PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lastik ve Otomobil Hakkında bildiklerimiz



affetmez
25 09 2012, 16:34
Evet arkadaşlar böyle bir konu açma gereği duydum. Bir soru sormak istiyorum böylece şu ana kadar bildiklerimi doğru mu ne derece doğru onu öğrenmemize katkıda olacağını düşünüyorum ve sorduğum sorunun cevabını bir kaç gün sonra vermeyi düşünüyorum..

Şimdiye kadar hep araçlarımızda önlere yeni lastik taktık arkalar eski olsada olur dedik yada arka lastiklerimiz iyi önler kötü ise iyi olan lastiklerimizi hep öne taktık en azından bir çoğumuz böyle yapmışızdır sizce bu doğru mudur ?

Yani ön lastikler iyi olsun arka lastiklerimiz p olsada olur mantığı...?

Doğruysa Neden Doğru Yanlışsa neden Yanlış ?

drozia
25 09 2012, 16:50
belirli bir süre için değişim zamanına kadar ön/arka yapmak doğru. ama neticede önde fren varda arkada yok mu..bence önler kadar arkalar da çok önemli. Ayrıca viraj hakimiyeti önlerden çok arka lastiklere düşer..

cahita72
25 09 2012, 22:52
bence lastiğin önü arkası farketmez.sonuçta hepsi aynı arabaya bağlı.ben her zaman 4 lastik değiştim.sadece bir kaç kere lastik yarmıştım,o zamanda çift değişmiştim.ustalarımızın deyimiyle ayakkabıyı nasıl ki tek almıyorsak,amörtisör,fren disk ve balatası ve de lastikleri her zaman çift değişmek lazım.lastiğin hiç dişine bakmam ya 3 yıl ya da 50,000 km oldumu hemen değişirim.lastikleri ön arka yapmayıda rot balanscım hiç tavsiye etmiyor.o yüzden hiç ön arka yapmıyorum.ama hakikaten lastik çok önemli bir unsur,asla ihmale gelmez.gerçi arabada her şey çok önemli ufacık şeyler bile insan hayatını tehlikeye atabiliyor.biz tedbirimizi alalımda tevekkül rabbimden.

affetmez
28 09 2012, 15:08
konu güncel

adf_
28 09 2012, 15:51
Beni geçenlerde arka lastiğin biri yarıldı bende çift değiştim. Yeni çifti öne eskileri arkaya taktım. Tabi bunda lastik bayiinin yönlendirmesi geçerli. Ardından bakım için yetkili servise gitti. Girişte arabayı incelediklerinde kabulcü usta fark edip neden öyle yaptığımı sordu. Bende bayii yaptı dedim.. Usta ise bunun yanlış olduğunu aslında iyi lastiğin arkada olması gerektiğini söyledi. Yoksa araç savurmaya başlar dedi. Öyle konuştuk kaldı :) bende merak etmiyor değilim. Acaba doğrusu ne?

SELÇUK
28 09 2012, 16:18
ustada öldürmüş resmen. savrulacak kadar mı kötü lastik yani. sonuçta ön tarafa düşen iş daha fazla her zaman

atitrend
28 09 2012, 19:11
bencede önlere düşen görev arkalara düşenden çok daha fazla. ön lastikler kötü olsun zamanla direksiyon sistemine bile zarar veriyor. kötüden kastım diş derinliği değil. zamanla lastik içinde gizlenmiş olan teller yıpranıyor ve lastiğin bazı kısımları sert kalırken bazı bölümlerde yumşayıp direncini kaybediyor. frenler desen zaten asıl işi önler görüyor. lastik eski olunca doğana dönüyor. sen basıyorsun ama araç durmanın ne demek olduğundan bi haber ilerlemeye devam ediyor. gücümüz 4 lastik almaya yetmiyorsa varsın eskiler arkada kalsın. kaçımız araçlarımızı son limitlerinde kullanıpta sağa sola savuruyoruz. ama topu için arabanın önüne atlayan bir çocuğa önceden önlem alarak engelleyemiyoruz. vurdunmu dönüşü yok. buda benim fikrim.

