PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : volkswagen türkiyede neden fabrika kurmuyor.



krkyl
19 05 2014, 17:50
Bildiğiniz gibi ülkemizde Volkswagen grubu oto (http://forum.donanimhaber.com/m_61298688/tm.htm#)mobilleri Doğuş oto tarafından satılıyor. Türkiye’ye tamamen ithal edilen volkswagen, audi ve diğer markalar Türk halkı tarafından büyük ilgi görüyor. Son yıllarda otomobil satışları patlama noktasına geldi ve ithalatın artması ile birlikte cari açıkta tehlike çanları çalmaya başlandı. Volkswageni eleştireceğim nokta ise ülkede yapılan fabrika yatırımları daha doğrusu yapılmayan yatırımlar.

Toyota, Hyundai gibi uzak doğulu firmaların Türkiye’de milyar dolarlık yatırımları ve fabrikaları var. Toyota corolla ve auris modelini ülkemizde üretiyor. Hyundai i serisi, era gibi araçları Türkiye’de üreterek onbinlerce kişilik istihdam ve katma değer sağlayarak ülke ekonomisini kalkındırıyor. Beğenmediğimiz Fransız Renault bile mais işbirliği ile çok ciddi yatırımlarla ülkemizde otomobil üretimi yapıyor. Ülkemizde fabrika kurup üretim yapan markalardan en önemlisi ise Ford ticariden otomobile kadar milyarlarca dolar ihracat yapan bir Ford otosan var karşımızda.

Şimdi gelelim Volkswagen Doğuş ortaklığına. Satış ve servis noktaları dışında tek bir yatırımı olmayan Volkvswagen bu noktada nasıl bir Türkiye politikası izliyor. Bazılarınız şunu söyleyebilir Almanlar Türkiye’de otomobil fabrikası açıp kaliteyi düşüremez. Buna karşın diyorum ki Meksikada üretilen ve ülkemizde kapışılan Jetta modeli Meksikadan okyanusu aşıp buraya gelirken neden Türkiye’de herhangi bir Volkswagen üretim bandı kurulmuyor? Kısıtlı sayıda getirilen modeller ve yüksek fiyatlarla satılan otomobiller için 1 yıl ve daha fazla beklemek üzere sıraya giriyoruz. Volkswagen ve doğuş bu ilgiyi hakedecek ne yapıyor? Bence oturup bunları iyi analiz etmeliyiz.151861518715188151891519015191 şimdi bi çoğumuz diyecekki,avrupa pazarında satışları çok iyi, ÇİN varken POLONYA varken, birde türkiyede satışlar tavan yapmışken,buna ne gerek var.... diyebilirmiyiz? .Doğuş otonun 2012 yılı satış cirosu 5-6 milyar TL'dir. Bunun büyük bölümü ithal edilen araçlar için yurtdışına çıkmaktadır. Ülkede yapılan fabrikalar ülke istihdamı yanında yan sanayi, yedek parça gibi birçok otomotiv alt sektörünün gelişmesini sağlar. Yerli üretim yapan fabrika montajda olsa çok ciddi katma değer getirisi sağlar kısaca Hangi sektörde olursa olsun her kurulan yabancı yatırım cari açığı azaltır. Türkiye'nin otomotiv ihracatı geçen yıl 13 milyar TL oldu. Geçen yıl 77 milyar dolarlık cari açık verisi açıklandı 13 milyar TL tutarında ihracat sadece otomobil satışları ile elde edildi. Göründüğü gibi basit rakamlar değil 5-6 milyar TL Vw ithalatı yapmışız! kısaca ülkede açılan her bir otomobil fabrikası mühendislerin yetiştirilmesinden istihdamına kadar inanılmaz bir fayda sağlar. Montaj hattıda olsa üretim yapan firma birçok yedek parça firmasının ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Ben burada Doğuş grubunu ciddi olarak eleştiriyorum ülke menfaatleri yerine sadece kasalarını doldurmanın peşindeler. Fiat, Renault, Toyota, Hyundai ve Honda gibi devler Türkiye'de üretim yaparken yaklaşık olarak 5-6 milyar TL satış yapan VW ve Doğuş neden şimdiye kadar fabrika için yatırımlara başlamadı? fikirleriniz,duygu ve düşünceleriniz çok önemli.umarım volkwagen ve doğuş bu çağrılara kulak verir..temennim bu yönde.saygılar..

