PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Önden çekiş&Arkadan itiş



Kosovalı
08 11 2016, 23:30
Eskiden Şahin kullanmış biri olarak arkadan itişli otomobilleri pek sevemiyorum. Kamyon gibi altta uzunca dönen şaft, arka dingilin ortasında top gibi diferansiyel filan. Eski bir Renault reklamında şöyle bir slogan vardı. "Atları bir at arabasının önüne mi koyarsınız yoksa arkasına mı?" diye.. Aktarma gücünün aracın ön tekerleklerinde olması hem yakıt ekonomisi hemde atak bir sürüş için daha mantıklı değil mi sizce de?

58yenihanlı
09 11 2016, 00:06
İkisinin de kendine göre avantajları dezavantajları var.Arkadan itişlilerde sürtünen parça miktarı daha fazla.Ancak ağırlık dağılımı daha dengeli.
Yokuş yukarı önden çekişli bir araç daha rahat çıkar çünkü ağırlığın çoğu öndedir,patinaja düşme riski daha azdır arkadan itişliye göre,özellikle buzlu yollarda.
Arkadan itişli araçlar genellikle arkadan,önden çekişliler ise önden kaymaya meyilli oluyor.Tabi lastiklerdeki slip angle dediğimiz kayma açıları arasındaki farklar duruma göre değişebiliyor,tam tersi şekilde kaymalar da gözlenebiliyor.Bana göre arkadan kaymayı toparlamak daha kolay,ancak önden kayma durumunda toparlamanın daha zor olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca arkadan itişli araçların dönme çapları daha düşüktür çünkü ön kompartmanda yer işgal eden şanzıman dik olarak konumlandırılmıştır(genelde) bu da tekerlerin daha geniş çapta dönmesini sağlar.

kaanpassat
09 11 2016, 01:48
Sitede fazla konulara dahil olmuyorum uzun yıllardır üyeniz olduğum(çocukluktan beri şimdiki kafayla böyle nickname mi olur) halde ancak bu konuda tutamadım kendimi.... önden itiş tabiki avantajlı yol tutuşu yakıt ekonomisi gibi açılardan bakınca ama arkadan itişli bir kaç bmw kullanınca aşık oldum... neden?
gaza biraz dokunduğunuz zaman arka kısım biraz kayınca zevkli oluyor :sinir nefret ederdim arkadan itişli arabadan virajda fırlatıyo diye..babamda 2010 730ld vardı arkadan itiş onu biraz biraz kullanınca oha bu nasıl bir makineymiş dedim sonra geçen sene yeni kasasını 3-5 günlük teste verdiler 2.0 benzinli arkadan itişli oda öyle.. 7 serisi ile piç gibi kaymaya başladık sonra 520d ler filanda biraz atıyor tabi alışkanlık oldu biraz toplasam durumları 118i alıcam sırf arada yanlamak için müthiş mi keyif veriyor insana

yani kısacası zevki başkaa

italiany
09 11 2016, 14:06
Arkadan itiş herzaman avantajlıdır. önden çekiş muhabbeti firmaların ekonomik olma gayretleri gibi geliyor bana. öyle ki araç hareketini ön diferansiyele aktarmak arka diferansiyele aktarmaktan daha kolay ve ekonomiktir. Hemen bir alıntı yapayım :) "Özellikle kuru zeminlerde, yüksek motor gücü ile yüksek süratlere ve virajlarda arkadan itiş sistemleri üstün özelliklidir. Fakat üretim maliyetleri yüksek, komplike ve aktarma organlarındaki uzantılar nedeniyle de motor volantından tekerleğe iletilen güçte de ciddi kayıpları vardır. Önden çekiş ise motora adapte edilmiş tek bir ünite olması nedeniyle üretim ve uygulama maliyetleri düşük ve amatör kullanımda 200 HP güce kadar da affedici ve araç kontrolü de daha kolay bir konsepttir. Ancak ağır karoser ve 200 HP üstü güçlerde oldukça sorunlu ve tavsiye edilmeyen uygulamalardır. Önden çekişin seri üretimlerde tercih edilmesinin bir diğer nedeni de motor volanından tekerleklere aktarılırken güç kaybının minimum seviyelerde olmasıdır. Bu da küçük hacimli ve az gücü olan motorlu araçlarda gerek yakıt tüketimi gerek performans açısından avantajdır ama profesyonel tercih arkadan itiş uygulamasındadır."

