PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Soğutma suyu değişimi nasıl yapılır?



Passat37
14 02 2018, 22:48
Nasıl değişir.

xargs
15 02 2018, 00:15
TDI bilmiyorum ama TSI degisimini seyrettim. Motoru çalıştırdıktan sonra genleşme kabına üstten gelen hortumu çıkarıyorlar ve ucunu bidona sokuyorlar. Ara ara gaz vererek soğutma suyunu boşaltıyorlar, bir yandan da belli aralıklarla ekleme yapıyorlar. Ama eklemenin ve boşalan miktarın bir ayarı var sanırım. Sanırım dolaşımdaki miktarı biliyorlar ve ona göre ekleme çıkarma yapıyorlar. Yapılamayacak birşey değil. Sanırım bir de motorun sıcak olması gerek, yoksa termostat kapalı olur, tam değişim olmaz.

Hasan6154
15 02 2018, 01:44
Nasıl değişir.




TDI bilmiyorum ama TSI degisimini seyrettim. Motoru çalıştırdıktan sonra genleşme kabına üstten gelen hortumu çıkarıyorlar ve ucunu bidona sokuyorlar. Ara ara gaz vererek soğutma suyunu boşaltıyorlar, bir yandan da belli aralıklarla ekleme yapıyorlar. Ama eklemenin ve boşalan miktarın bir ayarı var sanırım. Sanırım dolaşımdaki miktarı biliyorlar ve ona göre ekleme çıkarma yapıyorlar. Yapılamayacak birşey değil. Sanırım bir de motorun sıcak olması gerek, yoksa termostat kapalı olur, tam değişim olmaz.





Bu şekilde değişim, yanlış ve motor çalışır vaziyette termostat ın açılması beklenerek yapıldığı için tehlikelidir.

Sıcak motordaki suyu bir yandan boşaltılırken , bir yandan radyatöre ve dolayısıyla oradan da motor bloğuna soğuk su ilava edilmesi, motor bloğunun çatlamasına bile neden olabilir, bu teknik ile.


Kesinlikle bu şekilde antifiriz değişimi yapmayınız ve yaptırmayınız.




Antifiriz değişimi %50 antifiriz + %50 saf su karışımı ile motor soğuk iken yapılır.

( Eski antifiriz ne renk ise aynı renk antifiriz kullanılmalıdır.)

İşleme başlamadan evvel kalorifer tam sıcak konuma alınmalıdır.

Yoksa yeni koyulacak antifiriz kalorifer peteğine ulaşamaz.




1 - Genleşme kapağı açık vaziyette bırakılır.

2 - Motor su radyatörünün altına alçak fakat genişçe bir kap yerleştirilir.

3 - Motor su radyatörünün alt hortum kelepçesi gevşetilerek hortum yerinden çıkarılır ( bazı araçlarda hortumu sökmeye gerek yok, hortumun bağlandığı yerde bir musluk mevcuttur, bu musluk açılır , VW lerde musluk olması gerekiyor )

4 - Eski antifirizli su tamamen boşaldıktan sonra , hortum sökülmüş ise yerine takılıp kelepçesi iyice sıkılır.
Musluk açılarak eski su boşaltılmış ise, musluk yeterince sıkılarak ( fazla da zorlamadan ) kapatılır.

5 - 3 Litre antifiriz bir kaba dökülür, üzerine 3 litre saf su ilave edilir ve bu karışım huni yardımı ile genleşme kabına yavaşça doldurulur.

6 - Genleşme kabının taşmamasına dikkat edilir, genleşme kabının tam yarısı dolduğunda su doldurma işlemi bırakılır.

(( Bu aşamadan sonra , aracın önü bir miktar ( 15 - 20 cm ) kaldırılabilirse iyi olur. Ön tekerler bir kaldırım taşı veya takoz üzerine çıkartılarak yapılabilir. Veya 2 adet kriko ile ön sağ ve soldan araç 15 - 20 cm kadar kaldırılabilir ))

7 - Kaldırmazsanız da zararı yok. Ama kaldırılması , sistemde Hava kalmaması için daha sağlıklı oluyor.


8 - Genleşme kabı kapağını kapatmadan araç , ( termostat açana kadar , yani radyatör fanı 1 defa deveye girip - çıkana kadar ) rolantide gaz vermeden çalıştırılır.


9 - Genleşme kabındaki su eksilirse yine elimizde kalan antifirizli saf su ile tamamlanır. Max. su seviyesini aşmamaya dikkat ediniz. ( Elimizde ilave edecek antifirizli saf su kalmamış ise sadece saf su ilave edilebilir )

10 - Genleşme kabağı uygun şekilde kapatılır.

Kapak kapatıldıktan sonra araç rolantide çalışmaya devam ederken , 1 defa daha termostat ' ın açması yani radyatör fanı nın devreye girip - çıkması beklenir.

Sonra eski suyu boşalttığınız radyatör alt hortum kelepçe bağlantısı veya musluk vanasında su sızıntısı ( kaçağı ) olup olmadığı 20 - 30 saniye kadar gözlem yapılarak kontrol edilir. Kaçak varsa suyu boşaltmak için gevşettiğimiz kelepçe veya musluk vanası biraz daha sıkılır.

Kaçak yoksa veya vardı da kesildiyse işlem tamamdır.

Araç stop edilebilir. Güle güle kullanılır.




Aracınızı hiç bir zaman ( yaz-kış ) antifiriz siz kullanmayınız.

Sadece saf antifiriz kullanmayınız. 3 litre antifirize Mutlaka %50 veya % 40 saf su karıştırınız.

Kırmızı ile mavi antifirizin ( az miktarda bile olsa) birbirine karışmasına kesinlikle ama kesinlikle müsaade etmeyiniz. Karışma tespit edilirse acilen sistemin boşaltılıp yeni antifiriz + saf su değişimi yapılmalıdır.

Mavi ve Kırmızı antifirizlerin Kimyasal yapıları farklı olduğunda tepkimeye girerek, tortu ve balçıklaşma oluşturup , sistemde tıkanmalara ve dolayısıyla hararet yaptırıp conta yakmaya kadar sonuçlar doğuracaktır.

Sadece Mavi ve Yeşil antifiriz birbirine karıştırılabilir.

Hiç bir zaman az miktarda bile olsa Çeşme suyu kullanmayınız. İçindeki kireç - klor ve bileşenler antifirizin kimyasal yapısını bozmaktadır.

Çok çok mecbur kalırsanız sadece ilave için hazır pet su kullanınız.

Çeşme suyu kullanmak zorunda kaldığınızda en kısa sürede radyatör suyu ( antifiriz + saf su ) değişimi işlemini tekrar yapınız.

Mavi antifiriz kullanılıyorsa en fazla 1,5 senede bir

Kırmızı antifiriz kullanılıyorsa en fazla 2,5 senede bir, komple soğutma suyu ( antifiriz + saf su ) değişimi yapılmalıdır.


Aracın önünü kaldırma imkanı bulabiliyorsanız, bunu eski suyu boşalttıktan sonra , yeni suyu doldururken uygulayın sadece. Eski suyu boşaltırken aracın önünü kaldırırsanız hem daha yavaş boşalacak, hem eski suyun tamamı boşalamayacaktır. Aracın önü kaldırılmadan yapılan b su boşaltma işleminde bile sistemdeki bütün eski su boşalamıyor. Motor blok su kanalları ve kalorifer peteği içinde 1 - 1,5 litre kadar eski su kalıyor. 6 - 6,5 litrelik soğutma sıvısı içerisinde 1,5 litrelik eski suyun bir zararı olmayacaktır. Ama Mavi ve Kırmızı antifirizin birbirine karıştığı durumlarda kalorifer peteği içinde kalan suyun da boşaltılması gerekir. Bunun için motordan kalorifer peteğine gidiş ve dönüş hortumları , bağlı oldukları kelepçeler gevşetilerek sökülür, hortumlardan birinden hava tutulur veya bir kaç kez kuvvetlice ağız ile üflenir, hava tutma veya üflemek yerine çeşme hortumu ile su dayarsanız , suyu kapattığınızda içeride kalan çeşme suyunu boşaltmak için tekrar hava tutmak veya üflemek gerekecektir. Sonra hortumlar yerlerine takılıp kelepçeleri sıkılır. Kalorifer peteğiniz de temizlenmiştir artık. ( Bu işlem yapılırken daha önce bahsettiğim gibi kalorifer en sıcak konumda olmalıdır. Yoksa soğuk konumdayken kalorifer sıcak su giriş musluğu kapalı olacağından , hortum içerisine hava tutulduğunda veya üflendiğinde diğer hortumdan su çıkışı olmayacaktır ve kalorifer peteği içindeki su boşalmayacaktır. Bu işlemi normal antifiriz + saf su değişimi yaparken de uygulayabilirsiniz.


Suğutma suyu değişim işlemi , Benzinli - Dizel fark etmez , bütün marka araçlar için aynıdır.

Ben henüz Passat ' a el atmadım malum garantide araç, ama Tempra aracımda Mavi antifiriz kullanarak , her sene Ekim - Kasım aylarında bu şekilde komple antifiriz + saf su değişimi yapıyorum.



https://i.resimyukle.xyz/C02cTH.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/C02cTH)..https://i.resimyukle.xyz/y3TJCN.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/y3TJCN)




Radyatör alt hortumundaki su tahliye vanasını görmeniz açısından videoyu ekliyorum.

2:11 ve 4:40 da tahliye musluğu ve musluğun açılması gösteriliyor.



https://www.youtube.com/watch?v=dEOpA2wEAWI




https://www.youtube.com/watch?v=vv5W8eXxuhI

Mehmet8127
13 09 2018, 20:56
passat b8 1.6 tdi antifiriz değişimi yaparken hava nasıl alınması gerektiğini bilen tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.

