Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

Passat Turkiye Google Passat Turkiye Google

Konuyu Değerlendir: Güncel Değerlendirme :

  1. #1
    offline
    errddm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Erdem
    Üyelik Tarihi
    27/02/2011
    Yer
    İstanbul
    Yaş
    35
    Model
    Passat
    Motor
    1.4 TSI
    Yılı
    2010
    Mesajlar
    3.991
    34 GV 9966

    Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    Evet arkadaşlar uzun zamandır bu şekilde bir konu açmayı düşünüyordum..Eksiklerim ve yanlış bilgilerim varsa , söleyin beraber öğrenelim

    Yazacağım bilgiler oldukça yüzeyseldir , açıkcası derinlemesine yazabilceğimi sanmıyorum, ancak yinede faydalı olacağına inanıyorum..

    Forumumuzda fotoğraf merakı olan çok arkadaşımız var..Kimisi yeni başladı , kimisi oldukça tecrübeli.

    Elimden geldiğince basit bir dille fotoğrafçılık terimlerini ve kullanımlarını anlatmaya çalışıcam..


    En başta güzel bir fotoğraf için gereken en önemli şeyden başlayalım..Çektiğiniz manzara , portre , komposizyon ne kadar güzel olursa olsun , eğer doğru pozlanmamışsa hiç bir güzelliği kalmaz..

    Pozlama nedir:

    Pozlama çekilen fotoğrafta sensörün / filmin doğru miktarda ışık almasıdır..Bunu fotoğraf makinaları AUTO , AUTO ( Flaşsız ) , S , A , P ( Nikon için ) AV, TV ,P modları bu doğru pozlamayı otomatik olarak yapar.Bunlarda çekilen fotoğrafın amacı devreye girer..Bunlara daha sonra tekrar dönücez..

    Pozlamayı etkileyen temel olarak 2+1 özellik vardır..Bunlar DİYAFRAM , PERDE HIZI ve ISO ( ASA ) değerleridir..

    Diyafram nedir:

    Diyafram merceğin açıklığını anlatır. f/1.4 , f/1.8 f/3.5 , f/5.6 , f/22 gibi..Bunlar kısaca 1.4 , 1.8 3.5 5.6 22 diye kullanılır..

    Payda kısımındaki rakam küçüldükçe diyaframınız açılır..Sensöre veya filme daha fazla ışık alınır..

    Passat Turkiye

    Yukardaki şekilde daha net olarak gözükmektedir..

    Perde hızı nedir:

    Fotoğraf çekilirken makinenizden bir ses gelir..Bunu kulağınız duyar..Bu ses bazen çok hızlı bir şekilde bazen daha yavaş gelir..Bu perde hızıdır..Sensör / Filmin ne kadar süre boyunca ışık alacağının ölçüsüdür..

    10'' 5'' 1'' 1/1.3'' 1/5'' 1/100 1/2000 gibi ifade edilir..Gece fotoğraflarımızın ( el ile çekimlerde ) bulanık ,titrek çıkmasının nedeni , ortamda ışığın az olmasından dolayı , fotoğraf makinesinin daha yüksek bir perde hızı kullanmasıdır..Böylelikle sensöre daha fazla ışık alır , ancak süre uzun olduğu için elimizin titreşimi fotoğrafa yansır..O yüzden gece fotoğraflarının değişmez ekipmanı TRİPODdur ( üç ayak )


    Hatırlarsanız yukarda doğru pozlama temel olarak 2+1 özellik yazdım..Diyafram ve Perde hızı ana etkenler..+1 olarak bahsettiğimiz yan etkende ISO (ASA) değeridir..

    ISO ( ASA ) Nedir:

    Iso değeri fotoğraf makinesinin sensörünün veya filminin bir özelliğidir..Eskiden analog makinelerde bu özellik nerdeyse kullanılmamaktaydı..Çünkü her ISO değeri için ayrı bir film taşınması , saklanması gibi zor yanları vardı..Ancak günümüzde kullanığımız dijital fotoğraf makinelerinde ISO değerini değiştirmek çok kolaydır.

    ISO değeri ne kadar düşük olursa fotoğrafımız o kadar kaliteli olur..Ancak ; ışık hassasiyeti ISO değeri düştükçe azalır , ISO değeri arttıkça artar ancak bu seferde fotoğrafımızda ''NOİSE'' denen noktlara neden olur..Genel olarak ISO değerinin 400 den fazla yapılmaması tavsiye edilir..

