PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meguiar's - Boya Korumada Püf Noktalar-



srcn09
22 02 2011, 12:40
Konuya bakıldığında boya koruma işlemi kış öncesi aracınıza yapılması gereken bir bakım gibi görünse de; aslında aracınızın boyasını canlı ve parlak tutmak mevsimlik bir işlem değildir. Yeter ki doğru uygulama tekniklerini doğru seçilmiş ürünler ile birleştirin. Aksi halde uygulamalarınız zaman, enerji ve para kaybı ile son bulabilir.

Amaç, otomobilinizin görünüşünü kusursuz hale getirmek ve bunun korunmasına geldiğinde; akılcı seçimler fark yaratır. Tercih ettiğiniz marka, seçtiğiniz ürünlerin çeşidi, kullanımdaki doğru sıralama ve uygulama esnasında tercih edilen tekstil malzemeleri büyük önem taşır. Doğru seçimler zaman kazandırır ve fark yaratan sonuçları daha az enerji harcayarak elde edersiniz.

Ürün seçiminde doğru kararları vermeden önce otomobilinizin görünüşünde etkili olan 5 kritik adımı anlamakta fayda var. Bunlar 1) Yıkama: Aracınızın yüzeyindeki kaba kirin akıtılması; 2) Temizleme/Hazırlama: Yüzeyin yapışmış kirlerden, atıklardan, kılcal çiziklerden, lekelerden ve oksidasyondan arındırılması; 3) Cilalama: Koyu renkli araçlarda tercihe bağlı bir adım; 4) Wax (Koruma) Uygulaması: Wax uygulaması; aracın yüzeyinin polimer, silikon ya da benzeri sentetik bir tabaka ile kaplanarak, çevresel atıkların boyaya zarar vermesine karşı belli bir süre için korunmaya alınması işlemidir; ve 5) Bakım: Aracınızın düzenli olarak silinip temizlenerek taze kirlerden arındırılması.

Aracınızda en kolay uygulayabileceğiniz ve en iyi sonucu verecek ürünlerin seçilmesine karar vermek için aracınızın boyasının değerlendirmesini yapmanız yeterli. Bu değerlendirme çok basit ve güvenilirdir. Aracınızı yıkayıp kuruladıktan sonra, elinizi aracınızın boyası üzerinde gezdirin. Gözleriniz ile göremediğinizi elleriniz ile hissedebileceksiniz.

Eğer aracınızın yüzeyi bir cam kadar pürüzsüz ise o zaman wax uygulamasının sonucunda derin yansımalar ve uzun süreli bir koruma gözlemleyebilirsiniz. Bu sonuç wax uygulamasını eğlenceli ve tatmin edici bir hale getirir.

Ancak genelde karşılaşılan; elinizi aracınızın boyası üzerinde gezdirdiğinizde, yüzeye yapışmış atıklarla dolu pürüzlü bir yüzeydir. Bu camdan çok bir zımparayı hatırlatan yüzeyi hissettiğinizde hiç şaşırmayın. Bu hissettiğiniz pürüzler, yüzeye yapışmış çevresel atıklardır ve temizlenmezlerse zaman içinde boyanızın yıpranmasına sebep olur. Bu yapışmış kirleri wax uygulaması ile temizleyemezsiniz.

Yüzeye yapışmış kirlerin üzerine yapılacak wax uygulaması yorucu ve faydasız bir işlemdir. Kolay uygulanabilen wax ürünleri bile bu çeşit pürüzlü yüzeylere uygulanırken zorluk çıkarırlar. Yüzeye yapışmış bu kirler, wax’ın yüzeye işlemesine engel olarak aracın yüzeyinin donuk bir görünüme bürünmesine sebep olurlar.

Yüzeye yapışmış kirlerin temizlenmemesinin bir başka olumsuz sonucu ise, sıcak hava koşullarında yüzeyde biriken toz ve birikintilerin, pürüzsüz ve wax’lı bir yüzey ile karşılaştırıldığında, pürüzlü yüzeylerden temizlenmesinin çok daha zor olduğudur.

Bu bilgi özellikle tozlu ve yüksek hava kirliliği olan bölgelerde yaşayan ve aracının görünümüne ve bakımına önem veren kullanıcılar için çok önem taşımaktadır.

Şimdi aracınızın yüzeyinin tamamen bu yapışmış kir ve atıklar ile kaplı olduğunu düşünelim ve önümüzdeki kış boyunca aracınızı nasıl güzel bir görünüme kavuşturup koruyacağımızı görelim.

Yıkama

http://i264.photobucket.com/albums/ii168/MeguiarsTurkey/WashCar.jpg

Ne yazık ki birçok kişi araçlarını bulaşık deterjanı ile yıkamakta. Bulaşıklar için mükemmel olsa da bu deterjanlar aracınızın yüzeyindeki tüm korumayı söker. Bu, tıpkı fazla deterjanın ellerinizde yaratacağı zarara benzer. Yüzeydeki oksidasyon işlemini hızlandırır. Bu nedenle aracınızı sadece su ve Meguiar’s Ph Dengeli Cilalı Otomobil Şampuanı gibi kaliteli bir otomobil şampuanı ile yıkayın. Böylece aracınıza hem derin bir görünüm verirsiniz hem de yüzeye yapışmış kaba kirleri boyanıza zarar vermeden sökersiniz.

