PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şeffaf Kaplama Avantaj/Dezavantaj Konusu



firatciftci44
09 03 2015, 19:22
Selamlar herkese. Keni görüşlerimden yola çıkarak fikir alışverişi yapabilme açısından bu konuyu ayrıca açmak istedim. Konu başlığı da arama motorlarında bulunabilir cinsten; böylelikle bu durumla ilgili olan meraklı kullanıcıların da sizlerin desteğiyle beraber faydalanacağı bir konu olduğunu düşünüyorum.
Forumda yeni araç alan veya mevcut arabasını koruma düşüncesiyle bir çok farklı uygulamayı araştıran ve uygulayan kullanıcılar mevcut.
Bu opsiyonlardan birisi de kaputun bir bölümünün/tamamının şeffaf, ince, yapışkan malzemeyle uygulanan kaplama.
Belirtmek isterim ki bütün kullanıcıların amacı elbet arabasını ilk günkü yeniliğinde muhafaza etmek.
Ülke şartlarında sanıyorum ki bir otomobili ortalama kullanma süresi 3-5 sene civarında. Aracın ikinci el değerini korumak amacıyla şeffaf koruma filmi bir çok kişiyi cezbetmekte.
Ancak; bu şeffaf koruma filmi aracın ikinci el değerine ne kadar katkıda bulunuyor? 300-2000 Tl civarında yapılan masraf sonucu "aracı korumak" düşüncesiyle yapılan bir uygulamanın acabasını ikinci el satmak isteyen bir kişiye katkısı gerçekten var mı?
Ayrıca bu film aracı gerçekten koruyor mu?
Filme uygulanan yapışkan sıvı, ısı ile birlikte kaputa/kaportaya iyice nüfuz ettiriliyor. bundan sonra güneşin altında bu kimyasallar kaporta yüzeyine hapsedilerek arabanın orjinal boyasının solmasına yol açıyor.
Arabanın her yıkanışından sonra bez/fırça kullanımı sonucu kaporta yüzeyinden daha belirgin hareli çizikler meydana geliyor. Saf kaplamasız araç kaportanızın bu harelenmelerden kurtulması 2 parmak sürülen bir cilayla giderilebilir cinsten. Fakat kaput/Kaporta koruma filmindeki hareli görünümü gidermek için o sert yapışkan malzemeyi kaputtan tırnak çeker gibi çekmeniz ve yenilemeniz gerek. üzeri komple reklam vs. amaçlı kaplanan otomobil veya diğer taşıtlara bir bakın o lekeleri görünce baygınlık geçirebilirsiniz.
Kaldı ki o filmin koruyucu bir tabaka oluşturduğuna kesinlikle inanmıyorum. Artık otomobiller korozyona ve paslanmaya dirençli boya ve astarlarla donatılıyor. Eskisi gibi taşın çarptığı yerde bir pas hüzmesi mitoz bölünmeye uğrayıp o bölgeyi saramaz hale geliyor.
Profesyonel nokta rütuş uygulamasıyla (maksimum maliyeti 20-50) yoğunlaşmış taş izlerinizi gidermek mümkün. Ayrıca malzeme kalitesine bağlı olarak kullanılan plastik kaplamanın yaz-kış sıcaklık farkında esneyip-büzülmesinden dolayı kenar noktalarda kötü görüntüler oluşturmakta.
Szlerden gelecek yorum ve görüşlerle de tecrübelerimizi paylaşmak isterim.
Son olarak yüklediğim fotoğraflarda yakın bir tanıdığımın 20 aylık Şeker Beyazı Passat'ının kaputu şeffaf film sayesinde ne hale gelmiş bakmanızı tavsiye ederim. Bu film (İsim vermek istemiyorum) kaliteli bir firma tarafından "Garantili" olarak uygulandı. Fotoğrafları firmaya yolladıktan sonra kaput filmini kendilerinin sökemeyeceğini, başka bir boya koruma firmasında söktürüp, pasta+cila ve diğer boya koruma işlemleri yapıldıktan sonra "Ücretsiz" olarak tekrar kaplama yapılacağını ifade ettiler. Arabanın ve cepteki paranın düştüğü durum bu denli içler acısı.