Hasan6154
13 09 2018, 21:11
passat b8 1.6 tdi antifiriz değişimi yaparken hava nasıl alınması gerektiğini bilen tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.


Genleşme kabı kapağı sağlam ise ve sistemde su kaçağı yoksa, aracı yüksek devirlerde 10 - 15 dk kadar kullandığınızda ( genleşme kapağındaki valf sayesinde ) sistemde hava varsa , kendiliğinden dışarı atılacaktır.


Bazı araçlarda kalorifer hortumu üzerinde hava alma tapası denilen vidalı tapa mevcuttur. Antifiriz değişimi sırasında bu tapa açık bırakılır, yeni antifiriz + saf su karışımı genleşme kabına ilave edilirken, bu hava alma tapası deliğinden kesintisiz canlı şekilde su çıkmaya başladığında hava alma tapası yerine takılır.

Bu işlem sadece sistemde kalan havanın dışarı atılma işlemini hızlandırmak içindir. Bu işlem yapılmasa bile, yukarıda dediğim gibi araç yüksek devirde 10 - 15 dk seyrettiğinde sistemdeki hava otomatikman dışarı atılır.


Dizel - Benzinli , Vw - Bmw - Mercedes - Opel - Fiat - Renault , 1.2 - 1.4 - 1.6 - 2.0 Mpi - Tsi - Tdi vs. fark etmez, bütün araçlar için geçerlidir.

Mehmet8127
14 09 2018, 15:19
HASAN Bey cevabınız için teşekkür ederim. Bu yöntem dışında motorda hava alma noktası varsa tam olarak yeri neresi acaba.?

Hasan6154
14 09 2018, 18:11
Dediğim gibi her araçta hava alma tapası bulunmuyor. Bir araçta hava alma tapası olup olmamasına, Sanırım soğutma sisteminin yapısına göre hava atılmasının kolay veya zor olması durumu göz önünde bulundurularak aracın planlama veya üretim aşamasında karar veriliyor.


Passat ta böyle bi tapa var mı bilmiyorum. Genelde yeni nesil araçlarda hava alma tapası bulunmuyor.

Çünkü hava alma tapası olmasa da sistem sürüş sırasında havayı atıyor.

Tekrar tekrar hava yapıyorsa, sistemde ( ayda yarım çay bardağı kadar eksilme olsa bile ) su kaçağı vardır, ya genleşme kabı kapağı arızalıdır, ya da conta yanıktır ve : ya soğutma suyu yanma odasına yada yağ karterine kaçıyordur, yada pistonlardan soğutma sistemine kompresyon ( hava ) kaçağı yaşanıyordur. Kompresyon kaçağı durumunda genleşme kabı kapağı açıkken , ara gazı verdikçe içerideki su fokurdama ve kabarcıklanma yapar.


İkinci aracımız olan 1999 model Fiat Tempra ' da hava alma tapası mevcut. Hava alma tapası motor su radyatörünün alt ve üst ( kalın ) hortumlarında değil de, içerisinde su dolaşan parmak kalınlığındaki kauçuk hortumlardan birinde konumlandırılır.

Sistemde hava olmasının en önemli belirtisi, araç içerisindeki , ön orta konsoldaki klima kontrol panelinin
arka tarafında bulunan kalorifer radyatöründen ( özellikle gaza basıp bırakıldığında ) lıkır lıkır su sesi gelir.

https://i.hizliresim.com/VD1Apn.jpg (https://hizliresim.com/VD1Apn)

mturkmen
27 09 2018, 11:28
Passat B8 de kullanılan antifirizli soğutma suyu hangisi acaba marka olarak ? ilave etmek gerektiğinde alıp eklebilelim diye belki yedekte bir miktar bulundurmakta fayda olabilir.

Hasan6154
14 12 2018, 22:23
Passat B8 de kullanılan antifirizli soğutma suyu hangisi acaba marka olarak ? ilave etmek gerektiğinde alıp eklebilelim diye belki yedekte bir miktar bulundurmakta fayda olabilir.


VW araçlarda kullanılan antifirizler. ( Eskiden yeniye doğru )

G11

G12

G12+

G12++

G13


https://i.resimyukle.xyz/0TCdQ0.jpg (https://resimyukle.xyz/i/0TCdQ0)



Kullanılması gereken antifiriz çeşidi, genleşme kabı üzerinde ( G12 veya G13 şeklinde ) yazmaktadır.


B8 araçlarda G13 kullanılıyor. ( G12++ olan antifirizler G13 ile aynı özellikte. )


https://i.resimyukle.xyz/7eLM7Q.jpg (https://resimyukle.xyz/i/7eLM7Q)...https://i.resimyukle.xyz/B0IW0T.jpg (https://resimyukle.xyz/i/B0IW0T)




Daha önce internetten 1 litre Motul G13 almıştım bitti. Bu gün yetkili servisten 3 Lt. G13 antifiriz adım. 127 tl.

3 ayda bir genleşme kabındaki suyu şırınga ile çekip ( 750 ml. civarı çıkıyor ) taze antifiriz ekliyorum.


https://i.resimyukle.xyz/aH6PTI.jpg (https://resimyukle.xyz/i/aH6PTI)..https://i.resimyukle.xyz/dQGeW8.jpg (https://resimyukle.xyz/i/dQGeW8)





https://i.resimyukle.xyz/V3fxNV.jpg (https://resimyukle.xyz/i/V3fxNV)..https://i.resimyukle.xyz/fbCLUI.jpg (https://resimyukle.xyz/i/fbCLUI)

Mercator
16 12 2018, 16:17
VW araçlarda kullanılan antifirizler. ( Eskiden yeniye doğru )

G11

G12

G12+

G12++

G13


https://i.resimyukle.xyz/0TCdQ0.jpg (https://resimyukle.xyz/i/0TCdQ0)



Kullanılması gereken antifiriz çeşidi, genleşme kabı üzerinde ( G12 veya G13 şeklinde ) yazmaktadır.


B8 araçlarda G13 kullanılıyor. ( G12++ olan antifirizler G13 ile aynı özellikte. )


https://i.resimyukle.xyz/7eLM7Q.jpg (https://resimyukle.xyz/i/7eLM7Q)...https://i.resimyukle.xyz/B0IW0T.jpg (https://resimyukle.xyz/i/B0IW0T)




Daha önce internetten 1 litre Motul G13 almıştım bitti. Bu gün yetkili servisten 3 Lt. G13 antifiriz adım. 127 tl.

3 ayda bir genleşme kabındaki suyu şırınga ile çekip ( 750 ml. civarı çıkıyor ) taze antifiriz ekliyorum.


https://i.resimyukle.xyz/aH6PTI.jpg (https://resimyukle.xyz/i/aH6PTI)..https://i.resimyukle.xyz/dQGeW8.jpg (https://resimyukle.xyz/i/dQGeW8)





https://i.resimyukle.xyz/V3fxNV.jpg (https://resimyukle.xyz/i/V3fxNV)..https://i.resimyukle.xyz/fbCLUI.jpg (https://resimyukle.xyz/i/fbCLUI)

Hasan bey çok faydalı bilgiler, çok teşekkürler, ellerinize sağlık...

Chem 06
31 12 2018, 12:34
Bu şekilde değişim, yanlış ve motor çalışır vaziyette termostat ın açılması beklenerek yapıldığı için tehlikelidir.

Sıcak motordaki suyu bir yandan boşaltılırken , bir yandan radyatöre ve dolayısıyla oradan da motor bloğuna soğuk su ilava edilmesi, motor bloğunun çatlamasına bile neden olabilir, bu teknik ile.


Kesinlikle bu şekilde antifiriz değişimi yapmayınız ve yaptırmayınız.




Antifiriz değişimi %50 antifiriz + %50 saf su karışımı ile motor soğuk iken yapılır.

( Eski antifiriz ne renk ise aynı renk antifiriz kullanılmalıdır.)

İşleme başlamadan evvel kalorifer tam sıcak konuma alınmalıdır.

Yoksa yeni koyulacak antifiriz kalorifer peteğine ulaşamaz.




1 - Genleşme kapağı açık vaziyette bırakılır.

2 - Motor su radyatörünün altına alçak fakat genişçe bir kap yerleştirilir.

3 - Motor su radyatörünün alt hortum kelepçesi gevşetilerek hortum yerinden çıkarılır ( bazı araçlarda hortumu sökmeye gerek yok, hortumun bağlandığı yerde bir musluk mevcuttur, bu musluk açılır , VW lerde musluk olması gerekiyor )

4 - Eski antifirizli su tamamen boşaldıktan sonra , hortum sökülmüş ise yerine takılıp kelepçesi iyice sıkılır.
Musluk açılarak eski su boşaltılmış ise, musluk yeterince sıkılarak ( fazla da zorlamadan ) kapatılır.

5 - 3 Litre antifiriz bir kaba dökülür, üzerine 3 litre saf su ilave edilir ve bu karışım huni yardımı ile genleşme kabına yavaşça doldurulur.

6 - Genleşme kabının taşmamasına dikkat edilir, genleşme kabının tam yarısı dolduğunda su doldurma işlemi bırakılır.

(( Bu aşamadan sonra , aracın önü bir miktar ( 15 - 20 cm ) kaldırılabilirse iyi olur. Ön tekerler bir kaldırım taşı veya takoz üzerine çıkartılarak yapılabilir. Veya 2 adet kriko ile ön sağ ve soldan araç 15 - 20 cm kadar kaldırılabilir ))

7 - Kaldırmazsanız da zararı yok. Ama kaldırılması , sistemde Hava kalmaması için daha sağlıklı oluyor.


8 - Genleşme kabı kapağını kapatmadan araç , ( termostat açana kadar , yani radyatör fanı 1 defa deveye girip - çıkana kadar ) rolantide gaz vermeden çalıştırılır.


