Volkswagen Passat Highline Taner Göde

Passat Turkiye Google Passat Turkiye Google

Konuyu Değerlendir: Güncel Değerlendirme :

Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır...
  1. #9421
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    serdar
    Üyelik Tarihi
    05/12/2014
    Yer
    çorum
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    210

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Passait Nickli Üyeden Alıntı
    Hayırlı satışlar.Bence fiyatı makul tutmuşsunuz çok durmaz gibi.
    tesekkur ederim.inşallah hayırlısı olur.vardır bir kısmeti.
  2. #9421
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    210

       Passait Nickli Üyeden Alıntı
    Hayırlı satışlar.Bence fiyatı makul tutmuşsunuz çok durmaz gibi.
    tesekkur ederim.inşallah hayırlısı olur.vardır bir kısmeti.

  3. #9422
    offline
    lordford - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    lord
    Üyelik Tarihi
    28/06/2015
    Yer
    kayseri
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2015
    Mesajlar
    344

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

    Aziz, sıddık kardeşlerim,
    Leyle-i Miraç, ikinci bir Leyle-i Kadir hükmündedir. Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar.
    Şirket-i mâneviye sırrıyla, inşaallah herbiriniz kırk bin dille tesbih eden bazı melekler gibi,
    kırk bin lisanla bu kıymettar gecede ve sevabı çok bu çilehanede ibadet ve dualar edeceksiniz. ..
    Umum kardeşlerime birer birer selâm ve kârı binler olan Leyle-i Miracınızı tebrik ederim.