    DOĞRU POZLAMA:

    Bu 3 değerin doğru olarak ayarlanmasıyla doğru pozlama elde edilir..Ancak benim tavsiyem zorda kalmadıkça pozlamanızı diyafram ve perde hızını değiştirerek ayarlamanız..Ancak yeri gelir ISO danda ayarlanabilir..

    Doğru pozlamayı şu şekilde tarif edebiliriz..Elimizde bir kovamız var ve biz bu kovayı su ile doldurmak istiyoruz..Kovamızın hacmi belli..Elimizde değişik hortumlar var..

    İnce bir hortumla ( Diyafram kısık ) kovayı doldurmamız uzun bir süre alır ( perde hızı yüksek ) ,ancak geniş bir hortumla ( Diyafram açık ) aynı kovayı çok daha kısa bir sürede ( perde hızı yavaş ) doldurabiliriz..
    Eğer geniş hortumla ( Diyafram açık ) uzun süre ( Perde hızı yavaş )kovayı doldurmaya çalışırsak kovamız taşacaktır , biz buna fotoğrafçılıkta AŞIRI POZLANMIŞ diyoruz..Aynı şeyin tersinde ince bir hortumla kısa bir zaman kovamıza su koyarsak kovamız dolmayacaktır..Bunada AZ POZLANMIŞ fotoğraf diyoruz..

    Özetle doğru pozlama için Diyafram ve Perde hızını çekeceğimiz fotoğrafın amacına göre birbiriyle orantılıyor..Bu orantılar ''durak'' diye geçer ancak şuan onu burda anlatacak kapesiteye bende sahip değilim..Yazının başında yüzeysel bir anlatım olacak yazmıştım zaten

    Birkaç örnek

    Doğru pozlanmış bir fotoğraf
    Passat Turkiye
    Az pozlanmış bir fotoğraf
    Passat Turkiye

    Aşırı pozlanmış bir fotoğraf

    Passat Turkiye

    Yukardaki fotoğraflar ISO ve Diyaframı sabit tutarak sadece PERDE HIZINI değiştirdim..Sonuçlar ortada..

    Peki bu pozlama değerlerini nasıl bilicem derseniz , bu tamamen tecrübe ve deneme yanılmaya dayanıyor..Eğer fotoğraf makinenizi yeni aldıysanız ( Yasin senin için ) en başta AUTO modda çekin..Makine en doğru değerleri kendi ayarlayacaktır..Çektiğiniz fotoğrafların exif bilgilerinden hangi diyafram , perde hızı, ISO değerinde çekildiğini görebilirsiniz..


    FOTOĞRAF MAKİNANIZIN ÇEKİM MODLARI

    Fotoğraf makinelerinizin tepesinde bir halka / çember benzeri birşey vardır..Üzerinde AUTO S A P M ( Nikon için ) AUTO Tv Av P M (Canon için ) Yazar..Bu modlar nedir?

    AUTO MOD

    Adından da anlaşılacağı gibi bütün ayarları makinenin otomatik olarak yaptığı ayardır..Size sadece kadrajı , odaklamayı yapıp deklanşöre basmak düşer..Anlatıcak fazla birşey yok bana göre..Acemilik zamanlarının en iyi dostudur

    A Modu (Nikon) AV Modu (Canon)

    Diyafram öncelikli çekim modudur..Bu ne demektir ?

    Siz daha önce yukarda bahsettiğimiz diyafram açıklığını seçersiniz , makinede sizin seçtiğiniz diyafram açıklığına uygun doğru pozlama için perde hızını otomatik ayarlar.

    Diyafram açıkları ve kullanım alanları

    Diyaframınız açmak size ne sağlar?
    Diyaframın açık olması içeri daha fazla ışık alımını sağlar , bu perde hızını yüksek tutmanıza yardımcı olur..

    Peki diyaframın değişmei fotoğrafta neyi değiştirir?

    Diyafram açıldıkça fotoğraftaki net alan azalır , diyafram kısıldıkça net alan artar..Mutlaka görmüşsünüzdür , bazı fotoğraflar ön taraf net arka plan flu olur..İşte bu diyafram ile ayarlanır..

    Diyafram açık, net satır sayısı ortada ve az

    Passat Turkiye

    Diyafram biraz kısık , net alan biraz daha arttı..Alttaki satırlarda netleşti gibi.

    Passat Turkiye

    S Modu (Nikon) ,Tv Modu (Canon)

    Perde hızı öncelikli mod diyebiliriz bu moda..Bu modda diyafram öncelikli olduğu gibi çalışır..Ancak bu sefer kullanıcı perde hızını kendi seçer..Diğer ayarları makine kendi yapar..

