PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Termsotat mı hararet müşürü mü ?



Ayhan Ercan
24 11 2017, 10:03
Selam Arkadaşlar,

Yaklaşık 3,4 ay önce uzun yolda hararet göstergesi 100-105 e dayandı. Hararet mi yaptırdık acaba diye düşünürken, kaputu açtım baktım ne su eksiltmesi ne de su kaynaması var. tekrar göstergeye baktım 90 a geri düşmüştü. sonrasında hararet göstergesini sürekli takip ettim ama bir daha yapmadı. 1,2 ay geçti yine yaptı. çok nadiren yaptığı oluyordu, servise götürdüm ancak aynı durum serviste olmayınca, "sorunu görmeden müdahele edemem" mantığı ile aracında birşey yok, olsaydı arıza lambası yanardı denip geri gönderildim. Son 2 haftadır işim nedeniyle 3 kere istanbula gitmek zorunda kaldım. (Sakarya-İstanbul) uzun yolda yokuş yukarı çıkarken hararet yükselmeye başlıyor, 100,105 hatta 110 bile oluyor, sonra yokuş bitip inişe geçince de tekrar 90 a kadar geriliyor.

arabam sabahları ilk çalıştırdığımda ısınıncaya kadar zaman zaman gaz yemememe, tekleme gibi sıkıntı yapıyor (ama bunu da her defasında yapmıyor) ama araba ısınınca herşey normale dönüşüyor. arabamın geç ısınıp ısınmamasını anlayamadım ama şöyle diyebilirim: hararet çubuğu oynayasıya kadar 2.viteste hareket ediyor, hararet göstergesi hareket ettiği zaman normal sürüşe geçiyorum. hararet göstergesinin kıpırdaması ise 3 km filan buluyor.

sizce termostat veya hararet müşürü sorunum mu var yoksa başka bir sıkıntımmı var. arıza göstergesi yanmayınca, aracım bilgisayara bağlandığında herhangi bir sorun göstermiyorsa herşey yolunda mı oluyor, termostat, hararet müşürü sorunları bilgisayarda arıza olarak algılanmıyor mu?

Hasan6154
24 11 2017, 11:22
Termostat açık kalsa hararet göstergeniz 8-10 km sonra hareket etmeye başlar ve 90 dereceyi hiç görezsiniz. 70 - 80 derecelerde seyreder.

Termostat kapalı kalsa zaten araç su kaynatır, hararet göstergesi en sona dayanır.


Hararet muşur soketi yerinden çıkarsa veya sokette temassızlık olursa veya hararet muşuru tamamen bozulup hiç göstermez veya kontağı açtığınız anda direk sona dayanırsa araç arıza lambası yakar.

Hararet muşürü arızalanmaya başladığında 90 da sabit durması gerekirken , tutarsız dereceler gösterir. Bu durumda yine de bir değer gösterdiği için beyin bunu arıza olarak algılamaz ve sistemde sorun tespit edilemez.

Hararet Muşürü pahalı bir parça olmadığından, değiştirilip durum değerlendirilir. ( Hararet muşürü mutlaka orijinal parça olmalıdır, yan sanayi ürünler çok çabuk bozulup abuk sabuk değerler gösterebiliyor )


Yine radyatör üzerindeki fan muşürünün arızalanmaya başlaması sıcaklığı geç algılayarak soğutucu fan ' a geç sinyal gönderip fan ' ın geç devreye girmesine ve erken devreden çıkmasına neden olabilir.

Başka bir olasılık ise soğutma sistemindeki tıkanıklık ( kir - pas - tortu ) da ara ara suyun sevirdaimini zayıflatıp kısaa süreli sıcaklık yükselmelerine neden olabilir. Motor su radyatöründeki tıkanıklık da aynı sorunlara yol açar.


Bir diğer ve en masraflı olasılık ise , Devirdaim pompasının arızalanmaya başlaması, pevane kanatlarının kırılması vs. araç zorlandığında su devirdaiminin yetersiz gerçekleşmesi sonucu aynen tıkanıklıkta olduğu gibi ilk zamanlar kısa süreli ısı artışlarına sonrasında da bir anda daha kötü sonuçlara yol açabilir.