tezcan
09 11 2016, 14:48
şahinlerle falan arkadan itiş anlatılmaz ve anlaşılmaz. Bunun ne anlama geldiği en basit, kilitli diferansiyele sahip E30 kasa bir bmw dir. Bu araçla arkadan itişle ilgili herşey test edilebilir.

engn
10 11 2016, 00:49
Eskiden Şahin kullanmış biri olarak arkadan itişli otomobilleri pek sevemiyorum. Kamyon gibi altta uzunca dönen şaft, arka dingilin ortasında top gibi diferansiyel filan. Eski bir Renault reklamında şöyle bir slogan vardı. "Atları bir at arabasının önüne mi koyarsınız yoksa arkasına mı?" diye.. Aktarma gücünün aracın ön tekerleklerinde olması hem yakıt ekonomisi hemde atak bir sürüş için daha mantıklı değil mi sizce de?Kesinlikle itiş arkadan olduğunda daha spor ,performanslı bir sürüş elde bir edilir.Çekiş önde olduğu Zaman aracın gücünün bir kısmı kaybedilir.Zira bir çok spor model ya dört çekerdir,ya da arkadan itişlidir.Performans ve spor arabalarında önden itiş bulamazsınız.Tabi bu söylediklerim performans arabaları için geçerli.Ancak arkadan itişli arabaları kullanmak önden çekilişe göre daha fazla beceri gerektirir.Arkadan itişli bir arabayı önden çekişli mantığındaki kullandğınızda arkadan kayma ihtimali oluşur.Bmw bunun önüne geçmek ,arabanın arkadan kaymasını engellemek için farklı bir sistem geliştirdi.Aracı stabil halde tutabilmek için fren sistemi siz farkında olmadan ve hissetmeden küçük frenlemeler yapar,bu nedenle 20 bin km'de Disk'ler ve balataların bittiğine bizzat şahit oldum.Hatta Bmw İstinye'deki eleman 10. binde dahi balata uyarısı verdiğini ,değişiö yaptıklarını söyledi.RENAULT'un söylediği performansa ihtiyaç olmayan arabalar için doğru olabilir.Günlük kulanımda önden çekiş tercih edilmeli.Özellikle kar ve yağmurda önden çekiş daha verimli ve güvenli.F1 arabalarının veya drift arabalarının önden itişli olduğunu bir düşünün.Tork ve beygir gücünün büyük kısmı kaybedilirdi...

ersintartilaci
10 11 2016, 10:14
https://www.youtube.com/watch?v=d_DiXWcrs50

gerçi oyun ama yinede yol gösterici olabilir. :)

eren1977
10 11 2016, 10:36
Dik yokuşlarda önden çekişin genel olarak avantajlı olduğu yanlış bir inanıştır. Önden çekişli bir araç yüklüyse ön lastiklere düşen ağırlık arka lastiklere göre oldukça azalacağı için yokuşta patinaja düşer. Bu durum kaygan zeminlerde; karlı, buzlu yollarda da geçerlidir. Ancak yoğun kar olan yollarda ise önden çekiş avantajlıdır. Çünkü kar ön lastiklerin önünde birikerek takoz vazifesi yapar ve aracın hareket etmesini zorlaştırır. Bu durumda önden çekiş üstünlük sağlar. Evimin bulunduğu sokakta dik bir yokuş var. Önden çekişli aracımla kışın kar lastikleri ile normal koşullarda yokuşu çıkabiliyorum ama araç yüklüyken patinaja düşüp çıkamayınca geri geri çıkıyorum.

Önden çekişli araçta şaft ve diferansiyel bulunmadığı için aktarma organlarından kaynaklanan güç kaybı daha azdır ve araç daha hafiftir. Ayrıca üretim maliyetleri de daha düşüktür. Bu avantajlardan dolayı önden çekiş birçok üretici tarafından tercih edilmektedir.

