EGR Nedir? (Açık veya kapalı kalırsa ne olur )

Passat Turkiye Google Passat Turkiye Google

Konuyu Değerlendir: Güncel Değerlendirme :

  1. #1
    offline
    Hasan6154 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Hasan
    Üyelik Tarihi
    13/05/2017
    Yer
    Dünya
    Yaş
    52
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2017
    Mesajlar
    2.960
    54 BJK 61

    EGR Nedir? (Açık veya kapalı kalırsa ne olur )

    Passat Turkiye
    Bölüm 1 - 2 - 3 - 4

    EGR Nedir? EGR'nin Görevi ve Çalışması
    EGR (Exhaust Gas Recirculation): Egzoz gazı devirdaimi ya da egzoz gazı resikülasyonu anlamına gelir. Benzinli ve dizel araçlarda kullanılır. Azot oksit (NOx) emisyonunun düşürülmesi amacıyla, egzoz gazı devirdaim sistemi kullanılır. Egzoz gazının bir kısmı, yanma işlemine (yanma odasına) geri döndürülür. Motor kontrol ünitesi, devridaim ettirilen miktara karar verir. Burada egr sisteminin genel yapısı anlatılmıştır. Dizel motordaki eger sistemi için (Bkz: Dizel Motorda EGR Sistemi)
    EGR sistemi; motor devri, emilen hava miktarı, emilen hava sıcaklığı, enjeksiyon miktarı ve hava gibi parametreleri esas alarak çalışır. Egzoz gazı geri çevrimi (EGR), egzoz manifoldundaki egzoz gazının bir kısmını tekrar yanma odasına gönderir ve yanma odasındaki yanma ısısını düşürerek azot oksit oluşumunu azaltır.





    Egzozdan Çıkan Gazlar:
    N2: Nitrojen
    O2: Oksijen
    H2O: Su (Nem)
    CO2: Karbondioksit

    CO: Karbonmonoksit
    Nox: Nitrojen Oksitler
    SO2: Sülfür dioksit
    HC: Hidrokarbonlar

    PM: Partikül (is-kurum)
    •Oksijen, nitrojen (azot) ve su (nem); atmosferde doğal olarak bulunur ve zararsız egzoz emisyonlarıdır.
    •Karbonmonoksit, hidrokarbonlar, kükürt dioksit, nitrojen oksitler ve kurum partikülleri zehirli egzoz emisyonlarıdır.


    •Karbondioksit zehirli gaz değildir fakat atmosferdeki oranı limit değerleri aştığında küresel ısınmaya sebep olur.
    Azot oksitler yüksek basınç, yüksek sıcaklık ve yanma sırasında fazla oksijen (fakir karışım) gelmesiyle oluşur.
    Yüksek ısı yaklaşık 1800 0C da havanın içinde bulunan N2 ve O2 gazları birleştirerek N2O oluşturur. Azot oksitler (NOx) yüksek sıcaklık ve basınçta ve yanma odasına fazla hava alınması durumunda oluşma eğilimindedirler, yani sıcaklık ve basınç ne kadar yüksekse, NOx oluşumu da okadar fazla olacaktır. Dizel araçlarda gaz pedalına az miktarda basıldığında (kısmi yükte), az yakıt püskürtülürken çok hava alınmaktadır. Fazla hava alınması daha fazla NOx emisyonuna sebep olur. Bu sebeple yanma odasındaki sıcaklık ve (dizellerde oksijen) düşürülmeye çalışılır. Adeta yanma kötüleştirilir.
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    EGR sistemi, emme manifoldu ile egzoz manifoldu arasında çalışır. EGR sistemi, egzoz manifoldundan metal bir boru ile egzoz gazını alır, bu gazı soğutur (egr soğutucusuyla), bu gazın miktarını hassas olarak ayarlar ve emme manifoldu girişine gönderir.
    Eksoz gazının bir kısmı emilen havaya karıştırılınca ;
    1. Yanma reaksiyon hızı azalır. (Gürültü azdır)
    2. Yanma sıcaklığı düşer.
    3. Düşük yanma sıcaklığı Nitrojen Oksit’ in azaltılmasını sağlar
    Eksoz gazı devirdaimi ECU’ daki bir tabloya göre kontrol edilir.



    ECU eksozda oluşan O2 ve NOx gibi gazların miktarını lamda sondası ile ölçerek ve motor devrine bağlı olarak EGR valfinin çalışması için gerekli işlemleri yapar.

    Passat Turkiye
    (EGR'nin Motordaki Konumu ve Gaz Akışı)


    Passat Turkiye
    (EGR Modülü, EGR Soğutucusu, EGR Bağlantıları)
    EGR Valfi (EGR Valfinin Görevi Çeşitleri Yapısı Çalışması)
    EGR sisteminde, emme manifolduna gönderilecek egzoz gazı miktarını, egr valfi ayarlar, bunu ECU kontrolünde yapar.
    EGR Valfi Kumanda Çeşitleri
    a) Vakumla Kumanda (Benzili motorlarda emme manifoldu vakumu kullanılır, dizel motorlarda ayrıca bir vakum pompası (genelde silindir kapağında eksantrik milinden hareket alan vakum pompası) vardır. Vakum pompalı sistem, yerini selenoidli ve elektrik motorlu egr valflerine bırakmıştır)
    b) Selenoid Valfli Kumanda (Bobinli bir selenoid valf ile gaz geçiş kanalı açılıp kapanır)
    c) Elektrik motoru ile kumanda ( En son nesil dizel motorlarda kullanılır, gaz kanalı hassas bir şekilde ECU kontrolünde açılır ve ayarlanır)
    Passat Turkiye











