PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İst Avr Servis Tavsiye - Periyodik Bakım



Alex
29 11 2018, 16:42
Arkadaşlar aldığımdan beri 5-6 aydır aracı güzel güzel kullanıyoruz, geldi para harcama vakti :) 2012 b7 1.4 tsi, 65 binde.

Periyodik bakımın 1 yılını bugün doldurdu aracım, km olarak da 8-9 bin civarında ancak yol yapmış son bakımdan beri, yarısı önceki sahipte yarısı bende.

Bu hafta servise götürmeyi planlıyorum. İlk soru, yağ 1 litre kadar eksiltmişti, 3-4 ay önce, servisten alıp yeni ekledim, halan eksiltme yapmadı. Km 2 defa uzun yol yaptı sadece, 300 ve 1400 km. Onun dışında gelecek 4-5 ay sadece market-pazar-gezme için kullanılacak. İstanbul içi, haftalık genelde 10 km ancak yapar :) Soğutma ve silecek sularının derecesini kontrol ettirip uygun hale getirsem, bahara kadar böyle dursa. Zaten daha 10 bin km bile olmadı. Bahar gelmesiyle birlikte de hem periyodik bakımı yaptırırım, hem iç-dış temizliğini yaptırır mis gibi kullanırım diye bir düşünce var aklımda, yanlış mı olur sizce ? Maddi açıdan değil de gelecek 4-5 ay araba ne uzun yol yapacak, ne doğru dürüst kullanılacak diye. Ustalar ne der ? Aracı alırken servisin pahalılığını göze aldım aslında ama havalar soğuduğundan beri markete gitmek dışında binmedim bile araca, otoparkta duruyor öylece.

İkinci olarak bakım için araştırıp iyi bir özel servis bulup gitmek nasıl olur sizce ? Yetkili servis mükemmel olsa, tamam verelim ne tutuyorsa. Ama biraz araştırdım bugün hangi servis iyidir, hangisine götüreyim diye. Duvara çarpan mı ararsın, sağlam arabayı bozan mı ararsın, müşteriye çaktırmadan sürttükleri arabayı verip sonra da biz yapmadık diyen mi, koltukları mahveden mi... Avek, Doğuş Maslak falan hep aynı.
Tekrar söylüyorum, maddi açıdan değil de daha temiz olsun diye, iyi bir servis bulup, filtreleri-yağı araştırıp, servistekinden bile iyilerini alarak özel serviste değiştirtmek nasıl olur ? Yetkili servisin tek çekici yanı genel olarak her şeyin kontrol edilmesi, para kazanma hırsıyla en ufak bir hasarı hemen söylecek olmaları. Ve bir de satarken alacak adam bakımların nerede yapıldığına dikkat edecektir. Bunun dışında ne zaman Avek'in kapısından girdiysem içimden küfrederek çıktım, insanın aklıyla dalga geçiyorlar adeta.

Yetkili servisi seçme durumunda ise, servis olarak Avrupa yakasında kaliteli, başımızı ağrıtmayacak bir servis öneriniz var mı ? Yolumun üstü diye şimdiye kadar hep Avek'e gittim ufak sorunlarda ama çok üç kağıtçılar, bilmiyorum hepsi öyle mi. Müşteriye tüm saygıları göstermelik, yavaş çalışıyorlar, ustası da bir garip, danışmada oturan kızlar da. Ayrıca şikayetvar da aracı çarpandan bozana onlarca şikayet var, gözümü korkuttu. Garajım olsa benim bile yapabileceğim bir bakım için zaten o kadar para vereceğiz, bir de sıkıntı çıkarmasınlar.
Alternatif olarak Altur nasıldır, önerenler var gördüğüm kadarıyla ?

Alex
29 11 2018, 16:56
...................

hakan44
29 11 2018, 18:44
bende passatımı altura götürüyordum.ancak servis son 60bin bakımına 1.300 dedi bende özel servisde aynı parçaları 500tl değiştirdim.bence okadar para vermeye değmez.alturdanda memnun değildim.

