PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Akaryakıt İstasyonlarında kullanılan DİZEL Yakıt



sevenbaba
19 12 2012, 22:19
Sevgili passat ailesi merhaba; Kullanmış olduğunuz dizel passat aracınız genelde hangi dizel=motorin kullanmaktasınız. Hangi akaryakıt istasyonunu kullanırsınız? Aşağıda belirttiğim istasyonların hâlihazırda müşterilerine sunmuş oldukları dizel markarı mevcut. Bunların kendine haz özellikleri var diye biliyorum.

Opet eurodizel
Petrol Ofisi prodizel
BP Ultimate
Total performa (Excellium Eurodizel)
Shell V-Power Dizel

Tecrübelerinizi beklerim.Saygılarımla...


Yeni Çıkan Benzin Ve Dizel Yakıtlar hakkında kaynakça;
Ülkemizde son 1-2 yıldan beri belirginleşen, büyük akaryakıt şirketlerinin başlattığı sonrasında diğer şirketlerin de katıldığı çeşitli dizel ver benzin yakıtlar ortaya çıkmıştır. Bu yakıtların normal olarak satılan yakıtlardan çeşitli farklılıkları mevcuttur. Fakat bir motorun ömrünü %40-50 arttırması mümkün değildir. Motorun rahat, sessiz, verimli, daha az çevreyi kirleterek çalışmasına ise göz ardı edilemeyecek kadar faydası vardır.

DİZEL YAKITLAR

Akaryakıt dağıtım şirketleri; Opet eurodizeli, Petrol ofisi prodizeli, BP Ultimate, Total performa ‘yı ve diğer firmalar; dizel yakıtın içerisine katkı koyarak veya çeşitli işlemlere tabi tutarak kendi dizel yakıtlarını kullanıcılarına sunmaktadır. Bu dizel yakıtların kendi aralarında da küçük farklılıkları mevcuttur, kendi aralarında ki farklara geçmeden önce; normal dizel yakıt ile yeni çıkan dizel yakıtlar arasındaki farklara bakacak olursak; en belirgin fark setan sayılarının yükseltilmiş,içerisindeki kükürt miktarının azaltılmış olmasıdır.

Setan sayısı ;dizel yakıtın kendi kendine tutuşabilme kabiliyetini gösteren bir ölçüdür. Setan sayısı yüksek olan yakıt kolay tutuşabilir ve hızlı bir şekilde yanabilir.

Dizel motorlarda yakıt silindir içerisinde yanma zamanında herhangi bir kıvılcım olmaksızın basıncın ve sıcaklığın etkisi ile kendiliğinden tutuşur. Setan sayısının önemi burada ortaya çıkar çünkü motorlarda yapılan hesaplamalar sonucu yakıtın yanmasının en verimli olduğu motor zamanı( pistonun üst ölü noktayı krank mili cinsinden 4-5 derece geçtiği an ) belirlenmiştir. Yakıtın tutuşma kabiliyeti (setan s**ayısı) yüksek olmalıdır ki yanma zamanında kendiliğinden kolayca tutuşabilsin ve istenilen zaman içerisinde yanma olayı olup bitsin. Eğer setan sayısı yeteri kadar yüksek değil ise yakıtın tamamı yanması gereken zaman aralığında yanamaz. Yanma zamanından sonra yanan yakıt fazla verimli olmaz. Yani piston aşağıya doğru uzaklaştığı için yanmasının oluşturduğu basınç pistona fazla bir itme gücü sağlayamaz.

Setan sayısının yüksek olması büyük dizel motorlarda istenmez hatta bu motorlarda uygun olan setan sayısı düşük olandır. Fakat küçük silindirli, yüksek hızlı motorlarda yani dizel yakıt ile çalışan binek araçlarda setan sayısı önemlidir çünkü bu motorlarda yanma süresi 0,01 ile 0.001 saniye arasında değişir. Bu küçük zaman aralığında yakıtın yanabilmesi için setan sayısı yüksek olmalıdır. *

Setan sayısı gerektiği kadar yüksek olmayan bir yakıt kullanılan motorda şunlar gözlenebilir:

Motor ilk harekete daha zor geçer.

Çalışmaya başladıktan sonra beyaz duman atma süresi artar.

Vuruntu yaparak güç kaybına ve malzeme yorulmasına yol açabilir.

İstenilen verim elde edilemez.