Özetlersek ; olası arıza sebepleri :

Hararet Muşürü ( motor blok içerisindeki suyun sıcaklığını ölçerek göstergedeki hararet ibresini hareket ettirir )

Fan muşürü ( Motor suyu radyatöründeki su sıcaklığını ölçerek , radyatör soğutma fan motorunun devreye girip çıkmasını düzenler )

Soğutma sisteminde tıkanıklık ( genelde 3 aydan fazla antifiriz siz çeşme suyu kullanımı sonucu oluşan paslanma tıkanıklıklara yol açar )

Motor su devirdaim pompası ( soğutma suyunun motor bloğu - motor su radyatörü - kalorifer radyatörü üçlüsü içerisinde dolaşımını sağlar )

Ayhan Ercan
24 11 2017, 11:53
Teşekkür ederim. Çok sağolun..

Hasan6154
24 11 2017, 22:58
Rica ederim. Bir faydamız olabiliyorsa ne mutlu bizlere.

Bir arıza durumunda, sebebi hakkında nokta atışı yapılamıyorsa, olası ihtimaller belirlenip, masrafı ucuz olandan pahalı olana doğru değişim yapılarak sonuca ulaşılmaya çalışılır.

Yukarıda sıraladığım ihtimaller ucuzdan pahalıya doğrudur.

Soğutma sistemindeki tıkanıklık, temizlik makinesi ile temizlenip, yeni hortumlar ve antifiriz + saf su değişimi ile düzelebileceği gibi, çok berbat durumda ise Radyatör değişimi bile gerektirebileceği için 3. sırada.

Ayhan Ercan
26 11 2017, 12:50
Selam arkadaşlar, selam Hasan bey.
Arabamı cuma günü servise götürdüm (özel servis). Başta yine yukarda da bahsettiğim gibi hararet ibresi oynamayınca, arabada bişey yok denildi. Israrla rampa olan bir yere çıktığımızda usta probleme şahit oldu. Burada yazılanlardan hiç bahsetmedim başta. Ustanın çok tuhafına gitti durum ve ilk olarak hararet müşürü ve termostattan şüphelendi. Hararet müşürünü değiştirdik, teste çıktık. Bu sefer daha rampaya gerek bile duymadan çok çabuk bir şekilde hararet yükselmeye başladı. Kenarı alıp kaputu açtık. Bu sefer su eksilttiğini gördük. Biraz su ilave ettik, ancak suyu ilave ettiğimizde farkına vardık ki su, boruların içinde rahat dolaşım yapmıyor. Usta devir daim istenilen şekilde olmuyor, devir daimi değişelim dedi. Devir daime baktık daha yepyeni (10000km önce triger değiştiğimde o da set içinde değiştirilmiş). Yani devir daimde de sorun yok. Termostat değişti sorun yine devam ediyor. Ustam dediki elektrikli bir pompa varmış. Devirdaime yardımcı olan Onu da değiştirelim dedi. Bu arada araba her elleyişte sorunu daha net bi şekilde yansıtmaya başladı. Artık rampaya gerek kalmadan hemen hararet yükselmeye başlıyor ve devir daim sağlıklı bir şekilde olmuyor. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, ona sor buna sor derken bir kişiden çok ilginç bir cevap geldi. Bu arabaların bazılarında silindir kapağı çatlıyabiliyormuş. Ustam, umarım öyle birşey yoktur diyor ama canım da sıkılmadı değil. Acaba akıl verecek, tecrübe edenler ne der? Hasan bey siz ne dersiniz???

Ayhan Ercan
27 11 2017, 12:37
Güncel ...

Hasan6154
27 11 2017, 17:09
Doğrusunu söylemek gerekirse vw araçların kronik sorunları hakkında bir tecrübem yok.

Uzun yıllardan beridir Tempra kullanıyorum.

Ama iyi sanılan yeni değiştirildi sağlamdır diye düşünlen her parça sorun yaratıyor olabilir.

Devirdaim pompası sökülüp pervane kanatlarına bakmadan sağlamdır demek yanlış olur. Bu gün takılan devirdaim in bile 2 gün sonra kanatları kırılabilir.