    Mi'rac-ı Nebeviyyeye dairdir (A.S.M.)
    İkinci Esas
    Hakikat-i Mi’rac nedir?
    Elcevap: Zât-ı Ahmediyenin (a.s.m.) merâtib-i kemâlâtta seyr ü sülûkundan ibârettir. Yani, Cenâb-ı Hakkın tertib-i mahlûkatta tecellî ettirdiği ayrı ayrı isim ve ünvanlarla ve saltanat-ı rubûbiyetinde teşkil ettiği devâir, tedbîr ve icadda ve o dairelerde birer arş-ı rubûbiyet ve birer merkez-i tasarrufa medâr olan bir semâ tabakasında gösterdiği âsâr-ı rubûbiyeti, birer birer O abd-i mahsusa göstermekle, O abdi hem bütün kemâlât-ı insaniyeyi câmi’, hem bütün tecelliyât-ı İlâhiyeye mazhar, hem bütün tabakàt-ı kâinata nâzır ve saltanat-ı rubûbiyetin dellâlı ve marziyât-ı İlâhiyenin mübelliği ve tılsım-ı kâinatın keşşâfı yapmak için Burak’a bindirip, berk gibi, semâvâtı seyrettirip kat-ı merâtib ettirerek, kamervârî menzilden menzile, daireden daireye rubûbiyet-i İlâhiyeyi temâşâ ettirip o dairelerin semâvâtında makamları bulunan ve ihvânı olan enbiyâyı birer birer göstererek, tâ Kàb-ı Kavseyn makamına çıkarmış, ehadiyet ile kelâmına ve rü’yetine mazhar kılmıştır.
    Şu yüksek hakikate iki temsil dürbünü ile bakılabilir.
    Birincisi: Yirmi Dördüncü Sözde izah edildiği gibi, nasıl ki bir padişahın kendi hükümetinin dairelerinde ayrı ayrı ünvanları ve raiyyetinin tabakalarında başka başka nâm ve vasıfları ve saltanatının mertebelerinde çeşit çeşit isim ve alâmetleri vardır. Meselâ, adliye dairesinde hâkim-i âdil ve mülkiyede sultan ve askeriyede kumandan-ı âzam ve ilmiyede halîfe, ve hâkezâ, sâir isim ve ünvanları bulunur. Herbir dairede birer mânevî tahtı hükmünde olan makam ve iskemlesi bulunur. O tek padişah, o saltanatın dairelerinde ve tabakàt-ı hükümetin mertebelerinde bin isim ve ünvâna sahip olabilir, birbiri içinde bin taht-ı saltanatı olabilir. Güyâ o hâkim, herbir dairede şahsiyet-i mâneviye haysiyetiyle ve telefonu ile mevcud ve hazır bulunur, bilir. Ve her tabakada kanunuyla, nizâmıyla, mümessiliyle görünür, görür. Ve her mertebede perde arkasında hükmüyle, ilmiyle, kuvvetiyle idare eder, bakar. Ve herbir dairenin başka bir merkezi, bir menzili vardır. Ahkâmları birbirinden ayrıdır, tabakàtları birbirinden başkadır.
    İşte, böyle bir Sultan, istediği bir Zâtı bütün o dairelerinde gezdirip, her daireye mahsus saltanat-ı şâhânesini ve evâmir-i hâkimânesini gösterip, daireden daireye, tabakadan tabakaya gezdirip, tâ huzuruna getirir. Sonra bütün o dairelere taallûk eden bâzı evâmir-i umumiye-i külliyeyi O’na tevdî eder, gönderir.
    İşte, bu misâl gibi, Ezel ve Ebed Sultanı olan Rabbü’l-âlemîn için, rubûbiyetinin mertebelerinde ayrı ayrı, fakat birbirine bakar şe’n ve nâmları vardır. Ve ulûhiyetinin dairelerinde başka başka, fakat birbiri içinde görünür isim ve alâmetleri vardır. Ve haşmetli icraatında ayrı ayrı, fakat birbirine benzer tecellî ve cilveleri vardır. Ve kudretinin tasarrufâtında başka başka, fakat birbirini ihsâs eder ünvanları vardır. Ve sıfatlarının tecelliyâtında başka başka, fakat birbirini gösterir mukaddes zuhurâtı vardır. Ve ef’âlinin cilvelerinde çeşit çeşit, fakat birbirini ikmal eder tasarrufâtı vardır. Ve rengârenk san’atında ve masnuâtında çeşit çeşit, fakat birbirini temâşâ eder haşmetli rubûbiyeti vardır.
    İşte şu sırr-ı azîme binâen, kâinatı hayretfezâ acîb bir tertib ile tanzim etmiş. En küçük tabakàt-ı mahlûkattan olan zerrâttan, tâ semâvâta ve semâvâtın birinci tabakasından, tâ Arş-ı âzama kadar birbiri üstünde teşkilât var. Herbir semâ, bir ayrı âlemin damı ve rubûbiyet için bir arş ve tasarrufât-ı İlâhiye için bir merkez hükmündedir. O dairelerde ve o tabakàtta, çendan, ehadiyet itibâriyle bütün esmâ bulunabilir, bütün ünvanlarla tecellî eder. Fakat, nasıl ki adliyede hâkim-i âdil ünvânı asıldır, hâkimdir; sâir ünvanlar orada onun emrine bakar, ona tâbidir. Öyle de, herbir tabakàt-ı mahlûkatta, herbir semâda bir isim, bir ünvân-ı İlâhî hâkimdir; sâir ünvanlar da onun zımnındadır. Meselâ, ism-i Kadîre mazhar Hazret-i İsâ Aleyhisselâm hangi semâda Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm ile görüştü ise, işte o semâ dairesinde Cenâb-ı Hak Kadîr ünvânıyla bizzat orada mütecellîdir. Meselâ, Hazret-i Mûsâ Aleyhisselâmın makamı olan semâ dairesinde en ziyâde hükümfermâ, Hazret-i Mûsâ Aleyhisselâmın mazhar olduğu Mütekellim ünvânıdır, ve hâkezâ.
    İşte zât-ı Ahmediye Aleyhissalâtü Vesselâm, çünkü İsm-i âzama mazhardır ve nübüvveti umumidir ve bütün esmâya mazhardır, elbette bütün devâir-i rubûbiyetle alâkadardır, elbette o dairelerde makam sahibi olan enbiyâlarla görüşmek ve umum tabakàttan geçmek, hakikat-i Mi’racı iktizâ ediyor.
    İkinci temsil: Nasıl ki bir Sultanın ünvanlarından olan "kumandan-ı âzam" ünvanı, devâir-i askeriyenin serasker dairesi gibi, küllî ve geniş daireden tut, tâ onbaşı dairesi gibi cüz’î ve hususi herbir dairede bir zuhuru, bir cilvesi vardır. Meselâ, bir nefer, o kumandanlık ünvân-ı âzamının numûnesini onbaşı şahsında görür, ona bakar, ondan emir alır. O nefer onbaşı olduğunda, çavuş dairesindeki kumandanlık dairesi nazarına çarpar, ona bakar. Sonra çavuş olsa, o vakit kumadanlık numûnesi ve cilvesini mülâzım dairesinde görür; o makamda ona mahsus bir iskemle bulunur. Ve hâkezâ, yüzbaşı, binbaşı, ferik, müşir dairelerinden herbirinde, dairelerin büyük ve küçüklüğü nisbetinde o kumandanlık ünvânını görür. Şimdi, bir neferi, o kumandan-ı âzam bütün devâir-i askeriyeye taallûk edecek bir vazife ile tavzif etmek istese, bir müfettiş gibi her devâiri görüp ve görünecek bir makam vermek istese, elbette o kumandan-ı âzam, o neferi, onbaşı dairesinden tut, tâ daire-i âzamına kadar birer birer gezdirecek; tâ görsün, görülsün. Sonra huzuruna kabul edip sohbetine müşerref ederek, nişan ve ferman verip taltif ederek, tâ geldiği yere kadar bir anda gönderir.
    Şu temsilde bir noktayı nazara almak lâzım ki, padişah eğer âciz olmazsa, sûrî olduğu gibi mânevî cihetinde de iktidarı olsa, o vakit ferîk, müşir, mülâzım gibi eşhâsı tevkil etmez, bizzat her yerde bulunur. Yalnız bâzı perdeler altında ve makam sahibi eşhâsın arkasında, doğrudan doğruya emri o verir. Bâzı velî-i kâmil olan padişahlar çok dairelerde, bâzı eşhas sûretinde icraatını yaptığı rivâyet edilir. Şu temsil ile baktığımız hakikat ise, acz onun içinde olmadığı için, doğrudan doğruya herbir dairede emir ve hüküm kumandan-ı âzamdan geliyor; onun emriyle, irâdesiyle, kuvvetiyledir.
    İşte, şu temsil gibi, Hâkim-i Arz ve Semâvât, emr-i كُنْ فَيَكُونُ ’e mâlik âmir-i Mutlak olan Sultan-ı Ezelî ve Ebedî, tabakàt-ı mahlûkatında cereyan eden ve kemâl-i itaat ve intizam ile imtisâl olunan, evâmir ve kumandanlığının şuûnâtı ve zerrâttan seyyârâta ve sinekten semâvâta kadar olan tabakàt-ı mahlûkat ve tavâif-i mevcudâtta küçük büyük, cüz’î küllî tabakàtı ve tâifeleri ayrı ayrı, fakat birbirine bakar bir tarzda birer daire-i rubûbiyet, birer tabaka-i hâkimiyet görünüyor.
    Şimdi, bütün kâinattaki makàsıd-ı ulyâ ve netâic-i uzmâyı anlayacak ve bütün tabakàtın ayrı ayrı vezâif-i ubûdiyetlerini görmekle Zât-ı Kibriyânın saltanat-ı rubûbiyetini, haşmet-i hâkimiyetini müşâhede ederek, O Zâtın marziyâtı ne olduğunu anlamak ve Onun saltanatına dellâl olmak için, alâküllihâl, o tabakàt ve dairelere bir seyr ü sülûk olacaktır. Tâ daire-i âzamiyesinin ünvânı olan Arş-ı âzamına girecek, tâ Kàb-ı Kavseyne, yani imkân ve vücûb ortasında Kàb-ı Kavseyn ile işaret olunan makama girecek ve Zât-ı Celîl-i Zülcemâl ile görüşecektir. Ki, şu seyr ü sülûk ise, Mi’racın hakikatidir.
    Herbir insan, aklıyla, hayal süratinde seyerânı; herbir velî, kalbiyle berk süratinde cevelânı ve cism-i nurânî olan herbir melek ruh süratinde Arştan ferşe, ferşden Arşa deverânı; ehl-i Cennetin insanları, Burak süratinde, haşirden beş yüz sene fazla mesafeden Cennete çıkmaları olduğu gibi, nur ve nur kabiliyetinde ve evliyâ kalblerinden daha latîf ve emvâtın ruhlarından ve melâike cisimlerinden daha hafif ve cesed-i necmî ve beden-i misâlîden daha zarif olan ruh-u Muhammediyenin (a.s.m.) hadsiz vezâifine medâr ve cihâzâtının mahzeni olan cism-i Muhammedî (a.s.m.), elbette Onun ruh-u âlîsiyle Arşa kadar beraber gidecektir.
    Şimdi, makam-ı istimâda olan mülhide bakıyoruz:
    Hatıra geliyor ki: O mülhid kalbinden der: "Ben Allah’ı tanımıyorum, Peygamberi bilmiyorum; nasıl Mi’raca inanacağım?" Biz de deriz ki:
    Mâdem şu kâinat ve mevcudât var ve içinde ef’âl ve icad var. Hem mâdem muntazam bir fiil fâilsiz olmaz, mânidar bir kitap kâtipsiz olmaz, san’atlı bir nakış nakkaşsız olmaz. Elbette, şu kâinatı dolduran ef’âl-i hakîmânenin bir fâili ve yeryüzünün mevsim bemevsim tazelenen hayretfezâ nukuşlarının, mânidar mektubâtının bir kâtibi, bir nakkaşı vardır.
    Hem mâdem bir işte iki hâkimin bulunması o işin intizamını bozuyor. Hem mâdem sinek kanadından tâ semâvât kandiline kadar mükemmel bir intizam var. Öyle ise o Hâkim birdir. Bir olmazsa-çünkü herşeyde san’at ve hikmet o derece acîbdir ki, o şeyin Sânii, herbir şeye muktedir olacak, herbir işi bilecek bir derecede Kadîr-i Mutlak olmak lâzım gelir; öyle ise, bir olmazsa-mevcudât adedince ilâhların bulunması lâzım gelir. O ilâhlar hem birbirine zıd, hem birbirine misil olacaklar; ve o halde şu acîb intizam bozulmamak yüz bin defa muhâldir.
    Hem mâdem şu mevcudâtın tabakàtı, bir ordudan bin defa daha muntazam bir emir ile hareket ettiği bilbedâhe görünüyor. Yıldızların, güneş ve kamerin muntazaman hareketlerinden tut, tâ bâdem çiçeklerine kadar herbir tâife o kadar muntazam, o kadar mükemmel bir sûrette Kadîr-i Ezelînin o tâifeye verdiği nişanları, formaları, güzel libasları ve tâyin ettiği harekâtı, bin defa ordudan daha muntazam bir tarzda izhâr ediyor. Öyle ise, şu kâinatın, mevcudâtı Onun emrine bakar ve imtisâl eder, perde-i gayb arkasında bir Hâkim-i Mutlakı vardır.
    Hem mâdem O Hâkim, bütün yaptığı icraat-ı hakîmâne şehâdetiyle, hem gösterdiği âsâr-ı haşmetle, bir Sultan-ı Zülcelâldir. Hem gösterdiği ihsanât ile gayet Rahîm bir Rabdir, hem izhâr ettiği güzel san’atlarıyla san’atperver ve sanatını çok sever bir Sâni’dir. Hem gösterdiği tezyinât ve merakâver sanatlarıyla zîşuurların nazar-ı istihsanını âsârına celb etmek isteyen bir Hàlık-ı Hakîmdir. Hem hilkat-i âlemde gösterdiği muhayyirü’l-ukùl tezyinâtın ne demek olduğunu ve mahlûkat nereden gelip nereye gideceğini, rubûbiyetinin hikmetiyle zîşuura bildirmek istediği anlaşılıyor. Elbete bu Hâkim-i Hakîm ve Sâni-i Alîm, rubûbiyetini göstermek ister.
    Hem mâdem bu kadar gösterdiği âsâr-ı lûtuf ve merhamet ve garâib-i san’at ile zîşuura kendini tanıttırmak ve sevdirmek ister; elbette zîşuurlardan arzularını ve onlardaki marziyâtı ne olduğunu bir mübelliğ vâsıtasıyla bildirecektir.
    Öyle ise, zîşuurlardan birisini tâyin edip O’nun ile o rubûbiyetini ilân edecektir. Ve sevdiği san’atlarını teşhir için, bir dellâlı kurb-u huzuruna müşerref edip teşhire vâsıta edecektir. Ve o ulvî makàsıdını sâir zîşuurlara bildirmekle kemâlâtını izhâr etmek için, birisini Muallim tâyin edecektir. Ve şu kâinatta derc ettiği tılsımı ve şu mevcudâtta gizlediği muammâ-i rubûbiyeti mânâsız kalmamak için, her halde bir Rehber tâyin edecektir. Ve gösterdiği ve enzârın temâşâsına neşrettiği mehâsin-i san’at faydasız ve abes kalmamak için, onlardaki makàsıdı ders verecek bir Rehber tâyin edecektir. Hem marziyâtını zîşuurlara tebliğ etmek için, Birisini bütün zîşuurların fevkınde bir makama çıkaracak ve marziyâtını O’na bildirecek, onlara gönderecektir.
    Mâdem hakikat ve hikmet böyle iktizâ ediyor. Ve şu vezâife en elyâk Hazret-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmdır. Çünkü, bilfiil, en mükemmel bir sûrette o vazifeleri yapmıştır. Teşkil ettiği âlem-i İslâm ve gösterdiği nur-u İslâmiyet bir şâhid-i âdil ve sâdıktır. Öyle ise, O Zât, doğrudan doğruya bütün kâinatın fevkıne çıkıp, bütün mevcudâttan geçip, bir makama girmek lâzımdır ki, bütün mahlûkatın Hàlıkı ile umumi, ulvî, küllî bir sohbet etsin. İşte, Mi’rac dahi bu hakikati ifade ediyor.
    Elhâsıl: Mâdem şu azîm kâinatı mezkûr maksadlar gibi çok azîm makàsıd ve çok büyük gàyeler için şu sûrette teşkil, tertib ve tezyin etmiştir. Hem mâdem şu mevcudât içinde şu umumi rubûbiyeti bütün dekàikı ile, şu azîm saltanat-ı ulûhiyeti bütün hakàikı ile görecek insan nevi vardır. Elbette o Hâkim-i Mutlak o insan ile konuşacaktır, makàsıdını bildirecektir.
    Mâdem her insan cüz’iyetten ve süfliyetten tecerrüd edip en yüksek bir makam-ı küllîye çıkamıyor, o Hâkimin küllî hitâbına bizzat muhatap olamıyor; elbette, o insanlar içinde bâzı efrâd-ı mahsusa, o vazife ile muvazzaf olacaklar. Tâ iki cihetle münâsebeti bulunsun: hem insan olmalı, tâ insanlara muallim olsun; hem ruhen gayet ulvî olmalı ki, tâ doğrudan doğruya hitâba mazhar olsun.
    Şimdi, mâdem şu insanlar içinde, şu kâinat Sâniinin makàsıdını en mükemmel bir sûrette bildiren ve şu kâinat tılsımını keşfeden ve hilkatin muammâsını açan ve rubûbiyetin mehâsin-i saltanatına en mükemmel tarzda dellâllık eden Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmdır; elbette, bütün efrâd-ı insaniye içinde öyle bir mânevî seyr ü sülûku olacaktır ki, cismânî âlemde seyr ü seyahat sûretinde bir Mi’racı olacaktır. Yetmiş bin perde tâbir olunan berzah-ı esmâ ve tecellî-i sıfât ve ef’âl ve tabakàt-ı mevcudâtın arkasına kadar kat-ı merâtib edecektir. İşte Mi’rac budur.
    .
    Yine hatıra geliyor ki: Ey müstemi’! Sen kalbinden diyorsun ki, "Nasıl inanayım? Herşeyden daha yakın bir Rabbe, binler sene mesafeyi kat’ edip yetmiş bin perdeyi geçtikten sonra Onunla görüşmek ne demektir?"
    Biz de deriz ki: Cenâb-ı Hak her şeye, her şeyden daha yakındır; fakat, her şey Ondan nihayetsiz uzaktır.
    Nasıl ki güneşin şuuru ve konuşması olsa, senin elindeki ayna vâsıtası ile seninle konuşabilir, istediği gibi sende tasarruf eder. Belki ayna-misâl senin göz bebeğinden sana daha yakın olduğu halde, sen dört bin sene kadar ondan uzaksın, hiçbir cihette ona yanaşamazsın. Eğer terakkî etsen, kamer makamına gelip, doğrudan doğruya bir mukabele noktasına çıksan, ona, yalnız bir nevi âyinedarlık edebilirsin. Öyle de, Şems-i Ezel ve Ebed olan Zât-ı Zülcelâl, her şeye her şeyden daha yakın olduğu halde, her şey Ondan nihayetsiz uzaktır. Yalnız bütün mevcudâtı kat’ edip, cüz’iyetten çıkıp, külliyetin merâtibinde git gide binler hicablardan geçip, tâ bütün mevcudâta muhît bir ismine yanaşır, Ondan daha ileride çok merâtibi kat’ eder, sonra bir nevi kurbiyete müşerref olur.
    Hem meselâ, bir nefer, kumandan-ı âzamın şahs-ı mânevîsinden çok uzaktır. O nefer, kumandanını, onbaşılıkta gördüğü küçük bir nümûne ile gayet uzak bir mesafede, mânevî çok perdeler arkasında ona bakar. Hakiki onun şahs-ı mânevîsiyle kurbiyet ise, mülâzımlık, yüzbaşılık, binbaşılık gibi çok merâtib-i külliyeden geçmek lâzım geliyor. Halbuki, Kumandan-ı âzam, emriyle, kanunuyla, nazarıyla, hükmüyle, ilmiyle-sûreten olduğu gibi, mânen de kumandan ise-bizzat Zâtıyla O neferin yanında bulunur, görür. Şu hakikat On Altıncı Sözde gayet katî bir sûrette ispat edildiğinden, ona iktifâen burada kısa kesiyoruz.
    .
    Yine hatıra gelir ki: Sen kalbinden dersin, "Ben semâvâtı inkâr ediyorum, melâikelere inanmıyorum; semâvâtta birinin gezmesine, melâikelerle görüşmesine nasıl inanayım?"
    Evet, senin gibi aklı gözüne inmiş ve gözüne perde çekilmiş adamlara söz anlatmak ve bir şey göstermek elbette müşküldür. Fakat, hak o kadar parlaktır ki, körler de görebildiği için biz de deriz ki: Fezâ-i ulvî, bilittifak esîr ile doludur. Ziyâ, elektrik, hararet gibi sâir seyyâlât-ı latîfe, o fezâyı dolduran bir maddenin vücuduna delâlet eder. Meyveler, ağacını; çiçekler, çimenlerini; sümbüller, tarlalarını; balıklar, denizini bilbedâhe gösterdiği gibi; şu yıldızlar dahi, bizzarûre, menşe’lerini, tarlasını, denizini, çimengâhının vücudunu aklın gözüne sokuyorlar.
    Mâdem âlem-i ulvîde muhtelif teşkilât var, muhtelif vaziyetlerde muhtelif ahkâmlar görünüyor; öyle ise, o ahkâmların menşe’leri olan semâvât muhteliftir. İnsanda, cisimden başka nasıl akıl, kalb, ruh, hayal, hâfıza gibi mânevî vücudlar da var; elbette, insan-ı ekber olan âlemde ve şu insan meyvesinin şeceresi olan kâinatta, âlem-i cismâniyetten başka âlemler var. Hem âlem-i arzdan, tâ Cennet âlemine kadar herbir âlemin, birer semâsı vardır.
    Hem melâike için deriz ki: Seyyârât içinde mutavassıt ve yıldızlar içinde küçük ve kesif olan küre-i arz, mevcudât içinde en kıymettar ve nurânî olan hayat ve şuur hesabsız bir sûrette onda bulunuyorlar. Elbette, karanlıklı bir hâne hükmünde olan şu arza nisbeten müzeyyen kasırlar, mükemmel saraylar hükmünde olan yıldızlar ve yıldızların denizleri olan gökler, zîşuur ve zîhayat ve pek kesretli ve muhtelifü’l-ecnâs olan melâike ve ruhânîlerin meskenleridir. Şek katî bir sûrette İşârâtü’l-İ’câz nâmındaki tefsirimde,ثُمَّ اسْتَوٰۤى اِلَى السَّمَۤاءِ
    فَسَوّٰيهُنَّسَبْعَ سَمٰوَاتٍâyetinde, semâvâtın hem vücudu, hem taaddüdü ispat edildiğinden ve melâike hakkında Yirmi Dokuzuncu Sözde iki kere iki dört eder katiyetinde, melâikelerin vücudunu ispat ettiğimizden, onlara iktifâen burada kısa kesiyoruz.
    Elhâsıl: Esîr’den yapılmış, elektrik, ziyâ, hararet, câzibe gibi seyyâlât-ı latîfenin medârı olmuş ve hadîste اَلسَّمَۤاءُ مَوْجٌ مَكْفُوفٌ işaretiyle seyyârât ve nücûmun harekâtına müsâit olmuş ve Samanyolu denilen mecerretü’s-semâ’dan, tâ en yakın seyyâreye kadar, muhtelif vaziyet ve teşekkülde yedi tabaka, herbir tabaka âlem-i arzdan, tâ âlem-i berzaha, âlem-i misâle, tâ âlem-i âhirete kadar birer âlemin damı hükmünde birer semânın bulunması, hikmeten, aklen iktizâ eder.
    .
    Hem hatıra gelir ki: Ey mülhid! Sen dersin, "Bin müşkülât ile tayyâre vâsıtasıyla ancak bir iki kilometre yukarıya çıkılabilir. Nasıl, bir insan cismiyle binler sene mesafeyi birkaç dakika zarfında kat’ eder, gider, gelir?"
    Biz de deriz ki: Arz gibi ağır bir cisim, fenninizce, hareket-i seneviyesiyle bir dakikada takrîben yüz seksen sekiz saat mesafeyi keser, takrîben yirmi beş bin senelik mesafeyi bir senede kat’ ediyor. Acaba, şu muntazam harekâtı ona yaptıran ve bir sapan taşı gibi döndüren bir Kadîr-i Zülcelâl, bir insanı Arşa getiremez mi? Şemsin câzibesi denilen bir kanun-u Rabbânî ile Mevlevî gibi etrafında pek ağır olan cism-i arzı gezdiren bir hikmet, câzibe-i rahmet-i Rahmân ile ve incizâb-ı muhabbet-i Şems-i Ezel ile, bir cism-i insanı, berk gibi, Arş-ı Rahmâna çıkaramaz mı?
    .
    Yine hatıra gelir ki: Diyorsun, "Haydi, çıkabilir. Niçin çıkmış? Ne lüzumu var? Velîler gibi ruh ve kalbi ile gitse yeter."
    Biz de deriz ki: Mâdem Sâni-i Zülcelâl, mülk ve melekûtundaki âyât-ı acîbesini göstermek ve şu âlemin tezgâh ve menbalarını temâşâ ettirmek ve a’mâl-i beşeriyenin netâic-i uhreviyesini irâe etmek istemiş; elbette âlem-i mubsırâtın anahtarı hükmünde olan gözünü ve mesmuât âlemindeki âyâtı temâşâ eden kulağını, Arşa kadar beraber alması lâzım geldiği gibi, ruhunun hadsiz vezâife medâr olan âlât ve cihazâtının makinesi hükmünde olan cism-i mübârekini dahi tâ Arşa kadar beraber alması muktezâ-i akıl ve hikmettir. Nasıl ki Cennette hikmet-i İlâhiye cismi ruha arkadaş ediyor; çünkü, pekçok vezâif-i ubûdiyete ve hadsiz lezâiz ve âlâma medâr olan ceseddir; elbette o cesed-i mübârek, ruha arkadaş olacaktır. Mâdem Cennete cisim ruh ile beraber gider; elbette Cennetü’l-Me’vâ gövdesi olan Sidretü’l-Müntehâya urûc eden zât-ı Ahmediye (a.s.m.) ile cesed-i mübârekini refâkat ettirmesi aynı hikmettir.
    .
    Yine hâtıra gelir ki: Dersin, "Birkaç dakikada binler sene mesafeyi kat’ etmek aklen muhâldir."
    Biz de deriz ki: Sâni-i Zülcelâlin san’atında, harekât nihayet derecede muhteliftir. Meselâ, savtın süratiyle ziyâ, elektrik, ruh, hayal süratleri ne kadar mütefâvit olduğu mâlûm. Seyyârâtın dahi, fennen harekâtı o kadar muhteliftir ki, akıl hayrettedir. Acaba latîf cismi, urûcda sür’atli olan ulvî ruhuna tâbi olmuş, ruh süratinde hareketi nasıl akla muhâlif görünür?
    Hem, on dakika yatsan, bâzı olur ki bir sene kadar hâlâta mâruz olursun. Hattâ bir dakikada, insan, gördüğü rüyâyı, onun içinde işittiği sözleri, söylediği kelimâtı toplansa, uyanık âleminde bir gün, belki daha fazla zaman lâzımdır. Demek oluyor ki, bir zaman-ı vâhid, iki şahsa nisbeten, birisine bir gün, birisine de bir sene hükmüne geçer.
    Şu mânâya bir temsil ile bak ki:
    İnsanın hareketinden, güllenin hareketinden, savttan, ziyâdan, elektrikten, ruhtan, hayalden tezâhür eden sürat-i harekâtta bir mikyas olmak için şöyle bir saat farz ediyoruz ki; o saatte on iğne var. Birisi saatleri gösterir. Biri de, ondan altmış defa daha geniş bir dairede dakikayı sayar. Birisi altmış defa daha geniş bir daire içinde sâniyeleri, diğeri yine altmış defa daha geniş bir dairede sâliseleri, ve hâkezâ râbiaları, hâmiseleri, sâdise, sâbia, sâmine, tâsia, tâ âşireleri sayacak gayet muntazam, azîm bir dairede birer ibre farz ediyoruz. Farazâ, saati sayan ibrenin dairesi küçük saatimiz kadar olsa, herhalde âşireleri sayan ibrenin dairesi arzın medâr-ı senevîsi kadar, belki daha fazla olmak lazım gelir.
    Şimdi iki şahıs farz ediyoruz. Biri, saati sayan ibreye binmiş gibi, o ibrenin harekâtına göre temâşâ ediyor. Diğeri, âşireleri sayan ibreye binmiş. Bu iki şahsın bir zaman-ı vâhidde müşâhede ettikleri eşya, saatimizle arzın medâr-ı senevîsi nisbeti gibi, meşhudâtça pekçok farkları vardır. İşte, zaman, çünkü, harekâtın bir rengi, bir levni, yahut bir şeridi hükmünde olduğundan, harekâtta câri olan bir hüküm, zamanda dahi câridir.
    İşte, bir saatte meşhudâtımız, bir saatin saati sayan ibresine binen zîşuur şahsın meşhudâtı kadar olduğu ve hakikat-i ömrü de o kadar olduğu halde; âşire ibresine binen şahıs gibi, aynı zamanda, o muayyen saatte Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, burak-ı tevfîk-ı İlâhîye biner, berk gibi, bütün daire-i mümkinâtı kat’ edip, acâib-i mülk ve melekûtu görüp, daire-i vücûb noktasına çıkıp, sohbete müşerref olup, rü’yet-i cemâl-i İlâhîye mazhar olarak, fermanı alıp vazifesine dönebilir ve dönmüş ve öyledir.
    .
    Yine hatıra gelir ki: Dersiniz, "Evet, olabilir, mümkündür. Fakat her mümkün vâki’ olmuyor. Bunun emsâli var mı ki kabul edilsin? Emsâli olmayan bir şeyin, yalnız imkânı ile, vukuuna nasıl hükmedilebilir?"
    Biz de deriz ki: Emsâli o kadar çoktur ki, hesâba gelmez. Meselâ, her zînazar, gözüyle, yerden tâ Neptün seyyâresine kadar bir sâniyede çıkar; her zîilim, aklıyla, kozmoğrafya kanunlarına binip, yıldızların tâ arkasına bir dakikada gider; her zîimân, namazın ef’âl ve erkânına fikrini bindirip, bir nevi Mi’rac ile kâinatı arkasına atıp, huzura kadar gider; her zîkalb ve kâmil velî, seyr ü sülûk ile, Arştan ve daire-i esmâ ve sıfâttan kırk günde geçebilir. Hattâ, Şeyh-i Geylânî, İmâm-ı Rabbânî gibi bâzı zâtların ihbarât-ı sâdıkaları ile, bir dakikada Arşa kadar urûc-u ruhânîleri oluyor. Hem, ecsâm-ı nurânî olan melâikelerin Arştan ferşe, ferşten Arşa kısa bir zamanda gitmeleri ve gelmeleri vardır. Hem, ehl-i Cennet, mahşerden Cennet bağlarına kısa bir zamanda urûc ediyorlar.
    Elbette bu kadar numûneler gösteriyorlar ki, bütün evliyâların sultanı, umum mü’minlerin imamı, umum ehl-i Cennetin reisi ve umum melâikenin makbulü olan zât-ı Ahmediyenin (a.s.m.) seyr ü sülûkuna medâr bir Mi’racı bulunması ve onun makamına münâsip bir sûrette olması, ayn-ı hikmettir ve gayet mâkuldür ve şüphesiz vâki’dir.
    .
    Cenâb-ı Hak bizleri, Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın şefaatına mazhar etsin, âmin.
    اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مَنِ انْشَقَّ بِاِشَارَتِهِ الْقَمَرُ وَنَبَعَ مِنْ اَصَابِعِهِ الْمَۤاءُ كَالْكَوْثَرِ
    صَاحِبِ الْمِعْرَاجِ وَمَا زَاغَ الْبَصَرُ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰۤى اٰلِهِ وَاَصْحَابِهِ اَجْمَعينَ مِنْ
    اَوَّلِ الدُّنْيَا اِلٰۤى اٰخِرِ الْمَحْشَرِ