Hasan6154
29 11 2018, 19:43
Garantisi bitmiş araç için yetkili servise tonlarca para kaptırmanın hiç gereği yok.

Samimi ve güler yüzlü bir özel servis bulup bakımlarınızı yaptırınız.

Yetili servisten çıkma usta söylentilerine de dikkat ediniz, servisten ayrılıp özel servis açanların % 80 ' i aç gözlü, paracı ve ukala oluyorlar, yetkili serviste öğrendikleri pahalı işçiliği ve ukalalığı kendi servislerinde uygulamaya devam ediyorlar.

Yetili servisten çıkma % 20 lik efendi dürüst kesime sözüm yok. Ama bu % 20 lik kesimi denk getirmek mesele.

Bunu da deneme yanılma yolu ile tespit edeceksiniz.

Yetkili servis ile alakası olmayan çok kaliteli - efendi ustalar da mevcut.

alisah
29 11 2018, 20:07
Sali gūnū degistirdim filtreler dahil mobil yag + camsuyu ve antfiriz kontrolu 400 lira

Alex
30 11 2018, 16:37
Teşekkür ediyorum yorumlar için,

Peki Avrupa yakasında güvenilir özel servis tavsiyesi olan var mı ? Açıkcası birkaç defa sanayiye işim düştü basit şeylerde ama herkes nasıl kazık atarım derdinde. Ne doğru düzgün iletişim kurmayı becerip soruna adam akıllı cevap veriyorlar, ne de işlerini hakkıyla yapıyorlar.

Polen-hava filtrelerini değiştirmek benim de yapabileceğim 10 dakikalık iş. Üstelik internetten daha kaliteli ürünler alınabilir.
Yağ konusunda serviste bulunan yağın aynısı hiçbir yerde satılmıyor ama çok benzerleri var. Benzinlikten castrol edge professional 5w-30 ll alınabilir, servistekinin tek farkı long life - 3 olması, aynısı dışarıda bulunmuyor. Sahte vs. olmasın diye internetten alınmaz herhalde yağ.
Yağ filtresi ile birlikte bu yağın değişimi tüm benzinliklerde rahatça yapılıyor, gözümün önünde hep gittiğim shell de yaptırabilirim.
Antifriz de illa aynısı olsun denildiğinde servisten alınıp, gerekli oranda karışım yapılıp üstüne eklenebilir, derecesi de aynı kalır, yağ gibi değişim de gerekmiyor onda.
Bir de antifrizli cam suyu alındığında temel şeyler değişmiş olur.
Kış lastiklerini de takıp basıncı ayarlayınca mis gibi periyodik bakım - kış bakımı tamamlanır.

Tek eksik diğer görsel kontroller, balata-sıvı kontrolleri kalıyor galiba.
Bilmediğim bir eksik var mı ?


Şimdi eski servis faturalarını inceledim. Her bakımda karter tapasını da değiştirmişler, fren balatası, fren hidroliği, silecek dışında ekstra bir işlem yapılmamış periyodik bakımlarda. Birkaç defa da sigorta yazmışlar. Başka gözüme takılan başka birşey olmadı. 400 liralardan başlamış servis ücreti, geçen sene 760 liraya kadar çıkmış. Bu defa da 1000-1300, ekstra bir şey yapılırsa daha da yüksek tutacak muhtemelen.

ilkemutluer
30 11 2018, 19:09
Esenyurt fatih oto sanayide Selim oto var. Kendisi yakinim olur. Bende bakimlarimi yetkili serviste yaptiriyordum artik selim abiye yaptiriyorum. Yag castrol kullaniyor. Benim adimi verirseniz yardimci olur.