9 - Genleşme kabındaki su eksilirse yine elimizde kalan antifirizli saf su ile tamamlanır. Max. su seviyesini aşmamaya dikkat ediniz. ( Elimizde ilave edecek antifirizli saf su kalmamış ise sadece saf su ilave edilebilir )

10 - Genleşme kabağı uygun şekilde kapatılır.

Kapak kapatıldıktan sonra araç rolantide çalışmaya devam ederken , 1 defa daha termostat ' ın açması yani radyatör fanı nın devreye girip - çıkması beklenir.

Sonra eski suyu boşalttığınız radyatör alt hortum kelepçe bağlantısı veya musluk vanasında su sızıntısı ( kaçağı ) olup olmadığı 20 - 30 saniye kadar gözlem yapılarak kontrol edilir. Kaçak varsa suyu boşaltmak için gevşettiğimiz kelepçe veya musluk vanası biraz daha sıkılır.

Kaçak yoksa veya vardı da kesildiyse işlem tamamdır.

Araç stop edilebilir. Güle güle kullanılır.




Aracınızı hiç bir zaman ( yaz-kış ) antifiriz siz kullanmayınız.

Sadece saf antifiriz kullanmayınız. 3 litre antifirize Mutlaka %50 veya % 40 saf su karıştırınız.

Kırmızı ile mavi antifirizin ( az miktarda bile olsa) birbirine karışmasına kesinlikle ama kesinlikle müsaade etmeyiniz. Karışma tespit edilirse acilen sistemin boşaltılıp yeni antifiriz + saf su değişimi yapılmalıdır.

Mavi ve Kırmızı antifirizlerin Kimyasal yapıları farklı olduğunda tepkimeye girerek, tortu ve balçıklaşma oluşturup , sistemde tıkanmalara ve dolayısıyla hararet yaptırıp conta yakmaya kadar sonuçlar doğuracaktır.

Sadece Mavi ve Yeşil antifiriz birbirine karıştırılabilir.

Hiç bir zaman az miktarda bile olsa Çeşme suyu kullanmayınız. İçindeki kireç - klor ve bileşenler antifirizin kimyasal yapısını bozmaktadır.

Çok çok mecbur kalırsanız sadece ilave için hazır pet su kullanınız.

Çeşme suyu kullanmak zorunda kaldığınızda en kısa sürede radyatör suyu ( antifiriz + saf su ) değişimi işlemini tekrar yapınız.

Mavi antifiriz kullanılıyorsa en fazla 1,5 senede bir

Kırmızı antifiriz kullanılıyorsa en fazla 2,5 senede bir, komple soğutma suyu ( antifiriz + saf su ) değişimi yapılmalıdır.


Aracın önünü kaldırma imkanı bulabiliyorsanız, bunu eski suyu boşalttıktan sonra , yeni suyu doldururken uygulayın sadece. Eski suyu boşaltırken aracın önünü kaldırırsanız hem daha yavaş boşalacak, hem eski suyun tamamı boşalamayacaktır. Aracın önü kaldırılmadan yapılan b su boşaltma işleminde bile sistemdeki bütün eski su boşalamıyor. Motor blok su kanalları ve kalorifer peteği içinde 1 - 1,5 litre kadar eski su kalıyor. 6 - 6,5 litrelik soğutma sıvısı içerisinde 1,5 litrelik eski suyun bir zararı olmayacaktır. Ama Mavi ve Kırmızı antifirizin birbirine karıştığı durumlarda kalorifer peteği içinde kalan suyun da boşaltılması gerekir. Bunun için motordan kalorifer peteğine gidiş ve dönüş hortumları , bağlı oldukları kelepçeler gevşetilerek sökülür, hortumlardan birinden hava tutulur veya bir kaç kez kuvvetlice ağız ile üflenir, hava tutma veya üflemek yerine çeşme hortumu ile su dayarsanız , suyu kapattığınızda içeride kalan çeşme suyunu boşaltmak için tekrar hava tutmak veya üflemek gerekecektir. Sonra hortumlar yerlerine takılıp kelepçeleri sıkılır. Kalorifer peteğiniz de temizlenmiştir artık. ( Bu işlem yapılırken daha önce bahsettiğim gibi kalorifer en sıcak konumda olmalıdır. Yoksa soğuk konumdayken kalorifer sıcak su giriş musluğu kapalı olacağından , hortum içerisine hava tutulduğunda veya üflendiğinde diğer hortumdan su çıkışı olmayacaktır ve kalorifer peteği içindeki su boşalmayacaktır. Bu işlemi normal antifiriz + saf su değişimi yaparken de uygulayabilirsiniz.


Suğutma suyu değişim işlemi , Benzinli - Dizel fark etmez , bütün marka araçlar için aynıdır.

Ben henüz Passat ' a el atmadım malum garantide araç, ama Tempra aracımda Mavi antifiriz kullanarak , her sene Ekim - Kasım aylarında bu şekilde komple antifiriz + saf su değişimi yapıyorum.



https://i.resimyukle.xyz/C02cTH.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/C02cTH)..https://i.resimyukle.xyz/y3TJCN.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/y3TJCN)




Radyatör alt hortumundaki su tahliye vanasını görmeniz açısından videoyu ekliyorum.

2:11 ve 4:40 da tahliye musluğu ve musluğun açılması gösteriliyor.



https://www.youtube.com/watch?v=dEOpA2wEAWI




https://www.youtube.com/watch?v=vv5W8eXxuhI

hasan bey peki diyelim antifirizi ölçtürdüm derecesi yeterli geldi fakat üzerinden 5 yıl geçmiş olsun değiştirmek gerekir mi?

Hasan6154
31 12 2018, 18:19
hasan bey peki diyelim antifirizi ölçtürdüm derecesi yeterli geldi fakat üzerinden 5 yıl geçmiş olsun değiştirmek gerekir mi?


Koruma derecesi yeterli geliyorsa, antifiriz değişimine gerek yoktur. Tabi ölçüm cihazının doğru ölçtüğüne eminseniz. ( Tereddütlü durumlarda 3 tane ayrı elektrikçi de veya akücü de ölçüm yaptırılır,en az 2 sonuç aynı çıkarsa doğru ölçüm o dur )

Aracın soğutma suyuna çeşme suyu katılmamasına azami önem gösterilmelidir. İçindeki kum , klor ve aşırı kireç, devirdaim kanatlarına ve termostat contasına zarar verebileceği gibi, antifirizin de kimyasal özelliğini bozarak koruma etkisini azaltmaktadır.

Antifiriz mutlaka, saf su ile karıştırılarak kullanılmalıdır.

Cemil061
14 05 2020, 03:13
Bu şekilde değişim, yanlış ve motor çalışır vaziyette termostat ın açılması beklenerek yapıldığı için tehlikelidir.

Sıcak motordaki suyu bir yandan boşaltılırken , bir yandan radyatöre ve dolayısıyla oradan da motor bloğuna soğuk su ilava edilmesi, motor bloğunun çatlamasına bile neden olabilir, bu teknik ile.


Kesinlikle bu şekilde antifiriz değişimi yapmayınız ve yaptırmayınız.




Antifiriz değişimi %50 antifiriz + %50 saf su karışımı ile motor soğuk iken yapılır.

( Eski antifiriz ne renk ise aynı renk antifiriz kullanılmalıdır.)

İşleme başlamadan evvel kalorifer tam sıcak konuma alınmalıdır.

Yoksa yeni koyulacak antifiriz kalorifer peteğine ulaşamaz.




1 - Genleşme kapağı açık vaziyette bırakılır.

2 - Motor su radyatörünün altına alçak fakat genişçe bir kap yerleştirilir.

3 - Motor su radyatörünün alt hortum kelepçesi gevşetilerek hortum yerinden çıkarılır ( bazı araçlarda hortumu sökmeye gerek yok, hortumun bağlandığı yerde bir musluk mevcuttur, bu musluk açılır , VW lerde musluk olması gerekiyor )

4 - Eski antifirizli su tamamen boşaldıktan sonra , hortum sökülmüş ise yerine takılıp kelepçesi iyice sıkılır.
Musluk açılarak eski su boşaltılmış ise, musluk yeterince sıkılarak ( fazla da zorlamadan ) kapatılır.

5 - 3 Litre antifiriz bir kaba dökülür, üzerine 3 litre saf su ilave edilir ve bu karışım huni yardımı ile genleşme kabına yavaşça doldurulur.

6 - Genleşme kabının taşmamasına dikkat edilir, genleşme kabının tam yarısı dolduğunda su doldurma işlemi bırakılır.

(( Bu aşamadan sonra , aracın önü bir miktar ( 15 - 20 cm ) kaldırılabilirse iyi olur. Ön tekerler bir kaldırım taşı veya takoz üzerine çıkartılarak yapılabilir. Veya 2 adet kriko ile ön sağ ve soldan araç 15 - 20 cm kadar kaldırılabilir ))

7 - Kaldırmazsanız da zararı yok. Ama kaldırılması , sistemde Hava kalmaması için daha sağlıklı oluyor.


8 - Genleşme kabı kapağını kapatmadan araç , ( termostat açana kadar , yani radyatör fanı 1 defa deveye girip - çıkana kadar ) rolantide gaz vermeden çalıştırılır.


9 - Genleşme kabındaki su eksilirse yine elimizde kalan antifirizli saf su ile tamamlanır. Max. su seviyesini aşmamaya dikkat ediniz. ( Elimizde ilave edecek antifirizli saf su kalmamış ise sadece saf su ilave edilebilir )

10 - Genleşme kabağı uygun şekilde kapatılır.

Kapak kapatıldıktan sonra araç rolantide çalışmaya devam ederken , 1 defa daha termostat ' ın açması yani radyatör fanı nın devreye girip - çıkması beklenir.

Sonra eski suyu boşalttığınız radyatör alt hortum kelepçe bağlantısı veya musluk vanasında su sızıntısı ( kaçağı ) olup olmadığı 20 - 30 saniye kadar gözlem yapılarak kontrol edilir. Kaçak varsa suyu boşaltmak için gevşettiğimiz kelepçe veya musluk vanası biraz daha sıkılır.

