PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Araç Lastikleri Hakkında Temel Bilgiler



Hasan6154
19 02 2019, 00:49
Bir çoğumuz her gün motorlu araçlarımızı kullanıyoruz ve genellikle araçlarımızın hayati önem taşıyan parçalarından biri olan lastiklere gerekli kontrolleri yapmıyoruz. Maalesef bazılarımız bu kötü alışkanlığı çok geç kaldıktan sonra değiştirebiliyor.
Şimdi lastikler ile ilgili bilmemiz gereken temel hususlardan biraz bahsedelim.



1- Lastiğin Son Kullanım Tarihi Nedir?

Lastiklerin yanaklarından bulunan ve üretim yılından itibaren dört yıl sonra değiştirin ibaresi bulunduğunu biliyormuydunuz.

Belki bazı arkadaşlar övüneceklerdir. Bak ben lastiklerimi daha hiç değiştirmedim. Araç 1999 model ve lastiğin hiç değişmediğini anlatıyorlar, bu çok komik.

http://s18.postimage.org/pz6hb6c49/lastik2.jpg (http://postimage.org/)

Bir lastikteki son kullanma tarihini bulmak çok kolay, eğer lastiğin yanağını kontrol ederseniz, üzerine damgalanmış 4 haneli bir sayı görürsünüz, bu sayı üretildiği hafta ve yıla denk gelir, son kullanma tarihi bu tarihten sonra 4 yıldır.


Bu sayılar, bu lastiğin 2007 yılının 7. haftası üretildiğini gösteriyor, yada şubat 2007de denebilir, son kullanma tarihide dolayısıyla 2011 şubat olacaktır.

http://s7.postimage.org/h3e2qauej/lastik3.jpg (http://postimage.org/)

Son kullanma tarihi geçmiş lastikler daha fazla patlama riski taşır ve ciddi yada ölümcül kazalara sebebiyet verebilir. Bu yüzden kullandığımız lastiklerin son kullanım sürelerini kontrol edip bilmemiz bizim faydamıza olacaktır.





2- Lastikler İçin Uygulanması Gereken Basınç Değerleri?

Bir diğer önemli ve bizim çoğu kez atladığımız husus ise benzin istasyonlarında, 28 psi olması gereken basıncı 24-26 ya kadar düşürüp gerekçe olarakta “nasıl olsa uzun yolda sürtünmeden dolayı ısınacaklar ve tekrar aynı değere ulaşacaklardır gerekçesidir” BÖYLE BİR ŞEYE İZİN VERMEYİN.

http://s17.postimage.org/cjl93omvj/lastik4.jpg (http://postimage.org/)

Lastiğin yanında ayrıca o lastik için izin verilen azami basınç değerleri de yazılıdır, bazı lastiklerin azami basıncı 32 PSI iken bazılarının ki 44PSI olarak ve bazende 50 PSI olarak belirlenmiştir. Kendi lastiğinizin izin verilen azami basınç değerini kontrol edin, lastiklerinizi izin verilen azami değerin birkaç pound altına kadar şişirebilirsiniz ama çok fazla da azami değere yakın olmamalıdır.
Farklı lastikler farklı hava basınçları için tasarlanmışlardır. Lastiğinize ait azami basınç değerini lastiğin yanağındaki janta yakın küçük sayıda görebilirsiniz. Asla bu basınç değerini aşmayınız.
Düşük basınçların lastik ısısını artırdığını unutmamalıyız.







3- Lastiklerin Üzerine Binebilecek Yük Miktarları?

Bir diğer önemli hususta lastiklerimize yüklediğimiz yükün miktarının göz önünde tutulmasıdır,bir çok defa lastiklerimizde oluşturacağı zorlamayı düşünmeden araçlarımızı haddinden fazla yükleriz,aşırı yüklemeler lastiğin patlamasına ve kaza oluşmasına sebep olabilir.



http://s18.postimage.org/oclv3opg9/lastik5.jpg (http://postimage.org/)



Alttaki tabloda lastik başına azami yük taşıma kapasitesini kilogram ve pound olarak göstermektedir.

http://s18.postimage.org/lz3xcob15/lastik6.jpg (http://postimage.org/)

Yük endeksi 109 azami yük kapasitesi 2271 lbs 1030 kg.

http://s15.postimage.org/jlbf8230b/lastik7.jpg (http://postimage.org/)




Ayrıca lastiğin tasarlandığı hız değeri de bir harf ile yük endeksinin yanında belirtilir. Alttaki tabloda harflerin hangi hızlara denk geldiğini km/saat ve mil/saat cinsinden belirtilmiştir.
http://s14.postimage.org/u2gcclgoh/lastik8.jpg (http://postimage.org/)





4- Lastiklerin Üzerinde Bulunan Rakam ve Kodlar?