    (Sözler, Diyanet vakfı yayınları, s:700-711)
  4. #9422
    offline
    lordford - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    344

    Aziz, sıddık kardeşlerim,
    Leyle-i Miraç, ikinci bir Leyle-i Kadir hükmündedir. Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar.
    Şirket-i mâneviye sırrıyla, inşaallah herbiriniz kırk bin dille tesbih eden bazı melekler gibi,
    kırk bin lisanla bu kıymettar gecede ve sevabı çok bu çilehanede ibadet ve dualar edeceksiniz. ..
    Umum kardeşlerime birer birer selâm ve kârı binler olan Leyle-i Miracınızı tebrik ederim.


    Mi'rac-ı Nebeviyyeye dairdir (A.S.M.)
    İkinci Esas
    Hakikat-i Mi’rac nedir?
    Elcevap: Zât-ı Ahmediyenin (a.s.m.) merâtib-i kemâlâtta seyr ü sülûkundan ibârettir. Yani, Cenâb-ı Hakkın tertib-i mahlûkatta tecellî ettirdiği ayrı ayrı isim ve ünvanlarla ve saltanat-ı rubûbiyetinde teşkil ettiği devâir, tedbîr ve icadda ve o dairelerde birer arş-ı rubûbiyet ve birer merkez-i tasarrufa medâr olan bir semâ tabakasında gösterdiği âsâr-ı rubûbiyeti, birer birer O abd-i mahsusa göstermekle, O abdi hem bütün kemâlât-ı insaniyeyi câmi’, hem bütün tecelliyât-ı İlâhiyeye mazhar, hem bütün tabakàt-ı kâinata nâzır ve saltanat-ı rubûbiyetin dellâlı ve marziyât-ı İlâhiyenin mübelliği ve tılsım-ı kâinatın keşşâfı yapmak için Burak’a bindirip, berk gibi, semâvâtı seyrettirip kat-ı merâtib ettirerek, kamervârî menzilden menzile, daireden daireye rubûbiyet-i İlâhiyeyi temâşâ ettirip o dairelerin semâvâtında makamları bulunan ve ihvânı olan enbiyâyı birer birer göstererek, tâ Kàb-ı Kavseyn makamına çıkarmış, ehadiyet ile kelâmına ve rü’yetine mazhar kılmıştır.
    Şu yüksek hakikate iki temsil dürbünü ile bakılabilir.
    Birincisi: Yirmi Dördüncü Sözde izah edildiği gibi, nasıl ki bir padişahın kendi hükümetinin dairelerinde ayrı ayrı ünvanları ve raiyyetinin tabakalarında başka başka nâm ve vasıfları ve saltanatının mertebelerinde çeşit çeşit isim ve alâmetleri vardır. Meselâ, adliye dairesinde hâkim-i âdil ve mülkiyede sultan ve askeriyede kumandan-ı âzam ve ilmiyede halîfe, ve hâkezâ, sâir isim ve ünvanları bulunur. Herbir dairede birer mânevî tahtı hükmünde olan makam ve iskemlesi bulunur. O tek padişah, o saltanatın dairelerinde ve tabakàt-ı hükümetin mertebelerinde bin isim ve ünvâna sahip olabilir, birbiri içinde bin taht-ı saltanatı olabilir. Güyâ o hâkim, herbir dairede şahsiyet-i mâneviye haysiyetiyle ve telefonu ile mevcud ve hazır bulunur, bilir. Ve her tabakada kanunuyla, nizâmıyla, mümessiliyle görünür, görür. Ve her mertebede perde arkasında hükmüyle, ilmiyle, kuvvetiyle idare eder, bakar. Ve herbir dairenin başka bir merkezi, bir menzili vardır. Ahkâmları birbirinden ayrıdır, tabakàtları birbirinden başkadır.
    İşte, böyle bir Sultan, istediği bir Zâtı bütün o dairelerinde gezdirip, her daireye mahsus saltanat-ı şâhânesini ve evâmir-i hâkimânesini gösterip, daireden daireye, tabakadan tabakaya gezdirip, tâ huzuruna getirir. Sonra bütün o dairelere taallûk eden bâzı evâmir-i umumiye-i külliyeyi O’na tevdî eder, gönderir.
    İşte, bu misâl gibi, Ezel ve Ebed Sultanı olan Rabbü’l-âlemîn için, rubûbiyetinin mertebelerinde ayrı ayrı, fakat birbirine bakar şe’n ve nâmları vardır. Ve ulûhiyetinin dairelerinde başka başka, fakat birbiri içinde görünür isim ve alâmetleri vardır. Ve haşmetli icraatında ayrı ayrı, fakat birbirine benzer tecellî ve cilveleri vardır. Ve kudretinin tasarrufâtında başka başka, fakat birbirini ihsâs eder ünvanları vardır. Ve sıfatlarının tecelliyâtında başka başka, fakat birbirini gösterir mukaddes zuhurâtı vardır. Ve ef’âlinin cilvelerinde çeşit çeşit, fakat birbirini ikmal eder tasarrufâtı vardır. Ve rengârenk san’atında ve masnuâtında çeşit çeşit, fakat birbirini temâşâ eder haşmetli rubûbiyeti vardır.
    İşte şu sırr-ı azîme binâen, kâinatı hayretfezâ acîb bir tertib ile tanzim etmiş. En küçük tabakàt-ı mahlûkattan olan zerrâttan, tâ semâvâta ve semâvâtın birinci tabakasından, tâ Arş-ı âzama kadar birbiri üstünde teşkilât var. Herbir semâ, bir ayrı âlemin damı ve rubûbiyet için bir arş ve tasarrufât-ı İlâhiye için bir merkez hükmündedir. O dairelerde ve o tabakàtta, çendan, ehadiyet itibâriyle bütün esmâ bulunabilir, bütün ünvanlarla tecellî eder. Fakat, nasıl ki adliyede hâkim-i âdil ünvânı asıldır, hâkimdir; sâir ünvanlar orada onun emrine bakar, ona tâbidir. Öyle de, herbir tabakàt-ı mahlûkatta, herbir semâda bir isim, bir ünvân-ı İlâhî hâkimdir; sâir ünvanlar da onun zımnındadır. Meselâ, ism-i Kadîre mazhar Hazret-i İsâ Aleyhisselâm hangi semâda Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm ile görüştü ise, işte o semâ dairesinde Cenâb-ı Hak Kadîr ünvânıyla bizzat orada mütecellîdir. Meselâ, Hazret-i Mûsâ Aleyhisselâmın makamı olan semâ dairesinde en ziyâde hükümfermâ, Hazret-i Mûsâ Aleyhisselâmın mazhar olduğu Mütekellim ünvânıdır, ve hâkezâ.
    İşte zât-ı Ahmediye Aleyhissalâtü Vesselâm, çünkü İsm-i âzama mazhardır ve nübüvveti umumidir ve bütün esmâya mazhardır, elbette bütün devâir-i rubûbiyetle alâkadardır, elbette o dairelerde makam sahibi olan enbiyâlarla görüşmek ve umum tabakàttan geçmek, hakikat-i Mi’racı iktizâ ediyor.
    İkinci temsil: Nasıl ki bir Sultanın ünvanlarından olan "kumandan-ı âzam" ünvanı, devâir-i askeriyenin serasker dairesi gibi, küllî ve geniş daireden tut, tâ onbaşı dairesi gibi cüz’î ve hususi herbir dairede bir zuhuru, bir cilvesi vardır. Meselâ, bir nefer, o kumandanlık ünvân-ı âzamının numûnesini onbaşı şahsında görür, ona bakar, ondan emir alır. O nefer onbaşı olduğunda, çavuş dairesindeki kumandanlık dairesi nazarına çarpar, ona bakar. Sonra çavuş olsa, o vakit kumadanlık numûnesi ve cilvesini mülâzım dairesinde görür; o makamda ona mahsus bir iskemle bulunur. Ve hâkezâ, yüzbaşı, binbaşı, ferik, müşir dairelerinden herbirinde, dairelerin büyük ve küçüklüğü nisbetinde o kumandanlık ünvânını görür. Şimdi, bir neferi, o kumandan-ı âzam bütün devâir-i askeriyeye taallûk edecek bir vazife ile tavzif etmek istese, bir müfettiş gibi her devâiri görüp ve görünecek bir makam vermek istese, elbette o kumandan-ı âzam, o neferi, onbaşı dairesinden tut, tâ daire-i âzamına kadar birer birer gezdirecek; tâ görsün, görülsün. Sonra huzuruna kabul edip sohbetine müşerref ederek, nişan ve ferman verip taltif ederek, tâ geldiği yere kadar bir anda gönderir.
    Şu temsilde bir noktayı nazara almak lâzım ki, padişah eğer âciz olmazsa, sûrî olduğu gibi mânevî cihetinde de iktidarı olsa, o vakit ferîk, müşir, mülâzım gibi eşhâsı tevkil etmez, bizzat her yerde bulunur. Yalnız bâzı perdeler altında ve makam sahibi eşhâsın arkasında, doğrudan doğruya emri o verir. Bâzı velî-i kâmil olan padişahlar çok dairelerde, bâzı eşhas sûretinde icraatını yaptığı rivâyet edilir. Şu temsil ile baktığımız hakikat ise, acz onun içinde olmadığı için, doğrudan doğruya herbir dairede emir ve hüküm kumandan-ı âzamdan geliyor; onun emriyle, irâdesiyle, kuvvetiyledir.
    İşte, şu temsil gibi, Hâkim-i Arz ve Semâvât, emr-i كُنْ فَيَكُونُ ’e mâlik âmir-i Mutlak olan Sultan-ı Ezelî ve Ebedî, tabakàt-ı mahlûkatında cereyan eden ve kemâl-i itaat ve intizam ile imtisâl olunan, evâmir ve kumandanlığının şuûnâtı ve zerrâttan seyyârâta ve sinekten semâvâta kadar olan tabakàt-ı mahlûkat ve tavâif-i mevcudâtta küçük büyük, cüz’î küllî tabakàtı ve tâifeleri ayrı ayrı, fakat birbirine bakar bir tarzda birer daire-i rubûbiyet, birer tabaka-i hâkimiyet görünüyor.
    Şimdi, bütün kâinattaki makàsıd-ı ulyâ ve netâic-i uzmâyı anlayacak ve bütün tabakàtın ayrı ayrı vezâif-i ubûdiyetlerini görmekle Zât-ı Kibriyânın saltanat-ı rubûbiyetini, haşmet-i hâkimiyetini müşâhede ederek, O Zâtın marziyâtı ne olduğunu anlamak ve Onun saltanatına dellâl olmak için, alâküllihâl, o tabakàt ve dairelere bir seyr ü sülûk olacaktır. Tâ daire-i âzamiyesinin ünvânı olan Arş-ı âzamına girecek, tâ Kàb-ı Kavseyne, yani imkân ve vücûb ortasında Kàb-ı Kavseyn ile işaret olunan makama girecek ve Zât-ı Celîl-i Zülcemâl ile görüşecektir. Ki, şu seyr ü sülûk ise, Mi’racın hakikatidir.
    Herbir insan, aklıyla, hayal süratinde seyerânı; herbir velî, kalbiyle berk süratinde cevelânı ve cism-i nurânî olan herbir melek ruh süratinde Arştan ferşe, ferşden Arşa deverânı; ehl-i Cennetin insanları, Burak süratinde, haşirden beş yüz sene fazla mesafeden Cennete çıkmaları olduğu gibi, nur ve nur kabiliyetinde ve evliyâ kalblerinden daha latîf ve emvâtın ruhlarından ve melâike cisimlerinden daha hafif ve cesed-i necmî ve beden-i misâlîden daha zarif olan ruh-u Muhammediyenin (a.s.m.) hadsiz vezâifine medâr ve cihâzâtının mahzeni olan cism-i Muhammedî (a.s.m.), elbette Onun ruh-u âlîsiyle Arşa kadar beraber gidecektir.
    Şimdi, makam-ı istimâda olan mülhide bakıyoruz:
    Hatıra geliyor ki: O mülhid kalbinden der: "Ben Allah’ı tanımıyorum, Peygamberi bilmiyorum; nasıl Mi’raca inanacağım?" Biz de deriz ki:
    Mâdem şu kâinat ve mevcudât var ve içinde ef’âl ve icad var. Hem mâdem muntazam bir fiil fâilsiz olmaz, mânidar bir kitap kâtipsiz olmaz, san’atlı bir nakış nakkaşsız olmaz. Elbette, şu kâinatı dolduran ef’âl-i hakîmânenin bir fâili ve yeryüzünün mevsim bemevsim tazelenen hayretfezâ nukuşlarının, mânidar mektubâtının bir kâtibi, bir nakkaşı vardır.
    Hem mâdem bir işte iki hâkimin bulunması o işin intizamını bozuyor. Hem mâdem sinek kanadından tâ semâvât kandiline kadar mükemmel bir intizam var. Öyle ise o Hâkim birdir. Bir olmazsa-çünkü herşeyde san’at ve hikmet o derece acîbdir ki, o şeyin Sânii, herbir şeye muktedir olacak, herbir işi bilecek bir derecede Kadîr-i Mutlak olmak lâzım gelir; öyle ise, bir olmazsa-mevcudât adedince ilâhların bulunması lâzım gelir. O ilâhlar hem birbirine zıd, hem birbirine misil olacaklar; ve o halde şu acîb intizam bozulmamak yüz bin defa muhâldir.
    Hem mâdem şu mevcudâtın tabakàtı, bir ordudan bin defa daha muntazam bir emir ile hareket ettiği bilbedâhe görünüyor. Yıldızların, güneş ve kamerin muntazaman hareketlerinden tut, tâ bâdem çiçeklerine kadar herbir tâife o kadar muntazam, o kadar mükemmel bir sûrette Kadîr-i Ezelînin o tâifeye verdiği nişanları, formaları, güzel libasları ve tâyin ettiği harekâtı, bin defa ordudan daha muntazam bir tarzda izhâr ediyor. Öyle ise, şu kâinatın, mevcudâtı Onun emrine bakar ve imtisâl eder, perde-i gayb arkasında bir Hâkim-i Mutlakı vardır.
    Hem mâdem O Hâkim, bütün yaptığı icraat-ı hakîmâne şehâdetiyle, hem gösterdiği âsâr-ı haşmetle, bir Sultan-ı Zülcelâldir. Hem gösterdiği ihsanât ile gayet Rahîm bir Rabdir, hem izhâr ettiği güzel san’atlarıyla san’atperver ve sanatını çok sever bir Sâni’dir. Hem gösterdiği tezyinât ve merakâver sanatlarıyla zîşuurların nazar-ı istihsanını âsârına celb etmek isteyen bir Hàlık-ı Hakîmdir. Hem hilkat-i âlemde gösterdiği muhayyirü’l-ukùl tezyinâtın ne demek olduğunu ve mahlûkat nereden gelip nereye gideceğini, rubûbiyetinin hikmetiyle zîşuura bildirmek istediği anlaşılıyor. Elbete bu Hâkim-i Hakîm ve Sâni-i Alîm, rubûbiyetini göstermek ister.
    Hem mâdem bu kadar gösterdiği âsâr-ı lûtuf ve merhamet ve garâib-i san’at ile zîşuura kendini tanıttırmak ve sevdirmek ister; elbette zîşuurlardan arzularını ve onlardaki marziyâtı ne olduğunu bir mübelliğ vâsıtasıyla bildirecektir.
    Öyle ise, zîşuurlardan birisini tâyin edip O’nun ile o rubûbiyetini ilân edecektir. Ve sevdiği san’atlarını teşhir için, bir dellâlı kurb-u huzuruna müşerref edip teşhire vâsıta edecektir. Ve o ulvî makàsıdını sâir zîşuurlara bildirmekle kemâlâtını izhâr etmek için, birisini Muallim tâyin edecektir. Ve şu kâinatta derc ettiği tılsımı ve şu mevcudâtta gizlediği muammâ-i rubûbiyeti mânâsız kalmamak için, her halde bir Rehber tâyin edecektir. Ve gösterdiği ve enzârın temâşâsına neşrettiği mehâsin-i san’at faydasız ve abes kalmamak için, onlardaki makàsıdı ders verecek bir Rehber tâyin edecektir. Hem marziyâtını zîşuurlara tebliğ etmek için, Birisini bütün zîşuurların fevkınde bir makama çıkaracak ve marziyâtını O’na bildirecek, onlara gönderecektir.