Setan sayısı hakkında unutulmaması gereken en önemli husus; yakıtın setan sayısının motorun hızına ve silindirlerin büyüklüğüne göre olmasıdır. Gerekmediği halde yüksek setan sayılı yakıt kullanılan motorun verimi düşer.

Motor sanayindeki gelişmeler ile ateşleme sistemleri de gelişmiştir. Bu da setan sayısının önemini azaltmaktadır. Şu anki son model dizel araçlarda kullanılacak yakıtın setan sayısının yüksek olmasının motor verimine ve ekonomisine faydası ihmal edilecek kadar azdır.

Sonuç olarak: akaryakıt firmaları setan sayısını ortalama % 5-6 arttırmış oldukları yeni dizel yakıtların motorumuza vereceği fayda göz ardı edilebilecek kadar azdır.
Yeni çıkan dizel yakıtlarda kükürt oranı önemli bir miktarda düşürülmüştür. Kükürt miktarı düşürülmüş yakıtlar aracımıza vereceği fayda çok önemlidir. Ayrıca bu yakıtların aracımıza vereceği faydanın yanı sıra doğaya da daha az zarar verirler. Kükürt miktarı düşürülmüş yakıtın kullanıldığı motorlarda emisyon değerleri yarı yarıya düşmektedir.

Kükürt yakıt içerisinde istenmeyen bir maddedir. Fakat üretimde yakıt içerisindeki kükürt oranını sıfıra düşürmek çok zordur. Emme ve egzoz sisteminde ki korozyonun başlıca sebebi yakıt içerisindeki kükürt ve kükürt bileşenleridir.

Yakıt içerisinde bulunan kükürt; yakıt ile yanıp oksijenle birleşerek kükürt dioksit veya trioksiti oluşturur. Ayrıca yakıtın yanması ile bir miktar su buharı oluşmaktadır. Su buharı kükürt dioksit veya trioksit ile birleşerek sülfürik asiti meydana getirir. Sülfürik asit çok şiddetli bir aşındırıcı olduğu için motor elemanlarının aşınmasına sebep olur. Egzozdan dışarıya atıldıktan sonra asit yağmurlarının oluşumuna fayda sağlar, bitki örtüsüne ve insan sağlığına zarar verir. Bu sebepten dolayı yakıttaki kükürt miktarı mümkün olduğu kadar az olmalıdır.

Yeni çıkan dizel yakıtlarda kükürt ve setan sayısının yanı sıra çeşitli katkı maddeleri de konulmuştur. Bu katkılar:

Deterjan katığı: bu katkı sayesinde yakıtın dolaştığı her noktada faydalı sayılabilecek derecede temizlik sağlar.

Yakıtın soğuk havalarda akışkanlığını koruması için donma noktasını düşürücü katkılar konulmuştur.

Yanmanın daha iyi olması ve kurum bırakmaması için katkı konulmuştur.

Her akaryakıt firması kendine özel bir dizel yakıt çıkarmıştır. Bu yakıtların kendi aralarında pek fark olduğu söylenemez her firma kendine yakışanı yapmış desek doğru olur.

BENZİN YAKITLAR

Dizel yakıtlarda olduğu gibi akaryakıt firmaları benzine de çeşitli katkılar koyarak ve işlemlere tabi tutarak yeni benzinler çıkartmışlardır. Bu benzin yakıtlarda ki en büyük özellik oktan sayısının yükseltilmiş olmasıdır.

Oktan sayısı: Oktan sayısı benzin için kullanılan bir ölçüdür. Oktan sayısı yüksek olan bir yakıt tutuşmaya karşı direnç gösterir Yani kendiliğinden kolaylıkla tutuşmaz. Bu durum benzinli motorlarda istenir. Çünkü benzinli motorlarda yanma buji tarafından oluşturulan bir kıvılcım ile başlar. Eğer dizel motordaki gibi yakıtın kendiliğinden tutuşmasını isterseniz ve bu koşulları sağlarsanız oluşan yanma çok vuruntulu ve düzensiz olur daha düzenli ve verimli bir yanma için Buji kullanılır. Kullanılan yakıtın oktan sayısı yüksek olmaz ise; yakıt yanma odasında ki sıcaklığın , basıncın , kızgın köşelerin etkisi ile kendiliğinden tutuşur ve yanmaya başlar oluşan alev cephesi diğer taraftan bujinin oluşturduğu kıvılcım ile tutuşan ve yanan yakıtın alev cephesine çarpar bu iki alev cephesinin birbirine çarpması ile vuruntuyu meydana gelir.