    Passat Turkiye






    EGR Valfi Pozisyon Sensörünün Görevi
    EGR (Egzoz Gazı Resirkülasyonu ) valfi içinde yer alan konum sensörü, valfın herhangi bir andaki konumunu belirler ve elektronik kontrol ünitesine valfin konumunu bildirir. Böylece EGR valfının konumunu algılayan EKÜ, valfin ne kadar açık olacağına karar verir.
    Ayrıca EGR valfi içerisinde bulunan sıcaklık sensörü, EGR gazının sıcaklığını izleyip EKÜ ye iletir. EKÜ bu sinyali EGR sistemindeki arızaları gözlemek ve teşhis etmek için kullanır. Yani kontrol ünitesi, egr valfinin istendiği miktarda açılıp açılmadığını, egr valfinin düzgün çalışıp çalışmadığını ve egr valfi arızasını bu sensörden gelen bilgilere bakarak anlar. Genelde 5 voltluk besleme gerilimiyle çalışır ve pozisyon değiştikçe, değişen direnç değişimi, voltaj sinyaline dönüştürülerek elektronik kontrol ünitesine gönderilir.
    Passat Turkiye


    EGR Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır ?
    EGR valfi arızalandığında, aracın çekişinde düşme olacaktır, hızlanmada gecikme ve egzoz emisyonlarında artış meydana gelecektir. Motorun çalışmasında vuruntu-titreşim meydana gelebilir ve motoru ilk çalıştırmada zorluklar görülebilir. Sürücü gösterge panelinde, arıza lambası yanacaktır. Egr valfi arızalandığıdında yenisiyle değiştirilmelidir.



    EGR Valfi ve EGR Sistemi (Dizel Motor)


    Ocak 17, 2019



    Bölüm 1 - 2 - 3 - 4
    Dizel motorlar hava fazlalığıyla (aşırı fakir karışımla) çalışırlar, buna turbo şarjın da eklenmesiyle silindir içerisine çok fazla hava (oksijen) alınır. Dizele motorda yanma basıncı ve sıcaklığı böylece daha çok artmış olur. Bu, motor performansının (torkun) iyileşmesini sağlarken, NOx (Azotoksit) emisyonlarının artmasına da sebep olur. Azot oksitler (NOx), yüksek sıcaklık ve basınçta daha çok miktarda oluşurlar. Azot oksit (NOx) oluşumunu azaltmak amacıyla, bir miktar egzoz gazı tekrar emme manifolduna gönderilir, bunu yapan sisteme EGR sistemi denir. (EGR: Egzoz Gazının Yeniden Çevrimi: Exhaust Gas Recirculation).
    Egzoz gazının bir miktarının tekrar emme manifolduna gönderilerek, silindire alınan temiz hava ile karıştırılması, silindire alınan havadaki oksijen oranını azaltır, yanma sıcaklığını, yanma hızını ve yanma basıncını düşürür, böylece Azot oksit (NOx) oluşumu azaltılmış olur.
    Dizel motorda tam motor yükünde motora çok fazla hava alınır fakat aynı zamanda çok miktarda da yakıt püskürtülür. Bu çalışma durumunda motorda aşırı miktarda hava fazlası yoktur.
    Passat Turkiye
    Kısmi yüklerde, orta ve alt devirlerde, rölanti devirlerinde; motorda çok az yakıt püskürtülür fakat motora alına hava oldukça fazladır. Bu sebeple motor hava fazlasıyla çalışır. Dizel motorda silindire alınan fazla hava, Azot oksit (NOx) oluşumunu arttırır. Çünkü silindirin içine, yanmada kullanılamayacak kadar çok oksijen girmiştir, bu oksijenler azot (nitrojen N) ile tepkiye girerek, Azot oksitler (NOx) oluşturur.
    Özetle: orta ve düşük motor yüklerinde, Azot oksit (NOx) oluşumu maksimum düzeydedir. Bu motor yükü aralığında EGR sistemi daha çok etkindir.

    EGR Sisteminin Yönetilmesinde Kullanılan Parçalar:
    *ECU
    *EGR Kumanda Valfi
    *EGR Valfi Konum Sensörü
    *MAF Sensörü (Hava Kütle Ölçer)
    *Emme Manifoldu Kelebeği (Daha çok yeni nesil motorlarda)

    EGR Valfinin Kumandasında (Açılıp kapatılmasında) Kullanılan Yöntemler:
    *Pnömatik Kumanda: Benzinli araçlarda emme manifoldu vakumu, dizel araçlarda ise vakum pompasından etki ettirilen vakum, bir “diyaframlı vakum tüpü” ile direkt olarak egr valfini açıp kapatır.
    *Elektropnömatik (Selenoid Valfli) Kumanda: Benzinli araçlarda emme manifoldu vakumu, dizel araçlarda ise vakum pompasından etki ettirilen vakum, ECU kumandasında çalışan bir selenoid valf ile dozajlanarak, “diyaframlı vakum tüpüne” etki eder, böylece egr valfi hassas olarak açılır-kapanır.
    Passat Turkiye
    *Elektronik Kumanda (Elektrik Motoru): EGR valfi, ECU kumandasındaki bir elektrik motoruyla direkt olarak açılıp kapatılır. EGR valfi konum sensörü de bu modülün içinde yer alır.
    Passat TurkiyePassat Turkiye
    Passat Turkiye Passat Turkiye Passat Turkiye

    Dizel Motorda EGR Sisteminin Yönetilmesi
    Motorda, emme manifolduna yönlendirilen egzoz gazının miktarı, ECU kumandasında EGR valfi tarafından hassas şekilde ayarlanır. ECU, motora alınan temiz havanın miktarını belirlemek için; MAF Sensörü (Hava Kütle Ölçer) sinyallerini değerlendirir. Emilen havanın kütlesine göre, yönlendirilecek egzoz gazı miktarını (EGR oranını) belirler. Örneğin motora çok fazla temiz hava alındığında, egr oranı arttırılır ve yanmaya giren havadaki oksijen seviyesi düşürülür. Yönlendirilen egzoz gazı miktarı fazla olursa, motora alınan oksijen miktarı çok az olur, bu durumda motor performansı azalır, egzozdaki partikül miktarı, karbonmonoksit (CO) ve hidrokarbon (HC) emisyonları artar. Bu sebepler EGR sisteminde, yeniden çevrime sokulan egzoz gazının miktarı hassas ve doğru olarak ayarlanmalıdır. Bu ayarlamayı ECU, egr valfi ile yapar.


