PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dizel Motor İçin En Kaliteli Motorin



fakıdayı
19 05 2015, 11:01
Arkadaşlar malumunuz dizel pazarı çığ gibi büyüyor, benim de hali hazırda kullandığım bir Citroen c4 dizel var. Yakıt konusunda biraz titizim, benzinde o kadar büyük farklar yaşanmıyor olsa da dizelde durum farklı kalitesiz yakıt motoru mahvedebiliyor.

Kendi adıma konuşayım; Ne zamanki Türkiye'de mazot kalitesi yüksek standartlara kavuşur, o zaman dizele gönül rahatlığıyla binerim. Passat'ı da hem fiyat farkından hem performans zayıflığından hem de dizel çekincemden ötürü tsi sipariş ettim. Geçen Londra'da yaşayan bir arkadaşla tanıştım altında range rover, adamın dediklerini aynen aktarıyorum.

"Dünyada Türkiye'de ki kadar lanet mazot görmedim, Londra'da bir depoyla şehir içi 850km yi düşmüyor burada 450 km de depo doldurttum. Yunanistan'da aldığım mazotla Slovenya'ya kadar gidiyorum, İstanbul'da doldurttuğum mazot Ankara'da bitiyor. Bir pislik var bu işte aklım almıyor" dedi adam.

2008 tarihli şu haberi dikkatle okumak lazım normalde 2009'da uygulanması gereken standartlar şu an hâlen uygulanmıyor çoğu firma tarafından.Peki bu standartlara uyan firmalar hangileri? Passatçılar hangi akaryakıt istasyonunu tercih ediyor?

Herkese teşekkürler...

KÜKÜRT ORANI DÜŞÜYOR

Şu anda Avrupa'da araçlarda emisyon seviyesi olarak EURO4 uygulanıyor. EU4'e göre dizel araçlarda kullanılan yakıt en fazla 50 ppm kükürt içermelidir. Avrupa’daki pek çok ülkede bugün kükürt sınırı 50 ppm seviyesinde olup, 2009 yılından itibaren de EURO5 Emisyon Normu'na geçilerek bu seviye 10 ppm'e çekilecek. Bugün Türkiye’de ise mevcut standartlarda üç çesit dizel yakıt kullanılıyor. Bunlardan ilki yüksek kükürtlü dizel yakıt (7000 ppm), diğeri 2000 ppm kükürt içeren dizel yakıt ve üçüncüsü de 'Motorin 50' olarak adlandırılan düşük kükürtlü dizel yakıt (50 ppm). Türkiye’de halen ağırlıklı olarak 7000 ppm dizel yakıt satılırken, gerek yurtiçi rafinerilere yapılan yatırımlar, gerekse depolama kapasitesine sahip şirketlerin ithal ettikleri yakıtlar sayesinde Türkiye’de de yeni nesil dizel araçlara uygun, düşük kükürtlü motorin pazarı da hızla büyüyor. 2009 yılında geçilecek EU5 Normuna uygun 10 ppm kükürt oranına sahip dizel yakıt Tüpraş Rafinerileri tarafından henüz üretilmezken, Petrol Ofisi, 0-10 ppm kükürt oranıyla temiz ve çevreci yeni nesil 'ultra düşük' kükürtlü motorini Türkiye'de pazara sundu.

Haberin linki: Yakıt kalitesinde Avrupa’yı bile geçtik (http://www.hurriyet.com.tr/index/ArsivNews.aspx?id=8490541)

Taner Göde
19 05 2015, 11:35
TOTAL Excellium EuroDiesel tek geçerim.

drkayzer
19 05 2015, 11:55
Baya eski bir haber hocam bu (7 senelik). Dizel konusuna gelince ben de c3 hdi var. Genel olarak hep shell nitro dizel alıyorum, kükürt oranı sıfıra yakın nerdeyse onun haricinde total excellium da oldukça kaliteli diğerlerinden almıyorum. Moil özellikle çok kötü hiç beğenmedim.
Dizel pazarının büyümesi meselesine gelince benim görüşüm bu büyüme bundan sonra yavaşlayacak, çünkü benzin teknolojisi oldukça gelişti. Yeni passatı ele alalım 1.4 tsi 125hp motor şehir içi 8lt civarı yakıyor normal bir kullanımda, e dizel olanı ne yakıyor 6.5-7 hatta az biraz seri kullansan daha fazla yakar. E şimdi 100kmde 1-2 lt tasarruf için kimse acayip de fark ödeyip, yüksek bakım maliyeti olan dizele yönelmek istemeyecektir diye düşünüyorum. Sonuçta tsi motor, sessiz, performanslı ve düşük yakıt tüketimine sahip. Daha ne olsun

fakıdayı
19 05 2015, 12:05
Haber 2008'e ait yazdım zaten ama hâlen biz bu standartlara ulaşamadık çoğu akaryakıt firması berbat dizeller satıyor. Tsi -tdi meselesinde kısmen haklısınız ben de aynı şeyi düşünüyorum dizele yeterince yatırım yapıldı şimdi benzinli motorlara yükleniyorlar ve makas daralıyor gitgide. Amma ve lakin burada esas mesele şu; bizim ülkemizde %80 verimli sürüşün ne olduğundan habersiz yavaş gidince az yakıyor sanan var, motor karakterlerinden hiç anlamayan var. Dizelin Türkiye'de ki esprisi şu, benzinli motorun ucu açık yani bastığınız kadar yakıyor dolayısıyla bilmeyen adamın elinde 125'lik motor 12-13 litrelerde rahatlıkla gezebilir çünkü büyük çoğunluk halen motoru iyice devirlendirip öyle vites atıyor. Dizelde ise durum farklı aynı adam tsi da 12-13 leri rahat görebilirken dizelin toleransı yüksek olduğundan 7-8 litreleri zor görüyor bu da o adama ciddi bir fark olarak görünüyor. Halbuki dikkatli kullanmayı bilse dizelle benzinli arasında o kadar fark kalmadığını anlayacak.

srcn09
19 05 2015, 12:33
TOTAL Excellium EuroDiesel tek geçerim.

Katılıyorumm :kahve

konerkay
19 05 2015, 14:20
lukoil eurodizel iyidir

İBRAHİM29
19 05 2015, 14:29
bence yakıtı aldığın firma değil yakıtı satan kişi önemlidir...burda öyle firmalar varki adını duymazsın ama adam öle yakıt satıyor ki iş bitmiş herkez ondan alıyor...kuyruk oluyor benzinlikte...yani bu işi yapan satan kişi önemli...bence öle...

flogart
19 05 2015, 20:15
Shell V-Power Nitro+'ı yaklaşık iki yıldır kullanıyorum sorunsuz bir yakıt, verimliliği yüksek bir kaç kez petrol ofisi ve adını hatırlamadığım bir yerden almıştım yakıtı, hissedilir derecede çabuk bitti yakıt.
30.000 Bakımında mazot filtresinin içini kontrol ettim gayet temizdi