Şekilde görüldüğü gibi A buji kıvılcımı ile başlayan normal yanma , B ise başka bir köşedeki yakıtın normal yanma cephesi gelmeden kendiliğinden tutuşarak oluşturduğu yanmadır. Bu iki yanmanın cepheleri birbirine çarptığı anda bir titreşim yani vuruntu oluşur. Bu istenmeyen olayın engellemenin yolu benzinin oktan sayısını arttırmaktır. Oktan sayısı yüksek olan benzin kendiliğinden tutuşamaz.

Vuruntunun motora vereceği zararlar şu şekilde sıralanabilir.

Oluşan titreşim motor parçalarının daha çabuk yorulmasına sebep verir.
Motor gürültülü çalışır. (çarpışma ses yaratır )

Çarpışma ile daha fazla ısı ortaya çıkar. Motorun hararet yapma riski artar.

Motordan alınan verim ve güçte azalma olur. Yakıt sarfiyatı artar.

İyi bir yanma olmayacağı için emisyon değerleri artar.

Oktan sayısı; sıkıştırma oranı yüksek olan motorlarda kullanılmasında fayda vardır. Ortalama %15-20 verim artışı sağlanabilir. Sıkıştırma oranı düşük motorlarda kayda değer bir verim artışı olmaz.

Günümüzde kullanılan benzin motorlu yeni araçlarda sıkıştırma oranı yüksek olduğu için yüksek oktanlı benzinlerin kullanılmasında fayda vardır.

Akaryakıt firmaları yeni çıkardıkları benzinlerin oktan sayılarını arttırmanın yanı sıra çeşitli katkı maddeleri de koymuşlardır. Bu katkılardan en önemlisi deterjan katığıdır bu katkı benzinin dolaştığı kısımları temizler ve temiz kalmasını sağlar.enjektörlü motorlar için bu katkı çok önemlidir çünkü enjektörün ince meme delikleri tıkanmaya çok müsaittirler.

Oktan sayısı ve deterjan katığının motorumuza vereceği faydalar göz ardı edilemeyecek kadar fazladır bu bakımdan yeni çıkan benzinler kullanılmalıdır. Hangi firmanın çıkartmış olduğu benzin daha iyi diyecek olursak aralarında pek fark olduğu söylenemez.

Kaynakça::

www.total.com (http://www.total.com/)

www.opet.com (http://www.opet.com/)

www.petrolofisi.com (http://www.petrolofisi.com/)

www.bp.com (http://www.bp.com/)


Yakıt tasarrufu için 27 KURAL
Yapılan araştırmalarda, sürücülerin yüzde 60'ının yakıt tasarrufu konusunda hiçbir önlem almadığı ortaya konarken, araç sürüşünde yüzde 10'luk tasarrufun, global olarak yılda 100 milyar litrelik az kullanıma yol açtığı da belirlendi. Taşımacılık dergisinde, krizin etkisiyle birlikte bütçede ciddi yer almaya başlayan yakıt kullanımını en aza indirmek ve tasarruf sağlamak amacıyla bir dizi önerilere yer verildi. Haberde alınacak önlemler şöyle sıralandı:

1- Vites değişimlerini motor devrine göre yapın. Vites değiştirmek için uygun motor devir aralığı benzinli otomobillerde 3000-3500, dizel araçlarda 2000-2500'dür. Daha yüksek devirlerde vites değiştirmek yakıt tüketimini arttırır.

2- Hız düşükken vitesi yükseltmeyin. Vitesi büyüttüğünüzde hızı aynı oranda arttırmak yakıt tüketimini fazlalaştırır.

3- Klimayı sık kullanmayın. Klimayı sürekli açık kapatmak yakıt tüketimini arttırır.

4- Yokuş inerken vitesi boşa almayın. İnanılanın aksine bu, yakıt tüketimini ortadan kaldırmıyor. Vites boşa alındığında, motor rölantide çalışıyor ve ona göre yakıt tüketiyor.

5- Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Çünkü sürekli fren yapar ya da gaza basarsanız bu durum ilave benzin pompalanmasına neden olur. Ani fren ve ardından gaza basmak, yakıt tüketimini yüzde 5 yükseltir.

6- Şehirlerarası yolda 80-90 km hızla gidin. 90 km'nin üstündeki her kilometre, yakıt tüketiminde yüzde 1 artış demektir.

7- Aracın hızı 25 km'den düşük olmamalı. 25 km'nin altı da fazla yakıt tüketilmesine yol açar.

