PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ehlıyetlerin süresi 10 yıl oluyor



alnescafe
26 06 2014, 03:47
haydi hayırlı olsun......15583Ehliyetler 10 Yıllık Olacak (http://www.arabalar.gen.tr/ehliyetler-10-yillik-olacak-h4167.html) kaynak..

passatonr
26 06 2014, 08:17
Para lazım... Başka türlü nasıl para kazanacaklar ki... Aldıkları dünya vergilerden hala memnun değiller...Yazık...
Ama güzel bir uygulama olur arkasında olurum sonuna kadar... :)

Kdalak
26 06 2014, 10:10
Bu uygulama sanırırm sürücülerin mental ve fiziksel yeterliliklerini koruyup koruyamadıklarını anlamak için. Olması gereken bir uygulama ama bunun için ehliyeti tekrar almaya gerek var mı emin değilim. Sonuçta bu tip durumlarda muhakkak bir doktor raporu oluyor. İşte bu rapor sisteme girildiğinde ehliyete el konulabilir. İlla herkesi tekrar tekrar teste sokmak bana da para toplamanın yeni yolu gibi göründü.

ali729
26 06 2014, 11:57
Para lazım... Başka türlü nasıl para kazanacaklar ki... Aldıkları dünya vergilerden hala memnun değiller...Yazık...
Ama güzel bir uygulama olur arkasında olurum sonuna kadar... :)

Bence gayet yerinde uyguluma olmuş. Elbette yenilirken bir bedelİ olacak

s5s5s5
26 06 2014, 16:09
Kesinlikle olması gerektiğini düşünüyorum. Hatta periyot 5 yıl olmalı. Trafikte o kadar çok sığır var ki, belki bir ihtimal bunların sayısı azalır.

07PASSAT
26 06 2014, 16:21
Kesinlikle olması gerektiğini düşünüyorum. Hatta periyot 5 yıl olmalı. Trafikte o kadar çok sığır var ki, belki bir ihtimal bunların sayısı azalır.

Aynen bende sonuna kadar katiliyorum fakat bu is cark dondurmek devletin kasasini doldurmaktan ibaret olacaksa hic olmasin bana gore ama dediginiz gibi sığırların azalmasina yönelik ciddi sinavlar islemler olacaksa sonuna kadar yapilmasi dusuncesindeyim ..


Sent from my iPhone using Tapatalk

lecabus
26 06 2014, 17:12
Aynen bende sonuna kadar katiliyorum fakat bu is cark dondurmek devletin kasasini doldurmaktan ibaret olacaksa hic olmasin bana gore ama dediginiz gibi sığırların azalmasina yönelik ciddi sinavlar islemler olacaksa sonuna kadar yapilmasi dusuncesindeyim ..


Sent from my iPhone using Tapatalk

Çok iyimser olduğunuzu düşünüyorum. Hazineye para girmesinden başka amacı yok bence. Bir de gerçektenden sağlık durumundan bir kaç kişiyi trafikten düşürür. Onlar da muhakkak raporu alacak yer bulurlar. Gerçekten trafiğe sığırların çıkmaması ise amaç, bu eleme ilk ehliyet almada yapılır.

ajanx
26 06 2014, 17:14
Parasal yönü tartışılabilir ama bence de olmalı. 30-40 yıl önce ehliyet almış insanlar var ve hala araba kullanıyor. En azından bunların çoğunun gözleri bozulmuş ve kulakları az işitiyor. Hatta geçenlerde yıkamacıya bir amca geldi. 85 yaşında ve Renault Broadway' i vardı. Biraz sohbet ettik amca evini hatırlayamadı ve birkaç defa başkalarına sormuş evini. Arada sırada elleri kolları titriyordu. Kaza yaptığını, yokuş inerken fren yerine debriyaja bastığını anlattı. Polis ehliyetini almış amcanın ve "bir daha araba kullanamazsın" demiş. Ama amca arabasını yıkamaya getirmiş. Yıkattıktan sonra eşiyle beraber oğlunun yanına gidecekmiş. Düşünebiliyor musunuz yolda gelip bizi bulup çarpıyor yada başkalarına çarpıp kazaya karışıyor. Amca yürüyen felaket...

