PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaz Lastiği seçim kılavuzu.



Hasan6154
25 02 2018, 16:38
Önce hangi lastiğin aracınıza uygun olduğunu öğrenmeniz gerek, bunun en kolay yolu aracınızdaki mevcut lastiklerin üzerinde yazan ebatı okumanız veya lastiklerinizin daha önce farklı bir ebat ile değiştirildiğini düşünüyor ve tekrar orjinal ebata dönmek istiyorsanız aracınızın kapı eşiklerini veya benzin depo kapağının üzerini okuyarak aracınıza uygun ebatları görebilirsiniz.

Aşağıdaki gibi bir dizi sayı arayınız:

185/60 R14 – bu sizin, lastik ebatınızdır


Neden önerilen lastik ebat ve indekslerini kullanmalıyız?


Aracınızın üreticisi, aracınız için uygun olan birkaç farklı lastik ebatını belirler. Lastik üreticileri boyutların dışında, ayrıca hız ve yük indeksini verir. Bu gibi ebatlar ve indeksler onaylanmış olarak adlandırılır. Onaylanmış olan lastik ebatlarının ve lastik indekslerinin kullanımı çok önemlidir, aracınızın full performans olarak kullanımını sağlamak gibi. Diğer ebatlardaki lastiklerin kullanımı aracınızın ABS,ESP veya ASR sisteminin yanlış çalışmasına sebep olabilir, bunların yanı sıra aracınızın hızlanma ve kavrama potansiyeli azalır.


Onaylanmış ebat ve lastiklerin değiştirilmesi

Lastik değişimlerinde otomobil üreticisi tarafından onaylanmış ebatlardan küçük sapmalara izin verilir. Lastik veya jant değişimlerinde, tekerlek toplam yüksekliği %2’yi aşmıyorsa onaylanır. Örneğin: onyalanmış ebat 185/65R15. Daha geniş lastik kullanarak, 195/60R15, değişiminde, %1.07 yükseklik değişimi limitlemenin dahilinde olan değişimdir. Diğer bir örnek: onaylanan ebat 205/55R16 - 195/65R15 ile değiştirilebilir, yükseklik değişimi sadece %0.58 olduğu için. Böyle sapmalar limitler içindedir ve çekiş için hiçbir negatif etkisi yoktur. Bununla birlikte, değiştirilen lastiklerin yanlış okumalara ve yakıt tüketiminin artmasına (daha geniş lastik) neden olabileceği unutulmamalıdır. Eğer hangi lastikleri kullanacağınızı bilmiyorsanız değiştirebileceğiniz lastikleri kontrol ediniz. Alternatif ebat değişimlerinde şüphe ederseniz, öneri almak için uzman destek ekibimizi arayabilirsiniz.

Önerilen hız ve yük indekslerinin dışında bir lastik kullanabilir misiniz?

Yaz lastikleri, yük ve hız indeksleri onaylanmış indekslerin altında kullanılmamalıdır. Lastikleri önerilen indekslerin altında kullanılması yasal olarak yasaklanmış ve cezalandırılabilir. Düşük indeksli lastikler aracınızın güvenliğini düşürür, sırt aşınması ve kontrol edilmeyen davranış riskinin artmasını sağlar. Ayrıca hatırlamalısınız ki, trafik kazası yada otomobil çarpması halinde, eğer lastikleriniz araç üreticisinin gereksinimlerini karşılamıyorsa size tazminat ödemeyi reddedebilir.Bununla beraber, daha yüksek hız indeksli lastik kullanmanıza rağmen düz sürüşte dengelemesi dışında hiçbir yönde faydası olmayacaktır. Bu yuvarlanma direnci ve yakıt tüketimini artırarak size zarar verebilir, ayrıca konforu düşürür (hız indeksi yüksek olan lastik genellikle daha sert lastiklerdir, daha ağır ve gürültülüdür).Yük indeksi önerilenin üzerinde kullanılabilir, ama sadece yüksek performans araçları ve arazi araçları için uygundur. Diğer durumlarda, daha yüksek hız indeksli gibi sizin için daha faydalı olmayacaktır.




Kaç adet lastik değiştirmelisiniz: iki veya dört?

Dört lastik değilde iki lastik değiştireceğiniz zaman ne yapmalısınız? En uygun çözüm dört adet özdeş lastik takılmasıdır (aynı model). Polonya‘da yönetmelik farklı akslarda farklı lastikler bulundurmanızı onaylasa bile (aynı aksta aynı lastikler bulunmalıdır), bunun araç performansınıza darbe vuracağını hatırlamalısınız. İki farklı lastik modeli iki farklı fren mesafesi anlamına gelmektedir, iki farklı su kızaklaması karakteristiği ve araç gücünü zemine aktarmada iki farklı yol bulunur. Aracınızın davranışı bu iki değerin ortalama değerinde olacaktır. Arka aksta yol tutuşu daha az tahmin edilebilir. Bu yüzden, sadece iki lastik değiştirmeye karar verdiğiniz zaman onları her zaman arka aksa monte etmelisiniz. Bu ıslak zeminde spin atma riskinizi düşürecek ve acil durumlarda sürüş kontrolünüzü artırır, mesela frenleme.


