PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Araçlarda Ampul Seçimi Ve Farların Güçlendirilmesi



Hasan6154
27 01 2018, 18:15
Gece görüşüne ve farların aydınlatma performansına etki eden bir çok kriter vardır. Sadece ampulleri değiştirmeniz tek başına yeterli olmaz, bu kriterleri doğru anlayıp gerekenleri uygulamanız sonucunda daha iyi aydınlatma performansı elde edebilirsiniz.
1 – Sürücünün yaşı ve göz sağlığı

Sürücünün yaşı arttıkça görmek için duyduğu ışık ihtiyacı da artmaktadır. 10 yıl yaşlanan bir insanın gözleri %25 daha fazla ışığa ihtiyaç duyar. Yaşınızı küçülttürerek bu sorunu çözemeyeceğimiz için bunu geçiyoruz.
2 – Hava ve çevre şartları

Yağmur ve sisli hava koşulları far ışığının düzgün yayılmasını engellemekte ve su taneciklerinin ışığı kırıp sürücüye geri yansımasına neden olmaktadır. Kötü hava koşullarına uygun ideal bir aydınlatma metodu halen bulunamamıştır. Araştırmalar, ıslak bir yol yüzeyinin ışığın %85’ini yuttuğunu göstermiştir.
3 – Far seviyesi

Farlarınız, ampulleriniz ve gözlerinizin durumu iyi olsa bile farınızın seviyesi yanlışsa aydınlatmanız ve gece görüşünüz kötü olur. Yol şartlarından dolayı titremeya maruz kalan farların ayarı sonradan kolayca bozulabilir. Bu nedenle düzenli olarak farlarınızı ayar cihazıyla ayarlatmanız gerekmektedir. Kendiniz de burada (http://www.cazda.com/far-seviyesi-nasil-ayarlanir/) anlatıldığı şekilde kolayca ayarlayabilirsiniz.
4 – Far camı ve reflektörü

Farlar kullanıldıkça kararma-islenme-tozlanma nedeniyle zaman içinde optik performanslarını yitirmeye başlarlar. Yüksek watt’lı ampullerin kullanılması, farın havalandırma deliklerinin tıkanması, arka kapağın gevşemesi/düşmesi gibi nedenlerden dolayı, mercekli farlarda lensin ve içte kalan projektörün islenmesi, şeffaf free form farlarda reflektörde kararmaların oluşması mümkündür. Bu durumdaki bir farı temizlemenin en iyi yolu farı açarak aşındırıcı maddeler kullanmadan yumuşak bir bezle yansıtıcı alanı temizlemektir. Far reflektörleri temizlenemeyecek kadar kararmış ya da dökülmüşse farın yenilenmesi gerekir.
5 – Farın optik kalitesi

Orijinal farlar özel yazılımlarla güçlü bilgisayarlar tarafından tasarlanmakta, ısı, titreşim ve dayanıklılık gibi çeşitli kalite testlerine tabi tutulmaktadır. Bu farlar Avrupa standartlarının (ECE R48) getirdiği kalite standartlarına sahiptirler.
Bir farın optik tasarımı aydınlatma performansını doğrudan etkilemektedir. Zaman içerisinde farların yapıları geliştirilmiş, buna bağlı olarak optik kaliteleri de artmıştır. Günümüzde en modern ve en gelişmiş halojen optik tasarım H7 farlarda uygulanabilmektedir.
Daha çok modifiye amaçlı üretilen yan sanayi farlar bu standartlara sahip değilse orjinal farın optik performansına ve kalitesine erişemeyebilir. Örneğin, bazı üreticilerin daha ucuz olan H4 kısa/uzun reflektörü kullanması zaten gücü düşük olan H4 ampulün de etkisiyle aydınlatma performansını da düşürür.
6 – Ampuller

Orijinal farlar Avrupa standartlarına (ECE R48) göre üretildiğinden buna en iyi uyumu yine Avrupa standartlarına (ECE R37) uygun ampuller sağlayabilmektedir. En uygun ışık gücü, üretilen ısı, harcanan güç, renk ısısı, tel pozisyonu ve açısı gibi kriterler sadece ECE R37 standardında üretilen ampuller ile sağlanabilmektedir.
6a – Yüksek watt’lı ampuller