Kaputun üst köşelerinde esneme-büzülmeden dolayı kaynaklanan görüntü kirliliği

19696

Taş değen yerlerde sonraları filmde oluşan zararın giderek artması ve yarattığı görüntü kirliliği

19697 19698

Koruyucu filmin yıkama-silme işlemlerinden dolayı harelenmesi
(Kaput uzaktan bakınca sanki 20 yaşında bir arabadan çıkarılıp bu arabaya takılmış gibi görünüyor)
19699 19700

OĞUZLAR
09 03 2015, 20:19
Okudum fırat bey,,,aciklamalariniz için çok çok teşekkürler...

brkpls
09 03 2015, 21:35
benım aracımda yaklasık 4.5 yıldır mevcut cok fazla cizik cizik oldu bazı yerlerınde catlama mevcut , bu yaz sökecegım cok zor bir iş , gecen yaz sökmus olsaydım bu kadar zorlanmayacaktım

firatciftci44
09 03 2015, 21:50
O haldeki arabalari gorunce gercektwn uzuluyorum.. insallah cok tahrip olmaz arabaniz..
benım aracımda yaklasık 4.5 yıldır mevcut cok fazla cizik cizik oldu bazı yerlerınde catlama mevcut , bu yaz sökecegım cok zor bir iş , gecen yaz sökmus olsaydım bu kadar zorlanmayacaktım

s5s5s5
09 03 2015, 22:06
Tampon ve kaput filmi önceki aracımda da vardı bu aracımda da var. Önceki aracım 2007 modeldi ve filmler araç alındığı gibi yapıldı. 7 senenin sonunda en ufak bir sararma solma gibi birşeyle karşılaşmadım.
Bu aracımda da aracı aldığım gibi yaptırdım ve 1 senedir kullanıyorum. Resimlerdeki gibi bir sorunla karşılaşmadım. Ancak tek sorun yıkamacılarda aklım çıkıyor. Basınçlı suyu kullanan vatandaşı uyarıp başından ayrılmıyorum. Onun dışında çok memnun olduğumu söyleyebilirim.
Yaptırmasaydım aracımın 2. el fiyatı mı artacaktı. Hiç sanmıyorum. Ancak önümdeki araçlardan kum taş vs. geldiğinde film olmayan araçta içimin yağları erir. Film olduğu zaman endişe etmiyorum. Bu tamamen tercih meselesi. Aracınızı ne şekilde mutlu huzurlu kullanacaksanız öyle yapın derim.

drf_eren
15 03 2015, 20:36
Eğer benim gibi fazla uzun yapıyorsanız gerekli...

Kocabas
23 09 2015, 00:31
Ilk aracım bır ay once aldıgım passatımı komple kaplaytım. Ailecek bundan onceki araçlarımızı da hep kaplattık.
Kesinlikle 2. El degerı kaybını bizim icin engelledi diyebilirim. Park halindeki araca vurdular, vuran aracın boyası filmin üstünde kalmış, bizde hasar sadece vakumla giderilebilecek bir göcüktü. Yaptırdık, hiçbirsey belli olmuyor.
Hergun arabayı kontrol ederdik kus pisliğine karşı yıllar oncesinde, simdi umrumuzda değil.
Taş vurugu yiyoruz ve bu vuruk sayisi arttıkçça kötü görüntü olusturuyor, yalnız vuruktan içeri toz vs kesinlikle girmiyor. Keza vuruklardan dolayı tampon ve kaput filmini her yıl degiştirmem gerekiyor
Çizikler oluşuyor, haklısınız. Bunun için de ilk yaptirdigimiz usta 'meriç plastik cila' alıp kullanmamızı önermişti. (Yalnız oto cilası değil, plastik cila yazıyor olacak) 3 ayda bir onu uygularım, çok güzel sonuç veriyor
Son olarak, 2 sene önce 2009 model c5 sattık. Arac 3-4 sene kadar full filmliydi. Alan arkadas emin olamadigi için alırken sökün, çizik varsa almam dedi. 3-4 sene kullanıp hiçbir parçasını değiştirmedigimiz film, araçtan çok kolay çıktı ve gercekten harika korumustu.
Ben kullanıyorum ve çevreme de tavsiye ediyorum

olmectr
27 09 2015, 15:25
Kaput filmi yaptiran arkadaslar icin size guzel bir ornek sunuyorum arac passat b8 tabi neden boyle olmus derseniz malzeme dandikliginden zamanla sarar belki ama bu kadar da erken sararmi yahu yaptirirken birkez daha dusunun yaptircaksinizda kaliteli malzeme kullanan yere yaptirin
22687