lecabus
26 06 2014, 17:46
Televizyonda aksiyon filmlerini izleyince ABD'de insanlar çılgın gibi araç kullanıyormuş gibi geliyor. Ama orada turist olarak gidip araç kullanırsanız ceza yememeniz içten bile değil. Yol açık olsa bile tali yoldan ana yola giren araç bekliyor. Arkasında bir araç varsa yola o da önündekinin ardından yola girmiyor. O da bir süre bekleyip yola giriyor. Kavşaklar da trafik varsa kimse kırmızı yandığında kavşak içinde kalmıyor. Geçemiyecekse yeşil yansa bile girmiyor. sola dönüşte tali yola girecekse yeşil yansa bile bekliyor. karşı yoldan araç gelmeyene kadar bekliyor. Otoyolda herkes 60 mille gidiyor. tüm şeritler neredeyse aynı hızda gidiyor. Türkiyede ki gibi sol şeritte yavaş gidip parsellemek diye bir durum yok. bu kodar kurallara uyulurken kaç trafik polisi görüyorsunuz? Ben 10 gün araç kullandım. Tek polis görmedim. Orada yaşayan arkadaşım. kırmızı ışıklar ve tali yollar konusunda beni uyarmıştı. Peki niye insanlar kurallara uyuyor. Çok yüksek trafik cezaları var. Cezasına göre tekrardan eğitime gitme veya sınava girme ihtimaliniz var. Ehliyetinizi kaybetme ihtimaliniz var. Ve bu yıllarca düzgün uygulanınca kimse kötü araç kullanmıyor.

Fransa'da döner kavşağa girdiğiniz zaman kavşak içindeyseniz kimse yola girmiyor. Türkiye'de kavşak içindeki araç hareket ettirilmiyor. Avrupada yaya olarak adımınızı yola atın araçlar kazık firen ile duruyor.

Yunanistan'da gidiş geliş yolda gidiyorsanız, önünüzdeki araç sizden yavaşsa siz sellektör (aslında sol sinyaldir doğrusu yol istemenin) yapmadan emniyet şeridine çekilip yol veriyorlar. Hem de aracınız TR plakalı olduğu için içinzide korku olsa bile sorun çıkmıyor.

Bu ülkelerde istisna yok mu? İnsan olan herye de istisna vardır. Ama Türkiye'de sadece istisnalar var.

Ve seyahatten dönünce ilk yarım saat Türkiye'de araç kullanırken afallıyor insan. Yarım saat sonra içinzdeki hayvanın ortaya çıkması gerekiyor. Yoksa kıpırdayamazsınız.

İş kurarlar değil otoritenin kuralları düzgün uygulamasıdır. Daha önce yazmıştım Türkiye'de (özellikle İstanbul'da) trafik polisi 1) Başbakan veya Cumhurbaşkanına yol açar; 2) araç çeker; 3) radar ile tuzak kurar. (daha çok İstanbul dışı)

Radar dolayısı ile kısmen hızlı gidenleri yakalar. Ama yanlış şeritte yavaş giden aracı yakalamaz. Tehlikeli araç kullananı yakalamaz. Emniyet şeridini yanlış kullananı yakalamaz. izinsiz yanar döner lamba kullananı yakalamadığı gibi Reza Zarraf olayında olduğu gibi bazılarına ayrıcalık sağlar. vs vs.

alnescafe
27 06 2014, 02:23
işin aslını düşünürsek 10 yıl deyilde hastane rapor düzeyinekadar indirmek lazım insan sağlıgı 10 yıl deyil günü birlik deyişiyor .tansyon .seker sara. kanser.stres hastalıkları gibi yani kısacası insanın otokontrol sistemlerinden 1 yada2tanesi arıza veripte agır ilac alanlar kullananlar bu trafik stresinde neler yapabilir saglık sistemine veritabanına girp ehliyetleri otomatik iptal etmelileri gerekir.ama biz daha alkolsüz arac kullanmayı beceremedik.kısacası kendine yapılmasını istemedigin şeyi başkasına yapmayacaksın..unutmayalımki araclar insanları deyil insanlar aracları kullanır.kural koyanlarda artık bıkmış 90 km hız sınırı varken hep 110 120 ile gidiyorduk şimdi 110+11=120 ye cıkardılar biz ne yaptık hızı 140 150 cıkardık önce kendimize bakmak lazım gibi...vergi konusuna gelince adalet olmayan yerde çarklar verenden alır vermeyenden almaz onlara zırt pırt af gelir. vergi almanın en basit yolu kasada peşin tabiri en iyisidir yani araba ev elektironik.giyim .kuşam temel ihtiyaç benzin mazot sigara alkol gibi vede cezalar emlak arsa vergileri elektirik su gaz .ötv .kdv. altın yumurtlayan tavuklar kusura bakmayın ama asgari ücret 900 1000 tl iken memur ve işciler devlet kapısında calısanlar 2000 3000 bini beyenmiyorken bunların maaşlarını neyle ödeyecekler bizler üreten toplum deyide tüketen bir toplum olmaya devam edersek kusura bakmayın daha yolunacak tüy bitmez bizde....bu yazdıklarım bazı arkadaşları kızdırabilir veya alınabilirler şimdiden özür dilerim kimseyi kırmak yada üzmek istemedim aklıma geleni yazdım ..
Aynen bende sonuna kadar katiliyorum fakat bu is cark dondurmek devletin kasasini doldurmaktan ibaret olacaksa hic olmasin bana gore ama dediginiz gibi sığırların azalmasina yönelik ciddi sinavlar islemler olacaksa sonuna kadar yapilmasi dusuncesindeyim ..