BMW
19 05 2014, 18:41
Bmw,mercedes-benz,vw,audi,porsche vs. gibi lüks markaların çoğu ithal olarak verilmekte.Halbuki burada üretimi olsa herkes bu markalara rahatlıkla binebilir.Ancak nedense bu markaların Türkiye'de üretimi yapılmıyor.Mercedes-Benz ticari araçların üretimi için izin vermiş ve ticari araçları Türkiye'de üretilmekte.Ancak taksi için izin verilmemiş nedense.Bana kalırsa ithal olması iyi güzel tamamen Alman malı biniyorsunuz ancak fiyatlar ithal olduğu için aşırı derece pahalı.Bu da bu markaları yollarda daha az görmemize neden olmakta.Bence tüm bu markaların Türkiye'de üretimi yapılmalıdır.Ucuz marka binmek her vatandaşın hakkı diye düşünüyorum.Ama öyle bir şey olursa iyi mi olur kötü mü işte o konuya yorum yapmak hem çok zor olur hemde uzun uzun tartışılır...

cahita72
19 05 2014, 18:43
ayhan keşke vw dediğin gibi türkiye de fabrika kursa.ama sen vw nin sahibi olsan buraya yatırım yapar mısın?düşün fabrika kurmak için kaç yüz yere imza attıracaksın,kaç yüz kişiye rüşvet vermek zorunda kalacaksın.sonra sabah nasıl bir gündeme uyanacağın belli değil.bir haftada borsan %25 düşüyor,dövizin %15 değişiyor.yıllık enflasyonun son güne kadar belli değil.yani her yeni gün sürprizlere gebe,ki genelde bunlar olumsuz sürprizler oluyor.sen olsan gelir misin?doğuşu taşeron yapıp söğüşlemek bence daha karlı:).

krkyl
19 05 2014, 18:57
ayhan keşke vw dediğin gibi türkiye de fabrika kursa.ama sen vw nin sahibi olsan buraya yatırım yapar mısın?düşün fabrika kurmak için kaç yüz yere imza attıracaksın,kaç yüz kişiye rüşvet vermek zorunda kalacaksın.sonra sabah nasıl bir gündeme uyanacağın belli değil.bir haftada borsan %25 düşüyor,dövizin %15 değişiyor.yıllık enflasyonun son güne kadar belli değil.yani her yeni gün sürprizlere gebe,ki genelde bunlar olumsuz sürprizler oluyor.sen olsan gelir misin?doğuşu taşeron yapıp söğüşlemek bence daha karlı:).
haklı olabilirsin farklı bi pencereden bakmışsın. volkswagen'in dünya üzerinde 105 fabrikası var, bunun 16 tanesi ÇİN'de düz mantık yürütüyorum, ülkemizde en çok satan markaysan fabrika kurmalısın.ÇİN'de her 80 milyon'a bir fabrika düşüyor.ülkemiz bunu fazlasıyla hakediyor......

mustafababa
19 05 2014, 19:57
Fabrikayı geç vw türkiye bile yok. İthallerden mercedes ve volvo vsr türkiyede diğerleri hep distribütör vasıtası ile satılıyor. Doğuşa inanılmaz gıcığım


İphone dan yollandı

Taner Göde
19 05 2014, 21:25
Konuyu yıllardır araştırıyorum, Türkiye hiçbir zaman Volkswagen markası için cazip bir üretim üssü olmayacak. Biz Avrupa'nın arka bahçesi değil, arka kapısıyız, bir evin en soğuk ve en unutulan yeri yani. Avrupa'da çok sayıda fabrikası olan Volkswagen için Türkiye'de fabrika kurmak ve burada bulunmak çekici gelmiyor. Uzakdoğu markaları Türkiye'yi zamanında Avrupa'ya açılan bir atlama tahtası olarak kullandılar ama onun da avantajı pek kalmadı.

