PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Center of Automotive FHDW "Gelecekte daha cok geri cagirilar olacak"



VW_Passat
21 03 2012, 21:02
Servo Direksyon calismiyor (Nisan Qashqai), Fren Problemi (Peugeot 308), asili kalan Debriyaj Pedali (Opel Astra), kaza aninda yerinden cikan Emniyet Kemeri (Mercedes S Sinifi), Yakit hatlarindan sizan yakit (VW Grubu), gecmis aydaki korkunc geri cagirim manzarasi. Federal Alman Araba ofisi 2000 yilindan beri Almanya da geri cagirimin %157 arttigini belirtmis. Almanya da üreticiler mecbur olarak Kanunen Federal Alman Araba ofisine bildirmesi gerekiyor bu tür geri cagirimlari eger aracta güvenligini etkileyecek bir durum görülürse. 2010 Yilinda toplam 1,19 Milyon arac tehlikeli üretim hatalari yüzünden geriye cagirildi. "Bilinmeyen sayilar ise bizde cok yüksek" diyor Araba uzmani Stefan Bratzel, Center of Automotive Baskani. "Cogu geri cagirim aracin güvenligini etkilemedigi icin arac bakima veya Tamirhaneyi ziyaret ettiginde ek olarak yapiliyor". Amerika da ise üreticiler cogu geri cagirilari saklamiyorlar, cünkü amerika da Mahkemelik olma tehlikesi daha büyük oldugu icin.

Bu geri cagirimin cogalmasinin bir cok nedeni vardir; Yeni Modern araclar daha cok donanima sahipler ve daha cok karisik Teknik parcalara sahipler. Rekabet cok büyük oldugu icin Mühendisler arac tasariminda ve gelistirmelerinde zaman ve Para basinci ile calisiyorlar. Ayni zamanda üretimin bir cogu baska sirketlerde kaydirildi. Üretim masraflarini fazla pahali tutmamak icin ayni parca ve Platform prensibi artik sikca kullaniliyor.

Soru ve Cevaplar Center of Automotive baskani tarafindan;

Almanya da geri cagirimlarin artma sebebi nelerdir?
Araclarimiz artik teknik olarak daha karmasik oluyor. Ayni zamanda üreticiler son 10 senederi gelistirime ve planlama asamasini kisalttilar. Maliyet baskisi da Üreticilerde cok büyük oranla cogaldi. Ayni zamanda artik basin bu tür haberleri yayinlamaya basladi.

Neden artik araclar daha cok böyle tek tük geri cagirimlar oluyor?
Bunun nedeni Üreticilerin ayni parca ve Platform Politikasidir. Eger bir parca cesitli Modellere takilirsa ariza riski cogaliyor. Böylelikle yanlis bir parca milyonlarca araci geri cagirim yaptirabiliyor. Bunun icin Kalite Yönetimi daha bir önemli rol oynamaya baslamasi gerekiyor.

Hangi Otomobil üreticisi gelecekte güclü bir sekilde geri cagirim ile tehlikede?
Gecmist sunu gösteriyor ki, cabuk yükselen cok Otomobil sektörleri malesef cok geri cagiri ile karsilastilar. VW ve Hyundai gibi iddiali sirketler dahada dikkat etmesi lazim, kalitenin satis hedeflerine kurban olmamasi icin.

Araba sürücüleri artik gelecekte bu tür geri cagirilar ile sikca göreceklermi?
Hersey Üreticilerin Kalite Yönetimini kontrol almasina bagli. Ben inaniyorum ki gelecekte daha cok sik geri cagirilar ile karsilacagiz.


Kaynak: Auto Zeitung, Dergi No 7



Cok üzücü bir olay gercekten, özellik le VW gibi Platform sayesinde ayni parcayi takan ve maliyeti düsünen kaliteyi düsüren sirketler gibi :(.

1991 Model Passat imiz ile 2010 Model Passat in arasinda daglar kadar fark var 5 nesil atlatti ve o kadar da Teknolojik oldu :). Ama ayni zamanda üreticiler cimrilesmeye basladi ve aracin Fiyatlari artmaya basladi, hersey Plastik olmaya basladi vs. vs.