Orijinalini görmek için tıklayınız : Hava filtresi ve sık değişmesi gereken parçalar
Selamın aleyküm,
Benim aracım dizel ve geçen bakıma gittiğimde usta bana hava filtresini şaşırarak gösterdi. Açıkçası leş gibiydi. Arabayı çok kullanmıyorum o yüzden bakım aralıkları çok uzun. Acaba hava filtresini erkenden değiştirmeli miyim arabanın sıhhati için veya başka filtreleri?
Şimdiden saolun.
Hasan6154
14 12 2018, 20:56
Hava  filtresi  değişimi  için  bakım  zamanının  gelmesini  beklemeyiniz.  
Birkaç  tane yedek hava  ve  polen   filtresi  satın  alıp   5000 km de  bir  kendiniz   değiştiriniz.  Araç  az  kullanılsa da  ( aracın  kullanıldığı  bölge  ve yol  şartlarına  göre )  en  çok ve  çabuk   kirlenen  parça   Hava  ve  Polen  filtresidir.  
Havadaki  bütün  tozu/toprağı, kılı/tüyü  filtreler. 
Hava  filtresine  hava  tutmak  sadece  filtre  üzerindeki  kaba  fazlalıkları  atar, mikro gözenekleri  tıkayanlar  kalır.Hele  havayı  emiş  yönünden  tutarsanız  filtre  gözenekleri  hepten  tıkanır.
Aslında  LPG li  araçlarda  filtre  değişim  sıklığı  daha  önemlidir.
Hava  filtresi  az  bir şey  kirlendimi  gaz  ayarı  bozulmaya  başlar  ve  insanlar  soluğu  gazcıda  alır.  Yarı  tıkalı  filtre  ile  yeni  ayar  yapılır,  fitre  biraz  daha  tıkanınca  gaz  ayarı  yine  bozulur  ve  yine  gaz  ayarı  yaptırırlar,  sonra  aracın  yağ  değişim  zamanı  gelir,  bu  değişim  yapılırken  hava  filtresini de  değiştirirler.  Hava  filtresi   tıkalı  iken  az  hava  girişine  göre  yapılmış  olan  lpg  ayarı  temiz  filtre  takılınca  birden  bire  tekrar bozuluverir.  Ve  yine  soluğu  lpg cide  alırlar, yine  ayar  yaptırıp  para  öderler.
Halbuki  temiz  hava  filtresi  ile  LPG   ayarı  yaptırsalar  ve  ayar  bozulmaya  başladığında  hemen  hava  filtresini  değiştirseler.  Yapılan  ilk  lpg  ayarı  ile  uzun  süre  yol  alacaklardır.  
Yeni  filtre ile  LPG  ayarı  yaptırıldı. Filtre   tıkanmaya  başlayınca   yanma  odasına  giren  hava  debisi  azalacak  ve  ( temiz  filtre  ile  yapılan )   lpg  ayarı   bozulacaktır.  Filtreyi  değiştirdikleri  anda  tekrar  her şey  yoluna  girecektir.
Ancak;  yeni  filtre  ile  yapılan  ayar  bozuldu,   filtreyi  değiştirdiniz  ayar  düzelmedi.  O  zaman  gerçekten  LPG  ayarında  vaya  lpg  düzeneğinde  bir  sorun  vardır. Eski  filtreyi  tekrar  takarak  veya  yeni  filtre  ile    lpg  ayarı veya  kontrolü  yaptırılabilir.
Edit: İmla
Hava  filtresi  değişimi  için  bakım  zamanının  gelmesini  beklemeyiniz.  
Birkaç  tane yedek hava  ve  polen   filtresi  satın  alıp   5000 km de  bir  kendiniz   değiştiriniz.  Araç  az  kullanılsa da  ( aracın  kullanıldığı  bölge  ve yol  şartlarına  göre )  en  çok ve  çabuk   kirlenen  parça   Hava  ve  Polen  filtresidir.  
Havadaki  bütün  tozu/toprağı, kılı/tüyü  filtreler. 
Hava  filtresine  hava  tutmak  sadece  filtre  üzerindeki  kaba  fazlalıkları  atar, mikro gözenekleri  tıkayanlar  kalır.Hele  havayı  emiş  yönünden  tutarsanız  filtre  gözenekleri  hepten  tıkanır.
Aslında  LPG li  araçlarda  filtre  değişim  sıklığı  daha  önemlidir.