    EGR Soğutucusu Nedir? Ne İşe Yarar?


    Ocak 17, 2019



    Bölüm 1 - 2 - 3 - 4
    EGR sistemlerinde yeniden emme manifolduna gönderilen egzoz gazları, önce EGR soğutucusunda soğutulur, daha sonra emme manifolduna gönderilir. Böylece yanma basıncı ve sıcaklığı daha etkin bir şekilde düşürülür. EGR sisteminde soğutucu devre, bazı motorlarda yoktur, bazı motorlarda her zaman soğutularak gönderilir, çoğu motordaysa bir klape ile soğutucu devreye alınır veya çıkartılır.

    EGR soğutucu, içerisinden egzoz gazının geçtiği petekli (çoklu borular) yapıya sahip bir elemandır. Soğutucuda, soğutma maddesi olarak motor soğutma suyu dolaştırılır, motor suyu kapalı devre çalışarak, soğutucu içerisindeki peteklerdeki sıcaklığı üzerine alır, böylece peteklerin arasından geçen egzoz gazı soğutulmuş olur. Soğuyan egzoz gazının yoğunluğu artar, bu da egr oranının artması anlamına gelir.
    Passat Turkiye Passat Turkiye

    Egzoz manifoldundan alınan sıcak egzoz gazı, emme manifolduna gönderilmeden önce soğutulur, EGR soğutucusu peteği içerisinde motor soğutma suyu dolaşır. Egzoz gazının soğutularak emme manifolduna gönderilmesiyle, volümetrik verim azaltılmamış olur, ayrıca yanma sıcaklığı düşürülür. Ayrıca soğutucunun, hava ile ya da hava ve su ile soğutma yapan çeşitleri de vardır.


    Dizel motorlarda EGR sistemindeki soğutucu için 3 durum söz konusudur:

    *EGR soğutucusu yoktur. (Bazı küçük hacimli dizel motorlarda)
    *EGR soğutucusu vardır ve sürekli devrededir (EGR soğutucu bypass klapesi yoktur)

    *EGR soğutucusu vardır ve gerektiğinde devreye girer (EGR soğutucu bypass klapesi vardır)
    Passat Turkiye Passat Turkiye

    Egr sisteminde soğutucu sisteminde devreye alınmasında bir kontrol klapesi kullanılır. Kontrol klapesinin açılıp kapatılmasında bir diyaframlı vakum tüpü kullanılır. Diyaframlı vakum tüpü, klapeyi hareket ettirerek açıp kapatır. Klapenin çalışması (açılıp kapanması), diyaframlı vakum tüpüne etki ettirilen vakumun miktarıyla hassas şekilde ayarlanır. Diyaframlı vakum tüpüne etki eden vakumun miktarı ise bir selenoid valf ile elektropnömatik olarak ECU kontrolünde belirlenir.
    Passat Turkiye

    Yeni nesil motorlarda soğutma sistemi kademeli yapılmıştır. Motor devri ve yükü düşük olduğunda, bir bypass kapakçığı (klape), soğutma kanalını kapatarak, egzoz gazının soğutulmadan emme manifolduna gönderilmesini sağlar.

    Motor devri ve yükü arttığında, bypass kapakçığı açılarak soğutma sistemi devreye alınır.


    Maksimum yükte, 2. bir kapakçık daha açılır ve soğutma sistemi de maksimum kapasitede çalışır. Motor tam yükte çalışırken, egr sistemi tamamen kapatılarak, motor performansı en üst düzeye çıkarılır.
    Ana konu (Bkz: EGR Sistemi)



    EGR Arızası EGR Valfi Arızası Belirtileri Sebepleri Çözümü


    Ocak 17, 2019




    Bölüm 1 - 2 - 3 - 4
    EGR sisteminde bir arıza meydana gelirse, motor arıza lambası yanar.
    EGR sisteminde bir arıza meydana gelirse, motor arıza lambası yanar. EGR sisteminin çalışması sona erer.
    Dizel motorlarda EGR valfi (klapesi) mekanik olarak (kurum-karbon birikintisi sebebiyle) genelde üç şekildearızalanabilir.
    *EGR Valfi (klapesi) kapalı konumda sıkışıp kalır. (Nadiren)
    *EGR Valfi (klapesi) açık konumda sıkışıp kalır. (Yaygın)
    *EGR valfi (klapesi) tam kapanmıyor, yerine oturmuyor olabilir. (Yaygın)

    EGR Valfi Arıza Belirtileri:
    *Motor arıza lambası yanar.
    *Motorun çekişi düşer, motor gücü azalır.
    *Motorun rölanti devri bozulur, düzensiz-dalgalı rölanti devri gözlemlenir.
    *Yakıt tüketimi artar.
    *Motor rölantide çalışırken siyah duman atar.
    *Motor gürültüsü ve vuruntu artar, motor yüke bindiğinde gürültü artar, metalik çekiçleme sesi duyulabilir. Bunlara, silindir içerisinde çok fazla egzoz gazı gelmesi sonucu, yetersiz oksijen alınması sebebiyle, yanmanın veriminin iyice düşmesi sebep olur.
    Passat Turkiye Passat Turkiye
    EGR valfi kapalı konumda sıkışıp kalırsa:
    *Sürücünün bunu hissetmesi zordur. Belirtisi rölanti devrinde motorun gürültülü çalışmasıdır.
    *EGR sisteminden, emme manifolduna hiç egzoz gazı gönderilmemesi, yanma sıcaklığı ve basıncının düşmemesine sebep olur, bu durumda bazen motor aşırı ısınabilir. Motoru aşırı ısınması, motor yağının yapısını bozabilir, bu da turbo mili yatağının yağlanmasını bozabilir, turboda mekanik arıza oluşabilir. Motorun aşırı ısınması, yağ yakmasına sebep olabilir.