    Perde hızının nasıl çalıştığını biraz daha detaylı anlatalım bu bölümde..Perde hızı yukarda da anlattığım gibi
    10'' 5'' 1'' 1/1.3'' 1/5'' 1/100 1/2000 gibi ifadeler kullanır bunlar nedir peki..

    10'' = Perde açılır ,sensör ışık almaya başlar 10 saniye sonra kapanır ve fotoğrafı çeker..Bu 10 sn içinde kadrajda olan her türlü olay fotoğrafa yansır..Gündüz bu kadar uzun sürelerde çekim yapmanız imkansız gibidir ( İmkansız değildir daha sonra anlatıcam ) çünkü hava gündüz zaten aydınlık , 10 saniyede oldukça uzun bir perde süresi..Bu yüzden sensör çok fazla ışık alıp bembeyaz bir fotoğraf çıkacaktır..

    Örnek olarak istanbul park buluşmamızda çektiğim bir foto..Bırakın 10 saniyeyi saniyenin 20 de 1 inde bile fotoğrafı görüyorsunuz..(1/20)

    Passat Turkiye

    5'' 2'' 1'' işaretleride tahmin ediceğiniz üzere 5 saniye ,2 saniye ve 1 saniyedir..

    1'' den sonra 1/XXXX ifadeleri başlar..Bunlarda saniyenin payda da biri saniye diye ifade edilebilir..1/25 , 1/200 1/2000 vs vs..

    1/400 den küçük perde hızları fotoğrafta ANI DONDURMAK İÇİN kullanılır..Mesala forumuzu üyesi Sercan arkadaşımızın çektiği musluktan akan su damlası fotoğrafı gibi..

    Passat Turkiye

    Daha 1/20 1/35 ve civarı perde hızlarında fotoğrafa genelde hareket duygusu verilir..Şuan elimde buna uygun örnek yok..En kısa zamanda örneklicem Kusura bakmayın..



    P Modu:

    P modu pozlamayı garantiye almanızı sağlıyor. A ve S modları da bunu sağlamıyor mu? Sağlıyor aslında. P modununun gücü, diyafram ve enstantane değerlerini doğru pozlama olacak şekilde sizin adınıza hızlı bir şekilde karar vermesinden geliyor. Hız önemli çünkü kimi durumlarda burada A mı kullansam S mi kullansam diye düşünürken kare kaçırabiliyoruz ya da hızlı düşüneyim derken yanlış kararlar verebiliyoruz.P modunun ışık olduğu sürece alan derinliğini mümkün mertebe çok sığ tutmamaya çalışması da avantajlı çünkü çoğu kullanıcı gibi ben de lensleri en açık diyaframda kullanma eğilimindeyim ama arka planı öldürmek her fotoğraf için önemli ve gerekli değildir.

    Yazı BASCEK sitesinden alıntıdır..Açıkcası bu modu pek kullanmadıgım için pek bir fikrim yok..Yanlışta bilgi vermek istemem

    M MODU ( MANUEL ) :

    Manuel modunda fotoğraf makineniz ne kadar gelişmiş olursa olsun , hiç birşeye karışmıyor ve herşeyi size bırakıyor..Buna yeni başlayanlar pek geçmesin derim..En azından sadece deneme çekimlerinde kullansınlar..Çünkü acemilik zamanında güzel anları kaybetmenize neden olabilirler..


    YARDIMCI ELEMANLAR

    1)Pozlama Telafisi:

    Passat Turkiye

    Fotoğraf makinenizin üzerinde yukardaki logo da bir tuş olur..Bu tuşa basılı tutup ayar çemberinizi döndürdüğüzde + veya - değerler alır..Bu değerler nedir peki?

    Fotoğraf makineler ne kadar gelişmiş işlemcilere sahip olsada bazen hata yaparlar..Daha çok aydınlık ve karanlık ortamın bir arada olduğu kadrajlarda fotoğraf makinesi karar veremez ve aydınlık ve karanlıktan birini seçer ve ona göre pozlama değerlerini ayarlar..Bu durumda karanlıgı secerse aydınlık kısım aşırı pozlanır ve beyaz olarak patlar..Aydınlıgı seçersede gölge olan kısımlar az pozlanır ve karanlık çıkar..İşte bu gibi konumlarda biz devreye girerek pozlama telafisini kullanıyoruz..