    Mâdem hakikat ve hikmet böyle iktizâ ediyor. Ve şu vezâife en elyâk Hazret-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmdır. Çünkü, bilfiil, en mükemmel bir sûrette o vazifeleri yapmıştır. Teşkil ettiği âlem-i İslâm ve gösterdiği nur-u İslâmiyet bir şâhid-i âdil ve sâdıktır. Öyle ise, O Zât, doğrudan doğruya bütün kâinatın fevkıne çıkıp, bütün mevcudâttan geçip, bir makama girmek lâzımdır ki, bütün mahlûkatın Hàlıkı ile umumi, ulvî, küllî bir sohbet etsin. İşte, Mi’rac dahi bu hakikati ifade ediyor.
    Elhâsıl: Mâdem şu azîm kâinatı mezkûr maksadlar gibi çok azîm makàsıd ve çok büyük gàyeler için şu sûrette teşkil, tertib ve tezyin etmiştir. Hem mâdem şu mevcudât içinde şu umumi rubûbiyeti bütün dekàikı ile, şu azîm saltanat-ı ulûhiyeti bütün hakàikı ile görecek insan nevi vardır. Elbette o Hâkim-i Mutlak o insan ile konuşacaktır, makàsıdını bildirecektir.
    Mâdem her insan cüz’iyetten ve süfliyetten tecerrüd edip en yüksek bir makam-ı küllîye çıkamıyor, o Hâkimin küllî hitâbına bizzat muhatap olamıyor; elbette, o insanlar içinde bâzı efrâd-ı mahsusa, o vazife ile muvazzaf olacaklar. Tâ iki cihetle münâsebeti bulunsun: hem insan olmalı, tâ insanlara muallim olsun; hem ruhen gayet ulvî olmalı ki, tâ doğrudan doğruya hitâba mazhar olsun.
    Şimdi, mâdem şu insanlar içinde, şu kâinat Sâniinin makàsıdını en mükemmel bir sûrette bildiren ve şu kâinat tılsımını keşfeden ve hilkatin muammâsını açan ve rubûbiyetin mehâsin-i saltanatına en mükemmel tarzda dellâllık eden Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmdır; elbette, bütün efrâd-ı insaniye içinde öyle bir mânevî seyr ü sülûku olacaktır ki, cismânî âlemde seyr ü seyahat sûretinde bir Mi’racı olacaktır. Yetmiş bin perde tâbir olunan berzah-ı esmâ ve tecellî-i sıfât ve ef’âl ve tabakàt-ı mevcudâtın arkasına kadar kat-ı merâtib edecektir. İşte Mi’rac budur.
    .
    Yine hatıra geliyor ki: Ey müstemi’! Sen kalbinden diyorsun ki, "Nasıl inanayım? Herşeyden daha yakın bir Rabbe, binler sene mesafeyi kat’ edip yetmiş bin perdeyi geçtikten sonra Onunla görüşmek ne demektir?"
    Biz de deriz ki: Cenâb-ı Hak her şeye, her şeyden daha yakındır; fakat, her şey Ondan nihayetsiz uzaktır.
    Nasıl ki güneşin şuuru ve konuşması olsa, senin elindeki ayna vâsıtası ile seninle konuşabilir, istediği gibi sende tasarruf eder. Belki ayna-misâl senin göz bebeğinden sana daha yakın olduğu halde, sen dört bin sene kadar ondan uzaksın, hiçbir cihette ona yanaşamazsın. Eğer terakkî etsen, kamer makamına gelip, doğrudan doğruya bir mukabele noktasına çıksan, ona, yalnız bir nevi âyinedarlık edebilirsin. Öyle de, Şems-i Ezel ve Ebed olan Zât-ı Zülcelâl, her şeye her şeyden daha yakın olduğu halde, her şey Ondan nihayetsiz uzaktır. Yalnız bütün mevcudâtı kat’ edip, cüz’iyetten çıkıp, külliyetin merâtibinde git gide binler hicablardan geçip, tâ bütün mevcudâta muhît bir ismine yanaşır, Ondan daha ileride çok merâtibi kat’ eder, sonra bir nevi kurbiyete müşerref olur.
    Hem meselâ, bir nefer, kumandan-ı âzamın şahs-ı mânevîsinden çok uzaktır. O nefer, kumandanını, onbaşılıkta gördüğü küçük bir nümûne ile gayet uzak bir mesafede, mânevî çok perdeler arkasında ona bakar. Hakiki onun şahs-ı mânevîsiyle kurbiyet ise, mülâzımlık, yüzbaşılık, binbaşılık gibi çok merâtib-i külliyeden geçmek lâzım geliyor. Halbuki, Kumandan-ı âzam, emriyle, kanunuyla, nazarıyla, hükmüyle, ilmiyle-sûreten olduğu gibi, mânen de kumandan ise-bizzat Zâtıyla O neferin yanında bulunur, görür. Şu hakikat On Altıncı Sözde gayet katî bir sûrette ispat edildiğinden, ona iktifâen burada kısa kesiyoruz.
    .
    Yine hatıra gelir ki: Sen kalbinden dersin, "Ben semâvâtı inkâr ediyorum, melâikelere inanmıyorum; semâvâtta birinin gezmesine, melâikelerle görüşmesine nasıl inanayım?"
    Evet, senin gibi aklı gözüne inmiş ve gözüne perde çekilmiş adamlara söz anlatmak ve bir şey göstermek elbette müşküldür. Fakat, hak o kadar parlaktır ki, körler de görebildiği için biz de deriz ki: Fezâ-i ulvî, bilittifak esîr ile doludur. Ziyâ, elektrik, hararet gibi sâir seyyâlât-ı latîfe, o fezâyı dolduran bir maddenin vücuduna delâlet eder. Meyveler, ağacını; çiçekler, çimenlerini; sümbüller, tarlalarını; balıklar, denizini bilbedâhe gösterdiği gibi; şu yıldızlar dahi, bizzarûre, menşe’lerini, tarlasını, denizini, çimengâhının vücudunu aklın gözüne sokuyorlar.
    Mâdem âlem-i ulvîde muhtelif teşkilât var, muhtelif vaziyetlerde muhtelif ahkâmlar görünüyor; öyle ise, o ahkâmların menşe’leri olan semâvât muhteliftir. İnsanda, cisimden başka nasıl akıl, kalb, ruh, hayal, hâfıza gibi mânevî vücudlar da var; elbette, insan-ı ekber olan âlemde ve şu insan meyvesinin şeceresi olan kâinatta, âlem-i cismâniyetten başka âlemler var. Hem âlem-i arzdan, tâ Cennet âlemine kadar herbir âlemin, birer semâsı vardır.
    Hem melâike için deriz ki: Seyyârât içinde mutavassıt ve yıldızlar içinde küçük ve kesif olan küre-i arz, mevcudât içinde en kıymettar ve nurânî olan hayat ve şuur hesabsız bir sûrette onda bulunuyorlar. Elbette, karanlıklı bir hâne hükmünde olan şu arza nisbeten müzeyyen kasırlar, mükemmel saraylar hükmünde olan yıldızlar ve yıldızların denizleri olan gökler, zîşuur ve zîhayat ve pek kesretli ve muhtelifü’l-ecnâs olan melâike ve ruhânîlerin meskenleridir. Şek katî bir sûrette İşârâtü’l-İ’câz nâmındaki tefsirimde,ثُمَّ اسْتَوٰۤى اِلَى السَّمَۤاءِ
    فَسَوّٰيهُنَّسَبْعَ سَمٰوَاتٍâyetinde, semâvâtın hem vücudu, hem taaddüdü ispat edildiğinden ve melâike hakkında Yirmi Dokuzuncu Sözde iki kere iki dört eder katiyetinde, melâikelerin vücudunu ispat ettiğimizden, onlara iktifâen burada kısa kesiyoruz.
    Elhâsıl: Esîr’den yapılmış, elektrik, ziyâ, hararet, câzibe gibi seyyâlât-ı latîfenin medârı olmuş ve hadîste اَلسَّمَۤاءُ مَوْجٌ مَكْفُوفٌ işaretiyle seyyârât ve nücûmun harekâtına müsâit olmuş ve Samanyolu denilen mecerretü’s-semâ’dan, tâ en yakın seyyâreye kadar, muhtelif vaziyet ve teşekkülde yedi tabaka, herbir tabaka âlem-i arzdan, tâ âlem-i berzaha, âlem-i misâle, tâ âlem-i âhirete kadar birer âlemin damı hükmünde birer semânın bulunması, hikmeten, aklen iktizâ eder.
    .
    Hem hatıra gelir ki: Ey mülhid! Sen dersin, "Bin müşkülât ile tayyâre vâsıtasıyla ancak bir iki kilometre yukarıya çıkılabilir. Nasıl, bir insan cismiyle binler sene mesafeyi birkaç dakika zarfında kat’ eder, gider, gelir?"
    Biz de deriz ki: Arz gibi ağır bir cisim, fenninizce, hareket-i seneviyesiyle bir dakikada takrîben yüz seksen sekiz saat mesafeyi keser, takrîben yirmi beş bin senelik mesafeyi bir senede kat’ ediyor. Acaba, şu muntazam harekâtı ona yaptıran ve bir sapan taşı gibi döndüren bir Kadîr-i Zülcelâl, bir insanı Arşa getiremez mi? Şemsin câzibesi denilen bir kanun-u Rabbânî ile Mevlevî gibi etrafında pek ağır olan cism-i arzı gezdiren bir hikmet, câzibe-i rahmet-i Rahmân ile ve incizâb-ı muhabbet-i Şems-i Ezel ile, bir cism-i insanı, berk gibi, Arş-ı Rahmâna çıkaramaz mı?
    .
    Yine hatıra gelir ki: Diyorsun, "Haydi, çıkabilir. Niçin çıkmış? Ne lüzumu var? Velîler gibi ruh ve kalbi ile gitse yeter."
    Biz de deriz ki: Mâdem Sâni-i Zülcelâl, mülk ve melekûtundaki âyât-ı acîbesini göstermek ve şu âlemin tezgâh ve menbalarını temâşâ ettirmek ve a’mâl-i beşeriyenin netâic-i uhreviyesini irâe etmek istemiş; elbette âlem-i mubsırâtın anahtarı hükmünde olan gözünü ve mesmuât âlemindeki âyâtı temâşâ eden kulağını, Arşa kadar beraber alması lâzım geldiği gibi, ruhunun hadsiz vezâife medâr olan âlât ve cihazâtının makinesi hükmünde olan cism-i mübârekini dahi tâ Arşa kadar beraber alması muktezâ-i akıl ve hikmettir. Nasıl ki Cennette hikmet-i İlâhiye cismi ruha arkadaş ediyor; çünkü, pekçok vezâif-i ubûdiyete ve hadsiz lezâiz ve âlâma medâr olan ceseddir; elbette o cesed-i mübârek, ruha arkadaş olacaktır. Mâdem Cennete cisim ruh ile beraber gider; elbette Cennetü’l-Me’vâ gövdesi olan Sidretü’l-Müntehâya urûc eden zât-ı Ahmediye (a.s.m.) ile cesed-i mübârekini refâkat ettirmesi aynı hikmettir.
    .
    Yine hâtıra gelir ki: Dersin, "Birkaç dakikada binler sene mesafeyi kat’ etmek aklen muhâldir."
    Biz de deriz ki: Sâni-i Zülcelâlin san’atında, harekât nihayet derecede muhteliftir. Meselâ, savtın süratiyle ziyâ, elektrik, ruh, hayal süratleri ne kadar mütefâvit olduğu mâlûm. Seyyârâtın dahi, fennen harekâtı o kadar muhteliftir ki, akıl hayrettedir. Acaba latîf cismi, urûcda sür’atli olan ulvî ruhuna tâbi olmuş, ruh süratinde hareketi nasıl akla muhâlif görünür?
    Hem, on dakika yatsan, bâzı olur ki bir sene kadar hâlâta mâruz olursun. Hattâ bir dakikada, insan, gördüğü rüyâyı, onun içinde işittiği sözleri, söylediği kelimâtı toplansa, uyanık âleminde bir gün, belki daha fazla zaman lâzımdır. Demek oluyor ki, bir zaman-ı vâhid, iki şahsa nisbeten, birisine bir gün, birisine de bir sene hükmüne geçer.
    Şu mânâya bir temsil ile bak ki:
    İnsanın hareketinden, güllenin hareketinden, savttan, ziyâdan, elektrikten, ruhtan, hayalden tezâhür eden sürat-i harekâtta bir mikyas olmak için şöyle bir saat farz ediyoruz ki; o saatte on iğne var. Birisi saatleri gösterir. Biri de, ondan altmış defa daha geniş bir dairede dakikayı sayar. Birisi altmış defa daha geniş bir daire içinde sâniyeleri, diğeri yine altmış defa daha geniş bir dairede sâliseleri, ve hâkezâ râbiaları, hâmiseleri, sâdise, sâbia, sâmine, tâsia, tâ âşireleri sayacak gayet muntazam, azîm bir dairede birer ibre farz ediyoruz. Farazâ, saati sayan ibrenin dairesi küçük saatimiz kadar olsa, herhalde âşireleri sayan ibrenin dairesi arzın medâr-ı senevîsi kadar, belki daha fazla olmak lazım gelir.
    Şimdi iki şahıs farz ediyoruz. Biri, saati sayan ibreye binmiş gibi, o ibrenin harekâtına göre temâşâ ediyor. Diğeri, âşireleri sayan ibreye binmiş. Bu iki şahsın bir zaman-ı vâhidde müşâhede ettikleri eşya, saatimizle arzın medâr-ı senevîsi nisbeti gibi, meşhudâtça pekçok farkları vardır. İşte, zaman, çünkü, harekâtın bir rengi, bir levni, yahut bir şeridi hükmünde olduğundan, harekâtta câri olan bir hüküm, zamanda dahi câridir.
    İşte, bir saatte meşhudâtımız, bir saatin saati sayan ibresine binen zîşuur şahsın meşhudâtı kadar olduğu ve hakikat-i ömrü de o kadar olduğu halde; âşire ibresine binen şahıs gibi, aynı zamanda, o muayyen saatte Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, burak-ı tevfîk-ı İlâhîye biner, berk gibi, bütün daire-i mümkinâtı kat’ edip, acâib-i mülk ve melekûtu görüp, daire-i vücûb noktasına çıkıp, sohbete müşerref olup, rü’yet-i cemâl-i İlâhîye mazhar olarak, fermanı alıp vazifesine dönebilir ve dönmüş ve öyledir.
    .
    Yine hatıra gelir ki: Dersiniz, "Evet, olabilir, mümkündür. Fakat her mümkün vâki’ olmuyor. Bunun emsâli var mı ki kabul edilsin? Emsâli olmayan bir şeyin, yalnız imkânı ile, vukuuna nasıl hükmedilebilir?"
    Biz de deriz ki: Emsâli o kadar çoktur ki, hesâba gelmez. Meselâ, her zînazar, gözüyle, yerden tâ Neptün seyyâresine kadar bir sâniyede çıkar; her zîilim, aklıyla, kozmoğrafya kanunlarına binip, yıldızların tâ arkasına bir dakikada gider; her zîimân, namazın ef’âl ve erkânına fikrini bindirip, bir nevi Mi’rac ile kâinatı arkasına atıp, huzura kadar gider; her zîkalb ve kâmil velî, seyr ü sülûk ile, Arştan ve daire-i esmâ ve sıfâttan kırk günde geçebilir. Hattâ, Şeyh-i Geylânî, İmâm-ı Rabbânî gibi bâzı zâtların ihbarât-ı sâdıkaları ile, bir dakikada Arşa kadar urûc-u ruhânîleri oluyor. Hem, ecsâm-ı nurânî olan melâikelerin Arştan ferşe, ferşten Arşa kısa bir zamanda gitmeleri ve gelmeleri vardır. Hem, ehl-i Cennet, mahşerden Cennet bağlarına kısa bir zamanda urûc ediyorlar.
    Elbette bu kadar numûneler gösteriyorlar ki, bütün evliyâların sultanı, umum mü’minlerin imamı, umum ehl-i Cennetin reisi ve umum melâikenin makbulü olan zât-ı Ahmediyenin (a.s.m.) seyr ü sülûkuna medâr bir Mi’racı bulunması ve onun makamına münâsip bir sûrette olması, ayn-ı hikmettir ve gayet mâkuldür ve şüphesiz vâki’dir.
    .
    Cenâb-ı Hak bizleri, Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın şefaatına mazhar etsin, âmin.
    اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مَنِ انْشَقَّ بِاِشَارَتِهِ الْقَمَرُ وَنَبَعَ مِنْ اَصَابِعِهِ الْمَۤاءُ كَالْكَوْثَرِ
    صَاحِبِ الْمِعْرَاجِ وَمَا زَاغَ الْبَصَرُ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰۤى اٰلِهِ وَاَصْحَابِهِ اَجْمَعينَ مِنْ
    اَوَّلِ الدُّنْيَا اِلٰۤى اٰخِرِ الْمَحْشَرِ