Hangi lastik sınıfından seçim yapmalıyım?

Tüm büyük şirketler Michelin , Goodyear, Continental veya Bridgestone gibi farklı sınıfta lastikler teklif ederler, en ucuzdan en pahalıya. Genel olarak üç ana lastik sınıfı vardır: ekonomik, orta ve üst düzey. Lastik sınıfları kalite ve fiyata bağlıdır, bunun anlamı kalite genellikle fiyata karşılık gelir.



Hangi lastiklerden seçmeliyiz? Çok pahalı veya ucuz?

Fiyat ve kalite arasında yakın bir bağıntı olduğunu unutmamalıyız. Ekonomik sınıf lastikler performans olarak hiçbir zaman üst düzey lastiklerle rakip olamaz. Üst düzey lastikler en yüksek seviye teknolojiyi temsil eder, fakat sürüş stili sakin çok fazla araç kullanmayan bir sürücü iseniz keşfedemeyeceksiniz.




Ekonomik – sınıf lastikler

En ucuz lastik markaları Barum, Debica, Sava veya Dayton gibi, daha önce üst düzey lastik üreticilerinin kullandığı eski test edilmiş teknolojilerini kullanır. Bu sırt deseni ve kauçuk bileşeni için de geçerlidir. Ekonomi – sınıfı lastikleri çoğunlukla işlevselliği sağlamaya yönelik çözümler sunmaktadır, böylece muhtemelen sırt desenlerinde hiçbir yenilik göremezsiniz. Ekonomi lastikleri düşük ve orta sınıf araçlarda, ılıman kentsel koşullar için en iyi lastiklerdir. Bu lastikler uygun fiyatlı çözüm arayan insanlar içindir. Az mesafe katedenler ve sakin sürücüler için en iyi olacaktır.

https://www.oponeo.com.tr/img/tr-haberler/resimleri/Hangi-lastik3.png
Ekonomi – sınıfı yaz lastiği – Barum Bravuris 2.




Eğer siz ayda bir kaç bin km aracı kullanmıyorsanız, çoğu zaman şehir içinde hareket ediyorsanız ve sakin bir sürüş stiliniz varsa, ekonomi lastikleri sizin içindir.




Orta – sınıf lastikler

Lastiklerden sıradan sürücüden daha fazla beklentisi olanlar için orta sınıf lastikler iyi bir seçimdir. Orta – sınıf lastikler en iyi fiyat / performans teklifi verir. Orta sınıf lastik markaları: Fulda, BFGoodrich, Kleber, Firestone, veya Uniroyal. Bu lastikler küçük otomobillere, orta sınıf otomobillerden birinci sınıf her tip otomobile monte edilebilir. Günlük kullanımda şehiriçi ve uzun mesafe kullanımlarda iyi performans verirler. Orta sınıf lastikler müşteriler arası büyük popülerliği nedeniyle üreticiler için önemli bir segmenttir. Üreticiler bu sınıfta kaliteli ve düşük fiyatlı teminatlara büyük ilgi gösterirler.

https://www.oponeo.com.tr/img/tr-haberler/resimleri/Hangi-lastik4.png
Orta – sınıf yaz lastiği – Uniroyal RainExpert.




Eğer günlük sürüş ihtiyaçlarını karşılayacak lastik bakıyorsanız, yüksek – kalite lastikler düşük fiyatlı, orta – sınıf lastikler sizin içindir.





Üst segment lastikler

Üst – segment lastikler talepkar sürücüler içindir. Bu lastikler yaz koşullarında karşılaşılabilecek her durumda görevini yerine getirecek şekilde dizayn edilmiştir. Şehir içi ve uzun mesafelerde kullanılabilir. Olağan üstü olaylarda maksimum güvenlik sağlarlar, acil frenleme durumlarında olabileceği gibi. Üst düzey lastikler üreticiler için en önemli segmenttir. Araştırma, geliştirme ve inovasyonu için büyük yatırım gerektirir. Üst – düzey lastikler en son kauçuk bileşiği ve çığır açan sırt desenleri kullanırlar. Üst düzey lastikler üreticiden alabileceğiniz en iyi kalite ile sağlayabilceğiniz için tüm üreticiler için göstermeye değer parçadır. Limuzinlerin yanı sıra orta – sınıf araçlara, spor otomobillere ve yüksek performanslı araçlara monte edilebilir. Üst – düzey lastikleri Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin ve diğerlerini içerir.

https://www.oponeo.com.tr/img/tr-haberler/resimleri/Hangi-lastik5.png
Üst – düzey yaz lastikleri – Continental ContiSportContact Vmax.




Eğer çok araç kullanıyorsanız, agresif sürmeyi seviyorsanız ve lastiklerinizin oluşabilecek her koşulda güvenlik sağlamasını beklitorsanız üst düzey lastikler sizin içindir.






Hangi lastikler? Aracınız için doğru lastik ve sırt desenini seçiniz.



Hangi sırt desenini seçmelisiniz?

