARDEŞİMDEN ÖĞRENDİM.
KENDİSİ BMW HAKKINDA ÇOK GÜZEL YAZMIŞ, BENDE ÖZENDİM VE PAYLAŞMAK İSTEDİM. GERÇİ KASA DEĞİŞİMİ OLDUĞU İÇİN GEÇ KALMIŞ SAYILIRIM AMA 3 YILLIK BİRİKİM YİNE DE FAYDALI OLABİLİR.
Şanziman ve motor dışındaki, beğendiğim (+) ve beğenmediğim(-) yenilikleri aşağıda sıralamaya çalıştım. Bunlardan bir kısmı zaten makyaj öncesinde olan özellikler ama yine de birlikte değerlendirmekte yarar görüyorum.
(Aşağıdaki değerlendirmeler Avantgarde Fascination versiyonu içindir)
+ Aracın içinde ilk dikkati çeken yeni direksiyon simidi bence, eskisinden çok farklı. 150bin euroluk CLS modeli ile aynı direksiyon (12 tuşlu) konulmuş. Muhtemelen ileride Mercedes'in tüm modellerinde kullanılacak. (Volkswagen ortak direksiyonu gibi)
+ Hill Holder standart olan frene, E ve S serisindeki gibi Hold fonksiyonu ilave edilmiş. Özellikle trafik ışıklarında beklerken vitesi park pozisyona alıp el frenini çekmek yerine frene kuvvetlice basınca kadranda HOLD yazısı beliriyor.
Frene tekrar basınca veya gaz verince hold fren kilidi boşalıyor. Benim sık kullandığım bir özellik, sevdim.
+ Kadran bilgi ekranının çözünürlüğü artmış ve renklenmiş. Araca binildiğinde sizi km kadranında bir Mercedes C serisi resmi karşılıyor. Kemer takmazsanız görsel ve işitsel olarak uyarı alıyorsunuz. Kadrandaki görsel kemer takma uyarısını direksiyondaki OK tuşuyla silebilirsiniz ancak sesli uyarının şiddeti kemer takıncaya kadar artarak devam ediyor. Ayarlar menüsünde yapılacak işlemler renkli resimlerle desteklenmiş. Makyaj öncesi bilgi ekranı çok sıradandı.
+ Radyo-CD, klima, havalandırma kanalları, ön konsol E serisine benzetilmiş, 17 inç jantlar bile E serisi ile aynı model. Yeni C’ye, kompakt E-Class denebilir.
+ 2009 yılında yapılan EURO NCAP test sonucu 5 yıldız alan C serisi güvenlik konusunda beklentileri karşılıyor. Ön koltuk başlıklarında, arkadan çarpmalarda kamçı etkisini önleyen Neck-Pro özellik, 9 airbag (önler,sürücü diz,ön ve arkada yanlar,perdeler), lastik basınç uyarısı, Isofix bağlantı standart.
+ 225/45R17 lastiklere rağmen süspansiyonlar konforlu. Bel ağrısı çektiğim için benim için koltuk ve süspansiyonlar önemli. Henüz bel ağrısı yaşamadığıma göre rahatlıkla konforlu diyebilirim.
+ Sürücü bel desteği (makyaj öncesi vardı) işlevsel, bence sağ ön koltukta da olmalıydı. Yarı deri,yarı kumaş kombinasyonunda siyah daha iyi duruyor çünkü panoramik tavan sayesinde iç mekan çok aydınlık. Eğer koltuk döşemesi açık renk alınırsa ön kokpit ve halıda açık renk geliyor. Bir de panoramik sunroof aydınlığı eklenince göz yorucu hale gelebilir.
+ Çift sunroof (panoramik) makyaj öncesi de vardı, sadece öndeki cam tavan açılıyor. Tavan perdesi ön ve arkada birlikte açılıp, kapanıyor. Havalandırma pozisyonuna getirmek için önce perdenin açılması gerekiyor. Halbuki klasik sunroofta havalandırma pozisyonu sürgülü perdeden bağımsızdır. Sunroof açıkken ortaya çıkan ağ şeklindeki rüzgar kesici sayesinde, 100 km/h civarında içeride saçları dağıtacak kadar hava sirkülasyonu oluyor. Cabriolet havası verdiği için bence iyi ama daha yüksek hızlarda rahatsız edebilir. Perdesi kapalı olsa bile güneşli bir havada panoramik tavanlı aracın içi çok ısınıyor. Özellikle güney illerimizde bu aracı gölgede veya kapalı bir alanda park etmek gerekir.