    Pek detaylı olmadı biliyorum ama inanın bende tam olarak kullanmayı bilmiyorum

    2) Beyaz dengesi

    Passat Turkiye


    Makinede üzerinde WB yazan bir tuş vardır..Buna basıp ayar çemberini çevirdiğimizde yukardaki semboller arasında geçiş yapar..Bulunulan ortama göre seçilen ayarda fotoğraflar daha gerçekçi çıkacaktır..

    Örnek olarak güneş ışığı logosuyla çekmem gereken yeri tungsten ampul ile çektiğimde böyle soğuk bir resim çıkıyor..

    Passat Turkiye



    Doğrusu(aynı diyafram , perde hızı ,ISO değerlerinde çekilmiştir )
    Passat Turkiye



    İpuçları:

    Yukarda bahsettiğim gün ışığında düşük perde hızı fotoğraf çekimi yapılması imkansız demiştim..İmkansız değil ancak yardımcı ekipman ister..Bu işler için ND filtreler var..ND4 ND6 ND8 gibi..Bunlar koyu cam..Dolayısıyla içeri giren ışığı azaltır ve bizim uzun süreli çekimlerimizdeki giren ışık miktarını dengeler..


    Çok sevdiğim hala tam olarak beceremediğim PAN tekniği..Hareket halinde objelere hareket duygusu vermek için kullanılır..Perde hızı 1/20 1/30 gibi değerlerde hareket eden nesneye odaklanılır ve çekim süresince makine ile obje takip edilir..Etraf fotoğraf makinesini hareket ettirdiğimizden dolayı flulaşırken , objemiz net kalır..Biraz tecrübe isteyen bir olay, ilk fotoğraflarınız kötü çıkarsa moraliniz bozulmasın.

    Evet arkadaşlar bu bilgiler yeni başlayanlar için ilk etapta yeterli olağına inanıyorum..Ancak bunları okumaktak çok gerçekten bir kursta dinlemenizide tavsiye ederim..

    Saygılar..

    Not: Konuda olan fotoğraflar bizzat kendi çekimimdir..Aklıma geldikçe veya yeni şeyler öğrendikçe ilk mesajı devamlı güncellicem..



    Eklentilerin Önizlemesi Eklentilerin Önizlemesi Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi-white_balance_symbolsgif  
  2. #1
    offline
    errddm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    3.991

    Evet arkadaşlar uzun zamandır bu şekilde bir konu açmayı düşünüyordum..Eksiklerim ve yanlış bilgilerim varsa , söleyin beraber öğrenelim

    Yazacağım bilgiler oldukça yüzeyseldir , açıkcası derinlemesine yazabilceğimi sanmıyorum, ancak yinede faydalı olacağına inanıyorum..

    Forumumuzda fotoğraf merakı olan çok arkadaşımız var..Kimisi yeni başladı , kimisi oldukça tecrübeli.

    Elimden geldiğince basit bir dille fotoğrafçılık terimlerini ve kullanımlarını anlatmaya çalışıcam..


    En başta güzel bir fotoğraf için gereken en önemli şeyden başlayalım..Çektiğiniz manzara , portre , komposizyon ne kadar güzel olursa olsun , eğer doğru pozlanmamışsa hiç bir güzelliği kalmaz..

    Pozlama nedir:

    Pozlama çekilen fotoğrafta sensörün / filmin doğru miktarda ışık almasıdır..Bunu fotoğraf makinaları AUTO , AUTO ( Flaşsız ) , S , A , P ( Nikon için ) AV, TV ,P modları bu doğru pozlamayı otomatik olarak yapar.Bunlarda çekilen fotoğrafın amacı devreye girer..Bunlara daha sonra tekrar dönücez..

    Pozlamayı etkileyen temel olarak 2+1 özellik vardır..Bunlar DİYAFRAM , PERDE HIZI ve ISO ( ASA ) değerleridir..

    Diyafram nedir:

    Diyafram merceğin açıklığını anlatır. f/1.4 , f/1.8 f/3.5 , f/5.6 , f/22 gibi..Bunlar kısaca 1.4 , 1.8 3.5 5.6 22 diye kullanılır..

    Payda kısımındaki rakam küçüldükçe diyaframınız açılır..Sensöre veya filme daha fazla ışık alınır..

    Passat Turkiye

    Yukardaki şekilde daha net olarak gözükmektedir..

    Perde hızı nedir:

    Fotoğraf çekilirken makinenizden bir ses gelir..Bunu kulağınız duyar..Bu ses bazen çok hızlı bir şekilde bazen daha yavaş gelir..Bu perde hızıdır..Sensör / Filmin ne kadar süre boyunca ışık alacağının ölçüsüdür..