    EGR Valfi açık konumda sıkışıp kalırsa:
    *Motorun çalışması bozulur,
    *Motorun performansı (gücü) düşer,
    *Egzozdan siyah duman atar.
    *Uzun süre egr valfi arızasıyla (valfin sürekli açık kalması arızası) aracın kullanılması durumunda, supaplarda ve piston kafasında fazla miktarda karbon birikintisi oluşur. Oluşan karbon birikintisi, supapların ve/veya piston kafasının çok ısınmasına (soğuyamamasına) sebep olur, bunun sonucunda supap erimesi veya piston erimesi (delinmesi) gibi büyük arızalar görülebilir.
    Passat Turkiye
    EGR Valfi Arıza Sebepleri:
    *EGR valfinin kirlenmesi. Kanalı açıp kapatan klapenin zamanla kurum (karbon birikintisi) kaplanması. Bu durumda egrvalfi açık konumda kalabilir, tam kapanmaz veya açık konumda sıkışıp kalabilir veya kapalı konumda sıkışıp kalabilir. EGR valfinin klape kısmı temizlenmelidir. Egr valfi kirlilik sebebiyle açık kalıyorsa, egzozda daha fazla kurum oluşur, egzozda daha fazla kurum oluştukça, egr valfi daha çok –çabuk kirlenir. Uzun vadede supaplarda ve piston kafasında karbon birikintisi oluşabilir.
    *EGR valfinde, klapeyi kumanda eden bir vakum tüpü varsa, bu vakum tüpü bozulmuş olabilir. Vakum tüpünün içinde bir kauçuk diyafram zar vardır, bu zamanla yırtılabilir ve valfi açıp kapatamaz. Vakum tüpüne bağlı ince vakum hortumu çıkmış-delinmiş olabilir. Vakum tüpü ile klape arasındaki itme çubuğu çıkmış-eğilmiş-sıkışmış olabilir.
    *EGR valfini kumanda eden vakum tüpü varsa, vakum tüpünü kumanda eden bir selenoid valf (egr kumanda selenoidvalfi) vardır. Bu valf bozulmuş olabilir. Bu valfe takılı olan vakum hortumları çıkmış-delinmiş olabilir.
    *EGR valfi (klapesi) bir elektrikli motor ile kumanda ediliyorsa, bu elektrik motoru bozulmuş olabilir.
    *Tüm sistemdeki elektronik donanımların kablo ve soketlerinde: kısa devre, kopukluk, şasiye kaçak, temassızlık, gevşeklik, korozyon olabilir. Kontrol edilmelidir.


    EGR Valfi Arızasının Çözümü
    *İlk yapılması gereken işlem, mutlaka Diyagnostik Tekniği adımlarını uygulamak ve arıza kodlarını okumaktır. Arızanın giderilmesinde yapılacak işlemleri bu adım belirler.
    *EGR valfi arıza sebepleri kısmında sayılan olası sebepler göz önünde bulundurularak, sırayla mantıksal olarak gerekli kontroller yapılır.
    *Arıza egr valfinin kurum-partikül sebebiyle tıkanması şeklindeyse, gerekli temizleme işlemi yapılır.


    Elektrikli Motorlu EGR Valfinin Arızalanması
    EGR valfi arızalandığında, EGR sisteminin çalışması sona erer. EGR valfini kumanda eden elektrik motoru, ECU tarafından bir PWM sinyaliyle kumanda edilir. Egr valfinin (elektrik motorunun) arızalı olup olmadığı, ECU’den çektiği akım (amper) ölçülerek otomatik olarak kontrol edilir. Örneğin bir kirlilik veya mekanik bir etki sebebiyle valfin hareketi zorlaşırsa, elektrik motoru bu durumda daha çok akım çeker, ECU bunu algılar ve bir arıza olduğuna hükmeder. Yinevalfin elektrik motorunun aşırı ısınması sebebiyle, içindeki sargı tellerinin (bobinin) direnci değişir (artar), bu durumda çektiği akım (amper) azalır, bu şekilde de ECU arıza teşhisi yapabilir.
    Serviste arıza teşhisi için, Diyagnostik Tekniği adımları uygulanır.
    EGR valfinin değişmesi durumunda, yeni egr valfi sisteme tanıtılır (kalibrasyon işlemi yapılır)
    Valfin (klapenin) kurum sebebiyle sıkıştığı tespit edilirse, temizlenerek sorun giderilebilir.









    Alıntıdır.
    Kaynak :
    otomobilteknoloji.blogspot.com




    Mercator bunu beğendi
  2. #1
    offline
    Hasan6154 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    2.960

    Passat Turkiye
    Bölüm 1 - 2 - 3 - 4

    EGR Nedir? EGR'nin Görevi ve Çalışması
    EGR (Exhaust Gas Recirculation): Egzoz gazı devirdaimi ya da egzoz gazı resikülasyonu anlamına gelir. Benzinli ve dizel araçlarda kullanılır. Azot oksit (NOx) emisyonunun düşürülmesi amacıyla, egzoz gazı devirdaim sistemi kullanılır. Egzoz gazının bir kısmı, yanma işlemine (yanma odasına) geri döndürülür. Motor kontrol ünitesi, devridaim ettirilen miktara karar verir. Burada egr sisteminin genel yapısı anlatılmıştır. Dizel motordaki eger sistemi için (Bkz: Dizel Motorda EGR Sistemi)
    EGR sistemi; motor devri, emilen hava miktarı, emilen hava sıcaklığı, enjeksiyon miktarı ve hava gibi parametreleri esas alarak çalışır. Egzoz gazı geri çevrimi (EGR), egzoz manifoldundaki egzoz gazının bir kısmını tekrar yanma odasına gönderir ve yanma odasındaki yanma ısısını düşürerek azot oksit oluşumunu azaltır.