Kaçak yoksa veya vardı da kesildiyse işlem tamamdır.

Araç stop edilebilir. Güle güle kullanılır.




Aracınızı hiç bir zaman ( yaz-kış ) antifiriz siz kullanmayınız.

Sadece saf antifiriz kullanmayınız. 3 litre antifirize Mutlaka %50 veya % 40 saf su karıştırınız.

Kırmızı ile mavi antifirizin ( az miktarda bile olsa) birbirine karışmasına kesinlikle ama kesinlikle müsaade etmeyiniz. Karışma tespit edilirse acilen sistemin boşaltılıp yeni antifiriz + saf su değişimi yapılmalıdır.

Mavi ve Kırmızı antifirizlerin Kimyasal yapıları farklı olduğunda tepkimeye girerek, tortu ve balçıklaşma oluşturup , sistemde tıkanmalara ve dolayısıyla hararet yaptırıp conta yakmaya kadar sonuçlar doğuracaktır.

Sadece Mavi ve Yeşil antifiriz birbirine karıştırılabilir.

Hiç bir zaman az miktarda bile olsa Çeşme suyu kullanmayınız. İçindeki kireç - klor ve bileşenler antifirizin kimyasal yapısını bozmaktadır.

Çok çok mecbur kalırsanız sadece ilave için hazır pet su kullanınız.

Çeşme suyu kullanmak zorunda kaldığınızda en kısa sürede radyatör suyu ( antifiriz + saf su ) değişimi işlemini tekrar yapınız.

Mavi antifiriz kullanılıyorsa en fazla 1,5 senede bir

Kırmızı antifiriz kullanılıyorsa en fazla 2,5 senede bir, komple soğutma suyu ( antifiriz + saf su ) değişimi yapılmalıdır.


Aracın önünü kaldırma imkanı bulabiliyorsanız, bunu eski suyu boşalttıktan sonra , yeni suyu doldururken uygulayın sadece. Eski suyu boşaltırken aracın önünü kaldırırsanız hem daha yavaş boşalacak, hem eski suyun tamamı boşalamayacaktır. Aracın önü kaldırılmadan yapılan b su boşaltma işleminde bile sistemdeki bütün eski su boşalamıyor. Motor blok su kanalları ve kalorifer peteği içinde 1 - 1,5 litre kadar eski su kalıyor. 6 - 6,5 litrelik soğutma sıvısı içerisinde 1,5 litrelik eski suyun bir zararı olmayacaktır. Ama Mavi ve Kırmızı antifirizin birbirine karıştığı durumlarda kalorifer peteği içinde kalan suyun da boşaltılması gerekir. Bunun için motordan kalorifer peteğine gidiş ve dönüş hortumları , bağlı oldukları kelepçeler gevşetilerek sökülür, hortumlardan birinden hava tutulur veya bir kaç kez kuvvetlice ağız ile üflenir, hava tutma veya üflemek yerine çeşme hortumu ile su dayarsanız , suyu kapattığınızda içeride kalan çeşme suyunu boşaltmak için tekrar hava tutmak veya üflemek gerekecektir. Sonra hortumlar yerlerine takılıp kelepçeleri sıkılır. Kalorifer peteğiniz de temizlenmiştir artık. ( Bu işlem yapılırken daha önce bahsettiğim gibi kalorifer en sıcak konumda olmalıdır. Yoksa soğuk konumdayken kalorifer sıcak su giriş musluğu kapalı olacağından , hortum içerisine hava tutulduğunda veya üflendiğinde diğer hortumdan su çıkışı olmayacaktır ve kalorifer peteği içindeki su boşalmayacaktır. Bu işlemi normal antifiriz + saf su değişimi yaparken de uygulayabilirsiniz.


Suğutma suyu değişim işlemi , Benzinli - Dizel fark etmez , bütün marka araçlar için aynıdır.

Ben henüz Passat ' a el atmadım malum garantide araç, ama Tempra aracımda Mavi antifiriz kullanarak , her sene Ekim - Kasım aylarında bu şekilde komple antifiriz + saf su değişimi yapıyorum.



https://i.resimyukle.xyz/C02cTH.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/C02cTH)..https://i.resimyukle.xyz/y3TJCN.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/y3TJCN)




Radyatör alt hortumundaki su tahliye vanasını görmeniz açısından videoyu ekliyorum.

2:11 ve 4:40 da tahliye musluğu ve musluğun açılması gösteriliyor.



Hasan abi yukarıda büyük font olarak belirttiğim kalorifer peteğide temizlenmiştir artık ile başlayan ve devam eden kalorifer en sıcak konumda olmalıdır derken, araç çalışır vaziyette en sıcak konuma alınmalı ve o şekilde stop mu

edilmeli araç b8 dizel passat. Malum çevirmeli değil kalorifer klima. Bugün yağ ve filtre bakımları esnasında gözüme battı baya baya siyaha yakın bir renkti, acaba genleşme kabının rengi açılır mı yoksa öyle kalır mı bilemedim.

İlk fırsatta triger (zamanlama), V kayışı ve devirdaim değişimi esnasında komple antifiriz değişimi de yaptırmak lazım. Bu arada b8 in soğutma sıvısı kapasitesi ne kadar abi ?

Hasan6154
14 05 2020, 09:27
Hasan abi yukarıda büyük font olarak belirttiğim kalorifer peteğide temizlenmiştir artık ile başlayan ve devam eden kalorifer en sıcak konumda olmalıdır derken, araç çalışır vaziyette en sıcak konuma alınmalı ve o şekilde stop mu

edilmeli araç b8 dizel passat. Malum çevirmeli değil kalorifer klima. Bugün yağ ve filtre bakımları esnasında gözüme battı baya baya siyaha yakın bir renkti, acaba genleşme kabının rengi açılır mı yoksa öyle kalır mı bilemedim.

İlk fırsatta triger (zamanlama), V kayışı ve devirdaim değişimi esnasında komple antifiriz değişimi de yaptırmak lazım. Bu arada b8 in soğutma sıvısı kapasitesi ne kadar abi ?


Evet aynen o şekilde. Araç çalışırken en sıcak konuma ( HI ) getirip aracı stop ediniz.



Kapasite konusunda net bir bilgi yok.

Ama 1.6 motorların soğutma suyu kapasiteleri , 6 litreyi düşmez 7 litreyi geçmez.

Bu vesile ile 3 litre ( G13 ) antifriz ve 4 litre saf su fazlasıyla yeterli gelecektir.



Genleşme kapları , Plastiğin yapısı gereği, zamanla sararır, kafaya takmayınız.

Önemli olan içindeki soğutma sıvısının rengi / berraklığıdır.

Cemil061
14 05 2020, 10:31
Evet aynen o şekilde. Araç çalışırken en sıcak konuma ( HI ) getirip aracı stop ediniz.



Kapasite konusunda net bir bilgi yok.

Ama 1.6 motorların soğutma suyu kapasiteleri , 6 litreyi düşmez 7 litreyi geçmez.

Bu vesile ile 3 litre ( G13 ) antifriz ve 4 litre saf su fazlasıyla yeterli gelecektir.



Genleşme kapları , Plastiğin yapısı gereği, zamanla sararır, kafaya takmayınız.

Önemli olan içindeki soğutma sıvısının rengi / berraklığıdır..

Teşekkür ederim Hasan abi. Daha önce sizin tempra içinmiydi yoksa başka bir arkadaşımızın aracımıydı emin olamadım bu işlemi bir kaç tekrar yapıp komple temizleyip suya baya baya berraklık kazandırmıştı. Öyle bir konu hatırlar gibiyim.

Hasan6154
14 05 2020, 23:07
.

Teşekkür ederim Hasan abi. Daha önce sizin tempra içinmiydi yoksa başka bir arkadaşımızın aracımıydı emin olamadım bu işlemi bir kaç tekrar yapıp komple temizleyip suya baya baya berraklık kazandırmıştı. Öyle bir konu hatırlar gibiyim.


Evet ben yapmıştım Bizim emektar Opel Ascona ' da.




https://i.resimyukle.xyz/MIUM2R.jpg (https://resimyukle.xyz/i/MIUM2R)

Cemil061
15 05 2020, 02:20
Evet ben yapmıştım Bizim emektar Opel Ascona ' da.




https://i.resimyukle.xyz/MIUM2R.jpg (https://resimyukle.xyz/i/MIUM2R)



Maaşallah abi Allah cc nazarlardan korusun aynen berraklık dediğim gibi. Siz yukarıda genleşme kabının plastiği gereği kafaya takmaya değmez demişsiniz ama gel de şu berraklığı görerek kararmış plastik içine yeni

antifriz + saf su karışımı ekle. Yarın yetkili servise bir soralım genleşme kabının fiyatını.:)

palodya5348
15 05 2020, 02:47
antifiriz değiştirecekseniz temizleme losyonumudur nedir tam ismini bilmiyorum onunla tesisati temizlemenizi tavsiye ederim. Yetkili serviste çalışmış bir arkadaş değiştirmişti değiştirmeden su tesisatını güzelce temizlemişti .

Cemil061
15 05 2020, 03:08
antifiriz değiştirecekseniz temizleme losyonumudur nedir tam ismini bilmiyorum onunla tesisati temizlemenizi tavsiye ederim. Yetkili serviste çalışmış bir arkadaş değiştirmişti değiştirmeden su tesisatını güzelce temizlemişti .