Yeni takılan hararet muşürü orijinal mi yan sanayi mi.

Aracın bir anda su eksiltmesi hayra alamet değildir.

Sağlıklı devirdaim yapan ve hiç bir yeden su kaçağı olmayan bir araç 6 ayda bir buharlaşma sonucu yarım litre kadar su eksiltir.

Aracı soğukken çalıştırıp 20 - 30 dak. kadar rolantide çalıştırarak radyatör fanının gereken sürelerde devreye girip çıktığını gözlemlemek de gerekir.

Fan en fazla 20 - 30 saniye çalışıp durmalıdır.

Araç ne kadar sürede ne kadar su eksiltiyor, takip etmek gerekir ona göre bir fikir üretilir.

Bu sorun hep varmıydı, yoktu ise ne zaman ne yapıldıktan veya aracı nasıl bir yolda nasıl bir kullanım stilinden sonra başladı.

Sorunun başlamasından veya fark edilmesinden önceki son birkaç gün neler olduğunu , nerelere gidildiğini , araca ne gibi müdahaleler yapıldığını iyi hatırlamak çok önemlidir.

Araç sıcakken motora su tutuldu mu ( yıkamacıda mesela ) yada araç sıcakken radyatör suyuna ilave yapıldı mı.

Anlıyacağınız bir çok soru işareti var. Her birini tek tek gözden geçirmek gerekir.

Bizlere , daha önce karşılaşmadığımız bir sorun hakkında uzaktan atıp tutmak kolay gelir, bunun stresini moral bozukluğunu yaşayan bilir.

İnsanın araca benzin döküp yakası gelir.

Allah kolaylık versin, dilerim en kısa zamanda sorun çozülür.

xargs
27 11 2017, 19:05
Silindir kapağında problem olsa, sıvının rengi süt rengi gibi olur. Veya aşırı eksiltme yapar.
Sizin yaşadığınız olay tıkanıklık gibi duruyor. Sogutma sıvısını hiç değiştirdiniz mi ? Yapmadıysanız bunu bir deneyin. Sanki radyatöre giden borularda veya radyatörün içinde akış düzgün değil gibi geldi bana.

xargs
27 11 2017, 19:22
İki hadise anlatayım bilgi olsun.

1. Babamın şahin hararet yükseltiyordu ve su eksiltiyordu. Termostat, pompa ve radyatör kapağı değişti sorun düzelmedi. Silindir kapağını söktüler. Kenarda ufacık bir kanal oluşmuş conta üzerinde, dışa doğru. Sıcak ve buharlaşma sebebiyle kaçak farkedilmemiş. Kapak contası değişti sorun düzeldi.
2. Geçen arabama bakım yapılırken ustaya sordum, soğutma sıvısı kırmızıydı rengi iyice açıldı nedendir diye. İçindeki etken korozyon önleyen katkılar azalınca rengi açılır dedi ve bana bir radyatör gösterdi. Alt köşesinde bir karışlık bölge pas tutmuş ve tıkanmış. Soğutma sıvısı birkaç senede bir değişmezse etkisi azalır ve paslanmayı engelleyemez dedi.

Sizin yaşadığınız şey ikinci anlattığıma benziyor. Radyatör kanalları pas tutup tıkanmış olabilir ve bu durumda sıvı akışı yavaşlayabilir.

Hasan6154
27 11 2017, 23:04
Radyatör de tıkanıklık olması motora conta bile yaktırır.

Radyatörü temiz tutmak için onu antifirizden mahrum bırakmamalı kesinlikle.


Kırmızı antifiriz ' in ömrü ( antifiriz takviyesi yapılmadan ) 2,5 - 3 yıl

Mavi ve Yeşil Antifiriz ' in ömrü ( antifiriz takviyesi yapılmadan ) 1 - 1.5 yıl dır.


Özelliğini kaybeden antifirizin ne donmaya ne de hararet önlemeye hiç bir faydası olmaz. Paslanmaya da engel olamaz.

Ben Tempra aracımın mavi olan antifirizini her sene Eylül - Ekim aylarında Antifiriz + saf su karışımı ile komple yenilerim.

Antifiriz kullanımında en önemli husus :

Antifirizin Zamanını geçirmeden yenilemek.

