PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Araç Değer Kaybı Hk.



renegade
19 06 2018, 15:51
Merhaba,

yaklaşik 2-2,5 yildir yargitay kararlari doğrultusunda şekillenen (günden güne evrimleşen) değer kaybi tazminati alaninda çalişiyorum. Forumda da açilan birçok başlikta bu konu ile ilgili kafalarin ciddi anlamda kariştiğini gördüm.

Hem paranizin sigorta şirketlerinizin cebinde kalmamasi hem de kaza sonrasi araci satarken zarara uğramamaniz için (ki bu tazminati alabilmek için illa araci satmaniza da gerek yoktur) yaşadiğiniz kazalar ile ya da genel olarak bu tazminat türü ile ilgili sorulariniz var ise seve seve cevaplandiririm, özel mesaj da gönderebilirsiniz konu altina da yazabilirsiniz.

1- Değer kaybı tazminatı, kazaya kendi kusuru ile sebebiyet veren (kusur %25 dahi olabilir yeter ki olsun) araç sürücüsünün Trafik Sigortasını düzenleyen şirketten talep edilir. (01.06.2015 tarihli Karayolları Motorlu Araçlar ZMM Sigortası Genel Şartları uyarınca ve Yargıtay kararları uyarınca bu gerçek zarar kaleminden de aynı aracın hasarından olduğu gibi şirket sorumludur). Bu miktarı şirket kendi sigortalısından hiçbir şekilde talep etmez, dahası sigortalının bu ödemeden haberi dahi olmaz birçok durumda.

2- Her ne kadar değer kaybı tazminatı için maddi teminat limitinin %15'ini aşamayacağı yönünde bir hukuk kuralı getirilmişse de Danıştay tarafından yürütmesi durdurulmuştur. Maddi teminat limiti 2017 yılı için 33.000,00.-TL idi. Değer kaybı zararı da %15 engeline takıldığından maksimum 4.950,00.-TL olabiliyordu. Neyse ki Danıştay bu işe dur dedi ve günümüzde bu konuda herhangi bir sınır bulunmamaktadır.

3- Bu tazminat için motorlu taşıtın yaş sınırı bulunmamakla beraber, yasal mevzuat gereğince ZMMS Genel Şartlar Ekinde yer alan formül uyarınca bir değer kaybıhesaplaması yapıldığından ve o yöntem gereğince de 165.000 kmyi aşmış araçlar için değer kaybı çıkmadığından, sınırın km olduğunu söyleyebiliriz.

4- Anlaşmalı tutanak yeterlidir. Kusur durumları anlaşmalı tutanak üzerinden şirketler tarafından yapılan tartışma sonucu-şirketler anlaşamazsa komisyon belirler- belirlenir ve TRAMER sistemine yüklenir.

5- İdare kusuru durumunda araç hasar tazminatı idareden tahsil edilebilir.

Başka sorunuz varsa seve seve cevaplarım, özel mesaj yoluyla da ulaşabilirsiniz. Nitekim bu paranın şirketlerin uhdesinde kalması, tüketici konumunda bulunan vatandaşı mağdur etmekle birlikte birçok kişinin hala bu paraların tazmin edilebileceği konusunda bilgi sahibi olmadığını görmekteyim.

Sigorta Tahkim Komisyonu'na yapılacak başvuru ile birlikte mahkeme yoluna gitmeden en geç 4 ay içerisinde sonuç almak mümkün.

alibagci1985
19 06 2018, 17:39
merhabalar araç ağır hasar kayıtlı ise bir kaza yapsa kusur karşı tarafın olsa bundan değer kaybı alabiri mi ????

renegade
06 09 2018, 18:11
merhabalar araç ağır hasar kayıtlı ise malesef değer kaybı talebi mümkün olmuyor.