Bahsettiğiniz durum başka bir arkadaşımızın Bakım sonrası artan ses konusunun içerisinde geçen Soğutma sıvısı pas temizleme işlemi olup 665 TL ise sanırım gerek yok, antifrizi 2 tur değiştirsek de kafi olmadı 3 tur. Zaten araçlarımız yeni olduğu için pas dan ziyade bizimkisi berraklık.

palodya5348
15 05 2020, 03:48
Doğrudur hocam ayrıntısını bilmiyorum . Arkadaş serviste çalışmıştı ben sadece antifiriz ve o temizleme malzemesine para vermiştim. 665tl gibi bir rakam çok para tabiki gerek yoktur. Ben sadece yaşadığım tecrübeyi paylaşmak istedim.

Hasan6154
15 05 2020, 10:28
Maaşallah abi Allah cc nazarlardan korusun aynen berraklık dediğim gibi. Siz yukarıda genleşme kabının plastiği gereği kafaya takmaya değmez demişsiniz ama gel de şu berraklığı görerek kararmış plastik içine yeni

antifriz + saf su karışımı ekle. Yarın yetkili servise bir soralım genleşme kabının fiyatını.:)


Dışarıdan, içerisindeki su seviyesi görünmeyecek kadar kararmış ise genleşme kabını değiştiriniz.

Ama orijinal genleşme kabı olmasına mutlaka özen gösteriniz.

Ben Tempra da şişme ve çatlama sorunları nedeniyle 4 defa yan sanayi genleşme kabı değiştirdim. En son büyük bir şans eseri sıfır orijinalini bulup kurtulmuştum bu dertten. ( Orijinali karardı diye söküp forumdan bir dostuma hediye etmiştim :utan)

https://i.resimyukle.xyz/cL6OBa.png (https://resimyukle.xyz/i/cL6OBa)..https://i.resimyukle.xyz/8a8SJy.png (https://resimyukle.xyz/i/8a8SJy)..https://i.resimyukle.xyz/zKU8aB.png (https://resimyukle.xyz/i/zKU8aB)..https://i.resimyukle.xyz/5B07VM.png (https://resimyukle.xyz/i/5B07VM)






Sizin bir kaç defa antifriz doldur - boşalt yapmanıza gerek yok.

Kaliteli radyatör temizleyici sıvılar çok iyi kireç ve tortu temizliği yapıyor.

Ben bu sıvılardan Ascona da kullandım ama 45 senelik pas, ancak antifriz doldur boşalt ile bir kaç seferde berraklaştı.


Yeni araçlarda radyatör temizleyici sıvı ile çabucak temizlik ve berraklaşma sağlanabiliyor.




https://urun.n11.com/oto-radyator/liqui-moly-radyator-ve-sogutma-sistemi-temizleyici-300-ml-3320-P326436701?gclid=EAIaIQobChMIg7O-65u16QIVhcCyCh1ouADdEAYYBiABEgKLJPD_BwE&gclsrc=aw.ds


https://www.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/wurth-radyator-temizleyici-250-ml_pdp_382566927?utm_source=google-pla&utm_medium=paid-search&utm_content=402909765061&utm_term=85049732079&ga_prodid=382566927&ga_merchantid=114871514&sc_gcsp=gg&gclid=EAIaIQobChMIg7O-65u16QIVhcCyCh1ouADdEAYYAyABEgInyPD_BwE

Chem 06
17 11 2021, 21:14
VW araçlarda kullanılan antifirizler. ( Eskiden yeniye doğru )

G11

G12

G12+

G12++

G13


https://i.resimyukle.xyz/0TCdQ0.jpg (https://resimyukle.xyz/i/0TCdQ0)



Kullanılması gereken antifiriz çeşidi, genleşme kabı üzerinde ( G12 veya G13 şeklinde ) yazmaktadır.


B8 araçlarda G13 kullanılıyor. ( G12++ olan antifirizler G13 ile aynı özellikte. )


https://i.resimyukle.xyz/7eLM7Q.jpg (https://resimyukle.xyz/i/7eLM7Q)...https://i.resimyukle.xyz/B0IW0T.jpg (https://resimyukle.xyz/i/B0IW0T)




Daha önce internetten 1 litre Motul G13 almıştım bitti. Bu gün yetkili servisten 3 Lt. G13 antifiriz adım. 127 tl.

3 ayda bir genleşme kabındaki suyu şırınga ile çekip ( 750 ml. civarı çıkıyor ) taze antifiriz ekliyorum.


https://i.resimyukle.xyz/aH6PTI.jpg (https://resimyukle.xyz/i/aH6PTI)..https://i.resimyukle.xyz/dQGeW8.jpg (https://resimyukle.xyz/i/dQGeW8)





https://i.resimyukle.xyz/V3fxNV.jpg (https://resimyukle.xyz/i/V3fxNV)..https://i.resimyukle.xyz/fbCLUI.jpg (https://resimyukle.xyz/i/fbCLUI)
Hasan bey genleşme kabini nereye kadar bosaltiyorsunuz? Tamamının boşalmamasi lazım değil mi şırınga ile çekerken.
Birde b8 1.4 tsi 125 hp aracın devirdaimi ve termostatı degisince kaç litre su sistemden boşalır?
Bunu şunun için soruyorum benden önceki sahibinde 9000 km önce bu parçalar değişmiş kafama takıldı acaba komple sistemi boşalttılar mi? Yoksa bu parçalar degisince sistemden diyelim 2 lt su eksildi bunu mu tamamladılar. Araç 2015 1.4 tsi b8 kasa passat geçen hafta olcturdum-20 geldi.
Bide korkum o zaman çeşme suyu koydularsa:( diyelim ki çeşme suyu koydular eksilen su yerine yaklaşık 1 yıl ve 9000 km olmuş bu çeşme suyu çok zarar vermiş mıdır? Şayet ne gibi zararlar vermiştir. Kusura bakmayın bi sürü soru sordum. Araca çok pimpirikliyimdir.

Hasan6154
18 11 2021, 11:00
Hasan bey genleşme kabini nereye kadar bosaltiyorsunuz? Tamamının boşalmamasi lazım değil mi şırınga ile çekerken.
Birde b8 1.4 tsi 125 hp aracın devirdaimi ve termostatı degisince kaç litre su sistemden boşalır?
Bunu şunun için soruyorum benden önceki sahibinde 9000 km önce bu parçalar değişmiş kafama takıldı acaba komple sistemi boşalttılar mi? Yoksa bu parçalar degisince sistemden diyelim 2 lt su eksildi bunu mu tamamladılar. Araç 2015 1.4 tsi b8 kasa passat geçen hafta olcturdum-20 geldi.
Bide korkum o zaman çeşme suyu koydularsa:( diyelim ki çeşme suyu koydular eksilen su yerine yaklaşık 1 yıl ve 9000 km olmuş bu çeşme suyu çok zarar vermiş mıdır? Şayet ne gibi zararlar vermiştir. Kusura bakmayın bi sürü soru sordum. Araca çok pimpirikliyimdir.








Evet genleşme kabının tamamını şırınga ile çekiyorum.

Eczaneden en büyük boy şırınga aldım. Ucuna uzun hortum ekledim.

https://i.hizliresim.com/icqzztp.png (https://www.hizliresim.com/icqzztp)




Çeşme suyu kullandılar ise ve bu paslanmaya neden olduysa, genleşme kabındaki su berrak olmaz bulanıklaşır antifrizin canlı berrak rengi değişir.

Genleşme kabınızdaki antifrizli suyun rengi berrak ise , sistemde paslanma oluşmamıştır.

Chem 06
18 11 2021, 11:27
Evet genleşme kabının tamamını şırınga ile çekiyorum.

Eczaneden en büyük boy şırınga aldım. Ucuna uzun hortum ekledim.

https://i.hizliresim.com/icqzztp.png (https://www.hizliresim.com/icqzztp)




Çeşme suyu kullandılar ise ve bu paslanmaya neden olduysa, genleşme kabındaki su berrak olmaz bulanıklaşır antifrizin canlı berrak rengi değişir.

Genleşme kabınızdaki antifrizli suyun rengi berrak ise , sistemde paslanma oluşmamıştır.
Peki devirdaim ve termostat degisince soğutma sisteminden ne kadar su bosalmistir? Bunu şunun için soruyorum. Derece olarak eksi 20 olduğu için acaba eksilen suyun yerine sadece su koyup mu geçtiler.
Suyun rengine gelince çok cam gibi bi rengi yok ama renk çokta böyle parlak değil suyun içerisinde öyle bir partikül vs yok.

Hasan6154
18 11 2021, 15:27
Peki devirdaim ve termostat degisince soğutma sisteminden ne kadar su bosalmistir? Bunu şunun için soruyorum. Derece olarak eksi 20 olduğu için acaba eksilen suyun yerine sadece su koyup mu geçtiler.
Suyun rengine gelince çok cam gibi bi rengi yok ama renk çokta böyle parlak değil suyun içerisinde öyle bir partikül vs yok.





Emin olmamakla birlikte en fazla 1 litre kadar boşalabilir.

Chem 06
22 11 2021, 09:39
passat b8 1.6 tdi antifiriz değişimi yaparken hava nasıl alınması gerektiğini bilen tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.

Hasan Bey sistemdeki havayı atması adına 1.4 tsi 125 hp 2015 model b8 aracı kaçıncı vites kaç bin devirde 10-15 dk sürmek lazım? Birde sizin yukarda anlattığınız şekilde antifiriz değişimi yaptık aracın önunu kaldırmadan peki sistemde hava olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Allah muhafaza antifiriz değişeyim derken araca büyük zararlar vermeyeyim.

Chem 06
22 11 2021, 10:13
Bu şekilde değişim, yanlış ve motor çalışır vaziyette termostat ın açılması beklenerek yapıldığı için tehlikelidir.

Sıcak motordaki suyu bir yandan boşaltılırken , bir yandan radyatöre ve dolayısıyla oradan da motor bloğuna soğuk su ilava edilmesi, motor bloğunun çatlamasına bile neden olabilir, bu teknik ile.


Kesinlikle bu şekilde antifiriz değişimi yapmayınız ve yaptırmayınız.