ede030
29 09 2012, 10:45
lastiği ön arka fark etmez 4 teker de sonuçta yeri tutması lazım ki araç dura bilsin ön lastikler arka ya göre daha çabuk eskir çünkü ön çekişli olduğu için kalkışta ani frenlerde yıpranma daha çok olur arka lastik o kadar çabuk yıpranmaz.. lastik yer değiştirme olayı da eğer 4 lastik balans tutuyorsa eğrilik falan yoksa değişim yapılabilir.. geçen kış başlangıçta arabayı aldığımda önler daha çok yıpranmıştı önleri arka arkayı önlere attırdım 4 teker balans yapıldı 1 yıl kullandım bi sıkıntı olmadı.. lastikci gittim değiştirim diye 1çift atalım gerek yok falan dedi bende kalsın olmuşken 4 lastik değişsin daha sağlam olur..dedim geçen ay gittim 4 tane michelin aldım :) araba daha sağlam basıyor yere+ hızlanırken çok çok fark ediyor yeni lastikler kış gelmeden değiştirmek daha mantıklı.. ben hiç bir zaman 2 parça takmam lastikleri biraz daha biner 4 lastik değişin araba da rahatlasın bende güvenle bineyim mantığında... :içki insan kış'ları delik ayakkabı ile yağmurda-soğukta sıkıntı çekiyorsa arabanın da Lastikleri aynıdır.. :);)

affetmez
29 09 2012, 18:19
Evet arkadaşlar sorumuzun cevabını veriyorum Michelin bayiliğimiz vardı önceden ve bir toplantı düzenlendi ve toplantıya katıldım toplantıda michelin şeflerinden biri soru yöneltti soru yukarıda sorduğum soruydu salonda bir sessizlik oluştu ve her kes arasında konuşmalara başladı ve tabiki yeni lastikler öne takılmalı diye konuşuluyordu ancak cevap veren olmamıştı bir kişi soruyu cevaplamak için tabiki yenileri öne eskileri arkaya takmalıyız diye cevap verdi şef neden diye sorduğunda tatminkar bir cevap veremedi ve soruyu bir kez daha yöneltti ancak cevap veren olmadı ve soruyu kendisi cevapladı koca salonda bir sessizlik oluştu en az 200 kişi vardı ve 200 kişininde bildiği yanlışmış. Eski lastiklerimizi 1 çift değiştirmeyi düşünüyorsak eğer daima yeni olanı arkaya eski olanları öne takmalıyız çünkü eğerki yolda giderken ön lastiğimiz yarılsa yada patlasa direksiyon hakimiyetiyle kontrol etmemiz kolay olacaktır ancak arka lastiklerimizde aynı durum söz konusu olduğu zaman hakimiyet tamamen bizden çıkıyor ve araç savrulmaya başlar çok zor toparlarız bu nedenle yeni lastiklerimiz öncelikli olarak arkaya takmalıyız dedi. Belki şu ana kadar bildiğimiz yanlıştı ki büyük ihtimalle yanlıştı cevapları okuduğumda onu gördüm umarım faydalı bir konu olmuştur her kese iyi forumlar.

atitrend
29 09 2012, 18:36
bende şöyle söylemek istiyorum. bir yılda veya bu güne kadar kullandığınız araçlardan kaçında lastiğiniz ilerlerken parçalandı. ve bu sürede kaç kere ani keskin fren veya manevra yapmanız gerekti. belki iyi durumdaki lastiğiniz sizi öndeki araca vurmadan veya bir yayaya çarpmadan kurtardı. bir çoğumuzda lastik yarılması olayı yaşamadık.
benim başıma geldi. çok ani bir olay karşısında ankaraya doğru ilerlerken aksaray yakınlarında kış başlarında lastiğimin havasının inik ve lastiğimde yarık olduğunu bile bile 120 km hızla ilerlerken arka taraftan hafif bir patırtı hissettim ve sağa çekip durdum. araç doblo. arka sağ lastiğim tamamen parçalanmıştı jantın üzerinde ilerliyordum ve ben bu durumda en ufak bir tehlikeyle karşılaşmadım. çıkan ses ve hafif bir sallantıyla bir gariplik olduğunu farkettim. sizce gecenin 3 de bu lastik ön tekerde takılı olsa ve o saatin verdiği mağrullukla direksiyonu gevşek tutuyor olduğum(virajlı yollar hariç genelde gevşek tutarım) bir anda lastik parçalansa sonuç ne olurdu. bence araç direk olarak sağa çekip beni şarompole atardı. benim mantığım önlere tak diyor ama doğrudur ama yanlıştır.