Kırmızı antifiriz ' e , mavi veya yeşil antifiriz

Mavi veya yeşil antifiriz ' e de kırmızı antifiriz kesinlikle karıştırılmamalıdır.

Kimyasal yapıları farklı olduğunda radyatör suyunda tortu ve peltekleşme ve dolayısıyla soğutma sisteminde tıkanma meydana gelir, araca hararet yaptırır, contayı yaktırır.

Mavi ile yeşil antifirizler karıştırılabilir.




Antifiriz Nedir? Ne İşe Yarar?

Özellikle kışın çok daha fazla duymaya başladığımız antifiriz konusunda kapsamlı bir bilgi sunmak isterim. Araç motorunun fazla ısınarak hararet yapmasını önleyen şey, suyum devir daim yaparak dönmesi ve motoru soğutmasıdır. Bu devir daim sırasında su da ısınır. Suyun soğumasını sağlayan ise, havalandırma sistemidir. Döngüde herhangi bir aksaklık söz konusu olduğunda, motordan duman çıkar ve hatta aracın yanmasına yol açacak durumlar bile yaşanır.




Daha çok kış aylarında suyun donmasından kaynaklanan sebepten ötürü motor için gereklilik arz eden devir daim söz konusu olmaz. Bu durumda motorun yanma ve hatta çalışmama durumu baş gösterir. Antifiriz ise, motor için önemli bir vazifeyi yerine getiren su içerisine konularak donmasını engeller. Özellikle kışın hava sıcaklığının eksilerde gezindiği iller için suya antifiriz eklenmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki, su sıfır derecede donar. Kış mevsiminde sıcaklığın eksilerden inmediği yerler için suya mutlaka antifiriz katılmalıdır.
Ne kadar antifiriz eklenmesi gerekir?
Bir nevi alkol türevi olarak ifade edebileceğimiz antifiriz, farklı renklerdedir. Kalitesine göre de, donma seviyesi -50 veya -60 derecedir. Bazıları, su yerine antifiriz koyarak motor için sağlanması gereken devir daimi daha sağlıklı hale getireceğini düşünebilir. Ancak antifiriz suyla kullanıldığında donmaya karşı mukavemet edebilir. Dolayısıyla doğu illerimiz için antifiriz ve su karışımı yarı yarıya olmalıdır. Kışın daha normal geçtiği yerler içinde sudaki antifiriz oranı yüzde 30 kadar olabilir.
Antifiriz (https://www.oilmarkt.com/25-antifiriz) sadece suyun donmasını mı engeller?
Aracın çalışması için suyun donmaması gerekir. Bu antifirizin sağladığı önemli bir faydadır. Ancak daha farklı yararları da söz konusudur. Bir kere su devir daim sırasında motor aksamlarında kireçlenmeye neden olur. Zamanla bu kireçler su devir daimini engeller ve hararet gibi olumsuzluklarla sık karşılaşılmasına sebep olabilir. Antifiriz suda bulunan kireci çözüyor. Dolayısıyla motorun ve çeşitli arızların yaşanmasını önlüyor. Ayrıca suyun neden olabileceği paslanma gibi problemler de antifiriz sayesinde engellenebilir.


Alıntıdır - Kaynak : Google

Ayhan Ercan
27 11 2017, 23:46
Selamlar, öncelikle ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim. Aracımı bugün teslim aldım. 2.mesajımda da yazdığım üzere devirdaime yardımcı olan elektrikli su pompasını değiştirdikten sonra aracım kendine geldi. Ustam, bu parçanın arızalı olmasını bilgisayar göstermeliydi dedi. Şüphe üzerine değiştim, meğer sıkıntıda bu parçadaymış dedi. 470 TL ödedim orijinal parça için.
Şuan herşey normal.
Sıkıntı “elektrikli su pompası”ymış...
cevap veren arkadaşlara tekrardan teşekkürler...

Hasan6154
27 11 2017, 23:57
Geçmiş olsun. Sorunun çözülmesine çok sevindim.


Vesile ile devirdaim in ve antifiriz kullanmanın önemini anımsamış olup, bilgi paylaşımında bulunmuş olduk.