+ ILS akıllı far sistemi ve adaptif uzun far yardımcısı muhteşem bir şey, kesinlikle faydalı. Daha önce E ve S serisinde alınabilen bir özellikti. Uzun far yardımcısı hatasız çalışıyor. Uzunlar açıkken far hüzmesi karşıdan gelen aracın farları ile çakıştığında, uzun farlar kısalara geçiyor. Önde giden ve karşıdan gelen olmayınca eğer hızınız 60km üzerindeyse yine uzunlara geçiliyor. 40km/h hıza düştüğünüzde yolda araç olmasa da uzundan kısalara dönülüyor. Yol kenarındaki lambalardan ve ışıklı reklam panolarından etkilenmemesi olumlu.
Xenon farlar direksiyon hareketiyle yön değiştiriyor. Karşıdan gelen araç algılandığında sol kısa farın gücü araç yaklaştıkça azalıp, sağ farın menzili artıyor. Bu arada trafiği soldan olan ülkeler unutulmamış. Örneğin Kıbrıs’a araçla gittiğinizde ayarları kadrandan “soldan trafik” olarak değiştirebilirsiniz. Farların optik sensörü, yağmur sensörü gibi dikiz aynasının arkasında.
+ Yağmur sensörü silecekleri yağmurun şiddetine göre çalıştırıyor. Park halinde araçta sunroof açıksa kontak kapalı ve kapılar kilitli olduğunda dahi yağmur başlarsa sunroof kendiliğinden kapanıyor ve havalandırma pozisyonunda kalıyor. Tam kapanmasını tercih ederdim ama sanırım araçta bırakılan evcil hayvanlar için düşünülmüş. Eğer camlar açıksa kapanmıyor, sensör sadece sunroof üzerine etkili.
+ Far ve silecek kontrolleri direksiyonun solundaki aynı kol üzerinde toplanmış. Araca yabancı olanlar boşuna direksiyonun sağında silecek kolu arıyor. Tempomat (cruise control) kumanda kolu yine direksiyonun solunda. Otomatik vitesli araçlarda (manuel vitesli Mercedes Türkiye’de satmaz) sağ elinize fazla iş düşmüyor.
+ Biri değişken,diğeri sabit 2 adet hız sınırlayıcı Speedtronic sistem mevcut.
Değişken hız sınırlayıcısı sürüş sırasında değiştirebilirsiniz, değişken hız sınırlayıcı aktif haldeyken kick down (sollama vb durumda) yaparsanız, belirlediğiniz sınırı aşabilirsiniz. Sabit sınırlayıcıyı ise 160 km/h dan itibaren 10 km/h aralıklarla araç duruyorken ayarlayabilirsiniz ve kick down ile belirlediğiniz sınırı geçemezsiniz. Cruise control aktive edildiğinde km kadranında aracı kullanabileceğiniz hız aralığı ışıkla gösteriliyor. Eğer hız sabitleyici örneğin 160km/h hızda aktifse 160’ın üzerindeki ışıklar yanmıyor.
+ Thermatic klima istenilen soğutma ve ısıtma değerlerine çok çabuk ulaşıyor. Klimanın dış hava sirkülasyonunu kapatan düğmesine uzun bastığınızda açık olan tüm camlar ve sunroof kapanıyor. Bu özellik örneğin bir tünele girerken faydalı. Aynı düğmeye tekrar bastığınızda ise camlar ve sunroof önceki konumlarına geri dönüyor. (ince düşünülmüş bir detay, sevdim)
+ Uzaktan kumanda ile camlar ve sunroof kapatılıp açılabiliyor ama bunu sadece aracın sol tarafından yapabiliyorsunuz. (nedenini anlamadım)
+ Makyaj sonrası motor kaputu alüminyumdan üretilerek araç hafifletilmiş, ağırlık merkezi daha aşağı çekilmiş (kullanıcının fark edeceğini sanmıyorum)
+ Ön ve arka kapılarda, kapı açma mandalları ve kapı kolları içten aydınlatılmış.
Tüm bunlar dikiz aynasındaki ambiyans aydınlatma ile gece çok hoş görünüyor.