Çok iyi tüketen Türkiye için baş ağırtan "Volkswagen Türkiye A.Ş." kurmaya da gerek yok, tüm sorunları üzerine yıkabileceğin bir distribütörün varken macera aramaya da gerek yok. Almanya'da 1 ayda satılan Volkswagen Passat modelini bizde 1 yılda satılıyor, o da "araba yok" ve "sıra var" çemkirmeleri ile hem de! Türkiye'ye büyül ümitler ile giren ve birkaç model dışında pek fazla başarı sağlayamayan Doğuş Otomotiv kendini toparlayıp sıkı zam yaptı, kartları iyi oynadı, "VOLKSWAGEN VOLKSWAGEN" diyen müşteriyi soydu da soydu, TSI-TDI-DSG hepsini Mars yolculuğuna hazır uzay gemisi gibi tanıttı, önce tam ürün gamını getirirken artık sadece "satan" araçlar getirdi, bize de oyunu onların kuralına göre oynamamızı istedi.

- GM Opel'i Torbalı'dan resmen KOVDUK, unutmayın bunu!
- Hyundai "bedelsiz arsa verin" dedi, bakanımız "başka markalar da ister" diyerek Hyundai'ı gelmekten beter etti.
- Mercedes-Benz "ben fabrikayı limana kurmak isterim" dedi, dişli bir milletvekili "Niğde-Aksaray'a kuracaksın" dedi.
- Volkswagen hiçbir zaman ve asla Türkiye'ye gelmeyecek. Polonya'da işçilik çok daha ucuz, AB üyesi ve komşusu!

s5s5s5
19 05 2014, 21:55
VW'nin Türkiye'ye fabrika kurması için hiçbir neden yok. VW şu an da ihracatçıyken, fabrika kurduğu noktada ithalatçı da olmaya başlayacak. Bunun ne gibi dezavantajı var derseniz, ülkemizdeki gümrük mevzuatlarına göre vergiyi ithalatçı öder, ihracatçı değil. Bu ihracatı teşvik etmek için yapılır. Ancak biz ülke olarak hammadde üretemiyoruz. Hammadde üretecek sanayimiz yok. Biz burada imalat yapmıyoruz. Biz üretim ve montaj yapıyoruz. Türkiye'de otomotiv fabrikası olduğu zaman, üretilen her ekipman ya da o ekipmanın hammaddesi yurtdışından geliyor.
Bir de işin şu boyutu var. Örneğin siz VW'e bir parça imal ediyorsunuz. Ürettiğiniz bu parçaların şartnameleri var. Adam sana, al bunu üret demiyor. Üretim hattındaki ampul sayısına kadar tanımlamış durumda. Bunu üretim kalitesini korumak adına yapmak zorunda. İşte bu şartnamelerde de adamın kendi milliyetinin ürettiği hammaddeleri kullanacaksın diyor ve ürünleri böyle tasarlıyor.
Siz Rusya'da bir Türk firması olarak fabrika kursanız, şartnamelerinizde elalemin malını kullanın mı yazarsınız, yoksa kendi ülkenizden mi almak istersiniz? Sonuçta bu firmalar ticari işletmeler ve emin olun ki, bizim yan sanayilerimizin gelişmesi, teknik altyapımızın gelişmesi zerre kadar umurlarında değil.
Bu sektörde çalışan ve huylarını iyi bilen biri olarak söylüyorum. Adam sonuç olarak ucuza malermeye bakıyor. Kendince haklı da. Ben olsam, benim milletimin bir markası olsa bende bunları gözetirim. Yaptıklarının çok doğal bir davranış olduğunu düşünüyorum.
Ve bu iş yavaş yavaş Asya ülkelerine kayıyor. Türkmenistan ve civarı ülkelerde büyük otomotivfirmaları fabrikalar kuruyorlar. Sebebi ise bizlerdeki artan maliyetler. Şahsi görüşüm 15-20 yıl içerisinde şu anda bulunan mevcut firmalar ya gidecekler ya da büyük bir ihtimalle kritik üretimlerini kaydıracaklar. Özellikle son 7 senedir otomotiv sektöründeki anlamsız politikalar sebebiyle maliyetler çok fazla arttı.
Bu işin çözümünü de babayiğitlerde aramak kadar saçma birşey yok. Biraz matematik bilen biri bunun çok saçma ve mümkün olmayacağını anlar. Herşeyden önce biz ülke olarak çok iyi montaj yapıyoruz, kabul. Çok iyi üretim yapabilme kabiliyetimiz var, kabul. Ancak bizde teknoloji yok, bizde know-how yok. Adamlar verir mi hiç onları? Motor üretebiliyor muyuz bir düşünün?
Çok güzel askeri araçlar üretebiliyoruz, çok güzel. Ama gel gör ki bu araçların tüm motorlarını dışarıdan satın alıyoruz.
Askeri üretim yapan devlet kurumlarının motor üretmesi lazım. Şu an 3-5lt yakan motorlardan bahsediyoruz. Kolay mı onların teknolojisini oluşturmak... O sebeple motor üretip teknolojisine ilgili altyapı oluşturmamız lazım. Önemli değil 100km'de 100lt yaksın. Nasılsa askeri araç. Bugüne kadar çok vergi ödedik, yine öderiz. Önce yarat bu teknolojiyi, sonra da geliştir...
Araçlarımızdaki birçok elektronik ve motor sistemi dünyada tekel yapıdaki firmalara üretilmektedir. Bunu kırmadan ya da en azından alternatifini oluşturmadan yol alamayız...