    Egzozdan Çıkan Gazlar:
    N2: Nitrojen
    O2: Oksijen
    H2O: Su (Nem)
    CO2: Karbondioksit

    CO: Karbonmonoksit
    Nox: Nitrojen Oksitler
    SO2: Sülfür dioksit
    HC: Hidrokarbonlar

    PM: Partikül (is-kurum)
    •Oksijen, nitrojen (azot) ve su (nem); atmosferde doğal olarak bulunur ve zararsız egzoz emisyonlarıdır.
    •Karbonmonoksit, hidrokarbonlar, kükürt dioksit, nitrojen oksitler ve kurum partikülleri zehirli egzoz emisyonlarıdır.


    •Karbondioksit zehirli gaz değildir fakat atmosferdeki oranı limit değerleri aştığında küresel ısınmaya sebep olur.
    Azot oksitler yüksek basınç, yüksek sıcaklık ve yanma sırasında fazla oksijen (fakir karışım) gelmesiyle oluşur.
    Yüksek ısı yaklaşık 1800 0C da havanın içinde bulunan N2 ve O2 gazları birleştirerek N2O oluşturur. Azot oksitler (NOx) yüksek sıcaklık ve basınçta ve yanma odasına fazla hava alınması durumunda oluşma eğilimindedirler, yani sıcaklık ve basınç ne kadar yüksekse, NOx oluşumu da okadar fazla olacaktır. Dizel araçlarda gaz pedalına az miktarda basıldığında (kısmi yükte), az yakıt püskürtülürken çok hava alınmaktadır. Fazla hava alınması daha fazla NOx emisyonuna sebep olur. Bu sebeple yanma odasındaki sıcaklık ve (dizellerde oksijen) düşürülmeye çalışılır. Adeta yanma kötüleştirilir.
    Passat Turkiye
    Passat Turkiye
    EGR sistemi, emme manifoldu ile egzoz manifoldu arasında çalışır. EGR sistemi, egzoz manifoldundan metal bir boru ile egzoz gazını alır, bu gazı soğutur (egr soğutucusuyla), bu gazın miktarını hassas olarak ayarlar ve emme manifoldu girişine gönderir.
    Eksoz gazının bir kısmı emilen havaya karıştırılınca ;
    1. Yanma reaksiyon hızı azalır. (Gürültü azdır)
    2. Yanma sıcaklığı düşer.
    3. Düşük yanma sıcaklığı Nitrojen Oksit’ in azaltılmasını sağlar
    Eksoz gazı devirdaimi ECU’ daki bir tabloya göre kontrol edilir.



    ECU eksozda oluşan O2 ve NOx gibi gazların miktarını lamda sondası ile ölçerek ve motor devrine bağlı olarak EGR valfinin çalışması için gerekli işlemleri yapar.

    Passat Turkiye
    (EGR'nin Motordaki Konumu ve Gaz Akışı)


    Passat Turkiye
    (EGR Modülü, EGR Soğutucusu, EGR Bağlantıları)
    EGR Valfi (EGR Valfinin Görevi Çeşitleri Yapısı Çalışması)
    EGR sisteminde, emme manifolduna gönderilecek egzoz gazı miktarını, egr valfi ayarlar, bunu ECU kontrolünde yapar.
    EGR Valfi Kumanda Çeşitleri
    a) Vakumla Kumanda (Benzili motorlarda emme manifoldu vakumu kullanılır, dizel motorlarda ayrıca bir vakum pompası (genelde silindir kapağında eksantrik milinden hareket alan vakum pompası) vardır. Vakum pompalı sistem, yerini selenoidli ve elektrik motorlu egr valflerine bırakmıştır)
    b) Selenoid Valfli Kumanda (Bobinli bir selenoid valf ile gaz geçiş kanalı açılıp kapanır)
    c) Elektrik motoru ile kumanda ( En son nesil dizel motorlarda kullanılır, gaz kanalı hassas bir şekilde ECU kontrolünde açılır ve ayarlanır)
    Passat Turkiye











    Passat Turkiye






    EGR Valfi Pozisyon Sensörünün Görevi
    EGR (Egzoz Gazı Resirkülasyonu ) valfi içinde yer alan konum sensörü, valfın herhangi bir andaki konumunu belirler ve elektronik kontrol ünitesine valfin konumunu bildirir. Böylece EGR valfının konumunu algılayan EKÜ, valfin ne kadar açık olacağına karar verir.
    Ayrıca EGR valfi içerisinde bulunan sıcaklık sensörü, EGR gazının sıcaklığını izleyip EKÜ ye iletir. EKÜ bu sinyali EGR sistemindeki arızaları gözlemek ve teşhis etmek için kullanır. Yani kontrol ünitesi, egr valfinin istendiği miktarda açılıp açılmadığını, egr valfinin düzgün çalışıp çalışmadığını ve egr valfi arızasını bu sensörden gelen bilgilere bakarak anlar. Genelde 5 voltluk besleme gerilimiyle çalışır ve pozisyon değiştikçe, değişen direnç değişimi, voltaj sinyaline dönüştürülerek elektronik kontrol ünitesine gönderilir.
    Passat Turkiye


    EGR Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır ?
    EGR valfi arızalandığında, aracın çekişinde düşme olacaktır, hızlanmada gecikme ve egzoz emisyonlarında artış meydana gelecektir. Motorun çalışmasında vuruntu-titreşim meydana gelebilir ve motoru ilk çalıştırmada zorluklar görülebilir. Sürücü gösterge panelinde, arıza lambası yanacaktır. Egr valfi arızalandığıdında yenisiyle değiştirilmelidir.