Yaz lastiklerinde İngiltere de birçok değişik model mevcuttur. OPONEO.CO.UK 500’den fazla teklif mevcuttur. Hadi deneyelim ve sıralayalım.

Piyasada şu anda üç tip sırt deseni vardır: simetrik, asimetrik ve yönelimli.

Tümü farklı seviyelerde teknolojik ilerlemeyi temsil eder ve avantajları ve dezavantajları vardır.


Simetrik lastikler

Simetrik yaz lastikleri kış lastiklerinden daha sık bulunabilir. Bunun asıl nedeni simetrik sırt deseni kış mevsiminde iyi performans vermemesidir. Simetrik desende, her iki yarım özdeştir, böylece iki taraftan da monte edilebilirler. Asıl avantajı düşük gürültü seviyeleridir. Simetrik desen, iyi kauçuk bileşiği ile birleşince dönme direncini düşürebilir, böylelikle yakıt tüketiminin düşürür ve lastik ömrünü uzatır. Simetrik lastikler çoğunlukla 13 inçten 15 ince kadar mevcutdur. Simetrik lastikler ayrıca kamyonlar için oldukça popülerdir. Simetrik desenler ekonomik ve orta – sınıfta lastiklerde kullanılır, küçük ve orta boyutlu araçlarda düşük güce bağlı olarak önerilir. Performans araçlarında iyi çalışmazlar. Örnek simetrik lastikler: Barum Brillantis, Firestone TZ200, Debica Passio 2, Dayton D110 ve diğerleri.


https://www.oponeo.com.tr/img/tr-haberler/resimleri/Hangi-lastik7.png
Simetrik lastikler





Eğer siz tüm koşullarda sakin ve güvenli sürüş için lastik arıyorsanız ve küçük veya orta boyutlu aracınız varsa simetrik lastikler sizin içindir.






Asimetrik lastikler

Yazlık asimetrik lastikler üreticilerin popüler teklifleridir. İlk asimetrik sırt deseni 15 yıl önce üretildi ve yaklaşık 10 yıl önce yaygın hale geldi. Asimetrik lastikler piyasada en hızlı büyüyen lastik segmentidir. Orta ve üst - sınıf araçlarda orjinal ekipman olarak daha sık monte edilir. Asimetrik sırt deseni her iki tarafta farklı desene sahiptir. İç kısmı (daha fazla su çekmektedir) su kanalize etmekle görevlidir, dış kısmı bu sırada düz ve virajlı yollarda iyi yol tutuşu sağlamaktadır. Bu çözüm virajlarda denge sağlar, diğer lastik tipleriyle kıyaslandığında (daha iyi yük dağılımı), yanı sıra sırt deseninin dayanıklılığı uzatılmış olur. Asimetrik lastikler sessiz ve yakıt – verimlidir. Asimetrik lastikleri monte ederken, doğru monte ettiğinize dikkat etmelisiniz (yanak kısmında yazan inside araca doğru olmalıdır, outside işareti dışarı doğru olmalıdır).Asimetrik desenler en çok orta ve üst düzey lastik markaları küçük arabalarda, şehir araçları, yüksek performanslı araçların yanı sıra limolara tavsiye edilir.

Örnek asimetrik lastikler: Dunlop Sp Sport 01, Goodyear Excellence, Michelin Primacy HP, Bridgestone ER300, Continental ContiPremiumContact 2 ve diğerleri.



https://www.oponeo.com.tr/img/tr-haberler/resimleri/Hangi-lastik8.png
Asimetrik lastikler




Eğer sessiz ve konforlu lastik bakıyorsanız, çok yönlü ve verimli olan asimetrik lastikler sizin içindir düz yollarda ve virajlarda süper yol tutuşu elde edilir.






Yönelimli lastikler


Yazlık yönelimli lastikler genellikle tüm üreticikerin tekliflerinde bulunabilir. Bu çok popüler bir sırt desenidir, önceden tanımlanmış dönme yönüne göre karakterize edilir.
Yönelimli lastikler V – desenli veya zikzak desenlidir. Başlıca avantajları süper su kanallama kabiliyetleri, yanısıra ivmelenmede ve frenlemede mükemmel reaksiyonudur. Performansları sayesinde güçlü spor araçlar için doğal seçim haline gelmiştir.
Yönelimli sırt deseni tüm sınıflarda bulunabilir: ekonomi, orta ve üst düzey. Bunlar orta – ve üst - düzey otomobillerde, yanısıra spor otomobillere önerilir.

Örnek yönelimli lastikler: Dunlop Sp Sport Maxx, Dayton D300 Sprint, Uniroyal Rainsport 2, Goodyear Eagle GSD 3, Toyo Proxes T1R, Fulda Carat Progresso, Vredestein Sportac 3 ve diğerleri.



https://www.oponeo.com.tr/img/Hangi-lastik9.png
Yönelimli lastikler



Eğer suyu çok iyi kanalize edecek lastiklerden bakıyorsanız, güçlü bir otomobiliniz varsa ve yol tutuşu ve frenleme garantisine gerek varsa yönelimli lastikler sizin içindir.