Antifiriz değişimi %50 antifiriz + %50 saf su karışımı ile motor soğuk iken yapılır.

( Eski antifiriz ne renk ise aynı renk antifiriz kullanılmalıdır.)

İşleme başlamadan evvel kalorifer tam sıcak konuma alınmalıdır.

Yoksa yeni koyulacak antifiriz kalorifer peteğine ulaşamaz.




1 - Genleşme kapağı açık vaziyette bırakılır.

2 - Motor su radyatörünün altına alçak fakat genişçe bir kap yerleştirilir.

3 - Motor su radyatörünün alt hortum kelepçesi gevşetilerek hortum yerinden çıkarılır ( bazı araçlarda hortumu sökmeye gerek yok, hortumun bağlandığı yerde bir musluk mevcuttur, bu musluk açılır , VW lerde musluk olması gerekiyor )

4 - Eski antifirizli su tamamen boşaldıktan sonra , hortum sökülmüş ise yerine takılıp kelepçesi iyice sıkılır.
Musluk açılarak eski su boşaltılmış ise, musluk yeterince sıkılarak ( fazla da zorlamadan ) kapatılır.

5 - 3 Litre antifiriz bir kaba dökülür, üzerine 3 litre saf su ilave edilir ve bu karışım huni yardımı ile genleşme kabına yavaşça doldurulur.

6 - Genleşme kabının taşmamasına dikkat edilir, genleşme kabının tam yarısı dolduğunda su doldurma işlemi bırakılır.

(( Bu aşamadan sonra , aracın önü bir miktar ( 15 - 20 cm ) kaldırılabilirse iyi olur. Ön tekerler bir kaldırım taşı veya takoz üzerine çıkartılarak yapılabilir. Veya 2 adet kriko ile ön sağ ve soldan araç 15 - 20 cm kadar kaldırılabilir ))

7 - Kaldırmazsanız da zararı yok. Ama kaldırılması , sistemde Hava kalmaması için daha sağlıklı oluyor.


8 - Genleşme kabı kapağını kapatmadan araç , ( termostat açana kadar , yani radyatör fanı 1 defa deveye girip - çıkana kadar ) rolantide gaz vermeden çalıştırılır.


9 - Genleşme kabındaki su eksilirse yine elimizde kalan antifirizli saf su ile tamamlanır. Max. su seviyesini aşmamaya dikkat ediniz. ( Elimizde ilave edecek antifirizli saf su kalmamış ise sadece saf su ilave edilebilir )

10 - Genleşme kabağı uygun şekilde kapatılır.

Kapak kapatıldıktan sonra araç rolantide çalışmaya devam ederken , 1 defa daha termostat ' ın açması yani radyatör fanı nın devreye girip - çıkması beklenir.

Sonra eski suyu boşalttığınız radyatör alt hortum kelepçe bağlantısı veya musluk vanasında su sızıntısı ( kaçağı ) olup olmadığı 20 - 30 saniye kadar gözlem yapılarak kontrol edilir. Kaçak varsa suyu boşaltmak için gevşettiğimiz kelepçe veya musluk vanası biraz daha sıkılır.

Kaçak yoksa veya vardı da kesildiyse işlem tamamdır.

Araç stop edilebilir. Güle güle kullanılır.




Aracınızı hiç bir zaman ( yaz-kış ) antifiriz siz kullanmayınız.

Sadece saf antifiriz kullanmayınız. 3 litre antifirize Mutlaka %50 veya % 40 saf su karıştırınız.

Kırmızı ile mavi antifirizin ( az miktarda bile olsa) birbirine karışmasına kesinlikle ama kesinlikle müsaade etmeyiniz. Karışma tespit edilirse acilen sistemin boşaltılıp yeni antifiriz + saf su değişimi yapılmalıdır.

Mavi ve Kırmızı antifirizlerin Kimyasal yapıları farklı olduğunda tepkimeye girerek, tortu ve balçıklaşma oluşturup , sistemde tıkanmalara ve dolayısıyla hararet yaptırıp conta yakmaya kadar sonuçlar doğuracaktır.

Sadece Mavi ve Yeşil antifiriz birbirine karıştırılabilir.

Hiç bir zaman az miktarda bile olsa Çeşme suyu kullanmayınız. İçindeki kireç - klor ve bileşenler antifirizin kimyasal yapısını bozmaktadır.

Çok çok mecbur kalırsanız sadece ilave için hazır pet su kullanınız.

Çeşme suyu kullanmak zorunda kaldığınızda en kısa sürede radyatör suyu ( antifiriz + saf su ) değişimi işlemini tekrar yapınız.

Mavi antifiriz kullanılıyorsa en fazla 1,5 senede bir

Kırmızı antifiriz kullanılıyorsa en fazla 2,5 senede bir, komple soğutma suyu ( antifiriz + saf su ) değişimi yapılmalıdır.


Aracın önünü kaldırma imkanı bulabiliyorsanız, bunu eski suyu boşalttıktan sonra , yeni suyu doldururken uygulayın sadece. Eski suyu boşaltırken aracın önünü kaldırırsanız hem daha yavaş boşalacak, hem eski suyun tamamı boşalamayacaktır. Aracın önü kaldırılmadan yapılan b su boşaltma işleminde bile sistemdeki bütün eski su boşalamıyor. Motor blok su kanalları ve kalorifer peteği içinde 1 - 1,5 litre kadar eski su kalıyor. 6 - 6,5 litrelik soğutma sıvısı içerisinde 1,5 litrelik eski suyun bir zararı olmayacaktır. Ama Mavi ve Kırmızı antifirizin birbirine karıştığı durumlarda kalorifer peteği içinde kalan suyun da boşaltılması gerekir. Bunun için motordan kalorifer peteğine gidiş ve dönüş hortumları , bağlı oldukları kelepçeler gevşetilerek sökülür, hortumlardan birinden hava tutulur veya bir kaç kez kuvvetlice ağız ile üflenir, hava tutma veya üflemek yerine çeşme hortumu ile su dayarsanız , suyu kapattığınızda içeride kalan çeşme suyunu boşaltmak için tekrar hava tutmak veya üflemek gerekecektir. Sonra hortumlar yerlerine takılıp kelepçeleri sıkılır. Kalorifer peteğiniz de temizlenmiştir artık. ( Bu işlem yapılırken daha önce bahsettiğim gibi kalorifer en sıcak konumda olmalıdır. Yoksa soğuk konumdayken kalorifer sıcak su giriş musluğu kapalı olacağından , hortum içerisine hava tutulduğunda veya üflendiğinde diğer hortumdan su çıkışı olmayacaktır ve kalorifer peteği içindeki su boşalmayacaktır. Bu işlemi normal antifiriz + saf su değişimi yaparken de uygulayabilirsiniz.


Suğutma suyu değişim işlemi , Benzinli - Dizel fark etmez , bütün marka araçlar için aynıdır.

Ben henüz Passat ' a el atmadım malum garantide araç, ama Tempra aracımda Mavi antifiriz kullanarak , her sene Ekim - Kasım aylarında bu şekilde komple antifiriz + saf su değişimi yapıyorum.



https://i.resimyukle.xyz/C02cTH.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/C02cTH)..https://i.resimyukle.xyz/y3TJCN.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/y3TJCN)




Radyatör alt hortumundaki su tahliye vanasını görmeniz açısından videoyu ekliyorum.

2:11 ve 4:40 da tahliye musluğu ve musluğun açılması gösteriliyor.



https://www.youtube.com/watch?v=dEOpA2wEAWI




https://www.youtube.com/watch?v=vv5W8eXxuhI

Hasan bey bu şekilde sistemde eski su bir kalorifer peteğinde mi kalıyor? motorda ve bazı boruların içindede kalmıyormudur? şayet kalıyorsa hangi borularda ve yerlerde kalıyordur? tam olarak sistemdeki tüm suyu boşaltma imkanı yok değil mi? tam sistem temizliği için ne yapılabilir?

Hasan6154
22 11 2021, 19:16
Hasan bey bu şekilde sistemde eski su bir kalorifer peteğinde mi kalıyor? motorda ve bazı boruların içindede kalmıyormudur? şayet kalıyorsa hangi borularda ve yerlerde kalıyordur? tam olarak sistemdeki tüm suyu boşaltma imkanı yok değil mi? tam sistem temizliği için ne yapılabilir?





Evet radyatör alt hortumunu sökerek yapılan boşaltma işleminde, sadece kalorifer peteğinde ve motor blok kanallarında 1 litre kadar eski antifriz kalabilir.

Bu nedenle 2 defa üst üste tamamen saf su doldur boşalt yaparak eski antifrizden arındırılabilir.

Elektrikli devirdaim olan araçlarda hava almak çok zor.

Vag com Cihazı ile hava alınması gerekiyor. Bundan sonra bile 150 km boyunca, araç hava atma işlemine kendi kendine devam ediyor.

Bu nedenle elektrikli devirdaim olan araçlarda antifriz değişimi :

radyatör hortumunu sökerek suyu boşaltmak yerine,

araç çalışır halde iken, genleşme kabının geri dönüş hortumunu çıkarıp, bir yandan da genleşme kabına su takviyesi yaparak hiç hava yaptırmadan yapılmalıdır.





https://www.youtube.com/watch?v=4S1rQRLA5d0




https://www.youtube.com/watch?v=NnZZvQ99kBg



Vag com ile hava alma işlemi :


https://www.youtube.com/watch?v=ZaMNUYesj6g

Hasan6154
22 11 2021, 19:55
Peki devirdaim ve termostat degisince soğutma sisteminden ne kadar su bosalmistir? Bunu şunun için soruyorum. Derece olarak eksi 20 olduğu için acaba eksilen suyun yerine sadece su koyup mu geçtiler.
Suyun rengine gelince çok cam gibi bi rengi yok ama renk çokta böyle parlak değil suyun içerisinde öyle bir partikül vs yok.