SerkanAfat
01 12 2018, 12:33
Merhaba, ben de yaklaşık 8 aydır B6 passat kullanıyorum. İkametiniz nerede bilmiyorum ama Bayrampaşa yakınlarındaysanız ya da buraya gelmenizde sıkıntı yoksa Eylül oto - Eyüp usta var. Kendisi de uzun zaman passat kullanmış bir usta ve dilinden iyi anlıyor. Ben önceki araçlarımı da hep ona götürürdüm. Yaptığı işe garanti veren, yapılacak işi bilhassa kendisi yapan (yanındaki çıraklara yaptırmayan) bir ustadır. İşçilik bedelini de müşteriyi üzmeyecek şekilde talep eden bir ustadır. ...

Alex
01 12 2018, 14:00
Teşekkürler arkadaşlar, hafta içi duruma göre karar verip halledeceğim bakımı. Yapılan işlemleri - fiyatı yazarım buraya.

Hasan6154
01 12 2018, 15:05
Teşekkür ediyorum yorumlar için,

Benzinlikten Castrol Edge Professional 5w-30 ll alınabilir, servistekinin tek farkı long life - 3 olması, aynısı dışarıda bulunmuyor. Sahte vs. olmasın diye internetten alınmaz herhalde yağ.

Yağ filtresi ile birlikte bu yağın değişimi tüm benzinliklerde rahatça yapılıyor, gözümün önünde hep gittiğim shell de yaptırabilirim.
Antifriz de illa aynısı olsun denildiğinde servisten alınıp, gerekli oranda karışım yapılıp üstüne eklenebilir, derecesi de aynı kalır, yağ gibi değişim de gerekmiyor onda.
Bir de antifrizli cam suyu alındığında temel şeyler değişmiş olur.


Tek eksik diğer görsel kontroller, balata-sıvı kontrolleri kalıyor galiba.
Bilmediğim bir eksik var mı ?






Dışarıda satılan Castrol Edge 5w-30 LL ( Titanyum FST ) yazan yağ ,

servislerde kullanılan Castrol Edge Professional 5w-30 LongLife yağın karşılığıdır. Servislerde satılan belki biraz daha dayanıklıdır.

Dışarıda satılan yağ üzerindeki LL harflerinin anlamı (açılımı) Long Life ' dir.

Güvenilir bir Castrol bayisi veya internet magazasından üretim tarihi yeni olmak kaydıyla Castrol Edge 5w-30 LL yağ alıp kullanabilirsiniz.

Serviste satılan yağ 15 bin km de değişiyorsa siz LL yağı 10 - 12 bin km lerde değiştirebilirsiniz.






Hangi antifirizi kullanmanız gerektiği genleşme kabı bidonu üzerinde yazar. G12 - G13 şeklinde. Uygun antifirizden 1 litre alıp, 1 litre saf su ile karıştırdığınızda , gerektiğinde ekleme yapabileceğiniz bir hazır karışıma sahip olursunuz.

https://i.resimyukle.xyz/P65z5K.png (https://resimyukle.xyz/i/P65z5K)..​https://i.resimyukle.xyz/5a2yzB.jpg (https://resimyukle.xyz/i/5a2yzB)..https://i.resimyukle.xyz/dPTT7C.jpg (https://resimyukle.xyz/i/dPTT7C)







Antifirizli cam sularına dikkat ediniz. Adı sanı belli olmayan, her markette ucuza satılan antifirizli diye cam suları mavi boya ile renklendirilmiş boyalı su çıkabiliyor genelde. Zaten bu tip ürünleri kullandığınızda, kısa bir süre sonra, su fıskiye memelerinin uçlarında birikmiş mavi boya kalıntılarını görebilirsiniz.

Ben Shell istasyonlarında satılan, Shell marka antifirizli cam suyu kullanıyorum. 4 - 5 senedir hiç sıkıntı yaşamadım. Fıskiye memelerinde mavi boya kalıntısı oluşmuyor.


https://i.resimyukle.xyz/8AzfPG.jpg (https://resimyukle.xyz/i/8AzfPG)

Alex
05 12 2018, 12:42
....................