Gökhanşahin
04 11 2019, 12:36
Merhaba arkadaşlar benim aracım da 1.6 jetta Tdi rampaya vurunca arabayı devirsiz giderken hararet 110 120 lere çıkıyor. Vites düşürüp basınca araca geri yerine geliyor. Aracımın hararet ibresi sürekli 92 93 gibi duruyor tam ortada durmuyor. Devirdaimi değiştirdim, termostatı değiştirdim sorun çözülmüş değil. Problem hararet muşuru olabilir mi? Bana bir yardımcı olun. En pahalıdan başladım tek muşur kaldı değişmedik. Su da esiyor araç

Cafer akça
27 12 2019, 02:20
Bende de aynı sorun var. Devirdaim Termostat radyatör geri tahliye ortamları üst kapak Contası her şeyi değiştirdim ama araçta yine hararet var.1.6 tdı cay motor .?? Fikri olan ?

dmry
30 01 2021, 22:12
Arkadaşlar sorunları çözebildiniz mi aynı sorun bendede mevcut aracım golf 6 tdi bayırda süratli çıkarken hararet 100 dereceyi geçiyor bayır bitince düşüyor bazende düşmüyor kenara çekip bekliyorum düşene kadar termostat değişti ama sorun devam ediyor.siz çözüm bulabişdiyseniz yardımcı olurmusunuz?

salcek
30 01 2021, 22:27
Arkadaşlar sorunları çözebildiniz mi aynı sorun bendede mevcut aracım golf 6 tdi bayırda süratli çıkarken hararet 100 dereceyi geçiyor bayır bitince düşüyor bazende düşmüyor kenara çekip bekliyorum düşene kadar termostat değişti ama sorun devam ediyor.siz çözüm bulabişdiyseniz yardımcı olurmusunuz?

Hararet müşürünüz orjinal değilse yapabilir bu sorunu. Orjinal müşürler 90+ - 10 a kadar 90 sabit gösterir. Termostatınız orjinal takıldı ise mutlaka hararet müşüründedir sorun

1984
30 01 2021, 23:23
yakın zamanda başıma geldiği için bir ekleme de ben yapayım

maalesef bir süredir idare ettiğini düşündüğümüz antifirizli su yüzünden motordan basınç kabına gelen hortum tıkanmak üzereydi, soğuk havada o azıcık kalan açıklık da donmuş, en baştaki arkadaşın yaşadığı gibi yokuşlarda hararet yapmaya başlamıştı

maalesef ilk gittiğimiz tamirci devirdaim pompası değişecek, 4000 lira verin dedi. çok şükür ki hemen arkadaşın teşhisine kanmayıp biraz daha araştırdık, ve o bahsettiğim hortumun uçlarını açıp tazyikli hava basıp temizledik, sonra da motor içinden temizleyici su ile devirdaim yaptırdık, şuan normal gözüküyor. (bu arada golf mk5 araçtı aracımız)

siz de en ucuz alternatiften başlayarak sırayla pahalı parçaya doğru gitmelisiniz, en kötü ihtimalle en ucuz parçalarınızı değiştirip sorunu çözene kadar biraz masraf yaparsınız, en pahalısından başlarsanız çok daha büyük masraflara dönüşebilir

dmry
30 01 2021, 23:50
dediğiniz hortum hangisi acaba genleşme kabına üstten giren hortum mu?

mert1449
27 07 2023, 17:03
Selamlar, öncelikle ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim. Aracımı bugün teslim aldım. 2.mesajımda da yazdığım üzere devirdaime yardımcı olan elektrikli su pompasını değiştirdikten sonra aracım kendine geldi. Ustam, bu parçanın arızalı olmasını bilgisayar göstermeliydi dedi. Şüphe üzerine değiştim, meğer sıkıntıda bu parçadaymış dedi. 470 TL ödedim orijinal parça için.
Şuan herşey normal.
Sıkıntı “elektrikli su pompası”ymış...
cevap veren arkadaşlara tekrardan teşekkürler...

Merhaba benzer bir sıkıntıyı bende yaşıyorum. devirdaime yardımcı 2 tane elektirikli su pompası var hangisini değiştirdiniz ?