    EGR Valfi ve EGR Sistemi (Dizel Motor)


    Ocak 17, 2019



    Bölüm 1 - 2 - 3 - 4
    Dizel motorlar hava fazlalığıyla (aşırı fakir karışımla) çalışırlar, buna turbo şarjın da eklenmesiyle silindir içerisine çok fazla hava (oksijen) alınır. Dizele motorda yanma basıncı ve sıcaklığı böylece daha çok artmış olur. Bu, motor performansının (torkun) iyileşmesini sağlarken, NOx (Azotoksit) emisyonlarının artmasına da sebep olur. Azot oksitler (NOx), yüksek sıcaklık ve basınçta daha çok miktarda oluşurlar. Azot oksit (NOx) oluşumunu azaltmak amacıyla, bir miktar egzoz gazı tekrar emme manifolduna gönderilir, bunu yapan sisteme EGR sistemi denir. (EGR: Egzoz Gazının Yeniden Çevrimi: Exhaust Gas Recirculation).
    Egzoz gazının bir miktarının tekrar emme manifolduna gönderilerek, silindire alınan temiz hava ile karıştırılması, silindire alınan havadaki oksijen oranını azaltır, yanma sıcaklığını, yanma hızını ve yanma basıncını düşürür, böylece Azot oksit (NOx) oluşumu azaltılmış olur.
    Dizel motorda tam motor yükünde motora çok fazla hava alınır fakat aynı zamanda çok miktarda da yakıt püskürtülür. Bu çalışma durumunda motorda aşırı miktarda hava fazlası yoktur.
    Passat Turkiye
    Kısmi yüklerde, orta ve alt devirlerde, rölanti devirlerinde; motorda çok az yakıt püskürtülür fakat motora alına hava oldukça fazladır. Bu sebeple motor hava fazlasıyla çalışır. Dizel motorda silindire alınan fazla hava, Azot oksit (NOx) oluşumunu arttırır. Çünkü silindirin içine, yanmada kullanılamayacak kadar çok oksijen girmiştir, bu oksijenler azot (nitrojen N) ile tepkiye girerek, Azot oksitler (NOx) oluşturur.
    Özetle: orta ve düşük motor yüklerinde, Azot oksit (NOx) oluşumu maksimum düzeydedir. Bu motor yükü aralığında EGR sistemi daha çok etkindir.

    EGR Sisteminin Yönetilmesinde Kullanılan Parçalar:
    *ECU
    *EGR Kumanda Valfi
    *EGR Valfi Konum Sensörü
    *MAF Sensörü (Hava Kütle Ölçer)
    *Emme Manifoldu Kelebeği (Daha çok yeni nesil motorlarda)

    EGR Valfinin Kumandasında (Açılıp kapatılmasında) Kullanılan Yöntemler:
    *Pnömatik Kumanda: Benzinli araçlarda emme manifoldu vakumu, dizel araçlarda ise vakum pompasından etki ettirilen vakum, bir “diyaframlı vakum tüpü” ile direkt olarak egr valfini açıp kapatır.
    *Elektropnömatik (Selenoid Valfli) Kumanda: Benzinli araçlarda emme manifoldu vakumu, dizel araçlarda ise vakum pompasından etki ettirilen vakum, ECU kumandasında çalışan bir selenoid valf ile dozajlanarak, “diyaframlı vakum tüpüne” etki eder, böylece egr valfi hassas olarak açılır-kapanır.
    Passat Turkiye
    *Elektronik Kumanda (Elektrik Motoru): EGR valfi, ECU kumandasındaki bir elektrik motoruyla direkt olarak açılıp kapatılır. EGR valfi konum sensörü de bu modülün içinde yer alır.
    Passat TurkiyePassat Turkiye
    Passat Turkiye Passat Turkiye Passat Turkiye

    Dizel Motorda EGR Sisteminin Yönetilmesi
    Motorda, emme manifolduna yönlendirilen egzoz gazının miktarı, ECU kumandasında EGR valfi tarafından hassas şekilde ayarlanır. ECU, motora alınan temiz havanın miktarını belirlemek için; MAF Sensörü (Hava Kütle Ölçer) sinyallerini değerlendirir. Emilen havanın kütlesine göre, yönlendirilecek egzoz gazı miktarını (EGR oranını) belirler. Örneğin motora çok fazla temiz hava alındığında, egr oranı arttırılır ve yanmaya giren havadaki oksijen seviyesi düşürülür. Yönlendirilen egzoz gazı miktarı fazla olursa, motora alınan oksijen miktarı çok az olur, bu durumda motor performansı azalır, egzozdaki partikül miktarı, karbonmonoksit (CO) ve hidrokarbon (HC) emisyonları artar. Bu sebepler EGR sisteminde, yeniden çevrime sokulan egzoz gazının miktarı hassas ve doğru olarak ayarlanmalıdır. Bu ayarlamayı ECU, egr valfi ile yapar.


    EGR Soğutucusu Nedir? Ne İşe Yarar?


    Ocak 17, 2019



    Bölüm 1 - 2 - 3 - 4
    EGR sistemlerinde yeniden emme manifolduna gönderilen egzoz gazları, önce EGR soğutucusunda soğutulur, daha sonra emme manifolduna gönderilir. Böylece yanma basıncı ve sıcaklığı daha etkin bir şekilde düşürülür. EGR sisteminde soğutucu devre, bazı motorlarda yoktur, bazı motorlarda her zaman soğutularak gönderilir, çoğu motordaysa bir klape ile soğutucu devreye alınır veya çıkartılır.

    EGR soğutucu, içerisinden egzoz gazının geçtiği petekli (çoklu borular) yapıya sahip bir elemandır. Soğutucuda, soğutma maddesi olarak motor soğutma suyu dolaştırılır, motor suyu kapalı devre çalışarak, soğutucu içerisindeki peteklerdeki sıcaklığı üzerine alır, böylece peteklerin arasından geçen egzoz gazı soğutulmuş olur. Soğuyan egzoz gazının yoğunluğu artar, bu da egr oranının artması anlamına gelir.
    Passat Turkiye Passat Turkiye

    Egzoz manifoldundan alınan sıcak egzoz gazı, emme manifolduna gönderilmeden önce soğutulur, EGR soğutucusu peteği içerisinde motor soğutma suyu dolaşır. Egzoz gazının soğutularak emme manifolduna gönderilmesiyle, volümetrik verim azaltılmamış olur, ayrıca yanma sıcaklığı düşürülür. Ayrıca soğutucunun, hava ile ya da hava ve su ile soğutma yapan çeşitleri de vardır.