    (Sözler, Diyanet vakfı yayınları, s:700-711)

  5. #9423
    offline
    ibrahimcn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    ibrahim
    Üyelik Tarihi
    12/12/2015
    Yer
    istanbul/ avrupa
    Yaş
    41
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2015
    Mesajlar
    2.088

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       sercanbjk06 Nickli Üyeden Alıntı
    Teşekkür ederim Taner Bey 18 Marsilya Jant var birde cep telefonu ile forma Nasıl resim koyacağımı bulamadım?
    https://hizliresim.com
    Buraya resmi yükleyin altında çıkacak bbcodu kopyalayıp mesaj yazdığınız yere yapıştırın
  6. #9423
    offline
    ibrahimcn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    2.088

       sercanbjk06 Nickli Üyeden Alıntı
    Teşekkür ederim Taner Bey 18 Marsilya Jant var birde cep telefonu ile forma Nasıl resim koyacağımı bulamadım?
    https://hizliresim.com
    Buraya resmi yükleyin altında çıkacak bbcodu kopyalayıp mesaj yazdığınız yere yapıştırın

  7. #9424
    offline
    Tnsblgn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Tns
    Üyelik Tarihi
    23/11/2015
    Yer
    kocaeli
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2015
    Mesajlar
    293

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       serdarsancak Nickli Üyeden Alıntı
    Arkadaşlar 2015 1.6 tdı hıghlıne manuel
    sunroof +difüzör,metalik gri renk,içi siyah,sonax bakımlı
    12500 km
    boyasız hasarsız(sol arka kapı alt kısmında 3-4 cm lik ince rütuş lu)

    aracımı satmak istiyorum herhangi bir aciliyetide yok. ancak fiyat degerlemesi yapamadım tam olarak.sizlerinde fikrinizi almak istedim.

    aracın liste fiyatı 133.150 tl( 126.700 listesi+1700 met. renk+3500 sunroof+1250 diff.) %2 iskonto alınsa yaklaşık 130.500 e gelir sıfırı.
    1 yıl kullanım için ne kadar düşmek mantıklı.uçuk kaçık yazanlara sürekli kızan biriryim o yüzden gercege yakın bir deger tespit etmek istiyorum.