Alıntıdır.
Kaynak

9.9.2015
Yazar: OPONEO.COM.TR

ozyasin
02 03 2018, 15:44
Tam siteye girdim yaz lastiği konularına bakmak için. Konunun güzelliğine bak ya. Allah razı olsun. Çok bilgilendirici bir yazı

a12ercan
12 03 2018, 22:50
aracımda orijinal lastiği Continental ContiSeal™ yazıyor yeni alacağım lastik normal jelsiz olursa sıkıntı olur mu (lastik basınç sensörünü etkilerim )

ContiSeal™ Continental tarafından geliştirilen, hasarlı lastik sırtını tamir etmek için tasarlanmış bir teknolojidir. Çivi gibi yabancı cisimlerin lastiğe girmesi halinde hemen yol kenarında durup lastik değiştirmeye gerek kalmaz, delici cisim yerinden çıksa bile delikler kapalı kalır.

ccanatakn
12 03 2018, 22:55
aracımda orijinal lastiği Continental ContiSeal™ yazıyor yeni alacağım lastik normal jelsiz olursa sıkıntı olur mu (lastik basınç sensörünü etkilerim )

ContiSeal™ Continental tarafından geliştirilen, hasarlı lastik sırtını tamir etmek için tasarlanmış bir teknolojidir. Çivi gibi yabancı cisimlerin lastiğe girmesi halinde hemen yol kenarında durup lastik değiştirmeye gerek kalmaz, delici cisim yerinden çıksa bile delikler kapalı kalır.


O tarzda bir sıkıntı olmaz sensörle alakalı , sürüş stilinize veya konfora yenilik güncel standartlarda markaları tavsiye edebilirim:)

kralmali
16 03 2018, 11:58
Ebadım 215 55 16. Yazlık lastik alımında son aşamadayım. Baktığım lastiklerin fiyatları aşağı yukarı aynı..

Sizce hangisi ?



Kumho Ecstha HS51
Petlas Imperium PT515
Falken ZE914

Hasan6154
16 03 2018, 13:06
Ebadım 215 55 16. Yazlık lastik alımında son aşamadayım. Baktığım lastiklerin fiyatları aşağı yukarı aynı..

Sizce hangisi ?



Kumho Ecstha HS51
Petlas Imperium PT515
Falken ZE914






Etiket değerlerine göre iyiden kötüye :

1 - Dunlop SP Sport FM800

https://i.hizliresim.com/bBa3EG.png (https://hizliresim.com/bBa3EG)

https://lastikjantburada.com/binek-otomobil/dunlop-215-55-r16-93v-tl-fm800-1432





2 - Falken ZE914

https://i.hizliresim.com/9m3yro.png (https://hizliresim.com/9m3yro)

https://urun.n11.com/oto-lastik/falken-21555-r16-93v-ziex-ze914-ecorun-uretim-2018-P170745118




3 - Petlas Imperium PT515

https://i.hizliresim.com/QV0q8v.png (https://hizliresim.com/QV0q8v)

https://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/petlas-215-55r16-imperium-pt515-93h-uretim-2018-323328852



4 - Kumho Ecsta HS51

https://i.hizliresim.com/y0vQJ9.png (https://hizliresim.com/y0vQJ9)

https://urun.n11.com/oto-lastik/kumho-21555-r16-93v-ecsta-hs51-2017-39hafta-uretim-P64738887




Not : ( Dunlop ve Falken, Goodyear ' ın alt markalarıdır )

kralmali
16 03 2018, 15:26
teşekkürler hasan bey, emeğinize sağlık.

fiyat performans ürünü gibi duran "falken" tercih edeceğim. Deneyimlerimi paylaşırım.

Hasan6154
16 03 2018, 19:54
teşekkürler hasan bey, emeğinize sağlık.

fiyat performans ürünü gibi duran "falken" tercih edeceğim. Deneyimlerimi paylaşırım.


Şimdiden hayırlı olsun o zaman. Kazasız, arızasız günlerde kullanmanız dileğiyle.

Yalnız şunu da belirtmekte fayda görüyorum.

Her ne kadar, bu lastiklerin etiket değerleri, çok iyi. hatta bazı pahalı lastiklerin etiket değerlerinden daha güzel görünse de; ucuz olduklarından yol tutuş ve frenleme performans ömürleri kısadır.

Aynı etiket değerlerine sahip 500 - 600 tl lik lastikler, etiketlerinde yazan derece performanslarını ve yumuşaklığını 5 sene boyunca ilk günkü gibi devam ettirebilirken,

Ucuz olan lastiklerde kullanılan hamur da ucuz olması vesilesi ile etiketlerinde yazan derecelendirme performanslarını ancak 2 sene devam ettirebilirler. 2 sene sonra , kuru havada bile kalkışlarda çok çabuk patinaja düşmeler, frenlemelerde kızaklamalar ve lastik sesinde belirgin artışlar yaşanmaya başlar.