Sent from my iPhone using Tapatalk

mmcakmak
27 06 2014, 09:13
Uygulamanın yerindeliğine ben de katılıyorum. 2 yıl önce arkadaşımın Tiguanıyle bir kaza yaptık; kaza sebebi biz düz yolda ilerlerken 70 lerini devirmiş bir amcanın aracıyla yola 90 derece geri geri çıkması ve yaşlılığın getirdiği duyma (acı acı kornaları duymadan) ve görme problemleri. Sonuç arkadaşımın arabasında yaklaşık 10 bin TL'lik hasar ve aracını 6-7 bin TL zararla 1 sene de zor satablimesi. Çok yerinde bir uygulama, hatta 10 yıl bence de uzun.

acı
27 06 2014, 10:33
Uygulamayı destekliyorum da, "bundan sonra ehliyet alacak olanlar" diye bir söz var, önceki ehliyetleri kapsamıyor mu yani?

mmcakmak
27 06 2014, 11:49
Keşke öncelikle şöyle 60 ını devirmiş abilerimizin amcalarımızın ehliyetini şu andan itibaren yenileme gerekliliği şeklinde kapsasa. Sıkıntısı olmayan hakkıyla alsın helali hoş olsun ama arabalarımızla canımızı, canlarımızı, canları taşıyoruz, yazık bu kadar basit olmamalı bu konu. Artık araçlar eskisi gibi değil; hepsi güçlü motorlara sahip ve en güçsüz olan 15 sn içinde 150 km/saatlere varabiliyor ve yanlışlıkla biçtikleri şeyler için de hemen bahene ve torpiller aranıyor. Can bu kadar mı ucuz, emeğimizle kazandığımız aldığımız göz nurlarımız bu kadar mı değersiz!...

teqali
28 06 2014, 22:57
işin aslını düşünürsek 10 yıl deyilde hastane rapor düzeyinekadar indirmek lazım insan sağlıgı 10 yıl deyil günü birlik deyişiyor .tansyon .seker sara. kanser.stres hastalıkları gibi yani kısacası insanın otokontrol sistemlerinden 1 yada2tanesi arıza veripte agır ilac alanlar kullananlar bu trafik stresinde neler yapabilir saglık sistemine veritabanına girp ehliyetleri otomatik iptal etmelileri gerekir.ama biz daha alkolsüz arac kullanmayı beceremedik.kısacası kendine yapılmasını istemedigin şeyi başkasına yapmayacaksın..unutmayalımki araclar insanları deyil insanlar aracları kullanır.kural koyanlarda artık bıkmış 90 km hız sınırı varken hep 110 120 ile gidiyorduk şimdi 110+11=120 ye cıkardılar biz ne yaptık hızı 140 150 cıkardık önce kendimize bakmak lazım gibi...vergi konusuna gelince adalet olmayan yerde çarklar verenden alır vermeyenden almaz onlara zırt pırt af gelir. vergi almanın en basit yolu kasada peşin tabiri en iyisidir yani araba ev elektironik.giyim .kuşam temel ihtiyaç benzin mazot sigara alkol gibi vede cezalar emlak arsa vergileri elektirik su gaz .ötv .kdv. altın yumurtlayan tavuklar kusura bakmayın ama asgari ücret 900 1000 tl iken memur ve işciler devlet kapısında calısanlar 2000 3000 bini beyenmiyorken bunların maaşlarını neyle ödeyecekler bizler üreten toplum deyide tüketen bir toplum olmaya devam edersek kusura bakmayın daha yolunacak tüy bitmez bizde....bu yazdıklarım bazı arkadaşları kızdırabilir veya alınabilirler şimdiden özür dilerim kimseyi kırmak yada üzmek istemedim aklıma geleni yazdım ..

Tam olarak mevzuati bilmiyorum ama bir tanidigimin ehliyeti iptal edilmisti. Bu kisi aldigi saglik engelli raporundan sonra ehliyeti iptal edilmisti. Tekrar almak icin hastaneden rapor istedi trafik. Hastaneden arac kullanabilir raporu aldi ama 1 yillik. Her yil gidip saglik durumunda kotulesme yok diye rapor almak zorunda imis. Sanirim hukumet saglik durumu arac kullanmaya musait olmayanlarin ehliyeti iptal icin yasal duzenlemeleri yapmis ve yavas yavas uygulamaya gecmis. Yine bir tanidigim epilepsi hastasi. Raporu da var. Ehliyet alamadi.


Sent from my iPhone using Tapatalk

mmcakmak
30 06 2014, 10:08
Aynı durumu eşimin abisinde yaşadık. Kalp rahatsızlıkları nedeniyle sağlık raporları doğrultusunda 43 yaşında 7-8 ay kadar önce malulen emekli oldu ve ehliyeti iptal edildi. O da araç kullanabileceğine dair özel raporlar vs alarak yeniden ehliyet aldı.

burakerdogan
02 07 2014, 13:27
Bir yandan sevindiğim diğer yandan üşendiğim haber. :sinir