Bir çoğumuz geçmişte lastik satın aldık bize ölçüleri sorduklarında eskisinin üzerindekileri okuyup söyledik, peki ama ne anlama geliyor bu sayılar?


http://s18.postimage.org/6qwu18rtl/lastik9.jpg (http://postimage.org/)


http://s13.postimage.org/r3s9rthnr/lastik10.jpg (http://postimage.org/)






5- Lastiklerde Isı Mukavemeti Nedir?

“Temperature” yani ısı yazısının sonraki harfler lastiğinin ısıya dayanıklılığını gösteriyor. Lastikler en yüksek ısı dayanıklılığı için A dan başlayarak düşüğe doğru A,B,C diye sıralanırlar. Aşağıda bu değerler ile ilgili resim ve örnek bulunmaktadır.

http://s15.postimage.org/mtu59pad7/lastik11.jpg (http://postimage.org/)








6- Lastiklerde Çekiş Gücü Nedir?

Çekiş gücü lastiğin ıslak bir zeminde durabilme yeteneğidir. “Traction A” değerine sahip bir lastik, ıslak bir yolda sizi diğer düşük dereceli bir lastikten daha kısa mesafede durabilme imkanı sunar. Çekiş değeri yüksekten düşüğe “AA”, “A”, “B” ve C olarak sıralanmıştır.


http://s15.postimage.org/l4l21munv/lastik12.jpg (http://postimage.org/)






7- Lastik Dişleri Nedir?

Bu sayı size lastiğinizin diş değerini verir. 400 değerine sahip bir lastik 200 değerine sahip bir lastikten iki kat daha uzun ömürlü olmalıdır.


http://s15.postimage.org/x90bim7jv/lastik13.jpg (http://postimage.org/)






Evet aslına bakarsanız lastikler hakkında bilmemiz gereken genel hususları şöyle kısaca bir daha belirmemiz gerekirse.

Bunlar;

• Üretim tarihi
• Azami hava basıncı değeri
• Çekiş gücü
• Diş derinliği
• Her bir lastik için yük taşıma değeri
• Hız derecelendirmesi
• Isı mukavemeti
• Lastik ölçüleri olarak yazabiliriz.





Alıntıdır.
Kaynak : otomobil.net

drzafer.dd
19 02 2019, 11:06
https://www.bridgestone.com.tr/lastik-kullanim-ve-raf-omru-onerileri

nasıl değerlendirilir bilmiyorum ama JATMA (Japan Automobile Tyre Manufactures Association = Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklama....

Hasan6154
19 02 2019, 12:21
https://www.bridgestone.com.tr/lastik-kullanim-ve-raf-omru-onerileri

nasıl değerlendirilir bilmiyorum ama JATMA (Japan Automobile Tyre Manufactures Association = Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklama....


Şöyle değerlendiriyorum Zafer kardeşim :

Lastik ömrü 10 yıl ' dır safsatasına kesinlikle inanmıyorum. Bu varsayım lastik üreticilerinin, ( paranın gücü ile bazı resmi kuruluşları da arkalarına alarak, tescil ettirdikleri ) global pazarlama taktiğinden başka bir şey değildir. ( aynı safsatayı Ankara sanayiciler odası da yapıyor )

28 senelik şoförlük hayatımda, bir çok lastik markası kullandım ve üretim tarihinden itibaren 5 yıldan fazla yol tutuş ve frenleme performansını devam ettirebilen bir lastiğe rastlamadım. ( En fazla 1 yıl önce üretilmiş lastik satın alırım )

Şu anda ( 2019 yılı şubat ayında ) sıfır lastik satın alacak olsam, kimse bana ( fiyatı çok çok uygun olsa dahi) 2016
hatta 2017 üretim tarihli bir lastik satın aldıramaz.

Kaldı ki, bu uyanıkların açıklamalarına göre; bu gün ( 2019 ) , 5 sene önce (2014 yılında ) üretilmiş bir ( sıfır ) lastiği gönül rahatlığı ile satın alıp, 5 senede araç üzerinde kullanabilirsiniz deniyor. Buna kargalar bile güler.