PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lens Filtresi hakkinda soru



VW_Passat
22 01 2012, 19:09
Arkadaslar bu Objektif icin Filtreler ne icindir, ne ise yarar ? Bize uygun, Doga + Passat Fotolar + Gece cekimler icin ne tür bir Filtre gerekir ???

Bu konuda uzman arkadaslar aciklama yaparsa benim gibi bir cok yeni baslayan kisilere yardim etmis olurlar :)

Leon68
25 01 2012, 00:48
Öncelikle yeni SLR hayırlı olsun :)
Filtre işi biraz karışıktır. Öncelikle lensinizi korumak ve yoğun güneşte UV etkisini azaltmak için UV filtre alın. Bunun çekimlere çok etkisini hissetmezsiniz ancak lensinizi çizilmelere karşı korur. Birde güneşli havalarda, yandan gelen güneşin etkisini azaltmak için lens hood alabilirsiniz. Sabah ve akşamüstü çekimlerinde işinize yarar.

Başta dediğim gibi filtre işi biraz karışıktır, bir çok çeşit filtre vardır. En genel olarak polarize filtreler kullanılır. Bunlar markalarına göre değişiklik gösterir. Bunların asıl amacı istenmeyen yansımaları yok etmek içindir. Mesela bir deniz manzarası çekiyorsunuz ve günün o saatinde güneş ışığı denizin üzerinde istemediğiniz parlamalar oluşturuyor. Bu etkiyi kesmek için kullanabilirsiniz. Bazı filtreler renklerdeki doygunluğu arttırabilir, mesela daha pastel mavi bir gökyüzü gibi. Bu tip filtrelerle çekilen diziler var. CSI Miami bunun bir örneği :) bu dizideki renkler gerçek hayatta olamaz, sadecde filtrelerle bu tonlar yakalanabilir.
Polerize fitrelerin dışında amaca yönelik filtreler vardır, mesela portre çekimleri için kullanılanlar ten rengini daha yumuşatır. Kışın karlı havalarda yine farklı filtrelerle karın yarattığı parlaklığı azaltan filtreler kullanılabilir.

Bu kadar çok değişken olunca size önerim UV filtre almanız, bunun dışındaki filtre seçiminizi mümkünse deneyerek yapmanızdır. Aslında son zamanlarda filtre kullananların sayısı azalmakta :) Bunun yerine resimleri RAW çekip, photoshop gibi programlarla istediğiniz filtreyi uygulamak çok daha kolaydır. Fotoğraf bilginizi geliştirdikçe buna yönelebilirsiniz. Tabiki objektif sayınızı biraz arttırmanız gerekiyor. :)

@KlavYE@
25 01 2012, 00:54
resme renk katar. tarçın gibi yani.