    1 yıl için 10.000 tl deger kaybı sizce nasıl??
    Bence çok fazla, passattan bahsediyoruz burda, ben kesinlikle o kadar altına vermezdim En fazla sıfırının 2-3 bin altı o da acil satılması gerekiyorsa.
  8. #9424
    offline
    Tnsblgn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    293

       serdarsancak Nickli Üyeden Alıntı
    Arkadaşlar 2015 1.6 tdı hıghlıne manuel
    sunroof +difüzör,metalik gri renk,içi siyah,sonax bakımlı
    12500 km
    boyasız hasarsız(sol arka kapı alt kısmında 3-4 cm lik ince rütuş lu)

    aracımı satmak istiyorum herhangi bir aciliyetide yok. ancak fiyat degerlemesi yapamadım tam olarak.sizlerinde fikrinizi almak istedim.

    aracın liste fiyatı 133.150 tl( 126.700 listesi+1700 met. renk+3500 sunroof+1250 diff.) %2 iskonto alınsa yaklaşık 130.500 e gelir sıfırı.
    1 yıl kullanım için ne kadar düşmek mantıklı.uçuk kaçık yazanlara sürekli kızan biriryim o yüzden gercege yakın bir deger tespit etmek istiyorum.

    1 yıl için 10.000 tl deger kaybı sizce nasıl??
    Bence çok fazla, passattan bahsediyoruz burda, ben kesinlikle o kadar altına vermezdim En fazla sıfırının 2-3 bin altı o da acil satılması gerekiyorsa.

  9. #9425
    offline
    Tnsblgn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Tns
    Üyelik Tarihi
    23/11/2015
    Yer
    kocaeli
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2015
    Mesajlar
    293

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       sercanbjk06 Nickli Üyeden Alıntı
    Merhabalar arkadaşlar
    Bugün itibariyle aracımı teslim aldım araba çok güzel beyaz highline Rline hayalet cam tavan vs vs herşey çok güzel fakat çukurlara yumuşak girmeme rağmen çok sert tepki veriyor araç lastik havaları 34 psi dan 32 indirdim fakat çok bişey değişmedi lastiklerin markası hankook sizce bişey ne yapabilirim.(not corolla 1.4 dizel 2011 den geçtim böyle bir sorun hiç yoktu)
    corolla 16 inc tir, sarsmaz aracınız muhtemel 18 inc. saraması normaldir. 16-17 lik passatlara binin fakı göreceksiniz.
  10. #9425
    offline
    Tnsblgn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    293

       sercanbjk06 Nickli Üyeden Alıntı
    Merhabalar arkadaşlar
    Bugün itibariyle aracımı teslim aldım araba çok güzel beyaz highline Rline hayalet cam tavan vs vs herşey çok güzel fakat çukurlara yumuşak girmeme rağmen çok sert tepki veriyor araç lastik havaları 34 psi dan 32 indirdim fakat çok bişey değişmedi lastiklerin markası hankook sizce bişey ne yapabilirim.(not corolla 1.4 dizel 2011 den geçtim böyle bir sorun hiç yoktu)
    corolla 16 inc tir, sarsmaz aracınız muhtemel 18 inc. saraması normaldir. 16-17 lik passatlara binin fakı göreceksiniz.

  11. #9426
    offline
    sercanbjk06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    sercan
    Üyelik Tarihi
    30/03/2016
    Yer
    ankara
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    106
    06sk349

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Tnsblgn Nickli Üyeden Alıntı
    corolla 16 inc tir, sarsmaz aracınız muhtemel 18 inc. saraması normaldir. 16-17 lik passatlara binin fakı göreceksiniz.
    17 Jant passat comfortline kiralamıştım onda böyle bir ses yoktu araba resmen çok sert çukura girmiş gibi tepki veriyor.18 jantta bu kadar fark olacağını sanmıyorum başka ne olabilir onu araştırıyorum servise randevu aldım perşembe gününe.
  12. #9426
    offline
    sercanbjk06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    106

       Tnsblgn Nickli Üyeden Alıntı
    corolla 16 inc tir, sarsmaz aracınız muhtemel 18 inc. saraması normaldir. 16-17 lik passatlara binin fakı göreceksiniz.
    17 Jant passat comfortline kiralamıştım onda böyle bir ses yoktu araba resmen çok sert çukura girmiş gibi tepki veriyor.18 jantta bu kadar fark olacağını sanmıyorum başka ne olabilir onu araştırıyorum servise randevu aldım perşembe gününe.

  13. #9427
    offline
    engn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Engin
    Üyelik Tarihi
    03/11/2014
    Yer
    Düzce ,Bodrum
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    1.489

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

    Bugün arkadaşla BMW servisine gittik.2012 model 5.20d triger kayış değişimi için ,işçilik hariç 4500 TL fiyat duyunca Passat ile yola devam kararı aldım şimdilik.
    Konu engn tarafından (03 05 2016 Saat 22:46 ) değiştirilmiştir.
    mertandur bunu beğendi
  14. #9427
    offline
    engn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    1.489

    Bugün arkadaşla BMW servisine gittik.2012 model 5.20d triger kayış değişimi için ,işçilik hariç 4500 TL fiyat duyunca Passat ile yola devam kararı aldım şimdilik.

  15. #9428
    offline
    omega06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    mehmet
    Üyelik Tarihi
    29/05/2015
    Yer
    ankara
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2015
    Mesajlar
    602

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

    Uçuk rakam
  16. #9428
    offline
    omega06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    602

    Uçuk rakam

  17. #9429
    offline
    ali729 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    ALİ
    Üyelik Tarihi
    01/03/2013
    Yer
    AKSARAY
    Yaş
    30
    Model
    Golf
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    1.340
    07 MRT 40

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

    Motor indiriyor mübarek

    HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
  18. #9429
    offline
    ali729 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    1.340

    Motor indiriyor mübarek

    HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  19. #9430
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    serdar
    Üyelik Tarihi
    05/12/2014
    Yer
    çorum
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    210

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Tnsblgn Nickli Üyeden Alıntı
    Bence çok fazla, passattan bahsediyoruz burda, ben kesinlikle o kadar altına vermezdim En fazla sıfırının 2-3 bin altı o da acil satılması gerekiyorsa.
    valla 121.750 fiyat yazdım site ilanına.aciliyeti yok zaten bakıcaz artık.yerine ne alınacağı durumuda ayrı bir muamma.arkadasın biri yazmış bmw nin kayış fiyatını insan çekiniyor alması sorun değilde,servis maliyeti düşündürüyor.sonuçta bir araç ve bozulması durumu her an olabilecek bişey.servis öpüyor görünen.Benim araç ise gerçekten çok temiz.galericilere gelen hoşaf araçların yıkanıp cilalanması ile ortaya çıkarttıkları durumun adı temizlik olmuş.aracın ilk km lerdeki kullanımı,kullanılan yakıt,dizel partikül filtre temizliği yıkamada kullanılan su,malzeme,kapıyı kapatırkenki softluk,aracın tek elden kullanımı bile temizlik aslında ama anlayana. #297337324 ilan nosu ilgilenen olursa.
  20. #9430
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    210

       Tnsblgn Nickli Üyeden Alıntı
    Bence çok fazla, passattan bahsediyoruz burda, ben kesinlikle o kadar altına vermezdim En fazla sıfırının 2-3 bin altı o da acil satılması gerekiyorsa.
    valla 121.750 fiyat yazdım site ilanına.aciliyeti yok zaten bakıcaz artık.yerine ne alınacağı durumuda ayrı bir muamma.arkadasın biri yazmış bmw nin kayış fiyatını insan çekiniyor alması sorun değilde,servis maliyeti düşündürüyor.sonuçta bir araç ve bozulması durumu her an olabilecek bişey.servis öpüyor görünen.Benim araç ise gerçekten çok temiz.galericilere gelen hoşaf araçların yıkanıp cilalanması ile ortaya çıkarttıkları durumun adı temizlik olmuş.aracın ilk km lerdeki kullanımı,kullanılan yakıt,dizel partikül filtre temizliği yıkamada kullanılan su,malzeme,kapıyı kapatırkenki softluk,aracın tek elden kullanımı bile temizlik aslında ama anlayana. #297337324 ilan nosu ilgilenen olursa.

  21. #9431
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    serdar
    Üyelik Tarihi
    05/12/2014
    Yer
    çorum
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    210

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

    bu arada tüm forum arkadaşlarımızın kandili mübarek olsun ...


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Taner Göde ve TURQUAZ06 bunu beğendi.
  22. #9431
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    210

    bu arada tüm forum arkadaşlarımızın kandili mübarek olsun ...


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  23. #9432
    offline
    mndrs86 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    menderes bey
    Üyelik Tarihi
    09/04/2016
    Yer
    balıkesir
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    11

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

    aracım sonunda gelmiş şuan bayide satış işlemlerinin bitmesini bekliyorum
    1.6 dizel otomatik highlen
    R Line iç dış paket , cam tavan , hayalet gösterge , nagivasyon , geri görüş kamerası , 18 marcella jant
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    Konu mndrs86 tarafından (04 05 2016 Saat 01:35 ) değiştirilmiştir.
  24. #9432
    offline
    mndrs86 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    11

    aracım sonunda gelmiş şuan bayide satış işlemlerinin bitmesini bekliyorum
    1.6 dizel otomatik highlen
    R Line iç dış paket , cam tavan , hayalet gösterge , nagivasyon , geri görüş kamerası , 18 marcella jant
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye

  25. #9433
    offline
    sercanbjk06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    sercan
    Üyelik Tarihi
    30/03/2016
    Yer
    ankara
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    106
    06sk349

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       mndrs86 Nickli Üyeden Alıntı
    aracım sonunda gelmiş şuan bayide satış işlemlerinin bitmesini bekliyorum
    1.6 dizel otomatik highlen
    R Line iç dış paket , cam tavan , hayalet gösterge , nagivasyon , geri görüş kamerası , 18 marcella jant
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    Hocam hayırlı olsun aynı arabayı pazartesi teslim aldım.Ankara eskihirdan.Size zahmet süspansiyonları kontrol eder misiniz bende çok sert tepki veriyor çukura girince.
  26. #9433
    offline
    sercanbjk06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    106

       mndrs86 Nickli Üyeden Alıntı
    aracım sonunda gelmiş şuan bayide satış işlemlerinin bitmesini bekliyorum
    1.6 dizel otomatik highlen
    R Line iç dış paket , cam tavan , hayalet gösterge , nagivasyon , geri görüş kamerası , 18 marcella jant
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    Hocam hayırlı olsun aynı arabayı pazartesi teslim aldım.Ankara eskihirdan.Size zahmet süspansiyonları kontrol eder misiniz bende çok sert tepki veriyor çukura girince.

  27. #9434
    offline
    engn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Engin
    Üyelik Tarihi
    03/11/2014
    Yer
    Düzce ,Bodrum
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    1.489

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       serdarsancak Nickli Üyeden Alıntı
    valla 121.750 fiyat yazdım site ilanına.aciliyeti yok zaten bakıcaz artık.yerine ne alınacağı durumuda ayrı bir muamma.arkadasın biri yazmış bmw nin kayış fiyatını insan çekiniyor alması sorun değilde,servis maliyeti düşündürüyor.sonuçta bir araç ve bozulması durumu her an olabilecek bişey.servis öpüyor görünen.Benim araç ise gerçekten çok temiz.galericilere gelen hoşaf araçların yıkanıp cilalanması ile ortaya çıkarttıkları durumun adı temizlik olmuş.aracın ilk km lerdeki kullanımı,kullanılan yakıt,dizel partikül filtre temizliği yıkamada kullanılan su,malzeme,kapıyı kapatırkenki softluk,aracın tek elden kullanımı bile temizlik aslında ama anlayana. #297337324 ilan nosu ilgilenen olursa.
    zaten fiyatın doğru-mu yanlış mı olduğu gelen telefonların yoğunluğundan belli olur.Sıfırı 130 olan 1 yaşında arabaya 127 fiyat çekilirse (Passat da olsa) çekilirse müşteri haliyle gider sıfırı alır.
    kksoylemez bunu beğendi
  28. #9434
    offline
    engn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    1.489

       serdarsancak Nickli Üyeden Alıntı
    valla 121.750 fiyat yazdım site ilanına.aciliyeti yok zaten bakıcaz artık.yerine ne alınacağı durumuda ayrı bir muamma.arkadasın biri yazmış bmw nin kayış fiyatını insan çekiniyor alması sorun değilde,servis maliyeti düşündürüyor.sonuçta bir araç ve bozulması durumu her an olabilecek bişey.servis öpüyor görünen.Benim araç ise gerçekten çok temiz.galericilere gelen hoşaf araçların yıkanıp cilalanması ile ortaya çıkarttıkları durumun adı temizlik olmuş.aracın ilk km lerdeki kullanımı,kullanılan yakıt,dizel partikül filtre temizliği yıkamada kullanılan su,malzeme,kapıyı kapatırkenki softluk,aracın tek elden kullanımı bile temizlik aslında ama anlayana. #297337324 ilan nosu ilgilenen olursa.
    zaten fiyatın doğru-mu yanlış mı olduğu gelen telefonların yoğunluğundan belli olur.Sıfırı 130 olan 1 yaşında arabaya 127 fiyat çekilirse (Passat da olsa) çekilirse müşteri haliyle gider sıfırı alır.