    10'' 5'' 1'' 1/1.3'' 1/5'' 1/100 1/2000 gibi ifade edilir..Gece fotoğraflarımızın ( el ile çekimlerde ) bulanık ,titrek çıkmasının nedeni , ortamda ışığın az olmasından dolayı , fotoğraf makinesinin daha yüksek bir perde hızı kullanmasıdır..Böylelikle sensöre daha fazla ışık alır , ancak süre uzun olduğu için elimizin titreşimi fotoğrafa yansır..O yüzden gece fotoğraflarının değişmez ekipmanı TRİPODdur ( üç ayak )


    Hatırlarsanız yukarda doğru pozlama temel olarak 2+1 özellik yazdım..Diyafram ve Perde hızı ana etkenler..+1 olarak bahsettiğimiz yan etkende ISO (ASA) değeridir..

    ISO ( ASA ) Nedir:

    Iso değeri fotoğraf makinesinin sensörünün veya filminin bir özelliğidir..Eskiden analog makinelerde bu özellik nerdeyse kullanılmamaktaydı..Çünkü her ISO değeri için ayrı bir film taşınması , saklanması gibi zor yanları vardı..Ancak günümüzde kullanığımız dijital fotoğraf makinelerinde ISO değerini değiştirmek çok kolaydır.

    ISO değeri ne kadar düşük olursa fotoğrafımız o kadar kaliteli olur..Ancak ; ışık hassasiyeti ISO değeri düştükçe azalır , ISO değeri arttıkça artar ancak bu seferde fotoğrafımızda ''NOİSE'' denen noktlara neden olur..Genel olarak ISO değerinin 400 den fazla yapılmaması tavsiye edilir..

    DOĞRU POZLAMA:

    Bu 3 değerin doğru olarak ayarlanmasıyla doğru pozlama elde edilir..Ancak benim tavsiyem zorda kalmadıkça pozlamanızı diyafram ve perde hızını değiştirerek ayarlamanız..Ancak yeri gelir ISO danda ayarlanabilir..

    Doğru pozlamayı şu şekilde tarif edebiliriz..Elimizde bir kovamız var ve biz bu kovayı su ile doldurmak istiyoruz..Kovamızın hacmi belli..Elimizde değişik hortumlar var..

    İnce bir hortumla ( Diyafram kısık ) kovayı doldurmamız uzun bir süre alır ( perde hızı yüksek ) ,ancak geniş bir hortumla ( Diyafram açık ) aynı kovayı çok daha kısa bir sürede ( perde hızı yavaş ) doldurabiliriz..
    Eğer geniş hortumla ( Diyafram açık ) uzun süre ( Perde hızı yavaş )kovayı doldurmaya çalışırsak kovamız taşacaktır , biz buna fotoğrafçılıkta AŞIRI POZLANMIŞ diyoruz..Aynı şeyin tersinde ince bir hortumla kısa bir zaman kovamıza su koyarsak kovamız dolmayacaktır..Bunada AZ POZLANMIŞ fotoğraf diyoruz..

    Özetle doğru pozlama için Diyafram ve Perde hızını çekeceğimiz fotoğrafın amacına göre birbiriyle orantılıyor..Bu orantılar ''durak'' diye geçer ancak şuan onu burda anlatacak kapesiteye bende sahip değilim..Yazının başında yüzeysel bir anlatım olacak yazmıştım zaten

    Birkaç örnek

    Doğru pozlanmış bir fotoğraf
    Passat Turkiye
    Az pozlanmış bir fotoğraf
    Passat Turkiye

    Aşırı pozlanmış bir fotoğraf

    Passat Turkiye

    Yukardaki fotoğraflar ISO ve Diyaframı sabit tutarak sadece PERDE HIZINI değiştirdim..Sonuçlar ortada..

    Peki bu pozlama değerlerini nasıl bilicem derseniz , bu tamamen tecrübe ve deneme yanılmaya dayanıyor..Eğer fotoğraf makinenizi yeni aldıysanız ( Yasin senin için ) en başta AUTO modda çekin..Makine en doğru değerleri kendi ayarlayacaktır..Çektiğiniz fotoğrafların exif bilgilerinden hangi diyafram , perde hızı, ISO değerinde çekildiğini görebilirsiniz..