Elektrikli ( cıvalı ) devirdaim değişiminde ne kadar su boşalır : ( Video da görüldüğü kadarıyla 1 litre kadar boşalıyor)



https://www.youtube.com/watch?v=mXhOqL9hZXk

Chem 06
22 11 2021, 20:18
Evet radyatör alt hortumunu sökerek yapılan boşaltma işleminde, sadece kalorifer peteğinde ve motor blok kanallarında 1 litre kadar eski antifriz kalabilir.

Bu nedenle 2 defa üst üste tamamen saf su doldur boşalt yaparak eski antifrizden arındırılabilir.

Elektrikli devirdaim olan araçlarda hava almak çok zor.

Vag com Cihazı ile hava alınması gerekiyor. Bundan sonra bile 150 km boyunca, araç hava atma işlemine kendi kendine devam ediyor.

Bu nedenle elektrikli devirdaim olan araçlarda antifriz değişimi :

radyatör hortumunu sökerek suyu boşaltmak yerine,

araç çalışır halde iken, genleşme kabının geri dönüş hortumunu çıkarıp, bir yandan da genleşme kabına su takviyesi yaparak hiç hava yaptırmadan yapılmalıdır.





https://www.youtube.com/watch?v=4S1rQRLA5d0




https://www.youtube.com/watch?v=NnZZvQ99kBg



Vag com ile hava alma işlemi :


https://www.youtube.com/watch?v=ZaMNUYesj6g

Bu şekilde sisteme soğuk su girişi olacağı için bu şekilde değişimi tavsiye etmemistiniz.

Hasan6154
22 11 2021, 23:31
Bu şekilde sisteme soğuk su girişi olacağı için bu şekilde değişimi tavsiye etmemistiniz.



Bazen ilk defa gördüğümüz, mantığının aklımıza yatmadığı uygulamalarda ön yargılı davranabiliyoruz.

Bu usta bu işlemi, alenen, videolu belgeli bir şekilde , defalarca bir çok araca yaptı, sorun yaşamadı ki yapmaya devam ediyor, ben de ikna oldum artık bu uygulamanın araca zarar vermediğine.



Bu işlemi kendi aracında uygulayan araç sahipleri de var.


Yalnız bu işlemin, sadece dizel araçlarda yapılması güvenli. Benzinli araçlarda bu işlem çok riskli, hararet yapma / conta yanma tehlikesi var. Zaten usta da söylüyor.



https://www.youtube.com/watch?v=VAEVNbkMtlg

Chem 06
23 11 2021, 08:50
Bazen ilk defa gördüğümüz, mantığının aklımıza yatmadığı uygulamalarda ön yargılı davranabiliyoruz.

Bu usta bu işlemi, alenen, videolu belgeli bir şekilde , defalarca bir çok araca yaptı, sorun yaşamadı ki yapmaya devam ediyor, ben de ikna oldum artık bu uygulamanın araca zarar vermediğine.



Bu işlemi kendi aracında uygulayan araç sahipleri de var.


Yalnız bu işlemin, sadece dizel araçlarda yapılması güvenli. Benzinli araçlarda bu işlem çok riskli, hararet yapma / conta yanma tehlikesi var. Zaten usta da söylüyor.



https://www.youtube.com/watch?v=VAEVNbkMtlg

Bizim araç benzinli :( Ne yapacağız kendi imkanlarımla antifirizi komple değiştirmemin bir yolu yok mu? Yada başka ne yapabilirim?

Hasan6154
23 11 2021, 09:10
Bizim araç benzinli :( Ne yapacağız kendi imkanlarımla antifirizi komple değiştirmemin bir yolu yok mu? Yada başka ne yapabilirim?








Profilinizde 2012 model 1.6 TDI yazıyor.

Profil bilgilerinizi güncelleyiniz ki herhangi bir konuda yorumda bulunanlar hangi araca sahip olduğunuzu bilerek hareket etsin.


Elektrikli devirdaim bulunan Benzinli araçlarda antifriz değişimini , G12 kullanılıyorsa 3 yılda bir, G12 EVO veya G13 kullanılıyorsa 4 - 5 yılda bir elinde cihaz bulunan bilinçli bir özel serviste veya yetkili serviste yaptırılması daha güvenli olacaktır.

Chem 06
23 11 2021, 10:53
Aracı yeni aldığım için profil bilgilerini değiştirmek aklıma gelmedi söylediğiniz iyi oldu değiştireyim.

Peki şey yapsam 6 lt lik bir antifiriz hazır karışım. Konsantre olsada farketmez Saf su ile hazırlayıp. Arada genleşme kabından mevcut suyu çekip genleşme kabına hava yaptırmayacak şekilde böyle tazeleme yapsam ne dersiniz?

Hasan6154
23 11 2021, 13:01
Aracı yeni aldığım için profil bilgilerini değiştirmek aklıma gelmedi söylediğiniz iyi oldu değiştireyim.

Peki şey yapsam 6 lt lik bir antifiriz hazır karışım. Konsantre olsada farketmez Saf su ile hazırlayıp. Arada genleşme kabından mevcut suyu çekip genleşme kabına hava yaptırmayacak şekilde böyle tazeleme yapsam ne dersiniz?






Bizimki dizel olduğu halde komple genleşme kabından değişim işine girişemedim bir türlü, çünkü 2 kişi olmak gerekiyor, biri su takviyesi yaparken diğeri aracı 2000 devirde tutup harareti takip etmesi 90 altına düşünce gazı bırakması 90 a gelince tekrar gaza basması vs gerekiyor.

Ben de, aracın 2. senesinden sonra 3 ayda bir genleşme kabındaki antifrizi çekip, % 50 oranda seyreltilmiş, taze antifriz +saf su karışımı ekliyorum.

Yalnız kullanılan antifriz, kullanıma hazır ise ( mesela üzerinde -37 derece yazan motul G13 ) hiç saf su eklenmemelidir.

Motul ün 2 çeşit G13 antifriz' i mevcut.

Biri üzerinde -37 yazan, seyreltilmiş G13 antifrizdir, kullanıma hazırdır, su eklenmez.

Diğeri üzerinde G13 ULTRA yazan, konsantre dir. %50 saf su ile seyreltmek gerekir.


Genleşme kabındaki suyu tamamen çekip, tekrar doldurmak, kesinlikle sistemin hava yapmasına sebebiyet vermez.


Bu , kullanıma hazır veya konsantre antifriz ayrıntısına G11 ve G12 antifrizlerde de dikkat etmek gerekiyor.

Chem 06
23 11 2021, 13:28
Bizimki dizel olduğu halde komple genleşme kabından değişim işine girişemedim bir türlü, çünkü 2 kişi olmak gerekiyor, biri su takviyesi yaparken diğeri aracı 2000 devirde tutup harareti takip etmesi 90 altına düşünce gazı bırakması 90 a gelince tekrar gaza basması vs gerekiyor.

Ben de, aracın 2. senesinden sonra 3 ayda bir genleşme kabındaki antifrizi çekip, % 50 oranda seyreltilmiş, taze antifriz +saf su karışımı ekliyorum.

Yalnız kullanılan antifriz, kullanıma hazır ise ( mesela üzerinde -37 derece yazan motul G13 ) hiç saf su eklenmemelidir.

Motul ün 2 çeşit G13 antifriz' i mevcut.

Biri üzerinde -37 yazan, seyreltilmiş G13 antifrizdir, kullanıma hazırdır, su eklenmez.

Diğeri üzerinde G13 ULTRA yazan, konsantre dir. %50 saf su ile seyreltmek gerekir.


Genleşme kabındaki suyu tamamen çekip, tekrar doldurmak, kesinlikle sistemin hava yapmasına sebebiyet vermez.


Bu , kullanıma hazır veya konsantre antifriz ayrıntısına G11 ve G12 antifrizlerde de dikkat etmek gerekiyor.

Bende bu şekilde yapmayı düşünüyorum. Ama bi sıkıntı var ben aracın 2. sahibiyim benden önceki sahibinde iken devirdaim ve termostat değişmiş. İşte bu değişim sırasında şu olasılıklar çıkıyor;
1- komple sistemi boşaltıp yeni antifiriz mi eklediler? şayet eklediyseler hangi tip antifiriz kullandılar. G12 , G12+ , G12 ++, G13 hatta G12 evo mu?
2- yoksa eksilen 1 1.5 lt yerine su mu koyup geçtiler? su koydularsa çeşme suyu mu saf su mu koydular?
mevcut antifiriz derecesi şuan -20 lerde.
Yani bu durumda sizce en mantıklı yapılacak şey nedir? Arafta kaldım boyle.

Ayrıca İstanbulda bi usta ile görüştüm G13 antifirizler sıkıntılı diyor. 4 5 yaşında araç geliyor suyu leş gibi dedi. Eski G12 olan araçlarda bu tarz sıkıntılar hiç görmüyorduk dedi. Hatta yurt dışında bi sitede G13 sıkıntılı diye G12 evoya geçildiğini yazmış. Tabi bunlar onların söylemleri.

paladin42
23 11 2021, 19:02
Bende bu şekilde yapmayı düşünüyorum. Ama bi sıkıntı var ben aracın 2. sahibiyim benden önceki sahibinde iken devirdaim ve termostat değişmiş. İşte bu değişim sırasında şu olasılıklar çıkıyor;
1- komple sistemi boşaltıp yeni antifiriz mi eklediler? şayet eklediyseler hangi tip antifiriz kullandılar. G12 , G12+ , G12 ++, G13 hatta G12 evo mu?
2- yoksa eksilen 1 1.5 lt yerine su mu koyup geçtiler? su koydularsa çeşme suyu mu saf su mu koydular?
mevcut antifiriz derecesi şuan -20 lerde.
Yani bu durumda sizce en mantıklı yapılacak şey nedir? Arafta kaldım boyle.