Değerlendirme
Aracınızı yıkayıp kuruladıktan sonra, elinizi boyalı yüzeyde gezdiriniz. Eğer pürüzlü bir yüzey hissediyorsanız, o zaman yüzeyde yapışmış kir ve atıklar var demektir ve daha sonraki adımlarda uygulayacağınız cila ve wax’ın işe yaramasını istiyorsanız, yüzeyi bu kirlerden arındırmanız gerekmektedir.


Temizleme/Hazırlama
Çoğu zaman yüzey cila ve wax uygulaması için hazırlanmalıdır. Yüzeye derinlemesine işlemiş hataları gidermek için verniğe zarar vermeyen, Meguiar’s Scratch X benzeri bir boya temizleyici kullanmak gerekebilir. Her ne kadar bu ürün çok etkili sonuçlar yaratsa da bazı çizikler göründüğünden daha derin olabilir. Böyle derin çizikleri gidermek için bu tür amatör boya temizleyiciler yeterli olmayabilir. Bu noktada eğitimli bir teknisyen tarafından uygulanabilecek profesyonel bir çözüm gerekir.

http://i264.photobucket.com/albums/ii168/MeguiarsTurkey/MistClay.jpg

Temizleme/Hazırlama
Çoğu zaman yüzey cila ve wax uygulaması için hazırlanmalıdır. Yüzeye derinlemesine işlemiş hataları gidermek için verniğe zarar vermeyen, Meguiar’s Scratch X benzeri bir boya temizleyici kullanmak gerekebilir. Her ne kadar bu ürün çok etkili sonuçlar yaratsa da bazı çizikler göründüğünden daha derin olabilir. Böyle derin çizikleri gidermek için bu tür amatör boya temizleyiciler yeterli olmayabilir. Bu noktada eğitimli bir teknisyen tarafından uygulanabilecek profesyonel bir çözüm gerekir.



Yukarıda ifade edilen cam gibi pürüzsüz bir yüzeye Meguiar’s Quik Clay Detailing System (Hızlı Yüzey Bakım Seti) ile kolayca ulaşabilirsiniz. Bu sette bulunan yüzey temizleme kili ile yüzeye yapışmış atıkları Meguiar’s Quik Detailer (Hızlı Yüzey Temizleyici) yardımı ile çizmeden kolayca alabilirsiniz.

Cilalama
Sadece cila uygulaması herhangi bir temizlik veya koruma görevi görmez. Bu adım koyu renk aracı (özellikle siyah renkte) olanlar için tercihe bağlıdır. Eğer kusursuz bir sonuç elde etmek istiyorsanız veya ayda bir sefer aracınızı düzenli olarak cilalıyorsanız veya aracınızı son 90 gün içinde boyattıysanız ve wax yerine sadece cila yapmak istiyorsanız o zaman bu adımı uygulamanızda fayda var.

Wax (Koruma) Uygulaması

http://i264.photobucket.com/albums/ii168/MeguiarsTurkey/WAX_OFF.jpg

Eğer aracınızın parlak görünümü ve bu görünümün sürekliliğini ön planda tutuyorsanız, Meguiar’s NXT Generaton Tech Wax sizin için en doğru seçim olacaktır. Bu adım sayesinde aracınızın boyasını, çevresel atıkların zararlı etkilerine karşı belli bir süre için korumaya almış oluyorsunuz.

Bakım
Aracınızı sanki her gün “profesyonel uygulamadan çıkmış” görünümünde tutmak için Meguiar’s Quik Detailer ile silerek temizleyin. Düzenli bakım, kirlerin yüzeye işlemeye fırsat bulamadan temizlenmesi açısından büyük önem taşımakta. Bu işlem, düzenli olarak uygulandığında, yıkama ile wax uygulaması arasındaki adımların yerine geçebilmekte ve yapmış olduğunuz wax uygulamasının ömrünü fark edilir derecede uzatmaktadır.

Eğer gerçek bir otomobil tutkunu iseniz, harelenmelere, örümcek ağlarına ve hologramlara takıntılısınızdır. Bu terimler, direk gün ışığında gözlemlenebilen mikroskobik çizikler için kullanılır. Bu çiziklerden uzak durmak için sadece kaliteli ve profesyonel uygulama pedlerini, mikrofiber temizleme ve kurulama bez ve ekipmanlarını tercih edin. Bunları yetkili Meguiar’s Uygulama Merkezleri’nden temin edebilirsiniz.

Bu basit adımları takip ederek, aracınızın görünümünde tahmininizden de öte bir gelişme kaydedebilirsiniz. Bunu sadece kendiniz fark etmeyecek, çevrenizden alacağınız övgüler ile de doğrulayacaksınız.