    FOTOĞRAF MAKİNANIZIN ÇEKİM MODLARI

    Fotoğraf makinelerinizin tepesinde bir halka / çember benzeri birşey vardır..Üzerinde AUTO S A P M ( Nikon için ) AUTO Tv Av P M (Canon için ) Yazar..Bu modlar nedir?

    AUTO MOD

    Adından da anlaşılacağı gibi bütün ayarları makinenin otomatik olarak yaptığı ayardır..Size sadece kadrajı , odaklamayı yapıp deklanşöre basmak düşer..Anlatıcak fazla birşey yok bana göre..Acemilik zamanlarının en iyi dostudur

    A Modu (Nikon) AV Modu (Canon)

    Diyafram öncelikli çekim modudur..Bu ne demektir ?

    Siz daha önce yukarda bahsettiğimiz diyafram açıklığını seçersiniz , makinede sizin seçtiğiniz diyafram açıklığına uygun doğru pozlama için perde hızını otomatik ayarlar.

    Diyafram açıkları ve kullanım alanları

    Diyaframınız açmak size ne sağlar?
    Diyaframın açık olması içeri daha fazla ışık alımını sağlar , bu perde hızını yüksek tutmanıza yardımcı olur..

    Peki diyaframın değişmei fotoğrafta neyi değiştirir?

    Diyafram açıldıkça fotoğraftaki net alan azalır , diyafram kısıldıkça net alan artar..Mutlaka görmüşsünüzdür , bazı fotoğraflar ön taraf net arka plan flu olur..İşte bu diyafram ile ayarlanır..

    Diyafram açık, net satır sayısı ortada ve az

    Passat Turkiye

    Diyafram biraz kısık , net alan biraz daha arttı..Alttaki satırlarda netleşti gibi.

    Passat Turkiye

    S Modu (Nikon) ,Tv Modu (Canon)

    Perde hızı öncelikli mod diyebiliriz bu moda..Bu modda diyafram öncelikli olduğu gibi çalışır..Ancak bu sefer kullanıcı perde hızını kendi seçer..Diğer ayarları makine kendi yapar..

    Perde hızının nasıl çalıştığını biraz daha detaylı anlatalım bu bölümde..Perde hızı yukarda da anlattığım gibi
    10'' 5'' 1'' 1/1.3'' 1/5'' 1/100 1/2000 gibi ifadeler kullanır bunlar nedir peki..

    10'' = Perde açılır ,sensör ışık almaya başlar 10 saniye sonra kapanır ve fotoğrafı çeker..Bu 10 sn içinde kadrajda olan her türlü olay fotoğrafa yansır..Gündüz bu kadar uzun sürelerde çekim yapmanız imkansız gibidir ( İmkansız değildir daha sonra anlatıcam ) çünkü hava gündüz zaten aydınlık , 10 saniyede oldukça uzun bir perde süresi..Bu yüzden sensör çok fazla ışık alıp bembeyaz bir fotoğraf çıkacaktır..

    Örnek olarak istanbul park buluşmamızda çektiğim bir foto..Bırakın 10 saniyeyi saniyenin 20 de 1 inde bile fotoğrafı görüyorsunuz..(1/20)

    Passat Turkiye

    5'' 2'' 1'' işaretleride tahmin ediceğiniz üzere 5 saniye ,2 saniye ve 1 saniyedir..

    1'' den sonra 1/XXXX ifadeleri başlar..Bunlarda saniyenin payda da biri saniye diye ifade edilebilir..1/25 , 1/200 1/2000 vs vs..

    1/400 den küçük perde hızları fotoğrafta ANI DONDURMAK İÇİN kullanılır..Mesala forumuzu üyesi Sercan arkadaşımızın çektiği musluktan akan su damlası fotoğrafı gibi..

    Passat Turkiye

    Daha 1/20 1/35 ve civarı perde hızlarında fotoğrafa genelde hareket duygusu verilir..Şuan elimde buna uygun örnek yok..En kısa zamanda örneklicem Kusura bakmayın..



    P Modu:

    P modu pozlamayı garantiye almanızı sağlıyor. A ve S modları da bunu sağlamıyor mu? Sağlıyor aslında. P modununun gücü, diyafram ve enstantane değerlerini doğru pozlama olacak şekilde sizin adınıza hızlı bir şekilde karar vermesinden geliyor. Hız önemli çünkü kimi durumlarda burada A mı kullansam S mi kullansam diye düşünürken kare kaçırabiliyoruz ya da hızlı düşüneyim derken yanlış kararlar verebiliyoruz.P modunun ışık olduğu sürece alan derinliğini mümkün mertebe çok sığ tutmamaya çalışması da avantajlı çünkü çoğu kullanıcı gibi ben de lensleri en açık diyaframda kullanma eğilimindeyim ama arka planı öldürmek her fotoğraf için önemli ve gerekli değildir.