Alex
05 12 2018, 15:38
Evet bir de son durum güncellemesi yapalım.

Yetkili serviste 6. yıl bakımı, ücret 16% zubizu indirimi ile 1000 lira. Ekstra olarak fren hidroliği değişti sadece, bu olmadan rutin işlemler 850 civarı. Zubizu indirimi de yıl sonu bitiyor.

3.6 l yağ 315 tl >>> Muadil 5w-30 ll modelinin 5 litresi 250 lira, 3.6 litresi 180 tl
hava filtresi 90 tl >>> Muadil Mann marka olanları 75 tl
yağ filtresi 69 tl >>> Muadil Mann marka olanı 57 tl
polen filtresi 117 tl >>> Muadil Mann marka olanı 67 tl
cam suyu 1lt 16 tl >>> Normal 16
karter tapası 13 tl >>> Normal 15
fren hidroliği+bakımı 145 >>> Normal diyelim 145
bakım 240 >>> Asıl para verdiğim şey bu eğer hakkıyla yapıyorlarsa, yok işçilik anlamında yazdılarsa bilemem 240

Toplam sol taraf 1000, sağ taraf 800. Bence kendi servisinde yaptırmaya değer. Özel servislerden bugüne kadar ne zaman işim düştüyse pişman oldum.
Bir de işçilik fiyatında değişme olmuyorsa, filtreleri falan internetten seçip alıp da gidilebilir.
Ve buna ek güzelce iç dış temizlik de yapmışlar. Havalar soğuduğundan beri içi de çok kirlenmişti, dışı da 1 aydır yıkatmamıştım. Eğer iç temizlikte kaliteli ürünler kullandılarsa 100 lira da buna sayılabilir.

Sonuç olarak memnun kaldım, fiyat da normal çıktı bence.

Bilgi veren tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.

Hasan6154
14 03 2019, 19:22
Evet bir de son durum güncellemesi yapalım.

Yetkili serviste 6. yıl bakımı, ücret 16% zubizu indirimi ile 1000 lira. Ekstra olarak fren hidroliği değişti sadece, bu olmadan rutin işlemler 850 civarı. Zubizu indirimi de yıl sonu bitiyor.

3.6 l yağ 315 tl >>> Muadil 5w-30 ll modelinin 5 litresi 250 lira, 3.6 litresi 180 tl
hava filtresi 90 tl >>> Muadil Mann marka olanları 75 tl
yağ filtresi 69 tl >>> Muadil Mann marka olanı 57 tl
polen filtresi 117 tl >>> Muadil Mann marka olanı 67 tl
cam suyu 1lt 16 tl >>> Normal 16
karter tapası 13 tl >>> Normal 15
fren hidroliği+bakımı 145 >>> Normal diyelim 145
bakım 240 >>> Asıl para verdiğim şey bu eğer hakkıyla yapıyorlarsa, yok işçilik anlamında yazdılarsa bilemem 240

Toplam sol taraf 1000, sağ taraf 800. Bence kendi servisinde yaptırmaya değer. Özel servislerden bugüne kadar ne zaman işim düştüyse pişman oldum.
Bir de işçilik fiyatında değişme olmuyorsa, filtreleri falan internetten seçip alıp da gidilebilir.
Ve buna ek güzelce iç dış temizlik de yapmışlar. Havalar soğuduğundan beri içi de çok kirlenmişti, dışı da 1 aydır yıkatmamıştım. Eğer iç temizlikte kaliteli ürünler kullandılarsa 100 lira da buna sayılabilir.

Sonuç olarak memnun kaldım, fiyat da normal çıktı bence.

Bilgi veren tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.



Bakımınız hayırlı olsun. Kazasız, arızasız , güzel günlerde kullanmanız dileğiyle.