atitrend
29 09 2012, 18:46
daha önce de bahsetmiştim. bundan önceki aracım fluence prilivage dı. araçla tarsus tan antep e gittim. dönüşte adana nın hal kavşağında ışıkları geç farkettim ve sert fren yaptım. daha öncede megane 2 aracım olduğundan frenlerinin ne kadar iyi olduğunu biliyordum ama malesef ben bastıkça araç gitmeye devam ediyordu. eğer sağ şerit o saatte boş olmamış olsa belkide bir araca arkadan çarpacaktım. aracı durdurduğumda ışıkları bir araç boyu geçmiştim. ertesi gün ilk yaptığım iş ön lastikleri daha üzerinde 5 mm (sıfırında 7mm olur) diş olmasına rağmen cincirato p 7 ile değiştirmek oldu. benim için frenler lastiğin konforundan da sessizliğinden de ömründen de çok daha önemlidir. bir çoğumuz içinde bunun böyle olduğunu düşünüyorum. bu olay olmasa aracın biraz yol gürültüsü olduğu için michelin almayı da düşünmüştüm ama duramayan bir araca binmek istemedim varsın biraz ses yapsın.
yazdıklarım kendi şahsi fikirlerimdir. iddialaşmak gibi bir düşüncem asla olmamıştır. deneyimlerimi paylaşmak istedim.

affetmez
29 09 2012, 18:54
Birden fazla video ile bunun testlerini yapılmış şekilde izledim toplantılarda seminerlerde o yüzden bunları yazdım ayrıca fren mesafesinde süspansiyon ve uzun km bakımından michelin kendini kanıtlamış bir lastiktir sizin taktınız cincrato p7 den her konuda daha sağlam bir lastiktir burada reklam yada her hangi bir şeyi kanıtlamak değil bilgilerimi yazmak sadece. Ayrıca kullandığınız lastiğin yılı da önemli isterse diş derinliği 6 olsun tarihi önemlidir lastik durdukça sertleşir ve özelliğini yitirmeye başlar.

atitrend
29 09 2012, 20:10
açıkcası ben sadece testlerde çıkan rakamlara göre hareket ediyorum. doğruluğun yanlışlığını bilmiyorum. fluence daki lastikler bir buçuk senelik lastiklerdi aracın üzerinde gelen fabrika montajı.
genel olarak mişlen sessiz, konforlu, az yakan , uzun ömürlü geçiyo. eksi yönleride ıslakta tutunma ve fren performansı yetersiz bulunuyor. 1. ile arasında 3-4 metre oluyorki zor bir durumda büyük fark yaratır. daha önce dobloma er 300 almıştım ve fren performansından oldukça memnundum. passatta ise abs nin kolay devreye girmesi memnuniyetimi azalttı diyebilirim. jantları 17 yapınca ya mislen in iyi tutunan bir modeli yada continin 5 serisi aklımda. er 300 ler biraz eskisinde tabi kansas larında piyasaya düşmesi lazım.

affetmez
29 09 2012, 20:21
Abs yi devreye sokmayan lastik tutulmayan lastiktir bence :) Bu aracımdan önce linea vardı aldığım kişi starmax diye dandik bir marka lastik takmış öyle rezalet bir lastik görmedim ben abs yi devreye sokamıyordu araç o derece berbat bir lastikti araçla birlikde sattım gitti ... michelin fiyatı tuzlu geliyorsa Bf godrich var michelin yan ürünü micheline nazaran fiyatları daha güzeldir onu tavsiye edebilrim yada good year olabilir michelinden sonra gelecek en iyi markalardan biri good yeardır. continental prelli lassa bridgeston dunlop gibi lastikler türkiye piyasasında duyulan ve bilinen markalar bence ucuz olmalarından dolayı tercih sebepleri.

BARISHELLO
30 09 2012, 00:19
Birden fazla video ile bunun testlerini yapılmış şekilde izledim toplantılarda seminerlerde o yüzden bunları yazdım ayrıca fren mesafesinde süspansiyon ve uzun km bakımından michelin kendini kanıtlamış bir lastiktir sizin taktınız cincrato p7 den her konuda daha sağlam bir lastiktir burada reklam yada her hangi bir şeyi kanıtlamak değil bilgilerimi yazmak sadece. Ayrıca kullandığınız lastiğin yılı da önemli isterse diş derinliği 6 olsun tarihi önemlidir lastik durdukça sertleşir ve özelliğini yitirmeye başlar.