  29. #9435
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    serdar
    Üyelik Tarihi
    05/12/2014
    Yer
    çorum
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    210

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       engn Nickli Üyeden Alıntı
    zaten fiyatın doğru-mu yanlış mı olduğu gelen telefonların yoğunluğundan belli olur.Sıfırı 130 olan 1 yaşında arabaya 127 fiyat çekilirse (Passat da olsa) çekilirse müşteri haliyle gider sıfırı alır.
    aynen dogru söylüyorsunuz hatta sıfır fiyatı isteyende var,gerekcesi araba yok sıra var
    benim aracın sıfır fiyatı 133 kusur %2 indirim hesabı yaptım yaklasık 130 a sıfırını alır vatandaş,e bir sene kullanımını düşersek pazarlıkla 120 normal gibi.

    yukarda bir arkadaş süspansiyon sertliğinden bahsetmiş.2 nedeni var bence birincisi bu aracın süspansiyonları diğer passata yada emsal arabalara göre gerçekten sert.Özellikle yumuşak süspansiyonlu bir aractan geciş yapıldıysa bu cok daha fazla hissediliyor.Bende su an peugeot 308 de var o aracdan inip passata binince sert geliyor.kut kut olmasada onun yarısı kadar bir ses duyuluyor.>Servisede kontrol ettirdim defalarca gayet normal dediler,diğer araçları gösterdiler hakikaten aynı.

    İkinciside contınental in contıseal lastikleri biraz sert.gerçi tüm run flatlarda bu bir sorun ama contı nınki biraz daha sert geldi bana.bilmiyorum arkadaslarınkinin markası ne ama bu da bir sebep olabilir.

    tabi bu olumsuzlukların geri dönüşüde yol tutuşdaki bariz iyilik.b7 passatıma göre b8 daha üstün yol tutuşlu bana göre.
    egemengur bunu beğendi
  30. #9435
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    210

       engn Nickli Üyeden Alıntı
    zaten fiyatın doğru-mu yanlış mı olduğu gelen telefonların yoğunluğundan belli olur.Sıfırı 130 olan 1 yaşında arabaya 127 fiyat çekilirse (Passat da olsa) çekilirse müşteri haliyle gider sıfırı alır.
    aynen dogru söylüyorsunuz hatta sıfır fiyatı isteyende var,gerekcesi araba yok sıra var
    benim aracın sıfır fiyatı 133 kusur %2 indirim hesabı yaptım yaklasık 130 a sıfırını alır vatandaş,e bir sene kullanımını düşersek pazarlıkla 120 normal gibi.

    yukarda bir arkadaş süspansiyon sertliğinden bahsetmiş.2 nedeni var bence birincisi bu aracın süspansiyonları diğer passata yada emsal arabalara göre gerçekten sert.Özellikle yumuşak süspansiyonlu bir aractan geciş yapıldıysa bu cok daha fazla hissediliyor.Bende su an peugeot 308 de var o aracdan inip passata binince sert geliyor.kut kut olmasada onun yarısı kadar bir ses duyuluyor.>Servisede kontrol ettirdim defalarca gayet normal dediler,diğer araçları gösterdiler hakikaten aynı.

    İkinciside contınental in contıseal lastikleri biraz sert.gerçi tüm run flatlarda bu bir sorun ama contı nınki biraz daha sert geldi bana.bilmiyorum arkadaslarınkinin markası ne ama bu da bir sebep olabilir.

    tabi bu olumsuzlukların geri dönüşüde yol tutuşdaki bariz iyilik.b7 passatıma göre b8 daha üstün yol tutuşlu bana göre.

  31. #9436
    offline
    sercanbjk06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    sercan
    Üyelik Tarihi
    30/03/2016
    Yer
    ankara
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    106
    06sk349

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

    Merhaba arkadaşlar bu pazartesi aldığım aracımın Süspansiyonlarında bir sorun var diye yazmıştım servise gittim koltrol ettiler ve sağ sol ön süspansiyonlardan 3 er adet taşımada araç sallanmasın diye koydukları takozu unutmuşlar.Böyle bir sorun olursa bilginiz olsun diye paylaşıyorum saygılar.
  32. #9436
    offline
    sercanbjk06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    106

    Merhaba arkadaşlar bu pazartesi aldığım aracımın Süspansiyonlarında bir sorun var diye yazmıştım servise gittim koltrol ettiler ve sağ sol ön süspansiyonlardan 3 er adet taşımada araç sallanmasın diye koydukları takozu unutmuşlar.Böyle bir sorun olursa bilginiz olsun diye paylaşıyorum saygılar.

  33. #9437
    offline
    Tnsblgn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Tns
    Üyelik Tarihi
    23/11/2015
    Yer
    kocaeli
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2015
    Mesajlar
    293

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       engn Nickli Üyeden Alıntı
    zaten fiyatın doğru-mu yanlış mı olduğu gelen telefonların yoğunluğundan belli olur.Sıfırı 130 olan 1 yaşında arabaya 127 fiyat çekilirse (Passat da olsa) çekilirse müşteri haliyle gider sıfırı alır.
    Mutlaka öyle, ama sıfır araçta bayide hazır beklemiyor. Bence en azından 125 i hak eder bu araç.
  34. #9437
    offline
    Tnsblgn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    293

       engn Nickli Üyeden Alıntı
    zaten fiyatın doğru-mu yanlış mı olduğu gelen telefonların yoğunluğundan belli olur.Sıfırı 130 olan 1 yaşında arabaya 127 fiyat çekilirse (Passat da olsa) çekilirse müşteri haliyle gider sıfırı alır.
    Mutlaka öyle, ama sıfır araçta bayide hazır beklemiyor. Bence en azından 125 i hak eder bu araç.

  35. #9438
    offline
    atitrend - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    atilla
    Üyelik Tarihi
    28/01/2012
    Yer
    tarsus
    Yaş
    42
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2015
    Mesajlar
    2.486
    33 NES 48

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Tnsblgn Nickli Üyeden Alıntı
    Mutlaka öyle, ama sıfır araçta bayide hazır beklemiyor. Bence en azından 125 i hak eder bu araç.
    hocam ne yaptınız ya sıfır araçmı satıyor arkadaş abartmayın bu kadar. isterseniz yazın da bir bakın 1 kişi bile arıyor mu. 1.4 tsı 5000 km de dsg highline araç 2 ay satamadı en sonunda 100 bine verdi gitti ben aracımı satabilsem alacaktım ama kısmet olmadı. alan kişi belli ki alıp satıcı ve 115 tl istiyor.. 2 aydır da bu uğraşıyor ama satamadı. satamaz da o kadar da kolay satılmıyor . sonuçta 100 bin tl üzeri passat ve 2. el araçtan bahsediyoruz. daha önce highline ların bu kadar hızlı satılma sebebi piyasada sıfırının zor bulunur olmasıydı.
    engn ve kksoylemez bunu beğendi.
  36. #9438
    offline
    atitrend - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    2.486

       Tnsblgn Nickli Üyeden Alıntı
    Mutlaka öyle, ama sıfır araçta bayide hazır beklemiyor. Bence en azından 125 i hak eder bu araç.
    hocam ne yaptınız ya sıfır araçmı satıyor arkadaş abartmayın bu kadar. isterseniz yazın da bir bakın 1 kişi bile arıyor mu. 1.4 tsı 5000 km de dsg highline araç 2 ay satamadı en sonunda 100 bine verdi gitti ben aracımı satabilsem alacaktım ama kısmet olmadı. alan kişi belli ki alıp satıcı ve 115 tl istiyor.. 2 aydır da bu uğraşıyor ama satamadı. satamaz da o kadar da kolay satılmıyor . sonuçta 100 bin tl üzeri passat ve 2. el araçtan bahsediyoruz. daha önce highline ların bu kadar hızlı satılma sebebi piyasada sıfırının zor bulunur olmasıydı.

  37. #9439
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    serdar
    Üyelik Tarihi
    05/12/2014
    Yer
    çorum
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    210

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       atitrend Nickli Üyeden Alıntı
    hocam ne yaptınız ya sıfır araçmı satıyor arkadaş abartmayın bu kadar. isterseniz yazın da bir bakın 1 kişi bile arıyor mu. 1.4 tsı 5000 km de dsg highline araç 2 ay satamadı en sonunda 100 bine verdi gitti ben aracımı satabilsem alacaktım ama kısmet olmadı. alan kişi belli ki alıp satıcı ve 115 tl istiyor.. 2 aydır da bu uğraşıyor ama satamadı. satamaz da o kadar da kolay satılmıyor . sonuçta 100 bin tl üzeri passat ve 2. el araçtan bahsediyoruz. daha önce highline ların bu kadar hızlı satılma sebebi piyasada sıfırının zor bulunur olmasıydı.
    haklısınız.bundan önceki b7 ler yaklasık 80-100 aralıgında oldugundan cok rahat gidiyordu ama şimdi fiyat 100-120 lere cıkınca müşteri portföyü azaldı.Mevcut müşterileri ise daha seçici davranmaya başladı.Nitekim bu fiyatlara araç bakanlar bütceyi biraz zorlayıp bir üst sınıfıda dahil ediyorlar aday olarak.benim yazdıgım fiyatda makul bir fiyat aslında ama b7 kadar hızlı arayan yok.b7 yi görmeden almıştı müşterisi noter satışını yapınca gördü adam arabasını gerçi Volkswagen servisine göndermiştim aracı ordan bilgisini almıştı ama yinede görmemişti aracı.b8 özellikle de hıghlıne olunca daha yavaş gidecek gibi.satılırsa satılır satılmaz ise dursun passat gibi malım olsun düşüncesindeyim yalnız piyasa durgun Allah aciliyeti olana yardım etsin.
  38. #9439
    offline
    serdarsancak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    210

       atitrend Nickli Üyeden Alıntı
    hocam ne yaptınız ya sıfır araçmı satıyor arkadaş abartmayın bu kadar. isterseniz yazın da bir bakın 1 kişi bile arıyor mu. 1.4 tsı 5000 km de dsg highline araç 2 ay satamadı en sonunda 100 bine verdi gitti ben aracımı satabilsem alacaktım ama kısmet olmadı. alan kişi belli ki alıp satıcı ve 115 tl istiyor.. 2 aydır da bu uğraşıyor ama satamadı. satamaz da o kadar da kolay satılmıyor . sonuçta 100 bin tl üzeri passat ve 2. el araçtan bahsediyoruz. daha önce highline ların bu kadar hızlı satılma sebebi piyasada sıfırının zor bulunur olmasıydı.
    haklısınız.bundan önceki b7 ler yaklasık 80-100 aralıgında oldugundan cok rahat gidiyordu ama şimdi fiyat 100-120 lere cıkınca müşteri portföyü azaldı.Mevcut müşterileri ise daha seçici davranmaya başladı.Nitekim bu fiyatlara araç bakanlar bütceyi biraz zorlayıp bir üst sınıfıda dahil ediyorlar aday olarak.benim yazdıgım fiyatda makul bir fiyat aslında ama b7 kadar hızlı arayan yok.b7 yi görmeden almıştı müşterisi noter satışını yapınca gördü adam arabasını gerçi Volkswagen servisine göndermiştim aracı ordan bilgisini almıştı ama yinede görmemişti aracı.b8 özellikle de hıghlıne olunca daha yavaş gidecek gibi.satılırsa satılır satılmaz ise dursun passat gibi malım olsun düşüncesindeyim yalnız piyasa durgun Allah aciliyeti olana yardım etsin.

  39. #9440
    offline
    mertandur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    06/12/2014
    Yer
    Çorum
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2015
    Mesajlar
    482

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       serdarsancak Nickli Üyeden Alıntı
    aynen dogru söylüyorsunuz hatta sıfır fiyatı isteyende var,gerekcesi araba yok sıra var
    benim aracın sıfır fiyatı 133 kusur %2 indirim hesabı yaptım yaklasık 130 a sıfırını alır vatandaş,e bir sene kullanımını düşersek pazarlıkla 120 normal gibi.

    yukarda bir arkadaş süspansiyon sertliğinden bahsetmiş.2 nedeni var bence birincisi bu aracın süspansiyonları diğer passata yada emsal arabalara göre gerçekten sert.Özellikle yumuşak süspansiyonlu bir aractan geciş yapıldıysa bu cok daha fazla hissediliyor.Bende su an peugeot 308 de var o aracdan inip passata binince sert geliyor.kut kut olmasada onun yarısı kadar bir ses duyuluyor.>Servisede kontrol ettirdim defalarca gayet normal dediler,diğer araçları gösterdiler hakikaten aynı.

