PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : fren balatası çeşitleri



Hasan6154
12 04 2020, 11:04
http://blog.kolayoto.com/wp-content/uploads/2017/06/fren-balata-cesitleri-karsilastirma.jpg



Organik fren balatası

Fren balataları ilk üretilmeye başlandığında asbest malzemesi kullanılıyordu. Bu malzeme sıcağı absorbe edebiliyordu ve fren kampanyasının sürekli sürtünmesine karşı dayanıklıydı. Zaman geçtikçe asbest malzemesinin kanserojen olduğu anlaşıldı. Uzun süre kullanımında havaya asbest gazı yayıyor ve hava kirliliğine de neden oluyordu. Bunun üzerine üreticiler farklı malzemelerden fren balatası üretmeye başladı. Buna da organik fren balatası dediler.
Organik fren balataları artık ABD’de satılan yeni otomobillerin %67’sinde standart olarak geliyor. Türkiye’de standart ekipman olarak gelmesine daha çok var denebilir. Organik fren balataları fiber, lastik, karbon bileşenleri, cam, kevlar ve diğer malzemelerden meydana geliyor. Metal fren balatalarına göre daha fazla çevreye duyarlılar. Günlük kullanım için organik fren balataları uygun denebilir. Fazla ses yapmazlar, fren sisteminin aşınmasına fazla neden olmazlar.
Ancak negatif bir yanı da daha kısa sürede ömürlerinin tükenmesi. Organik yapıları nedeniyle metalik fren balatasına göre daha kısa bir sürede değiştirilmeleri gerekir.
Organik fren balataları Türkiye’de şimdilik bisiklet ve motorsiklet disk fren sistemlerinde yaygın olarak kullanılıyor.

https://i.resimyukle.xyz/GQTR1B.png (https://resimyukle.xyz/i/GQTR1B)





Seramik fren balatası

Fren balataları için bir diğer seçenek ise seramik. Yemek tabağı ve süs malzemelerine benzer seramik maddeden yapılan bu fren balatalarının hammaddesi biraz daha yoğun bir karışımdan ortaya çıkıyor. Daha dayanıklı olması için bu tercih ediliyor.
Seramik fren balataları metal fren balataları kadar yaygın değil. Henüz 80’li yılların ortasında ortaya çıktılar.
Seramik fren balatasının tercih edilme nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.


Düşük ses seviyesi: Fren pedalına bastığınızda sürtünme sesi duymanız neredeyse imkansız.
Kalıntı: Organik fren balataları ile karşılaştırıldığında seramik fren balataları neredeyse hiç toz ve artık bırakmaz.

Seramik fren balatalarının negatif sayılacak yanı ise üretim maliyeti. Yüksek fiyat ile son alıcıya satılan seramik fren balataları en pahalı balatalardan bir tanesi.

https://urun.n11.com/fren-balatasi/ate-vw-passat-b8-16tdi-on-ve-arka-fren-balatasi-seramik-balata-P390355907


https://i.resimyukle.xyz/08VJe7.png (https://resimyukle.xyz/i/08VJe7)...https://i.resimyukle.xyz/dGSdGB.png (https://resimyukle.xyz/i/dGSdGB)...https://i.resimyukle.xyz/1KU3yC.jpg (https://resimyukle.xyz/i/1KU3yC)





Metal fren balatası ( Klasik güncel kullandığımız balatalar )

En yaygın olarak kullanılan fren balatası türü metal fren balatasıdır. Aslında tamamen metal değiller, bakır, çelik ve diğer kompozit alaşımdan yapılır.
Bir çok sürücü için seramik veya metal fren balatası arasında seçim yaparken zorlanmaz. Otomobil yarışlarında, sıcağa ve zorlu şartlara dayandığı için metal fren balatası kullanılır. Aynı zamanda kısa sürede de soğur.
Metal fren balatalarının negatif sayılabilecek yanı ise gürültü seviyesi. Bir noktadan sonra fren kaliperi, fren diski ve fren balatasının sürtünme sesini duymaya ve fren ötmesi denen sesi duymaya başlayabilirsiniz.

https://i.resimyukle.xyz/dCfxLJ.jpg (https://resimyukle.xyz/i/dCfxLJ)...https://i.resimyukle.xyz/a0H3GV.jpg (https://resimyukle.xyz/i/a0H3GV)...​https://i.resimyukle.xyz/5JC1xV.png (https://resimyukle.xyz/i/5JC1xV)


Alıntıdır
Kaynak: https://blog.kolayoto.com/

CAN1889
12 04 2020, 16:39
Paramız olsa da hep seramik kullansak keşke. Balata tozu temizlemekten canım çıkıyor :)

delar
13 04 2020, 03:06
Organik balata tamam da deformasyon açısından sıkıntılı