pst60
19 05 2014, 22:12
Keşke Türkiye''ye neden fabrika kurmadığını değilde kendi markalarımız nasıl yapılabilir onu tartışıyor olabilseydik.Türkiye deki fabrikalar keşke sadece kendi markalarımızı üreten fabrikalar olsaydı.

krkyl
20 05 2014, 00:18
Türkiye son dönemde birçok önemli otomotiv yatırımını rakip ülkelere kaptırdı

Hyundai 1.2 milyar euroluk dev yatırımı için Çek Cumhuriyeti’nde karar kıldı.

Ford Motor 675 milyon euroluk yatırımını Romanya’ya götürdü.

2010’da Peugeot’nun 1 milyar euroluk yeni fabrikası İspanya’ya kaçtı. VW’nin yatırımda Polonya’yı seçmesinde düşük işçilik ücretleri etkili oldu. Polonya’da işçilerin saat ücreti 6.65 euro gerçekten bu ücret başlı başına bi sebep.VW Grubu, 2018’de 10 milyon adetlik satışa ulaşarak dünyanın bir numarası olmayı hedefliyor.sizlere katılıyorum.hiç bir zaman gelmez....

Levent37
20 05 2014, 00:50
Biraz konuya farklı açıdan bakmak istiyorum gerçekten düşüncemde o yönde,Volkswagen ve genelde AB üyesi ülkelerin firmaları yurtdışına yatırm yapacaklarında devletten görüş alır,görüş alır demeyelimde onların istediği yere çadırı kurar.Almanya nereye kur derse Volkswagen'de oraya kurar fabrikayı yok ücret yok işçilik bunlara inanmıyorum tamamen SİYASİ,Almanya gibi bir ülke gelişmekte olan kendine ilerde rakip olacak önünü kesecek ülkelere fabrika kurmaz,adamlar Ab üyesi olmadığımız halde şimdiden Türkiye üye olursa 2050'de nufus olarak bizi geçecek ve AB'den pastanın büyük bölümünü alacak diye hesap yapıyor,burada ince hesaplar devreye giriyor.