    Yazı BASCEK sitesinden alıntıdır..Açıkcası bu modu pek kullanmadıgım için pek bir fikrim yok..Yanlışta bilgi vermek istemem

    M MODU ( MANUEL ) :

    Manuel modunda fotoğraf makineniz ne kadar gelişmiş olursa olsun , hiç birşeye karışmıyor ve herşeyi size bırakıyor..Buna yeni başlayanlar pek geçmesin derim..En azından sadece deneme çekimlerinde kullansınlar..Çünkü acemilik zamanında güzel anları kaybetmenize neden olabilirler..


    YARDIMCI ELEMANLAR

    1)Pozlama Telafisi:

    Passat Turkiye

    Fotoğraf makinenizin üzerinde yukardaki logo da bir tuş olur..Bu tuşa basılı tutup ayar çemberinizi döndürdüğüzde + veya - değerler alır..Bu değerler nedir peki?

    Fotoğraf makineler ne kadar gelişmiş işlemcilere sahip olsada bazen hata yaparlar..Daha çok aydınlık ve karanlık ortamın bir arada olduğu kadrajlarda fotoğraf makinesi karar veremez ve aydınlık ve karanlıktan birini seçer ve ona göre pozlama değerlerini ayarlar..Bu durumda karanlıgı secerse aydınlık kısım aşırı pozlanır ve beyaz olarak patlar..Aydınlıgı seçersede gölge olan kısımlar az pozlanır ve karanlık çıkar..İşte bu gibi konumlarda biz devreye girerek pozlama telafisini kullanıyoruz..

    Pek detaylı olmadı biliyorum ama inanın bende tam olarak kullanmayı bilmiyorum

    2) Beyaz dengesi

    Passat Turkiye


    Makinede üzerinde WB yazan bir tuş vardır..Buna basıp ayar çemberini çevirdiğimizde yukardaki semboller arasında geçiş yapar..Bulunulan ortama göre seçilen ayarda fotoğraflar daha gerçekçi çıkacaktır..

    Örnek olarak güneş ışığı logosuyla çekmem gereken yeri tungsten ampul ile çektiğimde böyle soğuk bir resim çıkıyor..

    Passat Turkiye



    Doğrusu(aynı diyafram , perde hızı ,ISO değerlerinde çekilmiştir )
    Passat Turkiye



    İpuçları:

    Yukarda bahsettiğim gün ışığında düşük perde hızı fotoğraf çekimi yapılması imkansız demiştim..İmkansız değil ancak yardımcı ekipman ister..Bu işler için ND filtreler var..ND4 ND6 ND8 gibi..Bunlar koyu cam..Dolayısıyla içeri giren ışığı azaltır ve bizim uzun süreli çekimlerimizdeki giren ışık miktarını dengeler..


    Çok sevdiğim hala tam olarak beceremediğim PAN tekniği..Hareket halinde objelere hareket duygusu vermek için kullanılır..Perde hızı 1/20 1/30 gibi değerlerde hareket eden nesneye odaklanılır ve çekim süresince makine ile obje takip edilir..Etraf fotoğraf makinesini hareket ettirdiğimizden dolayı flulaşırken , objemiz net kalır..Biraz tecrübe isteyen bir olay, ilk fotoğraflarınız kötü çıkarsa moraliniz bozulmasın.

    Evet arkadaşlar bu bilgiler yeni başlayanlar için ilk etapta yeterli olağına inanıyorum..Ancak bunları okumaktak çok gerçekten bir kursta dinlemenizide tavsiye ederim..

    Saygılar..

    Not: Konuda olan fotoğraflar bizzat kendi çekimimdir..Aklıma geldikçe veya yeni şeyler öğrendikçe ilk mesajı devamlı güncellicem..