    Dizel motorlarda EGR sistemindeki soğutucu için 3 durum söz konusudur:

    *EGR soğutucusu yoktur. (Bazı küçük hacimli dizel motorlarda)
    *EGR soğutucusu vardır ve sürekli devrededir (EGR soğutucu bypass klapesi yoktur)

    *EGR soğutucusu vardır ve gerektiğinde devreye girer (EGR soğutucu bypass klapesi vardır)
    Passat Turkiye Passat Turkiye

    Egr sisteminde soğutucu sisteminde devreye alınmasında bir kontrol klapesi kullanılır. Kontrol klapesinin açılıp kapatılmasında bir diyaframlı vakum tüpü kullanılır. Diyaframlı vakum tüpü, klapeyi hareket ettirerek açıp kapatır. Klapenin çalışması (açılıp kapanması), diyaframlı vakum tüpüne etki ettirilen vakumun miktarıyla hassas şekilde ayarlanır. Diyaframlı vakum tüpüne etki eden vakumun miktarı ise bir selenoid valf ile elektropnömatik olarak ECU kontrolünde belirlenir.
    Passat Turkiye

    Yeni nesil motorlarda soğutma sistemi kademeli yapılmıştır. Motor devri ve yükü düşük olduğunda, bir bypass kapakçığı (klape), soğutma kanalını kapatarak, egzoz gazının soğutulmadan emme manifolduna gönderilmesini sağlar.

    Motor devri ve yükü arttığında, bypass kapakçığı açılarak soğutma sistemi devreye alınır.


    Maksimum yükte, 2. bir kapakçık daha açılır ve soğutma sistemi de maksimum kapasitede çalışır. Motor tam yükte çalışırken, egr sistemi tamamen kapatılarak, motor performansı en üst düzeye çıkarılır.
    Ana konu (Bkz: EGR Sistemi)



    EGR Arızası EGR Valfi Arızası Belirtileri Sebepleri Çözümü


    Ocak 17, 2019




    Bölüm 1 - 2 - 3 - 4
    EGR sisteminde bir arıza meydana gelirse, motor arıza lambası yanar.
    EGR sisteminde bir arıza meydana gelirse, motor arıza lambası yanar. EGR sisteminin çalışması sona erer.
    Dizel motorlarda EGR valfi (klapesi) mekanik olarak (kurum-karbon birikintisi sebebiyle) genelde üç şekildearızalanabilir.
    *EGR Valfi (klapesi) kapalı konumda sıkışıp kalır. (Nadiren)
    *EGR Valfi (klapesi) açık konumda sıkışıp kalır. (Yaygın)
    *EGR valfi (klapesi) tam kapanmıyor, yerine oturmuyor olabilir. (Yaygın)

    EGR Valfi Arıza Belirtileri:
    *Motor arıza lambası yanar.
    *Motorun çekişi düşer, motor gücü azalır.
    *Motorun rölanti devri bozulur, düzensiz-dalgalı rölanti devri gözlemlenir.
    *Yakıt tüketimi artar.
    *Motor rölantide çalışırken siyah duman atar.
    *Motor gürültüsü ve vuruntu artar, motor yüke bindiğinde gürültü artar, metalik çekiçleme sesi duyulabilir. Bunlara, silindir içerisinde çok fazla egzoz gazı gelmesi sonucu, yetersiz oksijen alınması sebebiyle, yanmanın veriminin iyice düşmesi sebep olur.
    Passat Turkiye Passat Turkiye
    EGR valfi kapalı konumda sıkışıp kalırsa:
    *Sürücünün bunu hissetmesi zordur. Belirtisi rölanti devrinde motorun gürültülü çalışmasıdır.
    *EGR sisteminden, emme manifolduna hiç egzoz gazı gönderilmemesi, yanma sıcaklığı ve basıncının düşmemesine sebep olur, bu durumda bazen motor aşırı ısınabilir. Motoru aşırı ısınması, motor yağının yapısını bozabilir, bu da turbo mili yatağının yağlanmasını bozabilir, turboda mekanik arıza oluşabilir. Motorun aşırı ısınması, yağ yakmasına sebep olabilir.

    EGR Valfi açık konumda sıkışıp kalırsa:
    *Motorun çalışması bozulur,
    *Motorun performansı (gücü) düşer,
    *Egzozdan siyah duman atar.
    *Uzun süre egr valfi arızasıyla (valfin sürekli açık kalması arızası) aracın kullanılması durumunda, supaplarda ve piston kafasında fazla miktarda karbon birikintisi oluşur. Oluşan karbon birikintisi, supapların ve/veya piston kafasının çok ısınmasına (soğuyamamasına) sebep olur, bunun sonucunda supap erimesi veya piston erimesi (delinmesi) gibi büyük arızalar görülebilir.
    Passat Turkiye
    EGR Valfi Arıza Sebepleri:
    *EGR valfinin kirlenmesi. Kanalı açıp kapatan klapenin zamanla kurum (karbon birikintisi) kaplanması. Bu durumda egrvalfi açık konumda kalabilir, tam kapanmaz veya açık konumda sıkışıp kalabilir veya kapalı konumda sıkışıp kalabilir. EGR valfinin klape kısmı temizlenmelidir. Egr valfi kirlilik sebebiyle açık kalıyorsa, egzozda daha fazla kurum oluşur, egzozda daha fazla kurum oluştukça, egr valfi daha çok –çabuk kirlenir. Uzun vadede supaplarda ve piston kafasında karbon birikintisi oluşabilir.
    *EGR valfinde, klapeyi kumanda eden bir vakum tüpü varsa, bu vakum tüpü bozulmuş olabilir. Vakum tüpünün içinde bir kauçuk diyafram zar vardır, bu zamanla yırtılabilir ve valfi açıp kapatamaz. Vakum tüpüne bağlı ince vakum hortumu çıkmış-delinmiş olabilir. Vakum tüpü ile klape arasındaki itme çubuğu çıkmış-eğilmiş-sıkışmış olabilir.
    *EGR valfini kumanda eden vakum tüpü varsa, vakum tüpünü kumanda eden bir selenoid valf (egr kumanda selenoidvalfi) vardır. Bu valf bozulmuş olabilir. Bu valfe takılı olan vakum hortumları çıkmış-delinmiş olabilir.
    *EGR valfi (klapesi) bir elektrikli motor ile kumanda ediliyorsa, bu elektrik motoru bozulmuş olabilir.
    *Tüm sistemdeki elektronik donanımların kablo ve soketlerinde: kısa devre, kopukluk, şasiye kaçak, temassızlık, gevşeklik, korozyon olabilir. Kontrol edilmelidir.