8- Motoru çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemeyin. Motor yolda ısınacaktır. Motor tam ısınmadan gaza yüklenmeyin. Böyle durumlarda aracınız yüzde 25 daha fazla yakıt harcar.

9- Soğuk motorla hareket ettiğinizde hemen ikinci vitese geçin.

10- Aracınız hareket halinde iken camları açmayınız. Pencerelerin açılması rüzgâr direncinin dolayısıyla, yakıt sarfiyatının artmasına neden olur.

11- Motorunuzun ayar ve bakımlarını uzman kişilere yaptırın.

12- Motorunuz hararet yapıyorsa önlemlerinizi alın yoksa yakıt tüketiminiz fazlalaşır.

13- Zamanında yapılmayan bakım onarımlar ve ayarsız buji, yakıt tüketimini yüzde 10 arttırır.

14- Akümülatör ve bağlantı kablolarının kontrol edin. Bozukluk motor verimini düşürür.

15- Rölanti devrinin katalog değerinde olmasına dikkat edin. Yüksek devir yakıt tüketimini yükseltir.

16- Sıkı ve tutukluk yapan gaz pedalını düzelttirin.

17- Fren balatalarının ayarlarını sık sık kontrol ettirin. Ayarsız ve sıkı ise tekerlek dönüşü zorlanır, yakıt tüketimi artar.

18- Debriyajınız kaydırma yapıyorsa, ayarlatın. Kaydırma, yakıt tüketimini arttırır.

19- Ön düzen ayarını her 10 bin kilometrede kontrol ettirin.

20- Lastik havalarını uygun basınçta kullanın. Düşük basınçlı lastik, sürtünmenin fazlalığından dolayı tüketimi yüzde 10 arttırır.

21- Deponuzu pompanın yavaş hızı ile doldurtun.

22- Deponuzu ağzına kadar doldurtmayın. Aksi halde benzin buharı, depo kapağı üzerinde baskı uygulayacaktır.

23- Depoyu daima dolu bulundurun. Çünkü az benzinde buharlaşma daha fazladır.

24- Dizel araçlarda, günlük iş bitiminden sonra depoyu kaliteli motorinle doldurun.

25- Yakıt alırken pompanın para kısmının sıfırlanmasına dikkat edin.

26- Aracınızın motoru hangi benzine göre uyarlanmışsa ona göre benzin kullanın.

27- Aracınız benzin deposu kapağının yakıt sızdırmamsına dikkat edin.

Emre_4758
19 12 2012, 22:30
Bir kimya mühendisliği öğrencisi olarak derim ki; depoda az benzin bulunması buharlaştırmayı arttırmaz.Buhar basıncı sıvının miktarına bağlı olmamakla beraber,cinsine,saflığına ve sıcaklığına bağlıdır.Bir sıvının buhar basıncı belirli sıcaklıkta belirli değerdedir.Yani az benzin daha fazla buharlaşır,çok daha az buharlaşır diye bir şey yok.Yani benzin deposunda buharlaşan miktar %75 dolu bir depoda da aynıdır %40 dolu bir depoda da.Sadece birinde zaten az olan benzin daha da az gözükeceği için azalması daha fazla dikkat çeker.

drozia
19 12 2012, 22:31
Teşekkürler yararlı bir paylaşım olmuş yeni diesel kullanıcıları için rehberlik görevi yapar

mehmetsimsek
20 12 2012, 00:50
Güzel paylaşım olmuş olmuş elinize sağlık bende yakıtımı sadece total exellium eurodizel olarak alırım her konuda çokta memnunum ayrıca %5 indirimli alırım her zaman.

TorukMacto
20 12 2012, 00:50
*Elinize sağlık Güzel bir paylaşım :)

-Ben zaten aracıma cumartesi pazar ve ayda 4-5 kez hafta içi binen biri olduğum için 2 haftada bir 100tl benzinimi alırım rahatıma bakarım ;) Ne buhar'laşır ne bir şey olur Yakıt'ımıda Sürekli evime 250 metre uzaklığındaki Shell benzin istasyonundan alırım 250-300 km yolumu giderim tekrar uğrarım istasyona alırım benzinimi Sheel money club kartımada doldurum puanları :) Benzin fiyatıda son 7 haftadır 4.60tl mi ne bir türlü düşmüyor fiyat yahu fiyat tabelası hep 4.60 :)