    Eklentilerin Önizlemesi Eklentilerin Önizlemesi white_balance_symbols.gif  

  3. #2
    offline
    Y_o_L_c_U_38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Dursun
    Üyelik Tarihi
    09/05/2011
    Yer
    belçika & kayseri
    Yaş
    40
    Model
    Passat
    Motor
    2.0 TDI
    Yılı
    2012
    Mesajlar
    13.797
    1-BSE 531

    Cevap: Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    emegine saglik erdem, bu bilgilerden sonra daha guzel passat resimleri eklenecektir foruma diye dusunuyorum
  4. #2
    offline
    Y_o_L_c_U_38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    13.797

    emegine saglik erdem, bu bilgilerden sonra daha guzel passat resimleri eklenecektir foruma diye dusunuyorum

  5. #3
    offline
    mert - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Mert
    Üyelik Tarihi
    28/02/2011
    Yer
    Istanbul
    Yaş
    54
    Model
    Passat
    Motor
    2.0 TDI
    Yılı
    2012
    Mesajlar
    3.616
    34 HM 8627

    Cevap: Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    Bence çok faydalı olmuş bir konu olmuş Erdem.
    Eline sağlık
  6. #3
    offline
    mert - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    3.616

    Bence çok faydalı olmuş bir konu olmuş Erdem.
    Eline sağlık

  7. #4
    offline
    VW_Passat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Yasin
    Üyelik Tarihi
    20/02/2011
    Yer
    Nazilli & Hanau
    Yaş
    36
    Model
    Passat
    Motor
    2.0 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    29.155
    HU TE 2016

    Cevap: Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    Erdem gercekten aradigim tüm bilgileri kisaca özetlemesin. Allah senden razi olsun, dile benden ne dilersen gercekten yani bu isten anlamayan bir insanin isine yarayacak bilgiler. Bunu Printer ile basiyorum müsadenle .

    Bu sayfa devamli güncel dursun
  8. #4
    offline
    VW_Passat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    29.155

    Erdem gercekten aradigim tüm bilgileri kisaca özetlemesin. Allah senden razi olsun, dile benden ne dilersen gercekten yani bu isten anlamayan bir insanin isine yarayacak bilgiler. Bunu Printer ile basiyorum müsadenle .

    Bu sayfa devamli güncel dursun

  9. #5
    offline
    srcn09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Sercan Ağaoğlu
    Üyelik Tarihi
    17/02/2011
    Yer
    İstanbul
    Yaş
    31
    Model
    Jetta
    Motor
    1.2 TSI
    Yılı
    2012
    Mesajlar
    19.615
    34 JB 0257

    Cevap: Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    Erdem abim ellerine sağlık hepsini tek tek okudum özellikle kova örneği benim için çok iyi oldu çok teşekkür ederim
  10. #5
    offline
    srcn09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    19.615

    Erdem abim ellerine sağlık hepsini tek tek okudum özellikle kova örneği benim için çok iyi oldu çok teşekkür ederim

  11. #6
    bjk
    offline
    bjk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Erkan
    Üyelik Tarihi
    13/10/2011
    Yer
    Mersin
    Yaş
    44
    Model
    Caddy
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2012
    Mesajlar
    1.389

    Cevap: Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    paylaşım için teşekür ederim faydalı bilgiler vermişsiniz
  12. #6
    offline
    bjk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bjk
    Mesajlar :

    1.389

    paylaşım için teşekür ederim faydalı bilgiler vermişsiniz

  13. #7
    offline
    Erden17 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    25/02/2011
    Yer
    Niğde
    Model
    Passat
    Motor
    2.0 FSI
    Yılı
    2013
    Mesajlar
    1.654

    Cevap: Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    Ellerine sağlık Erdem çok iyi olmuş.
  14. #7
    offline
    Erden17 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    1.654

    Ellerine sağlık Erdem çok iyi olmuş.

  15. #8
    offline
    drkayzer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    08/05/2011
    Yer
    KAYSERİ
    Model
    CC
    Motor
    1.6 TDI
    Yılı
    2016
    Mesajlar
    3.743

    Cevap: Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    güzel bilgiler gerçekten teşekkürler
  16. #8
    offline
    drkayzer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    3.743

    güzel bilgiler gerçekten teşekkürler

  17. #9
    offline
    kuscugokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Adı
    Gökhan
    Üyelik Tarihi
    29/10/2011
    Yer
    Ukrayna(BURSA)
    Yaş
    45
    Model
    Passat
    Motor
    2.0 FSI
    Yılı
    2007
    Mesajlar
    2.045
    AH 4796 MH

    Cevap: Yeni Başlayan Fotoğrafçılar İçin Genel Bilgi

    Bilgiler icin cok tesekkurler..Bizde bu konu sayesinde fotografcilik hakkinda biraz bilgiye sahip olucaz
  18. #9
    offline
    kuscugokhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Mesajlar :

    2.045

    Bilgiler icin cok tesekkurler..Bizde bu konu sayesinde fotografcilik hakkinda biraz bilgiye sahip olucaz