+ Makyaj öncesindeki LED'li gündüz farı ve sinyallere ilave olarak arka park ve fren lambaları da LED'li olmuş. Artık plaka lambası bile LED’li. Ön sis farları, arka sis farı ile birlikte yanıyor. Diğer markalarda olduğu gibi ön sis farları arka sis farından bağımsız çalıştırılamıyor. Yani ön tarafta sis varsa aracın arka tarafında da sis vardır düşüncesi var, mantıklı.
+ Standart ses sistemi olan Audio20, 14.7cm TFT ekranın çözünürlüğü iyi, güneş ışığından etkilenmemesi olumlu. Eski kapaklı ekrandan vazgeçilmesi yerinde bir karar. Ses kalitesi oldukça yeterli, örneğin BMW 3 serisinin standart ses sistemi olan “Business” ile karşılaştırırsak kesinlikle uzak ara daha iyi. Hatta BMW’nin bir üst seviye ses sistemi olan “Professional”dan bile daha iyi. Yeni telematik versiyonu sayesinde Audio20 Mercedes’in yeni Becker Map Pilot navigasyonu ile uyumlu hale getirilmiş. Daha doğrusu “Becker Map Pilot” navigasyon makyajlı C serisi ile başladı diyebiliriz.
+ Kol dayama içinde USB girişi, 16GB kapasiteli bellek ile sorunsuz çalıştı. USB portu 32GB kapasiteye kadar uyumlu, mp3klasör ve dosyalarını albüm kapağı ile ortadaki ekrandan görebilirsiniz. Albüm kapağını gösteren “cover art” fonksiyonu makyajla birlikte gelen yeni özelliklerden. Eskiden ön kol dayama içinde sadece Aux-in vardı, makyaj sonrası standart donanıma USB port ilave edilmiş, çok yerinde bir karar bence. iPhone girişi ise opsiyonel donanımda.
+ Bluetooth telefon sistemi makyajlı modelde geliştirilmiş, kısa mesaj özelliği eklenmiş. Sistem 15 ayrı cep telefonu ile eşleşmeyi hafızaya alıyor ama aynı anda sadece bir tanesiyle aktif olabiliyor. Eskisini arkadaşımın aracında incelemiştim.Yenisinde kullandığınız cep telefonundan Bluetooth özelliğini kapattığınızda araçtaki monitörde görünen telefon rehberinizdeki isimler kayboluyor. Eskisinde ise aracı valeye vs. verdiğinizde tüm telefon rehberi, arama kayıtları, gelen giden tüm aramalar görünüyordu. Ayrıca Bluetooth yoluyla kablosuz müzik aktarımı özelliği eklenmiş. (Ör.cep telefonundaki müzikler kablosuz dinlenebiliyor)
+ Ön ve arka kol dayamada eşya gözleri ve bardaklıkların, ön koltuk arkalarında ceplerin, ön yolcu ayak bölgesinde filenin, ön tamponda park sensörlerinin, bluetooth, cruise control, servotronic direksiyonun, elektrikli deri-kumaş koltukların, diz hava yastığının, sigara donanımının standart olması olumlu. (burada sözüm tüm bunları, en üst donanım paketi olan Comfort Plus Lifestyle Edition’da bile opsiyonel listesine alan BMW 3 serisine)
+ Kabin içi ses yalıtımı beklenildiği gibi başarılı, motor sesi, rüzgar sesi duyulmuyor. Yangın söndürücü bir Mercedes klasiği olarak sürücü koltuğunun altında. Arka koltuklar rahat ancak arka diz mesafesi sınırda. (daha iyisi için E-Class)
+ Bagaj kapağı uzaktan kumanda ile açılabiliyor ama kapatılamıyor, merkezi kilitten ayrı olarak kilitlenebiliyor. Bagaj sol yan duvarındaki file küçük eşyaların savrulmaması için olumlu. Sağ ve sol bagaj kenarında çanta kancaları iyi düşünülmüş,maliyeti düşük ekipman. Bagajın hacmi 4 kişilik ailenin uzun tatiline yetecek seviyede (480lt)
+ Birkaç detay:
*Vites kolunun önündeki küllük çıkarıldığında sürgü kapaklı, tabanında sigara içilmez amblemli bir saklama gözü kazanılıyor.
*Yakıt azalıp yedek depoya geçildiğinde ekranda kalan menzil yerine yakıt alan bir araç resmi çıkıyor ve depo kapağının olduğu tarafı okla gösteriyor.
*Anahtardaki bagaj açma düğmesi, anahtar kontağa takılı durumdaysa çalışmıyor.