    EGR Valfi Arızasının Çözümü
    *İlk yapılması gereken işlem, mutlaka Diyagnostik Tekniği adımlarını uygulamak ve arıza kodlarını okumaktır. Arızanın giderilmesinde yapılacak işlemleri bu adım belirler.
    *EGR valfi arıza sebepleri kısmında sayılan olası sebepler göz önünde bulundurularak, sırayla mantıksal olarak gerekli kontroller yapılır.
    *Arıza egr valfinin kurum-partikül sebebiyle tıkanması şeklindeyse, gerekli temizleme işlemi yapılır.


    Elektrikli Motorlu EGR Valfinin Arızalanması
    EGR valfi arızalandığında, EGR sisteminin çalışması sona erer. EGR valfini kumanda eden elektrik motoru, ECU tarafından bir PWM sinyaliyle kumanda edilir. Egr valfinin (elektrik motorunun) arızalı olup olmadığı, ECU’den çektiği akım (amper) ölçülerek otomatik olarak kontrol edilir. Örneğin bir kirlilik veya mekanik bir etki sebebiyle valfin hareketi zorlaşırsa, elektrik motoru bu durumda daha çok akım çeker, ECU bunu algılar ve bir arıza olduğuna hükmeder. Yinevalfin elektrik motorunun aşırı ısınması sebebiyle, içindeki sargı tellerinin (bobinin) direnci değişir (artar), bu durumda çektiği akım (amper) azalır, bu şekilde de ECU arıza teşhisi yapabilir.
    Serviste arıza teşhisi için, Diyagnostik Tekniği adımları uygulanır.
    EGR valfinin değişmesi durumunda, yeni egr valfi sisteme tanıtılır (kalibrasyon işlemi yapılır)
    Valfin (klapenin) kurum sebebiyle sıkıştığı tespit edilirse, temizlenerek sorun giderilebilir.









    Alıntıdır.
    Kaynak :
    otomobilteknoloji.blogspot.com





  3. #2
    offline
    Mercator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Hüseyin
    Üyelik Tarihi
    27/01/2015
    Yer
    --
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2014
    Mesajlar
    1.012

    Cevap: EGR Nedir? (Açık veya kapalı kalırsa ne olu

    Hasan bey, ellerinize sağlık.
    Her zaman gündeme gelen ve herkesin (doğru veya yanlış) üzerinde fikir yürütttüğü bu parça için son noktayı koyan çok değerli ve önemli bir yazı olmuş.
    Hasan6154 bunu beğendi
  4. #2
    offline
    Mercator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    1.012

    Hasan bey, ellerinize sağlık.
    Her zaman gündeme gelen ve herkesin (doğru veya yanlış) üzerinde fikir yürütttüğü bu parça için son noktayı koyan çok değerli ve önemli bir yazı olmuş.

  5. #3
    offline
    cetox - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Çetin
    Üyelik Tarihi
    30/12/2018
    Yer
    Bitlis
    Yaş
    34
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2017
    Mesajlar
    133

    Cevap: EGR Nedir? (Açık veya kapalı kalırsa ne olu

    Egr arızası=ızdırap
    Hasan6154 bunu beğendi
  6. #3
    offline
    cetox - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    133

    Egr arızası=ızdırap

  7. #4
    HBB
    offline
    HBB - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Mehmet B.
    Üyelik Tarihi
    25/05/2016
    Yer
    Balıkesir
    Model
    Passat
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2013
    Mesajlar
    146

    Cevap: EGR Nedir? (Açık veya kapalı kalırsa ne olu

    Aracım 10 yıl sonunda ilk arıza ışığını yaktı.. EGR.

    Yetkili servis bugün itibari ile 15500TL fiyat verdi. Parça garantisi 2 Yıl.
    Dışarıda alman malı başka bir marka 7000TL.

    Sonuç parça değişimi maalesef fiyatlar yüksek.
    İptali için ise yazılımcılar 1000-2000Tl arasında fiyat istiyorlar.

    Açıkçası ne yapacağıma ne edeceğime karar veremedim.
    Şimdilik sıkıntı yok. Çok seyrek yanıyor ve kontak kapatıp açınca düzeliyor.
    Fakat gün gelecek sönmeyecek belli.
  8. #4
    offline
    HBB - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    HBB
    Mesajlar :

    146

    Aracım 10 yıl sonunda ilk arıza ışığını yaktı.. EGR.

    Yetkili servis bugün itibari ile 15500TL fiyat verdi. Parça garantisi 2 Yıl.
    Dışarıda alman malı başka bir marka 7000TL.

    Sonuç parça değişimi maalesef fiyatlar yüksek.
    İptali için ise yazılımcılar 1000-2000Tl arasında fiyat istiyorlar.

    Açıkçası ne yapacağıma ne edeceğime karar veremedim.
    Şimdilik sıkıntı yok. Çok seyrek yanıyor ve kontak kapatıp açınca düzeliyor.
    Fakat gün gelecek sönmeyecek belli.