Hava  filtresi  az  bir şey  kirlendimi  gaz  ayarı  bozulmaya  başlar  ve  insanlar  soluğu  gazcıda  alır.  Yarı  tıkalı  filtre  ile  yeni  ayar  yapılır,  fitre  biraz  daha  tıkanınca  gaz  ayarı  yine  bozulur  ve  yine  gaz  ayarı  yaptırırlar,  sonra  aracın  yağ  değişim  zamanı  gelir,  bu  değişim  yapılırken  hava  filtresini de  değiştirirler.  Hava  filtresi   tıkalı  iken  az  hava  girişine  göre  yapılmış  olan  lpg  ayarı  temiz  filtre  takılınca  birden  bire  tekrar bozuluverir.  Ve  yine  soluğu  lpg cide  alırlar, yine  ayar  yaptırıp  para  öderler.
Halbuki  temiz  hava  filtresi  ile  LPG   ayarı  yaptırsalar  ve  ayar  bozulmaya  başladığında  hemen  hava  filtresini  değiştirseler.  Yapılan  ilk  lpg  ayarı  ile  uzun  süre  yol  alacaklardır.  
Yeni  filtre ile  LPG  ayarı  yaptırıldı. Filtre   tıkanmaya  başlayınca   yanma  odasına  giren  hava  debisi  azalacak  ve  ( temiz  filtre  ile  yapılan )   lpg  ayarı   bozulacaktır.  Filtreyi  değiştirdikleri  anda  tekrar  her şey  yoluna  girecektir.
Ancak;  yeni  filtre  ile  yapılan  ayar  bozuldu,   filtreyi  değiştirdiniz  ayar  düzelmedi.  O  zaman  gerçekten  LPG  ayarında  vaya  lpg  düzeneğinde  bir  sorun  vardır. Eski  filtreyi  tekrar  takarak  veya  yeni  filtre  ile    lpg  ayarı veya  kontrolü  yaptırılabilir.
Edit: İmlaAbi çok saol. Sana özel mesaj atacaktım fakat olmadı. Sorumu burdan sorayım. Kışın hiç uzun yola çıkmadım ve bu konuda tavsiye istiyorum senden. Amasya ve ankaraya gidicem büyük ihtimal istanbuldan. Daha önce uzun yol yaptım fakat karda buzda değil. Kış lastikleri haricinde neler almalıyım yanıma, nelere dikkat etmeli, neleri kontrol ettirmeliyim? Zincir lazım diye düşünüyorum sence kendim takabilir miyim zinciri?
Şimdiden çok saol.
BlackBerry
20 12 2018, 09:09
Ben de hava filtresinin erken değişmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Ülkemizde yağlar üzerine çok kafa yoruluyor. Evet önemli bir konu belki ama hava filtresi elemanı da en az yağ kadar önem taşıyor. 
Değiştirilmesi basit bir şey zaten. Azıcık eliniz yatkınsa evinizin önünde 5 dakikada değiştirebilirsiniz.
- - - Sonradan Eklenen Mesaj - - -
Ben de hava filtresinin erken değişmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Ülkemizde yağlar üzerine çok kafa yoruluyor. Evet önemli bir konu belki ama hava filtresi elemanı da en az yağ kadar önem taşıyor. 
Değiştirilmesi basit bir şey zaten. Azıcık eliniz yatkınsa evinizin önünde 5 dakikada değiştirebilirsiniz.
- - - Sonradan Eklenen Mesaj - - -
Değiştirilmesi basit bir şey zaten. Azıcık eliniz yatkınsa evinizin önünde 5 dakikada değiştirebilirsiniz.Peki polen filtresi için de aynı şeyleri mi düşünüyorsun hocam? Değiştirmek hava filtresi kadar gerekli mi ve kolay mı?
10 binde değiştirmek normaldir. Çok hassasım diyorsanız 6 ayda bir değiştirin. Asfalttan çıkmıyorsanız hiç gerek yok, fabrika önerisine uymaya devam.
Hasan6154
21 12 2018, 13:27
Abi çok saol. Sana özel mesaj atacaktım fakat olmadı. Sorumu burdan sorayım. Kışın hiç uzun yola çıkmadım ve bu konuda tavsiye istiyorum senden. Amasya ve ankaraya gidicem büyük ihtimal istanbuldan. Daha önce uzun yol yaptım fakat karda buzda değil. Kış lastikleri haricinde neler almalıyım yanıma, nelere dikkat etmeli, neleri kontrol ettirmeliyim? Zincir lazım diye düşünüyorum sence kendim takabilir miyim zinciri?
Şimdiden çok saol.
Kış  lastiğiniz  mevcut  ise  zincir  takmanıza  gerek  kalmayacaktır.  
Ancak ;  şehirler  arası  yollarda araçta,  zincir  bulundurma  zorunluluğu  var.  Takma  işini  bir kaç  defa  pratik  yapmalısınız.
Kış  yolculuklarında , Bagajda  su geçirmez eldiven  ve  battaniye  bulundurmak  her zaman  faydalıdır .