Ucuz lastik almaya karar verildiğinde , bu olumsuzlukları da göz önünde bulundurmak gerekir.

femre1840
17 03 2018, 15:12
arkadaşlar elimde aracı aldığımda üstünden çıkan 2012 üretimi michelin 215 55 16 lastikler var.
baktım aynı lastiğin sıfır 600 tl civarı.
sizce bu lastikleri kullanayımmı yoksa 2012 oluşundan ötürü kullanmayımmı

ilkemutluer
17 03 2018, 15:47
6yil olmus lastikleri degistirmelisin bence

Hasan6154
17 03 2018, 23:46
arkadaşlar elimde aracı aldığımda üstünden çıkan 2012 üretimi michelin 215 55 16 lastikler var.
baktım aynı lastiğin sıfır 600 tl civarı.
sizce bu lastikleri kullanayımmı yoksa 2012 oluşundan ötürü kullanmayımmı



Lastikler Hakkın rahmetine kavuşmuş.

Çok zorda kalınırsa, dikkatli , sakin kullanım ile 1 yaz sezonu daha kullanılabilir.

Daha fazlası ölüme meydan okumak olur.

Metucu19
18 03 2018, 00:03
Benim fikrimce kaliteli bir lastik 7 yıl ya da 60 bin km rahat gider...

ahmet_gunes46
18 03 2018, 00:07
arkadaşlar elimde aracı aldığımda üstünden çıkan 2012 üretimi michelin 215 55 16 lastikler var.
baktım aynı lastiğin sıfır 600 tl civarı.
sizce bu lastikleri kullanayımmı yoksa 2012 oluşundan ötürü kullanmayımmıLastiğin raf ömrü güneş sıcak soğuga maruz kalmiyirsa 10 yildir lastik üzerinden de ne kadar sağlıklı olduğunu anlayabilirsiniz çatlaklar bayatlama varmi ona göre karar verebilirsiniz...

Lagrange Pasha
18 03 2018, 22:22
Lastik konusunda Almanlarin ADAC.de ve ADAC.at (Almanya ve Avusturya) sitelerinde su yazar:

4 mm di$ (profil) derinligi, 40.000 km, 4 yil; hangisi once gelirse.

Lastik konusundaki 20 yillik tecrubem, son 13 yildaki yakin ilgim ve arastirmalarim, tecrubelerim isiginda diyebilirim ki: Adam hakli!

Avrupa'da di$ derinliginde yasal sinir 2 mm'dir. Profil 2 mm'nin altina inip de trafik polisine yakalanacak olursaniz, cezasi epey can acitici olur.

Benim nazar-i itibarimda, bu 4 mm mevzu kritik bir mevzu. Bir mm dahi ödün vermek demek, otomobil kullanmak ile GTA oynamak arasindaki farki bilmemek demektir. 40.000km siniri +5000 km esnetilebilir veya -5000 km sikilastirilabilir. Ama Turkiye yollarinda 60.000 km'de lastikle ancak traktor, dozer, bobcat vs. surulmeli. Otesi sadece adrenalin salinimina yarar.

4 yil mevzusu ise, eger kis lastigi de kullaniliyorsa yilda 3-4 ay kadar, o zaman 4,5-5 yila belki uzayabilir. Ama 4,5 yili kesinlikle gecirmezdim ben olsam.
...

Bugun Istanbul'un Bagdat Caddesi bile yol bakimindan Halep'ten, Musul'dan, $am'dan hallice. Her tarafi yama, her tarafi ustune beton dokulup sonra kurumus halde. Cukur, tumsek girla...

10 km'lik caddeyi ara sokaklariyla beraber Paris-Dakar rallisine dahil etseler, iddia ediyorum, ralliye dunyada olan ilgi kesinlikle artar. Cekismeler, kiran kirana mucadele halini alir.
...
Elin Almani, kaymak asfaltta 4 yildan fazla kullanmayin diyor otomobil lastigini. Bizim köstebek yuvasina ta$ çikartacak kentsel donusum kurbani yollarda 5 sene, 6 sene lastik eritmemiz, cimrilikten baska birsey degil. --- LP

Mercator
19 03 2018, 00:20
Yaklaşık bir ay önce, havaların iyi gitmesine istinaden kışlıkları çıkartıp, aracım için Continental Conti Premium Contact 5, 205/55R16 91V lastik satın aldım. Trafiğin olmadığı açık bir yolda lastiğin limitlerini test ettim, son derece güven verici. Aracımın üzerinde (2014, B7 Dizel) orijinal Dunlop lastikler vardı ve inanılmaz ses yapıyordu. Yeni lastiklerim ise ses konusunda süper, araç bir anda sessizleşti.

Hasan6154
19 03 2018, 10:44
Benim fikrimce kaliteli bir lastik 7 yıl ya da 60 bin km rahat gider...


Lastiğin raf ömrü güneş sıcak soğuga maruz kalmiyirsa 10 yildir lastik üzerinden de ne kadar sağlıklı olduğunu anlayabilirsiniz çatlaklar bayatlama varmi ona göre karar verebilirsiniz...


10 yıl raf ömrü söylemi , Ankara ticaret odasının uydurmasıdır. Lastik satıcılarını sahiplenmek adına yapılan, söylemdir. Satış politikasıdır.

