PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aktif Silindir Teknolojisi Nedir?



Hasan6154
25 04 2019, 22:09
3 Mart 2019


Otomotiv sektörü, araç motorlarının daha güçlü ve verimli olması için her geçen gün yeni teknoloji ile gelişmeye devam ediyor. Otomobillerin daha verimli bir hale gelebilmesi için içten yanmalı motorlar yerine elektrikli motorların geleceği öngörüsüne sıkça rastlanmaya başladı. Ancak teknoloji henüz yaygınlaşmadı. Bunun sebebi, kullanılmak istenen elektriğin depolanması için gereken teknik donanımın henüz yaygınlaşmamış olmasıdır. İçten yanmalı motorlar için daha verimli ve tasarruflu bir sürüş iddia eden aktif silindir teknolojisini gelin yakından inceleyelim.Aktif Silindir Teknolojisi Nedir?Pek çok otomotiv üreticisi, bu teknolojiyi farklı şekillerde adlandırıyor. Kimi markalar Aktif Silindir Teknolojisi( ACT) ismini verirken, kimi Değişken Silindir Yöntemi olarak adlandırıyor.
Bu sistem, kullanıcısına %10 yakıt tasarrufu vaat ediyor. Sürücünün güce ihtiyaç duyması durumunda motor tam performans sağlıyor, güç kaybı gerektiğinde ise motor sistemi gücü otomatik olarak düşürüyor. Sistemin devreye girmesi ya da devreden çıkması, milisaniyelerle ölçülen bir sürede gerçekleşiyor.
https://www.arabahaberim.com/wp-content/uploads/2019/03/aktif-silindir-2-800x315.jpg

Aktif Silindir Teknolojisinin Mekanik Donanımı
Gereken teknolojik donanım özellikleri; araçların ve kullanılan parçaların daha küçük ve daha hafif olması şeklinde sıralanabilir. Motordaki silindirlerin bazılarının devre dışı kalması( cylinder deactivation) durumunda, motorların daha verimli çalışacağı iddia ediliyor. Söz konusu silindir deaktivasyon sistemi, motorlardaki silindirlerin birkaçını kapatma yoluyla motorun hacmini küçültüp aktif olan silindirlerin yakıt yakmasını sağlıyor. Kapalı olan silindirlerdeki pistonlar ise yakıt yakmadan bekliyor.
Aktif Silindir Teknolojisi Nasıl Çalışır?Bir otomobilin sakin sürüşlerde tam kapasite çalışması şart değildir. Aracın motor yönetim sistemi, motorun devrini, sürüş hızını, torku, dişliyi vb. sürekli izleyerek silindirlerin ne zaman devre dışı kalması gerektiğine karar verir. Ancak bu sistemin aracı sadece bu işleyişi sağlamak değil, aynı zamanda bunu sürücüye hissettirmeyecek kadar konforlu bir biçimde yapmasıdır. Bu yüzden motor yönetimi, silindirlerin bir kısmının kapatılması durumunda kalan gaz kelebeği açıklığının arttırılmasını sağlayarak tüm silindirlerin birlikte ürettiği torku koruyabilir. Bunun dışında ateşleme zamanı, aktif olan silindirler için değiştirilmiş gaz kelebeği girdisini barındıracak şekilde ayarlanır.



Faydaları Neler?
Teknolojinin en önemli faydası, yakıt tüketimini düşürüp doğrudan yakıt verimliliği sağlamasıdır. Sürücünün kullanımına göre söz konusu tasarruf %7 ile %20 arasında değişiyor. Diğer önemli fayda ise ürettiği emisyonu ciddi bir oranda düşürüyor olmasıdır. Bunun yanı sıra, Kapalı/ Açık modları arasındaki geçiş milisaniyelerle ölçüldüğü için silindirlerin devre dışı bırakılması hız performansını etkilemeyecektir. Ancak yakıt tasarrufu için düşük hız tercih edilebilir.







Alıntıdır.
Kaynak : arabahaberim.com

Andz
26 04 2019, 18:50
sevdiğim merak ettiğim bir teknoloji, güzel olmuş elinize sağlık