    İkinciside contınental in contıseal lastikleri biraz sert.gerçi tüm run flatlarda bu bir sorun ama contı nınki biraz daha sert geldi bana.bilmiyorum arkadaslarınkinin markası ne ama bu da bir sebep olabilir.

    tabi bu olumsuzlukların geri dönüşüde yol tutuşdaki bariz iyilik.b7 passatıma göre b8 daha üstün yol tutuşlu bana göre.
    hocam sertlik konusu hepimizin ortak sorunu.İlan durumu nasıl hangi aralıkta teklifler geliyor?Bir de sattığınızda ne alacaksınız? Bende de kaşıntı başladı ama ne taraftan gidersem gideyim piyasada yol hep passata çıkıyor
  40. #9440
    offline
    mertandur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    482

       serdarsancak Nickli Üyeden Alıntı
    aynen dogru söylüyorsunuz hatta sıfır fiyatı isteyende var,gerekcesi araba yok sıra var
    benim aracın sıfır fiyatı 133 kusur %2 indirim hesabı yaptım yaklasık 130 a sıfırını alır vatandaş,e bir sene kullanımını düşersek pazarlıkla 120 normal gibi.

    yukarda bir arkadaş süspansiyon sertliğinden bahsetmiş.2 nedeni var bence birincisi bu aracın süspansiyonları diğer passata yada emsal arabalara göre gerçekten sert.Özellikle yumuşak süspansiyonlu bir aractan geciş yapıldıysa bu cok daha fazla hissediliyor.Bende su an peugeot 308 de var o aracdan inip passata binince sert geliyor.kut kut olmasada onun yarısı kadar bir ses duyuluyor.>Servisede kontrol ettirdim defalarca gayet normal dediler,diğer araçları gösterdiler hakikaten aynı.

    İkinciside contınental in contıseal lastikleri biraz sert.gerçi tüm run flatlarda bu bir sorun ama contı nınki biraz daha sert geldi bana.bilmiyorum arkadaslarınkinin markası ne ama bu da bir sebep olabilir.

    tabi bu olumsuzlukların geri dönüşüde yol tutuşdaki bariz iyilik.b7 passatıma göre b8 daha üstün yol tutuşlu bana göre.
    hocam sertlik konusu hepimizin ortak sorunu.İlan durumu nasıl hangi aralıkta teklifler geliyor?Bir de sattığınızda ne alacaksınız? Bende de kaşıntı başladı ama ne taraftan gidersem gideyim piyasada yol hep passata çıkıyor

  41. #9441
    offline
    Taner Göde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    12/03/2011
    Yer
    ÇUKUROVA - ADANA
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    9.437

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    pulpa, medemed and farbay36 like this.
  42. #9441
    offline
    Taner Göde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    9.437

    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...

  43. #9442
    offline
    Hakan06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Hakan
    Üyelik Tarihi
    25/08/2015
    Yer
    Ankara
    Model
    Jetta
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2012
    Mesajlar
    169

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    Tam yerini hatırlamıyorum ama daha önce bir mesajında Mayıs Haziran gibi opsiyon olacak demiştin ne dediysen çıkıyor abi bildiğin başka şeyler varsa söyle lütfen.
  44. #9442
    offline
    Hakan06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    169

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    Tam yerini hatırlamıyorum ama daha önce bir mesajında Mayıs Haziran gibi opsiyon olacak demiştin ne dediysen çıkıyor abi bildiğin başka şeyler varsa söyle lütfen.

  45. #9443
    offline
    ersan kaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    ersan kaya
    Üyelik Tarihi
    18/01/2016
    Yer
    istanbul
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    48
    34ek0058

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    taner bey ...... pıremıum cep tel hazırlığıııııı????
  46. #9443
    offline
    ersan kaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    48

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    taner bey ...... pıremıum cep tel hazırlığıııııı????

  47. #9444
    offline
    Taner Göde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    12/03/2011
    Yer
    ÇUKUROVA - ADANA
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    9.437

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       ersan kaya Nickli Üyeden Alıntı
    taner bey ...... pıremıum cep tel hazırlığıııııı????
    O zaten hep vardi ve benim aracımda var SIM kart yuvali ama ben arabada telefonda konusmayi sevmiyorum dikkatim dagiliyor *bakire ceylan derisi direksiyon ve DSG kolunu okşarken çıkan hışırtı sesini duyamıyorum*
    Ramazan Serdar ve ersan kaya bunu beğendi.
  48. #9444
    offline
    Taner Göde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    9.437

       ersan kaya Nickli Üyeden Alıntı
    taner bey ...... pıremıum cep tel hazırlığıııııı????
    O zaten hep vardi ve benim aracımda var SIM kart yuvali ama ben arabada telefonda konusmayi sevmiyorum dikkatim dagiliyor *bakire ceylan derisi direksiyon ve DSG kolunu okşarken çıkan hışırtı sesini duyamıyorum*

  49. #9445
    offline
    ersan kaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    ersan kaya
    Üyelik Tarihi
    18/01/2016
    Yer
    istanbul
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    48
    34ek0058

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    O zaten hep vardi ve benim aracımda var SIM kart yuvali ama ben arabada telefonda konusmayi sevmiyorum dikkatim dagiliyor *bakire ceylan derisi direksiyon ve DSG kolunu okşarken çıkan hışırtı sesini duyamıyorum*
    taner bey merhaba aracı teslim aldık nihayet sizin yaşadığınız o meşakkatli süreçten geçtik bizde aynı sizdeki plaka takıntısı bende de vardı şükür hallettik hepsini...2015 comfort vardı geçensene araca yabancı değilim fakat premium cep tel hazırlığı bu özellik hakında bilgi rica ediyorum bir bunu çözemedim kullanım şekli ve özellikleri.... bluetooth ile normal cep tel kullanıyorum sıkıntı yok... fakat ikinci farklı nolu bir sim kart araca taktım ikisini bir arada kullanamıyorum araca özel tek bir no olsun birde sürekli kullandığım numaram bluetooth ile kullanabiliyim varmıdır bu özellik çözemedim...

    19 verona janttan korkan arkadaşlar benide korkutmuşlardı hatta bi ara pişman bile olmuştum eklettiğime fakat konfor müthiş araç 650 km oldu hiç bir sıkıntı yaşamadım pirelli pzero performans lastikleriyle geldi araç ben bir michelin ci olarak pirelli den de memnun kaldım asfalt sesi yok denecek kadar az birde bir kumar oynadım marakeş kahve napa deri döşeme istedim onda tereddütüm vardı oda harika oluyo benim gibi beyaz seven arkadaşlara şiddetle tavsiye olunur beyaz passat sunroof 19 verona marekeş kahve napa deri süper bir kombinasyon .... cevabınız için şimdiden tşk taner bey
    medemed ve omega06 bunu beğendi.
  50. #9445
    offline
    ersan kaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    48

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    O zaten hep vardi ve benim aracımda var SIM kart yuvali ama ben arabada telefonda konusmayi sevmiyorum dikkatim dagiliyor *bakire ceylan derisi direksiyon ve DSG kolunu okşarken çıkan hışırtı sesini duyamıyorum*
    taner bey merhaba aracı teslim aldık nihayet sizin yaşadığınız o meşakkatli süreçten geçtik bizde aynı sizdeki plaka takıntısı bende de vardı şükür hallettik hepsini...2015 comfort vardı geçensene araca yabancı değilim fakat premium cep tel hazırlığı bu özellik hakında bilgi rica ediyorum bir bunu çözemedim kullanım şekli ve özellikleri.... bluetooth ile normal cep tel kullanıyorum sıkıntı yok... fakat ikinci farklı nolu bir sim kart araca taktım ikisini bir arada kullanamıyorum araca özel tek bir no olsun birde sürekli kullandığım numaram bluetooth ile kullanabiliyim varmıdır bu özellik çözemedim...

    19 verona janttan korkan arkadaşlar benide korkutmuşlardı hatta bi ara pişman bile olmuştum eklettiğime fakat konfor müthiş araç 650 km oldu hiç bir sıkıntı yaşamadım pirelli pzero performans lastikleriyle geldi araç ben bir michelin ci olarak pirelli den de memnun kaldım asfalt sesi yok denecek kadar az birde bir kumar oynadım marakeş kahve napa deri döşeme istedim onda tereddütüm vardı oda harika oluyo benim gibi beyaz seven arkadaşlara şiddetle tavsiye olunur beyaz passat sunroof 19 verona marekeş kahve napa deri süper bir kombinasyon .... cevabınız için şimdiden tşk taner bey

  51. #9446
    offline
    ersan kaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    ersan kaya
    Üyelik Tarihi
    18/01/2016
    Yer
    istanbul
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    48
    34ek0058

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    O zaten hep vardi ve benim aracımda var SIM kart yuvali ama ben arabada telefonda konusmayi sevmiyorum dikkatim dagiliyor *bakire ceylan derisi direksiyon ve DSG kolunu okşarken çıkan hışırtı sesini duyamıyorum*
  52. #9446
    offline
    ersan kaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    48

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    O zaten hep vardi ve benim aracımda var SIM kart yuvali ama ben arabada telefonda konusmayi sevmiyorum dikkatim dagiliyor *bakire ceylan derisi direksiyon ve DSG kolunu okşarken çıkan hışırtı sesini duyamıyorum*

  53. #9447
    offline
    ersan kaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    ersan kaya
    Üyelik Tarihi
    18/01/2016
    Yer
    istanbul
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    48
    34ek0058

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    O zaten hep vardi ve benim aracımda var SIM kart yuvali ama ben arabada telefonda konusmayi sevmiyorum dikkatim dagiliyor *bakire ceylan derisi direksiyon ve DSG kolunu okşarken çıkan hışırtı sesini duyamıyorum*
  54. #9447
    offline
    ersan kaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    48

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    O zaten hep vardi ve benim aracımda var SIM kart yuvali ama ben arabada telefonda konusmayi sevmiyorum dikkatim dagiliyor *bakire ceylan derisi direksiyon ve DSG kolunu okşarken çıkan hışırtı sesini duyamıyorum*

  55. #9448
    offline
    SELÇUK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    28/02/2011
    Yer
    İSTANBUL
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    9.680

    Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       ersan kaya Nickli Üyeden Alıntı
    taner bey merhaba aracı teslim aldık nihayet sizin yaşadığınız o meşakkatli süreçten geçtik bizde aynı sizdeki plaka takıntısı bende de vardı şükür hallettik hepsini...2015 comfort vardı geçensene araca yabancı değilim fakat premium cep tel hazırlığı bu özellik hakında bilgi rica ediyorum bir bunu çözemedim kullanım şekli ve özellikleri.... bluetooth ile normal cep tel kullanıyorum sıkıntı yok... fakat ikinci farklı nolu bir sim kart araca taktım ikisini bir arada kullanamıyorum araca özel tek bir no olsun birde sürekli kullandığım numaram bluetooth ile kullanabiliyim varmıdır bu özellik çözemedim...

    19 verona janttan korkan arkadaşlar benide korkutmuşlardı hatta bi ara pişman bile olmuştum eklettiğime fakat konfor müthiş araç 650 km oldu hiç bir sıkıntı yaşamadım pirelli pzero performans lastikleriyle geldi araç ben bir michelin ci olarak pirelli den de memnun kaldım asfalt sesi yok denecek kadar az birde bir kumar oynadım marakeş kahve napa deri döşeme istedim onda tereddütüm vardı oda harika oluyo benim gibi beyaz seven arkadaşlara şiddetle tavsiye olunur beyaz passat sunroof 19 verona marekeş kahve napa deri süper bir kombinasyon .... cevabınız için şimdiden tşk taner bey
    Hani foto?
    Taner Göde bunu beğendi
  56. #9448
    offline
    SELÇUK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    9.680

       ersan kaya Nickli Üyeden Alıntı
    taner bey merhaba aracı teslim aldık nihayet sizin yaşadığınız o meşakkatli süreçten geçtik bizde aynı sizdeki plaka takıntısı bende de vardı şükür hallettik hepsini...2015 comfort vardı geçensene araca yabancı değilim fakat premium cep tel hazırlığı bu özellik hakında bilgi rica ediyorum bir bunu çözemedim kullanım şekli ve özellikleri.... bluetooth ile normal cep tel kullanıyorum sıkıntı yok... fakat ikinci farklı nolu bir sim kart araca taktım ikisini bir arada kullanamıyorum araca özel tek bir no olsun birde sürekli kullandığım numaram bluetooth ile kullanabiliyim varmıdır bu özellik çözemedim...

    19 verona janttan korkan arkadaşlar benide korkutmuşlardı hatta bi ara pişman bile olmuştum eklettiğime fakat konfor müthiş araç 650 km oldu hiç bir sıkıntı yaşamadım pirelli pzero performans lastikleriyle geldi araç ben bir michelin ci olarak pirelli den de memnun kaldım asfalt sesi yok denecek kadar az birde bir kumar oynadım marakeş kahve napa deri döşeme istedim onda tereddütüm vardı oda harika oluyo benim gibi beyaz seven arkadaşlara şiddetle tavsiye olunur beyaz passat sunroof 19 verona marekeş kahve napa deri süper bir kombinasyon .... cevabınız için şimdiden tşk taner bey
    Hani foto?

  57. #9449
    offline
    pulpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    serhat
    Üyelik Tarihi
    17/04/2011
    Yer
    ankara
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2017
    Mesajlar
    416

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    Taner bey mayıs ayı ile araçlarda bir değişiklik varmı? bir güncelleme iyileştirme vs.?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
  58. #9449
    offline
    pulpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    416

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    Taner bey mayıs ayı ile araçlarda bir değişiklik varmı? bir güncelleme iyileştirme vs.?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  59. #9450
    offline
    Passait - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    H.Sait
    Üyelik Tarihi
    04/01/2013
    Yer
    İstanbul
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2013
    Mesajlar
    2.170

    Cevap: Volkswagen Passat Highline Taner Göde

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    Keşke Standart olsa bu.Bakabildin mi Taner abi eklemişlermi opsiyona ?
  60. #9450
    offline
    Passait - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    2.170

       Taner Göde Nickli Üyeden Alıntı
    Ambiyans Plus (3 renkli, Skoda Superb'teki gibi) galiba sipariş listelerine girmiş, teyit etmedim, bir Alman konfigüratörüne bakayım...
    Keşke Standart olsa bu.Bakabildin mi Taner abi eklemişlermi opsiyona ?