Hiç bir lastik üreticisi, raf ömrü 10 yıl olan veya ilk günkü yumuşaklığını , konforunu , yol tutuş ve frenleme performansını 8 - 10 yıl devam ettirebilen bir lastik üretmez. İflas eder giderler. En kaliteli , pahalı markaların , lastiği fazla hırpalamadan ve güzel asfalt yollarda kullanım şartlarına göre , kauçuk kalitesini ilk günkü değerlere yakın seviyede devam ettirebilme sınırı max. 5 - 6 yıl ( 50 - 60 bin km ) civarıdır. Dikkatli sakin ve temiz yollarda kullanım ile belki 6,5 yıla uzayabilir ama yine de 5 yıldan sonra yol tutuş ve frenleme performansları büyük ölçüde azalır, çünkü hamur özelliğini yumuşaklığını yitirmeye başlar.




Diş derinliği 2 mm ye düşmüş ise.

Lastik yanağında kılcal çatlaklar başlamış ise.

Kuru yolda normal kalkışlarda hafiften pati çekmeler başlamış ise.

Islak yolda şehir içi düşük hızlarda bile hafif frenlemede lastikler kızaklama yapıyor veya ABS çok çabuk devreye giriyorsa

lastiklerimiz ömrünü tamamlamıştır.


Sıfır lastik alınırken en fazla 2 yıl beklemiş lastik alınabilir. Daha fazlası macera olur.

femre1840
19 03 2018, 20:27
ilginize teşekkürler arkadaşlar.
215 55 16 falken ze914 almaya karar verdim.
eski michelinleride ilana koyacağım.

Altan
30 03 2018, 15:35
Merhaba arkadaşlar,

Yaşamış olduğum yerde (Almanya), kış lastiklerini çıkarıp yerine yaz lastiklerini takma zamanı geldi. Kış/yaz ayrı takım kullandığım için yaklaşık 35k’i devirmiş b6 Passat’ımdaki orijinal CONTINENTAL CONTI PREMIUM CONTACT 5 205/55R16 91 V’i değiştirmek istiyorum. VW düşük yakıt tüketimi için seçmiş olduğu bu lastiklerden ben çok hoşnut değilim. Diğer performanslarını bir yana bırakırsak, muhtemelen hamurun yumuşaklığından dolayı çok kolay balon yapan, tel kıran hatta yarılan bir yapıları var. 3 lastiğim bu sebeple çöpe gitti. Bu sene aracımla TR’ye gideceğim için, TR yollarına, sıcak asfalta, bozuk yollara direnç gösterecek bir yaz lastiği arıyorum. Tecrübe edenlerinizin önerilerini bekliyorum.

Hasan6154
30 03 2018, 18:47
Merhaba arkadaşlar,

Yaşamış olduğum yerde (Almanya), kış lastiklerini çıkarıp yerine yaz lastiklerini takma zamanı geldi. Kış/yaz ayrı takım kullandığım için yaklaşık 35k’i devirmiş b6 Passat’ımdaki orijinal CONTINENTAL CONTI PREMIUM CONTACT 5 205/55R16 91 V’i değiştirmek istiyorum. VW düşük yakıt tüketimi için seçmiş olduğu bu lastiklerden ben çok hoşnut değilim. Diğer performanslarını bir yana bırakırsak, muhtemelen hamurun yumuşaklığından dolayı çok kolay balon yapan, tel kıran hatta yarılan bir yapıları var. 3 lastiğim bu sebeple çöpe gitti. Bu sene aracımla TR’ye gideceğim için, TR yollarına, sıcak asfalta, bozuk yollara direnç gösterecek bir yaz lastiği arıyorum. Tecrübe edenlerinizin önerilerini bekliyorum.


Öncelikle foruma hoş geldiniz Altan bey. Hayırlı, keyifli , aktif paylaşımlar dileğiyle.


Türkiyede satılan Continental lastikler genelde sert yapılı, dayanıklı karaktere sahiptir ve lastik yanağı 50 ' nin altında değilse, hele ki 55 yanak ile ( ekstrem bir çukura süratli vurmadığınız taktirde ) balon yapmaları çok çok zordur.

Ama Almanya da satılan Continental lastikler yumuşak yapılı üretiliyorsa onu bilemem.

Bu vesile ile daha dayanıklı bir lastik gereksinimi duyuyorsanız.

Benim tavsiyelerim.

( 205/55 R16 91V )

Bridgestone : S001 , T001 veya ER 300 serilerinden biri.

Uniroyal : Rainsport3 serisi

Pirelli : Cinturato P7 veya Cinturato P7 Blue serilerinden biri.

Lassa : İmpetus Revo 2+ veya Phenoma serilerinden biri.

yasin3866
30 03 2018, 21:21
Lastiklerin fiyatı konusunda araştırma yaptım bugün. 225 45 r17 ebat en pahalı lastik 400 TL, bridgestone 300 TL civarı. Hatta petlas 200 TL. C 180 için bu ebat. Peki Passat ve avensisde kullanılan 215 55 r 17 neden 400 den başlıyor. Örneğin bridgestone 550 -600 , conti 650-700 TL. Aşırı pahalı değil mi Passat için olanlar?