turkiye sartlarında bence michelin hic te iyi bir lastik degil 2 sene once 4 adet michelin hp taktırdım adı var kaliteli diye 1350 tl verdim 3 ay icerisinde 2 tanesi yarıldı 1 tanesi 2 defa patladı ve patladıgı yerden acıldı bende1 sene ve 30000 km dolmadan 4 lastik daha almak zorunda kaldım bide garanti icin gelen experin komik komik bahaneler uydurup beni salak yerine koyması ve garantiye sokmamalar cabası


Sent from my iPhone using Tapatalk

atitrend
30 09 2012, 00:38
sağolsunlar experlerin işi sudan bahanelerle gArantiyi kullandırmamak. aracı teslim aldım 2-3 gün sonra dahaarabaya bayiden sonra su değmemiş. ön lastiklerde 2-3 kat jiletlenmiş gibi bir iz var , arkanın birinde de kalem arkası kadar bir bölümü elimi dokununca macun gibi oluverdi. sanki oraya asit dökmüşsün. diğer tarafında da 3 cm lik kesik vardı. araç daha 50 km de experi çağırdık 20 gün sonra geldi arkadaş birde tarsus ta oturuyor. ön tekerlere araçla pati çekmişsin altına betal dekgelmiştir ondan olmuştur dedi. macun gibi olan kısma yıkamacıda basınçlı makinayı oraya sabit tutmuştur ondan olmuştur dedi, diğer kesiğede köşeleri dönerken bir metale sürtmüşsündür dedi. 2 günlük aracı nede hor kullanmışım dedim. daha gaza basmaya kıyamıyoruz motor açılmadı diye adam nelerden bahseti. üstelik kesikler katman katmandı öyle derinlemesine kesik filan değil hamburger gibi düşün.:))20 bini bulunca satarız başka marka alırız dedim yolladım

sivil
30 09 2012, 01:59
Abs yi devreye sokmayan lastik tutulmayan lastiktir bence :) Bu aracımdan önce linea vardı aldığım kişi starmax diye dandik bir marka lastik takmış öyle rezalet bir lastik görmedim ben abs yi devreye sokamıyordu araç ....

Burada bir yanlışlık var sanırım.Makbul olan zaten ABS nin en az seviyede devreye girmesidir.Daha iyi ya işte bu lastikler yola öylesine tutunuyorlarmış ki kızaklamaya düşmediği için ABS devreye girmiyormuş demek ki.ABS nin sık sık yada en ufak frende bile devreye girmesi o lastiğin yola iyi tutunamadığını kızakladığını yani kaydığını gösterir.ABS de bu kızaklamanın getireceği olumsuzluğu gidermek adına sık sık devreye girer ama bu seferde fren mesafesini uzatmış olur ve önünüzdeki araca yada yayaya çarpmış olursunuz.ABS; fren gücünün lastiklerin tutunuşuna fazla geldiğini kilitlendiğini algıladığı anda fren dozunu azaltan kısaca frenlemeyi azaltan güçsüzleştiren bir sistemdir.Amacı aracın yönlendirilme kabiliyetini sürdürerek hedeften kaçabilmesini sağlamaktır.İllada daha kısa mesafede durdurur diye bir şey yoktur,bazı durumlarda durma mesafesini dahada arttırdığı olabilir.

affetmez
30 09 2012, 03:39
Burada bir yanlışlık var sanırım.Makbul olan zaten ABS nin en az seviyede devreye girmesidir.Daha iyi ya işte bu lastikler yola öylesine tutunuyorlarmış ki kızaklamaya düşmediği için ABS devreye girmiyormuş demek ki.ABS nin sık sık yada en ufak frende bile devreye girmesi o lastiğin yola iyi tutunamadığını kızakladığını yani kaydığını gösterir.ABS de bu kızaklamanın getireceği olumsuzluğu gidermek adına sık sık devreye girer ama bu seferde fren mesafesini uzatmış olur ve önünüzdeki araca yada yayaya çarpmış olursunuz.ABS; fren gücünün lastiklerin tutunuşuna fazla geldiğini kilitlendiğini algıladığı anda fren dozunu azaltan kısaca frenlemeyi azaltan güçsüzleştiren bir sistemdir.Amacı aracın yönlendirilme kabiliyetini sürdürerek hedeften kaçabilmesini sağlamaktır.İllada daha kısa mesafede durdurur diye bir şey yoktur,bazı durumlarda durma mesafesini dahada arttırdığı olabilir.