Far reflektörü, camı ve elektrik tesisatı 55W güç tüketen ECE R37 standardında halojen ampuller için tasarlanmıştır. Yüksek watt’lı (100W vb.) ampuller daha fazla akım çekerek daha fazla ışık üretirken daha fazla ısı da üretirler. Bu ısı yüzünden far camı veya reflektörü zarar görebilir. Normalden daha kalın olan filamanın geometrisi de farla uyuşmayacağından ışık dağılımında düzensizlik oluşturacaktır. Bu nedenlerden dolayı bu tip ampulleri kullanmanız önerilmemektedir.
6b – Beyaz ışık veren ampuller

Daha çok tuning sektörü için üretilen ve xenon görüntüsünü amaçlayan bu ampuller, mavi camı ile daha fazla renk ısısına (4300K-5000K vb.) sahip, beyaza yakın ışık üretmektedirler. Mavi ışık düşük dalgaboyuna sahip olduğundan cisimler tarafından kolay soğurulamaz ve kırıldığında daha çok saçılır. Bazı markaların ECE R37’ye uygun ampulleri olsa bile yağmurda ve siste mavi camlı ampuller aydınlatma etkisini iyice kaybettiğinden bu tip ampulleri kullanmanız önerilmemektedir.
6c – Yüksek performans ampulleri

Günümüzde ECE R37 standardına uygun olan ve standart ampulden %100’e kadar fazla ışık verebilen ampuller üretilebilmektedir. Bu ampulün gücünden tam olarak yararlanmak için far optiğinin de iyi tasarlanmış olması (tercihen H7) ve ışık miktarındaki artışı yolun her noktasına eşit oranda yansıtması gereklidir. Bu ampuller gelişmiş kimyasal karışımından dolayı daha hassastır ve bazı ampullerin ömrü oldukça kısa olabilmektedir.
7 – Hangi marka ? Hangi seri ?

Otomobil üreticilerinin orijinal ekipman olarak kullandığı, ECE R37’ye uygun, boyasız ampul markalarını tercih etmeniz önerilmektedir. Aşağıdaki seçeneklerden beklentinize uygun olan kategoriyi seçip, Ampul ve far testleri (http://www.geceucusu.com/topic/2666-ampul-ve-far-testleri/) ve Halojen (http://www.geceucusu.com/forum/8-halojen/) bölümündeki konuları da inceleyerek ürün seçimini yapabilirsiniz.
Aşağıda seçeneklerde listelenen ampul isimleri alfabetik sırayla verilmiştir.
Uzun ömür istiyorum, performans ve beyazlık önemsiz diyorsanız : Uzun ömür kategorisindeki ampuller uygundur.


Bosch Long Life Daytime
Osram Ultra Life
Philips Longer Life, Eco Vision

Uzun ömür + ortalama performans istiyorum, beyazlık önemsiz diyorsanız : Standart veya +%30 kategorisindeki ampuller uygundur.


Bosch Pure Light
Osram Standard
Philips Vision

Performans + ortalama ömür istiyorum, beyazlık önemsiz diyorsanız : +%60 kategorisindeki ampuller uygundur.


Bosch Plus 60, Xenon Silver
Osram Silverstar
Philips Vision Plus

Performans istiyorum, ömür ve beyazlık önemsiz diyorsanız : +%90 kategorisindeki ampuller uygundur.


Bosch Plus 90
Osram Nightbreaker Plus
Philips X-treme Vision

Beyaz ışık istiyorum, performans ve ömür önemsiz diyorsanız : Mavi camlı ampuller uygundur.


Bosch Xenon Blue
Osram Cool Blue Hyper, Cool Blue Mega, Cool Blue Intense
Philips Diamond Vision, Crystal Vision, Blue Vision Ultra






Alıntıdır
Kaynak : fordclup.tr