Hasan6154
30 03 2018, 23:48
Lastiklerin fiyatı konusunda araştırma yaptım bugün. 225 45 r17 ebat en pahalı lastik 400 TL, bridgestone 300 TL civarı. Hatta petlas 200 TL. C 180 için bu ebat. Peki Passat ve avensisde kullanılan 215 55 r 17 neden 400 den başlıyor. Örneğin bridgestone 550 -600 , conti 650-700 TL. Aşırı pahalı değil mi Passat için olanlar?


Bunun Mercedes - VW - BMW ile ilgisi yok. Lastiğin üretimi için kullanılan hammaddenin ( kauçuğun ) oranı ile alakalı bir durum.

Örnek :

45 yanak lastiğin üretimi için 10 kg hammadde (kauçuk) ve daha dar bir kalıp kullanmak gerekiyorsa.

55 yanak lastiğin üretimi için 25 kg hammadde (kauçuk) ve daha geniş bir kalıp kullanmak gerekiyor.

Bu da geniş yanak lastik ile dar yanak lastik arasında oldukça yüksek maliyet ve dolayısıyla satış fiyatı farklılığı yaratıyor.



Kalıp maliyeti olarak da : Dar yanaklı lastik üretimi için kullanılan kalıp 100 tl ye mal ediliyorsa, geniş yanaklı lastik üretimi için kullanılan kalıp 250 tl ye mal ediliyor.

Taban ve çap değişiminde maliyet fazla artış veya düşüş göstermiyor ama, yanak genişliği değişiminde maliyet epey artıyor veya azalıyor.

Altan
03 04 2018, 10:45
Merhabalar,

Sizin de yardımınızla bu hs 2 adet Cinturato P7 Blue lastik siparişi verdim. Etiket değerleri de ses dışında iyi gibi. Umarım CONTIPREMIUM CONTACT'lardan daha dayanıklı çıkar. Yardımınız için tşkrler tekrar.

derin siyah passat b7
03 04 2018, 11:47
Aracım falken ile gelmişti(215-65-17) . Aracı teslim aldıktan  lastikçime kadar yaklaşık 30 km lik yolda beni rahatsız eden bir şey olmamıştı. 2 hafta içinde tekrar kışlığın yerine taktıracağım. İnşallah memnun kalırım.

- - - Sonradan Eklenen Mesaj - - -

 soldaki kelimeyi yazmadım, neden çıktı anlamadım

Lagrange Pasha
03 04 2018, 12:22
Yaz lastiginde
PIRELLI CINTURATO P7 (eminim P7 BLUE da mukemmel bir lastiktir) ve
BRIDGESTONE TURANZA ER300 (2005'te piyasaya cikti, epey eskidi, yerini yeni seri TURANZA T005'lere birakmaya basladi);



Kis lastiginde ise

oncelikle


NOKIAN WR A4,


NOKIAN WR D4,



sonrasinda


GOODYEAR ULTRA GRIP PERFORMANCE GEN-1,
DUNLOP WINTER SPORT 5 (bunun da ureticisi zaten gene GOODYEAR),
MICHELIN ALPIN PA4 veya 5,
PIRELLI SOTTOZERO 3


lastiklerinden onumuzdeki yillarda da $a$mayacagim. CONTINENTAL'i hem ki$ lastiginde, hem de yaz lastiginde severdim.

Ozellikle Premium Contact 5 hakkindaki kullanici yorumlarini okuduktan sonra, bir de web sitesinde ulkemiz hakkinda ama kasitli, ama kasitsiz olarak imza attigi rezaletten sonra iyice sogudum CONTINENTAL markasindan. Bunda, Koc Holding'in CONTINENTAL'in Turkiye'ye ithalatini / distributorlugunu birakmasi da etkili oldu acikcasi.
...

Lastik ciddi bir konu. Yaz lastigi de ciddi, kis lastigi de. Bo$vermi$lige, cimrilige, kulaktan dolma bilgiye kaçmak felaketle sonuçlanabilir.

Lastik konusunda cimrilik yapmayin arkada$lar. Paspas konusunda yapin, spoiler konusunda yapin, multimedya sistemi konusunda, cila ve pasta markasi konusunda, kopekbaligi yuzgeci anten konusunda tutumlu davranin, ancak lastik - jant - fren balatasi / diski konusunda ASLA cimrilik yapmayin.

Son pi$manlik fayda etmez cunku... --- LP

Hasan6154
03 04 2018, 18:21
Merhabalar,

Sizin de yardımınızla bu hs 2 adet Cinturato P7 Blue lastik siparişi verdim. Etiket değerleri de ses dışında iyi gibi. Umarım CONTIPREMIUM CONTACT'lardan daha dayanıklı çıkar. Yardımınız için tşkrler tekrar.


Hayırlı olsun. Allah; kazasız, arızasız günlerde, güle güle kullanmak nasip etsin inşallah.

Ben Cinturato P7 nin 235/40 R19 ebadını kullanıyorum, konfor ve dayanıklılık performansından çok memnun kaldım, umarım sizde P7 Blue den memnun kalırsınız.