Turhan bey bu söylediklerinizi biliyorum zaten en ince ayrıntısına kadar o lastikte iken hiç bir şekilde abs ye girmiyordu araç frenler bile doğru düzgün tutmuyordu özellikle lastikci arkadasımın aracıda aynıydı onun lastiklerini söküp benim aracıma taktım sonuç değişti o lastikleri söküp jant üstünde gitmek daha mantıklıydı o derece gerisini siz düşünün 70 km hızla giderken aşırı olmamak kaydıyla frene bastığınızda bile garip bir ses fuuuuuuuuvvv diye geliyordu frene tamamen basınca aracın içinde bile durulmuyordu aracı satacağım için değiştirmemiştim. ABS duruş mesafesini uzatır ancak yol hakimiyetini sağlar bu yüzden ani bir durumda frene sağlam bastığımızda erken devreye girmesi avantajdır...

srcn09
30 09 2012, 03:59
Gecen gun temde giderken trafik birden durdu benim dalgimligima denk geldi gec farkettim once hemen arkami kontrol ettim arkamda ki araba fark edip kirinca bende freni kokledm ama dumduz kayiyoruz abs devreye girmedi bir cayirti kopru arabada anlamadim :))) lastiklerden sanirim passatta freni oyle koklesem direk pat pat vururdu :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

drozia
30 09 2012, 10:15
Gecen gun temde giderken trafik birden durdu benim dalgimligima denk geldi gec farkettim once hemen arkami kontrol ettim arkamda ki araba fark edip kirinca bende freni kokledm ama dumduz kayiyoruz abs devreye girmedi bir cayirti kopru arabada anlamadim :))) lastiklerden sanirim passatta freni oyle koklesem direk pat pat vururdu :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sercan Allah korumuş. lastiğin tutunma özelliği azalınca Abs devreye girmeyebilir o zaman da böyle olur..Benim lastiklerin de değişme zamanı geldi sanırım daha hiç çatlama yok diş kalınlığı neredeyse 10 mm:))ama lastik sertleşti bunu kullanırken anlıyorsun ani bir fren yapmadım dahan ama yaptığımda başıma ne geleceğini bilmiyorum muhtemelen seninki gibi reaksiyon verir

sivil
30 09 2012, 12:16
Gecen gun temde giderken trafik birden durdu benim dalgimligima denk geldi gec farkettim once hemen arkami kontrol ettim arkamda ki araba fark edip kirinca bende freni kokledm ama dumduz kayiyoruz abs devreye girmedi bir cayirti kopru arabada anlamadim :))) lastiklerden sanirim passatta freni oyle koklesem direk pat pat vururdu :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jettada mı oldu bu? Hem kaydı kızakladı araba hemde ABS bunun farkına varmadı ha ? O zaman direk ABS de sorun var demektir.Dönüşü duran bir lastiği farkedemeyen bir ABS olurmu ? Zaten amacı sensörleri vasıtasıyla duran tekerleği algılayıp o tekerleğin fren gücünü azaltıp yeniden dönmesini sağlamaktır.Abs bazen devreye girmeyebilir o da çok düşük süratteyseniz olabilir gerek görülmez bunda zaten.

gokbrk
30 09 2012, 22:37
Gecen gun temde giderken trafik birden durdu benim dalgimligima denk geldi gec farkettim once hemen arkami kontrol ettim arkamda ki araba fark edip kirinca bende freni kokledm ama dumduz kayiyoruz abs devreye girmedi bir cayirti kopru arabada anlamadim :))) lastiklerden sanirim passatta freni oyle koklesem direk pat pat vururdu :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Geçmiş olsun Sercan. Bunu uygun bir yerde tekrar test et derim. Halen aynı ise bir baktırmakta fayda var. Acaba elektronik sistemler panik freni algılayıp fren mesafesini uzatmamak adına ABS'yi devreye sokmuyor olabilir mi? Hoş bu durumda da kızaklama sonucu fren mesafesi uzayacak. Çözemedim durumu...

mert
30 09 2012, 22:40
Gecen gun temde giderken trafik birden durdu benim dalgimligima denk geldi gec farkettim once hemen arkami kontrol ettim arkamda ki araba fark edip kirinca bende freni kokledm ama dumduz kayiyoruz abs devreye girmedi bir cayirti kopru arabada anlamadim :))) lastiklerden sanirim passatta freni oyle koklesem direk pat pat vururdu :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Aman dikkat Sercan.....