PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motor durdurtan sonra radyatör fanı neden çalışr ?



Stanced386
14 07 2018, 01:30
Merhaba. 1.8 TSI aracımda çoğu defa motoru stop ettikten sonra radyatör fanları çalışmaya devam ediyor. 3 yıl 1.6 TDI kullandım bir defa böyle bişey yaşamadım. TSI motorların yapısı mı böyle yoksa soğutma suyu motoru soğutamıyor mu ? Antifriz seviyem minimumun biraz üzerinde. Sıcaklık 90 da sabit. Antifrizi G13 ile değiştirsem faydası olur mu?

ilkemutluer
14 07 2018, 04:40
motoru stop etmeden bi 30-45 saniye bekleyin ondan sonra stop edin. Eğer hala devam ediyorsa ustanın görmesi gerekebilir.

Hasan6154
14 07 2018, 05:51
Merhaba. 1.8 TSI aracımda çoğu defa motoru stop ettikten sonra radyatör fanları çalışmaya devam ediyor. 3 yıl 1.6 TDI kullandım bir defa böyle bişey yaşamadım. TSI motorların yapısı mı böyle yoksa soğutma suyu motoru soğutamıyor mu ? Antifriz seviyem minimumun biraz üzerinde. Sıcaklık 90 da sabit. Antifrizi G13 ile değiştirsem faydası olur mu?


Durumun, antirizin özelliği veya su seviyesi ile hiç bir alakası yok.

Tamamen tesadüf. Her seferinde fan çalışmaktayken veya fan ' ın çalışmaya başlamasına saniyeler kala, aracı stop etmişsiniz.


Fan ın çalışma süresi , soğuk motorun ilk ısınmasından sonra rolanti de çalışırken 10 - 25 saniye veya yol katettikten sonra sıcak motorun rolanti de 30 - 50 saniye civarında ise, sıkıntı yoktur.

Ancak Fan , her koşulda 2 - 3 dk kadar veya daha fazla sürelerde çalıştıktan sonra ancak duruyorsa , soğutma sisteminde sorun olduğu düşünülebilir. ( Fan motor pervanesinin ters yönde dönüyor olması, motor su radyatörünün içinde tıkanıklık veya dış ızgara kanallarırın toz toprak ile tıkanmış olup hava geçirmiyor olması, motor blok su kanallarında tıkanıklık olması , Fan muşurü' nün arızalı olması, soğutma sisteminde hava olması , Devirdaim pervane kanatlarının bir kısmının kırık veya rulmanının dağınık olması vs )

Bunun dışında aracı stop etme anında, Fan ' ın çalışıyor olması veya stop ettikten sonra çalışmaya başlaması, yukarıda belirttiğim gibi tamamen tesadüf.


Yılda 1 defa Klima radyatörü ( Kondanser ) ve Motor su radyatörünün, ilaçlı su veya tazyikli su ile iyice yıkanması , dış ızgara kanatlarında ezilme - büzülme varsa özel petek tarağı ile düzeltilmesi gerekmektedir.

Klima ve motor su radyatörlerinin dış kanalları temiz olmalı ki peteklerin içinden hava akımı kolaylıkla geçerek, klima gazını ve motor suyunu kolaylıkla soğutabilsin.

Peteklerin iyi hava geçirebiliyor olması klimanın soğutma gücünü ve motor suyunun da kolay soğutulabilmesini, dolayısıyla fan motorunun daha kısa süreli çalışmasını sağlar.

Klima radyatörü ile Motor su radyatörü genelde , ön panjur arkasında, arka arkaya birleşik dururlar. Bazı araçlarda tam arka arkaya değilde, yarı yarıya arka arkaya yan yana dururlar.

Önde dış tarafta klima radyatörü ( Kondanser ) hemen arka bitişiğinde, iç tarafta motor su radyatörü bulunur. İki radyatörden birinin dış ızgaralarının ezik veya tozdan tıkanmış durumda olması, her iki sistemin de ( kabin içi ve motor soğutma sistemleri ) verimsiz çalışmasını, fan motorunun da daha uzun sürelerde çalışmasına neden olur.



https://i.hizliresim.com/oV0oRo.jpg (https://hizliresim.com/oV0oRo)..https://i.hizliresim.com/Q2vmdA.jpg (https://hizliresim.com/Q2vmdA)

brkpls
14 07 2018, 11:41
motor durduktan sonra fanın calısmasının sebebi aracı stop ettıgımızde su devırdaım pompasının durmasıdır , motor sıcaklıgı bir cok aracta 90 derece cıvarı sabit kalması gerekır bunu saglamak ıcın su devırdaım pompası ön radyatorde dısardan gelen hava ve radyator fanı sayesınde sogutulmus sıvının tekrar motora devırdaım yapması ve termostatın acılıp kapanmasıyla bu derece cıvarında dengelenmesı saglanır , motoru stop ettıgımızde motor sıcaklıgı sıvı dolasımı yapamadıgından bir mıktar sıcaklıgı yukselır , fanın acılıp kapanmasını saglayan sensor genellıkle motor blogu uzerındedır ve motor sıcaklıgı bır mıktar yukseldıgı ıcın fan acar , motor durduktan sonra fan acma degerıne ulastıgında fan acılmıs olur , genellıkle sıcak havalarda gorulen bır durum ,

xargs
14 07 2018, 11:50
Tsi motorlarda 3 radyatör bulunuyor. 2 tanesi soğutma ve biri se klima için. Şimdi bu iki soğutma radyatörünün büyük olanı devirdaim pompası ve motor içinden geçen devreye bağlıdır. Küçük soğutma radyatörü ise turbo ve emme manifoldu içindeki intercooler üzerinden dolaşır ve bir elektrik motoruyla pompalanır. Motor durduğunda ecu turboyu sıcak bulduysa bu devreyi çalıştırarak turboyu soğutur. Tabi araç hareket etmediği için radyatörü de ana fan üzerinden soğutur.