Passatustası
10 11 2016, 13:02
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni bir passatcı geldi. :)

BMW
10 11 2016, 13:07
En iyisi 4WD.Yani 4 x 4 çekiş sistemi.Seçme derdini ortadan kaldıran en iyi çözüm üstelik performansı her ikisine göre oldukça iyi.En azından şahsi fikrim bu yönde.Öteki türlüsünü sorarsanız da ikisinin de kendine has avantajı ve dezavantajı bulunur.Önden çekiş bana göre daha iyidir , arkadan itiş de güç kaybı yaşanır.Tabi ki her arkadan itişli otomobilde güç kaybı yaşadığımı söyleyemem o da ayrı mesele.

Alper134
11 11 2016, 22:53
Forza isimli oyunda 3 araç AWD(4 çeker) , RWD (arkadan itiş), FWD (önden çekiş) araçların pistte sürerken oyun içinden video çekmişler.. Ama bu oyun demeyin birebir gerçekliğe yakın sürüş açısından.


https://www.youtube.com/watch?v=d_DiXWcrs50

AWD yani 4 çeker sistem hem spor sürüş,hem ıslak ve karlı yollar hem arazi sürüşü her konuda tartışmasız en iyisi. En güvenli sürüşü sunar her türlü koşulda.

RWD yani arkadan itiş, Özellikle bilindiği üzere Mercedes ve Bmw otomobiller de sunuluyor. Bmw nin neredeyse bütün araçları arkadan itiş. Spor sürüşün yanında kattığı en büyük avantaj SÜRÜŞ KONFORU.

FWD yani Önden çekiş yani FWD araçlarda ön tekerlere hem motor gücü iletiliyor hemde aynı tekerler aracın sağa ve sola gitmesi için yön veriyor. Buda araç içinde daha çok titreşim,daha konforsuz sürüş demek. Alt sınıf markalar tercih ediyor genelde.. Üretim maliyetini ciddi anlamda kısıyor. Başka bir nokta eğer araç spor sürüş karakterine uygun değilse ve yeteri kadar güçlü bir motora sahip değilse zaten arkadan itişin çok mantığı kalmıyor. O yüzden standart firmaların tercihi genelde önden çekişten yana.

Başka bir Şehir efsanesi ile arkadan itiş araçların karda gidemediği, kara saplandığı vb. gibi inanışlar. Yanlış. Öncelikle burada doğru lastik seçimi + lastiklere doğru hava basıncı ve aracın şanzımanını veya varsa TCS (traction control system) kullanımını gerektiriyor. Bu video da ona bir örnek aslında..

Dakika 3.00 Dan izleyebilirsiniz ;


https://www.youtube.com/watch?v=6tRofeNXVe8

Kısa özet ; İmkan varsa tabiki 4 çeker, yoksa arkadan itiş.. En son seçenek önden çeker.. Sıralama bu şekilde olmalı..

Kosovalı
11 11 2016, 23:31
Motor aracın arkasında olursa şaft ve diferansiyel ortadan kalkar. Böyle otomobiller de var diye biliyorum. Bu arada Mercedes ve BMW nin teknolojisine diyecek bir söz yok. Premium sınıf araçlar sonuçta. İmkanım olsaydı yemişim şaftı diferansiyeli der binerdim belki. Ama ben yine de aracın altında dönüp duran şaft adı verilen o demir çubuğu görmek istemiyorum. Bu belki de benim kusurum..

engn
12 11 2016, 00:36
En ideali tabiki 4 çeker.Spor kullanım ve güçlü bir araba ise önden çekiş diye bir şey yok mecburen ya dört çeker ya arkadan itiş.Günlük kullanım önden itiş...Karda arkadan itişli arabada direksiyonu çevirdiğin zaman arabaya kolay hükmedemezsin "eğer usta değilsen"arkadan kayma eğilimi gösterir.Ortalama bir sürücüye karda arkadan itişli bir araba ver,seyret komediyi...Daha önce yazdım,BMW sırf bu yüzden oluşan kazaların önüne geçmek için araca sürücüden habersiz küçük frenlemeler yaptırır gerektiğinde