-Diyer günler yani hafta içleri işe şirket arabasıyla gidip geldiğimden fazla kullanmıyorum Beyaz Balina'yı :) Hafta sonları özlem gideriyoruz anca napalım ;)

Thief
20 12 2012, 00:55
Elinize sağlık

simyaci
24 05 2013, 21:28
Benim pek tahsilim yok lise mezunuyum:-( hatirliyorum lise de her sivinin belli sicakliklarda buhar basinclarinin, olusturucaklari hava karisimindaki yuzdelerinin ayni olduklarini soylemislerdi haklisin. Ama soyle de bir sey var depo bos olunca daha cok hava olacagindan buharlasan akaryakit miktari denge miktarina gelinceye kadar daha fazla olacaktir. hava karisimindaki bagil yuzde degismeyecek ama toplam miktar artacaktir. Mesela atmosferde aslinda kendi icinde bir depodur, denizlerden su buharlasir ve su buhari atmosferde belli bir basinc olusturca yagmur olup duser. Eger buharlasan suyun yani denizlerin okyanuslarin buyuklugunun etkisi olmasaydi sadece azcik bir su buharlasiverirdi.

VuRaL64
24 05 2013, 23:50
Sürekli Opet ve Total den yakıt alınıyor ve hiç çeyrek depodan aşağı düşmez. Hiçbir sıkıntımızda yok :)

acı
25 05 2013, 00:25
Benim pek tahsilim yok lise mezunuyum:-( hatirliyorum lise de her sivinin belli sicakliklarda buhar basinclarinin, olusturucaklari hava karisimindaki yuzdelerinin ayni olduklarini soylemislerdi haklisin. Ama soyle de bir sey var depo bos olunca daha cok hava olacagindan buharlasan akaryakit miktari denge miktarina gelinceye kadar daha fazla olacaktir. hava karisimindaki bagil yuzde degismeyecek ama toplam miktar artacaktir. Mesela atmosferde aslinda kendi icinde bir depodur, denizlerden su buharlasir ve su buhari atmosferde belli bir basinc olusturca yagmur olup duser. Eger buharlasan suyun yani denizlerin okyanuslarin buyuklugunun etkisi olmasaydi sadece azcik bir su buharlasiverirdi.

Bu ilk mesajınız galiba, aramıza hoşgeldiniz ve kendizi tanışma bçlümünde de tanıtırsanız güzel olur, iyi forumlar :)

acı
25 05 2013, 00:30
Sürekli Opet ve Total den yakıt alınıyor ve hiç çeyrek depodan aşağı düşmez. Hiçbir sıkıntımızda yok :)

Ben passata değil ama 2011 model doblomuza yakıt güvence sistemi yüzünden hep Opetten aldım mazotu, ama benim arabam 60000 km de emme manifoldu deldi, ve sebebin kirli yakıt olduğunu söylediler, Allah var 700tl masrafı opet karşıladı ama madem yakıtı iyi niye benim emme manifoldumu deldi, şimdi araç 75000 de hala opete devam ediyorum, garanti dolayısıyla fakat ağustosta garantim bitiyor ve üç araç için de shell'den talıt tanıma alacam, bence en iyi yakıt ta otogazda shell'de. Ve şurası bir gerçek zorda kalmadıkça PO ve BP'den ne yakıt ne de otogaz almam.

srcn09
25 05 2013, 01:14
Ben passata değil ama 2011 model doblomuza yakıt güvence sistemi yüzünden hep Opetten aldım mazotu, ama benim arabam 60000 km de emme manifoldu deldi, ve sebebin kirli yakıt olduğunu söylediler, Allah var 700tl masrafı opet karşıladı ama madem yakıtı iyi niye benim emme manifoldumu deldi, şimdi araç 75000 de hala opete devam ediyorum, garanti dolayısıyla fakat ağustosta garantim bitiyor ve üç araç için de shell'den talıt tanıma alacam, bence en iyi yakıt ta otogazda shell'de. Ve şurası bir gerçek zorda kalmadıkça PO ve BP'den ne yakıt ne de otogaz almam.

Hep OPetten alıyorduk bizde Manifold , EGR ve Gaz kelebeği kirli yakıttan dolayı değişti ve Total'e geçiş yaptım şimdi hiç bir sorun yok hatta bakımda özellikle kontrol ettirdim değişeli 40 bin km oldu hiç bir sorun olmadığı kurum seviyesinin çok düşük olduğu söylendi ;) O yüzden Total tercih ediyorum