alnescafe
20 05 2014, 07:23
Selamlar......vw neden fabrika kurumuyor kurmaz 1 dünya savaşında adamlarin yanında zorla yer aldık işgale ugradik 2 dünya savaşında hiç kimsenin yanında olmadık çay kahve içti yönetenler halk kıtlık yokluk baskı altında ezildi. .savaşanlar fransa almanya ingiliz abd Japonya rusya gibi şimdi dünyayı yönetiyor G8 .biz abd nin baskısıyla savaşın bitmesine 1 2 gün kala almanlara savaş ilan ettik adamların politik ve inanç kültürleri farklı .biz birbirimize kuyu kazip celme takarken alevi Sünni kürt Türk catismalariyla 1 Asır yedik hala yiyoruz kurtarmaya gittimiz Kore bile aldı başını gitti yetişmek ne mümkün ne zaman killansak tuylensek birileri vuruyor ensemize takıyor celmeyi 60. 80.2008 darbesi AB girmemizi engelleyen kim fransa.almanya sizce türkiyeye fabrika kurarlarmi gelişmesini isterlermi önce biz icimizi düzeltelim kendimiz kuralım fabrikaları yapmak isteyenede engel olmadan 1 anayasayı bile 4 senede yapamadık çıkar savaşları bizi bir yere götürmez birilerinin taraftarı olmak bizi yerinde saydiriyor geri bırakıyor kutuplastiriyor sizce kim kazanacak bizmi ne derseniz....... bence böyle giderse Hayır onlar kazanacak bizde eski tas eski hamam devam biz de bugdaydan un pancardan şeker ayciceginden yağ ekmek soğan domates zeytin peynir devam yavrum devam.........

Taner Göde
20 05 2014, 07:55
Mercedes-Benz CLA serisini, önden çekişli "coupé sedan" modelini Macaristan'da üretmeye karar verdi, sebebi Macaristan'ın "Romanya" gibi hırsız ve fahişelerden oluşmadığını düşünen Almanların yüreğine su serpmek, fakat FORD gitti B-Max'i Avrupa'nın Haiti'si olan Rumanya'da üretmeye başladı, hem de Rumanya AB üyesi olur olmaz, çünkü Ford müşterileri arabanın fiyatı ile ilgileniyor, onları üreten Rumenlerin hırsız veya fahişe olması ile değil.

AUDI A1 mesela Belçika'da üretiliyor, alıcıların da bu durumla en ufak bir sorunu yok. Volkswagen/SEAT da İspanya'da çok sayıda araç üretiyor, Macaristan'da motor üretiyor, Polonya'da, Çek Cumhuriyetinde bol miktarda kendi gurubuna dahil araçlar üretiyor, ama mesela Volkswagen'in Hollanda'da fabrikası yok, halbuki NedCar adında boş bir fabrika dururken İŞÇİLİK ÜCRETLERİ ve SAĞLIK SİGORTASI ile EMEKLİLİK SİGORTASI PRİMLERİ refah seviyesi yüksek Batı Arvupa ülkelerinde çok fazla olduğu için bunu düşünmedi bile.

Varşova Paktı ortadan kalktı, hatta bu paktın imzalandığı ülke olan Polonya bile (!) NATO üyesi oldu, Demir Perde indi, Doğu Avrupa ülkeleri oldu Ucuz İşgücü ülkeleri.

Bize ihtiyaçları yok.



Türkiye son dönemde birçok önemli otomotiv yatırımını rakip ülkelere kaptırdı
Hyundai 1.2 milyar euroluk dev yatırımı için Çek Cumhuriyeti’nde karar kıldı.
Ford Motor 675 milyon euroluk yatırımını Romanya’ya götürdü.
2010’da Peugeot’nun 1 milyar euroluk yeni fabrikası İspanya’ya kaçtı. VW’nin yatırımda Polonya’yı seçmesinde düşük işçilik ücretleri etkili oldu. Polonya’da işçilerin saat ücreti 6.65 euro gerçekten bu ücret başlı başına bi sebep.VW Grubu, 2018’de 10 milyon adetlik satışa ulaşarak dünyanın bir numarası olmayı hedefliyor.sizlere katılıyorum.hiç bir zaman gelmez....