*Araç hareket halindeyken sol ön kapıdaki bagaj açma düğmesi çalışmıyor.
*Ön camı her 10uncu kez su püskürterek yıkamanızda far yıkama çalışıyor.
*Audio20 ekranını analog saat olarak kullanabilir veya tamamen kapatabilirsiniz.
- Park yardımcısı Volkswagen'nin sisteminden çok daha geri, park sırasında beni yavaşlatıyor ve kaldırımdan epey açığa yönlendiriyor. Direksiyon Volkswagen'deki gibi kendisi dönmüyor. Üstelik sadece paralel park yeri gösteriyor.
Gereksiz bir ilave olmuş, kullanacağımı sanmıyorum.
- Attention Assist uzun yol kullanıcıları için gerekebilir, benim işime pek yarayacağını sanmıyorum.
Bunun yerine elektrikli arka perde olsa daha memnun olurdum.
- Kumaş-deri koltuklar elektrikli ama hafıza ve koltuk ısıtma yok. (bence Fascination donanımda olmalıydı)
- Navigasyon yok, isteğe bağlı bile gelmiyormuş. Satış uzmanı sonradan takılamaz dedi ama Almanya’da yetkili servisin sonradan montaj fiyatı 1500 euro. MB makyajlı C serisi ile Mercedes navigasyonda yeniden yapılanmaya gitti. Tüm Mercedes modellerde Becker Map Pilot sistemine geçiliyor. Sigara paketi büyüklüğündeki Becker navigasyon aleti torpido gözündeki yerine takılıyor. Mercedes ekranı ile uyumlu olan alet başka bir Mercedes araca aktarılabiliyor. Becker Map Pilot ön hazırlığı 300 euro, cihazın kendisi ise 600 euro. Araç alırken bence ön hazırlık kesinlikle alınmalı. Sonradan montaj işçiliği zahmetli ve maalesef yetkili servisler bu konuda yetersiz.
- El freni klasik sistem, halen sol ayaktan kumanda ediliyor, artık düğmeli el freni sistemine geçilmeliydi.
- Park sensörü son evrede ötmeye başladığından, alışana kadar dikkat etmek gerekiyor.
- Bagajdaki stepne, aracın orjinal jant ve lastiğinden küçük. Şimdiye kadar sattığım tüm araçlarımda stepneyi kullanılmamış olarak olarak verdim, o yüzden pek önemli değil.
- İç mekanda 220V priz ve bagajda 12V priz olmalıydı.
- Far grubu düğmesinde arkadan gece aydınlatması yok.
- Kadran kaçıncı viteste gittiğinizi göstermiyor. Sadece D şeklinde görünüyor.
- Dikiz aynasının arkasındaki sensör o kadar büyük ki, OGS cihazı yapıştırmak için yer kalmamış. Neyse ki yeni nesil OGS cihazları artık daha küçük.
- Yol bilgisayarı sadece “start” ve “sıfırlama” itibarıyla gidilen km, gidilen süre, ortama tüketim, ortalama hızı veriyor. Aynı parametreler “yakıt alımı” itibarıyla da olmalıydı.
- Standart donanımda arka koltuklar yatırılamıyor. Araç içinden bagaja erişim yok. Örneğin Ikea’dan aldığınız uzun rafları taşıyamazsınız.
- Arka koltukta ortada oturan şaft tüneli nedeniyle rahat edemiyor, ideal yolcu kapasitesi 4.
- Arka yolcular için ayak bölgesi aydınlatma unutulmuş. En azından en üst donanımda olmalıydı.
Son olarak;
Güncel olarak C serisi Start,Elegance,Avantgarde,Fascination,AMG paketleriyle satılıyor. Konfor donanım olarak en üst paket Fascination. Bence Fascination paket içine Becker Map Pilot ön hazırlığı, elektrikli arka perde, koltuk hafıza ve ısıtma, katlanır arka koltuklar, arka yolcu ayak aydınlatma, orijinal ölçülerde stepne dahil edilmeli veya Fascination Plus paket adı altında satılmalıydı.
En büyük rakibi olarak benzer fiyatlara satılan BMW (320d) ve Audi (A4 2.0TDI) sayılabilir.
Yılda ortalama 8bin km yol yaptığım için tercihim C180 CGI oldu. Daha fazla yol yapsaydım kesinlikle diğer 2 modelden birini seçerdim.