P7 Blue, P7 nin biraz daha geliştirilmiş versiyonudur. ( Özellikle yakıt tasarrufu ve ıslak zemin performası bakımından )


Cinturato P7

https://i.hizliresim.com/XPR8a7.png (https://hizliresim.com/XPR8a7)






Cinturato P7 Blue

https://i.hizliresim.com/JQb80Y.png (https://hizliresim.com/JQb80Y)






Önceliğiniz konfor ve sessizlik olsaydı, tavsiyem Goodyear EfficienGrip Performance olacaktı.

Ancak siz dayanıklığı ön planda tutunca size önermedim. Lastik ne kadar sessiz olursa o kadar da yumuşak olacağından dayanıklılık zayıflar ve balon yapma riski ön plana çıkar. Yine de her şey aracın kullanıldığı bölgenin yol şartları ve kullanıcının kullanım stiline göre farklılık gösterir. Ben 40 - 45 ve 50 yanak lastikler ile şimdiye kadar hiç balon sorunu yaşamadım


Goodyear

https://i.hizliresim.com/Lb5NdZ.png (https://hizliresim.com/Lb5NdZ)

a12ercan
19 04 2018, 21:01
1 jelli (seal) lastik
continental premiumcontact, 5 215 55 r17 94v seal 700TL.
continental eco contact 5 215 55 r17 94v seal 600TL.
pirelli cinturato p7 215 55 r17 94v seal 450 TL Fabrika çıkış fiyatı (iki marka arasında kararsız kaldım.

yada

2 normal lastik
continental premiumcontact, 5 215 55 r17 94v 650TL.
continental eco contact 5 215 55 r17 94v 550TL.
pirelli cinturato p7 215 55 r17 94v 410 TL Fabrika çıkış fiyatı

jelli lastik mi yoksa normal lastik mi alma konusunda da kararsız kaldım . orijinal lastikleri 2015 model continental eco contact 5 215 55 r17 94v seal

2017 model passatlarda pirelli cinturato p7 215 55 r17 94v seal
2018 modelde continental eco contact 5 215 55 r17 94v seal var 2017 passat kullanıcıları yorumlarınızı bekliyorum karar vermem için .

Hasan6154
19 04 2018, 23:20
1 jelli (seal) lastik
continental premiumcontact, 5 215 55 r17 94v seal 700TL.
continental eco contact 5 215 55 r17 94v seal 600TL.
pirelli cinturato p7 215 55 r17 94v seal 450 TL Fabrika çıkış fiyatı (iki marka arasında kararsız kaldım.

yada

2 normal lastik
continental premiumcontact, 5 215 55 r17 94v 650TL.
continental eco contact 5 215 55 r17 94v 550TL.
pirelli cinturato p7 215 55 r17 94v 410 TL Fabrika çıkış fiyatı

jelli lastik mi yoksa normal lastik mi alma konusunda da kararsız kaldım . orijinal lastikleri 2015 model continental eco contact 5 215 55 r17 94v seal

2017 model passatlarda pirelli cinturato p7 215 55 r17 94v seal
2018 modelde continental eco contact 5 215 55 r17 94v seal var 2017 passat kullanıcıları yorumlarınızı bekliyorum karar vermem için .

Ben 235 40 r19 96w Prelli Cinturato 7 seal inside lastiklerden memnunum. 40 yanak olmasına rağmen gayet konforlu.

215 55 r17 ebatı daha da konforlu ve kullanışlıdır diye düşünüyorum. 94v ve 94w seçenekleri mevcut.


https://resmim.net/f/CIgllY.png

a12ercan
20 04 2018, 09:07
Ben 235 40 r19 96w Prelli Cinturato 7 seal inside lastiklerden memnunum. 40 yanak olmasına rağmen gayet konforlu.

215 55 r17 ebatı daha da konforlu ve kullanışlıdır diye düşünüyorum. 94v ve 94w seçenekleri mevcut.


https://resmim.net/f/CIgllY.pngPirelli ses problemi var denildi kararsız kaldim
Fiyat uygun continental ile arasında 600 tl fark var fab direk aldığımda

Hasan6154
20 04 2018, 21:17
Pirelli ses problemi var denildi kararsız kaldim
Fiyat uygun continental ile arasında 600 tl fark var fab direk aldığımda


Ses konusunda Continental ile Pirelli arasında hiç fark yoktur.



Yakıt verimi : A - Islak zemin tutunması : A olsun derseniz

PİRELLİ CINTURATO P7 BLUE

https://urun.n11.com/oto-lastik/pirelli-21555r17-98w-cinturato-p7-blue-uretim-2017-P221725508

https://i.resimyukle.xyz/3bHzGd.png (https://resimyukle.xyz/resim/3bHzGd)









Yakıt verimi : B - Islak zemin tutunması: A ( biraz daha sessiz ) olsun derseniz

GOODYEAR EfficientGrip Performance

https://www.hepsiburada.com/goodyear-215-55r17-94w-efficientgrip-performance-oto-lastik-p-OTLSTGOOD528408

https://i.resimyukle.xyz/6b2aQV.png (https://resimyukle.xyz/resim/6b2aQV)