PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kilometresi Düşürülmüş Araç Muayeneden Geçer mi?



Hasan6154
04 02 2019, 09:49
20.01.2019


Kilometresi Düşürülmüş Araç Muayeneden Geçer mi? Satıcıya Karşı Hukuki Haklarım Nelerdir?
Bir araç aldınız, daha sonra aracın kilometresini bir önceki muayenedeki kilometresi ile karşılaştırdığınızda aracın kilometresinin düşürülmüş olduğunu fark ettiniz ve araç muayene vaktiniz geldi. Aracınız muayeneden geçer mi?
Evet kilometresi düşürülmüş araç muayeneden geçer.
Fakat burada hukuki haklarınız olduğunu da unutmayınız. Eğer aracı aldığınız kişi aracın km' sini düşürmüşse satıcıya karşı dava açabilirsiniz.
Artık araç kilometresiyle oynamak dolandırıcılık kapsamına girmekte ve mahkeme sonucunda 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası uygulanmaktadır.
Alıcı olarak aşağıda ki haklara sahipsiniz.
MADDE 227- Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir:
1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme.
2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme.
3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.
4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme. Alıcının genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.
Satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir. Alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hâkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir. Satılanın değerindeki eksiklik satış bedeline çok yakın ise alıcı, ancak sözleşmeden dönme veya satılanın ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini isteme haklarından birini kullanabilir.
Tabi bunlar mahkeme sonucuna göre belirlenecektir.










Alıntıdır.
Kaynak : otomobilblog

demiryegem
04 02 2019, 22:06
Burda şöyle bir sıkıntı var, araç bir yıl içinde 4-5 kez el değiştirmişse problem çıkmaza girmez mi?

enessff
08 05 2019, 23:31
https://www.arabaincele.net/muayene/kilometresi-dusurulmus-arac-muayeneden-gecer-mi-2019-h1702.html

Linkte ki yazı detaylı anlatmış bu sorunu

hakanozgur
09 05 2019, 06:08
geçen yıl ayak işlerinde kullanmak için aldığım tempram vardı. dijital gösterge arızalıydı.alırken bunu bilerek almıştım.sonra göstergeyi değiştirdim (komplesini) önceki göstergedeki rakam sonraki gösterdekinden 100 bin küsür km fazlaydı. muayenede hafif kusur yazdı teknisyen ama beni de uyardı. bakın aracınızın km si düşürülmüş diye.Bende teknisyene göstergeyi değiştirdiğimi söylemiştim.Yani kısacası eğer bi değişiklik olmadıysa hafif kusur olarak yazılıyor ve araç sahibini uyarıyorlar.