Ayrıca İstanbulda bi usta ile görüştüm G13 antifirizler sıkıntılı diyor. 4 5 yaşında araç geliyor suyu leş gibi dedi. Eski G12 olan araçlarda bu tarz sıkıntılar hiç görmüyorduk dedi. Hatta yurt dışında bi sitede G13 sıkıntılı diye G12 evoya geçildiğini yazmış. Tabi bunlar onların söylemleri.

G13 antifriz soğutma sistemindeki korozyonu yani kiri pası söktüğü için diğer antifrizlere göre çabuk kirlenmesi,kararması normaldir. Belli pertotlarda antifrizinizi değiştirirseniz hiç sorun olmayacaktır


Passat Turkiye kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

xargs
23 11 2021, 23:54
Komple sistemi boşaltmak mümkün olmaz, zira; (1) Birden fazla devirdaim döngüsü var, (2) motorun içinde ve kalorifer peteğinde su durağan haldedir., alttan hortum sökmeyle boşalmaz.
Yani, alttan hortum çıkarınca bütün antrifriz akmaz, 2/3 ila 1/2 civarında sıvı muhakkak kalır. Devirdaim sökünce de bu böyle, radyatörden hortum sökünce de böyledir.
Bu yüzden bir yandan boşaltıp bir yandan doldurmak dışında tüm sıvıyı değiştirmek mümkün olmaz. Sıcak motorda üstten hortum sökülüp gaz verilerek yapılan değişime çok kez şahit oldum, benim aracımda da yaptılar defalarca, kendim de yaptım, bunun büyük bir tehlike olduğu kanısında değilim.

Piyasadaki ürünler konusunda da; sanayideki ustaya güvenip onların kattığı isimsiz antrifrizler aracımda radyatör delinmesi ve yağ soğutucu borusu delinmesine sebep oldu; iki kez radyatör değiştirdim. Ayrıca kalorifer peteği de tıkandı bundan dolayı, sıcak üflemiyordu, ne zaman ki onların kattığı antifrizi boşaltıp düzgün bir antifriz ve saf su doldurdum, bir süre sonra kendiliğinden açıldı.Kesinlikle sanayide yapılacak değişimlerde tedarikli olun, antifriz ve saf su bulundurun.
G13 vs. gibi ürünler için de şunu görüyorum, bunlar piyasada yaygın bulunmuyor. Bulunan da oldukça pahalı. Ama shell ve castrol un kırmızı antifrizleri piyasada bol miktarda var ve yaygın kullanılıyor. Ayrıca Total'in Glacelf ürünü için de oldukça iyi deniyor. Tabi bunu komple saf su döngüsü yapıp katmak gerekebilir. Ben radicool sf aldım ve kullanıyorum, gayet de iyi bir ürün. ille G13 olacak konusunu abartmamak gerek, eksik tamamlanacaksa uyumluluk gözetilerek doldurulmalıdır. Ama komple bir değişim yapılırken başka bir ürün de pekala kullanılır, nihayetinde G13 isteyen özel bir nesne yok motorda; her motorda olan demir, alüminyum ve plastik.

Chem 06
24 11 2021, 10:17
[QUOTE=xargs;494355]Komple sistemi boşaltmak mümkün olmaz, zira; (1) Birden fazla devirdaim döngüsü var, (2) motorun içinde ve kalorifer peteğinde su durağan haldedir., alttan hortum sökmeyle boşalmaz.
Yani, alttan hortum çıkarınca bütün antrifriz akmaz, 2/3 ila 1/2 civarında sıvı muhakkak kalır. Devirdaim sökünce de bu böyle, radyatörden hortum sökünce de böyledir.
Bu yüzden bir yandan boşaltıp bir yandan doldurmak dışında tüm sıvıyı değiştirmek mümkün olmaz. Sıcak motorda üstten hortum sökülüp gaz verilerek yapılan değişime çok kez şahit oldum, benim aracımda da yaptılar defalarca, kendim de yaptım, bunun büyük bir tehlike olduğu kanısında değilim.

Piyasadaki ürünler konusunda da; sanayideki ustaya güvenip onların kattığı isimsiz antrifrizler aracımda radyatör delinmesi ve yağ soğutucu borusu delinmesine sebep oldu; iki kez radyatör değiştirdim. Ayrıca kalorifer peteği de tıkandı bundan dolayı, sıcak üflemiyordu, ne zaman ki onların kattığı antifrizi boşaltıp düzgün bir antifriz ve saf su doldurdum, bir süre sonra kendiliğinden açıldı.Kesinlikle sanayide yapılacak değişimlerde tedarikli olun, antifriz ve saf su bulundurun.
G13 vs. gibi ürünler için de şunu görüyorum, bunlar piyasada yaygın bulunmuyor. Bulunan da oldukça pahalı. Ama shell ve castrol un kırmızı antifrizleri piyasada bol miktarda var ve yaygın kullanılıyor. Ayrıca Total'in Glacelf ürünü için de oldukça iyi deniyor. Tabi bunu komple saf su döngüsü yapıp katmak gerekebilir. Ben radicool sf aldım ve kullanıyorum, gayet de iyi bir ürün. ille G13 olacak konusunu abartmamak gerek, eksik tamamlanacaksa uyumluluk gözetilerek doldurulmalıdır. Ama komple bir değişim yapılırken başka bir ürün de pekala kullanılır, nihayetinde G13 isteyen özel bir nesne yok motorda; her motorda olan demir, alüminyum

Sizin araç kaç model benzinli mi?

xargs
24 11 2021, 10:55
Evet benzinli, 14 TSI 2012

Chem 06
24 11 2021, 21:15
Evet benzinli, 14 TSI 2012
Burda gaz vermenin mantığı ne hocam? Gazı sürekli mi veriyorsunuz yoksa neye göre gaz veriyorsunuz.

xargs
24 11 2021, 22:48
Gaz verince devinim artıyor ya, dibe çöken pisliklerin o itmeyle atılması sağlanıyor herhalde diye düşünüyorum. Yoksa rölanti devrinde de değiştirilebilir sanırım.

Hasan6154
25 11 2021, 10:06
Burda gaz vermenin mantığı ne hocam? Gazı sürekli mi veriyorsunuz yoksa neye göre gaz veriyorsunuz.







Evet Mustafa arkadaşımın da dediği gibi. Termostat ın açık kalma süresi uzasın ve geri dönüş suyunun da akışı hızlansın ve gaz veriliyor.

1500 - 2000 devir aralığında tutmak yeterli.


Yoksa rolanti devrinde geri dönüş suyu çok az akıyor, böyle olunca da işlemin tamamlanması çok daha uzun sürer.

Chem 06
25 11 2021, 14:43
Evet Mustafa arkadaşımın da dediği gibi. Termostat ın açık kalma süresi uzasın ve geri dönüş suyunun da akışı hızlansın ve gaz veriliyor.

1500 - 2000 devir aralığında tutmak yeterli.


Yoksa rolanti devrinde geri dönüş suyu çok az akıyor, böyle olunca da işlemin tamamlanması çok daha uzun sürer.

Hasan bey sonuç olarak böyle bir işe kalkismaktan korkuyorum .onun yerine servisten 6 lt 6 adet hazır g12 evo alacağım ve ara ara genleşme kabini boşaltıp yeni antifirizi ekleyeceğim.artik olduğu kadar diyeceğim. Gönlüm komple değişim istiyor ama yapacak birsey yok.

Hasan6154
25 11 2021, 21:20
Hasan bey sonuç olarak böyle bir işe kalkismaktan korkuyorum .onun yerine servisten 6 lt 6 adet hazır g12 evo alacağım ve ara ara genleşme kabini boşaltıp yeni antifirizi ekleyeceğim.artik olduğu kadar diyeceğim. Gönlüm komple değişim istiyor ama yapacak birsey yok.







Aslında korkulacak bir şey yok. Benzinli araç çabuk ısındığı için , süreyi uzun tutmadan hararet göstergesini kontrol altında tutarak işlem yapılabilir.

Geri dönüş suyu canlı akarsa bence 20 - 25 dk içinde işlem tamamlanır.

İşlem sırasında , kaloriferi en sıcak konumda ve fan' ı 2. kademede çalıştırmak gerekiyor, hararet 90 ın üzerine çıkmaya yeltenirse, kalorifer fan hızını en son hıza çıkarmak ve tahliye işlemini ( geri dönüş hortumunu yerine takarak ) duraklatmak gerekiyor ki hararet geri düşsün. Hararet normale dönünce, kalorifer fan hızını yine 2. kademeye düşürerek, tahliye işlemine kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.


20 - 25 dk kadar hararet 90 ın üzerine çıkmaya yeltenmez ise zaten, antifriz değişimi tamamlanmış olur muhtemelen.




İşleme başladığınızda, yanınızda 5 - 6 litre kadar saf su ve 6 - 7 litre kadar G12 Evo veya yarı yarıya saf su ile karıştırılmış G12 - G13 vs. kullanıma hazırlanmış antifriz bulunmalı.


İşleme başladığınızda geri dönüş hortumundan eski antifriz gelmeye başladığında, genleşme kabına saf suyu doldurmaya başlarsınız.

Geri dönüş hortumundan berrak temiz saf su gelmeye başladığında , genleşme kabına saf su eklemeyi bırakıp, kullanıma hazır antifriz i doldurmaya başlayınız. Geri dönüş hortumundan antifriz gelmeye başladıktan sonra, genleşme kabındaki seviye olması gereken yere gelince aracı stop edip geri dönüş hortumunu yerine takınız, işlem tamamdır.

Chem 06
25 11 2021, 23:17
Aslında korkulacak bir şey yok. Benzinli araç çabuk ısındığı için , süreyi uzun tutmadan hararet göstergesini kontrol altında tutarak işlem yapılabilir.

Geri dönüş suyu canlı akarsa bence 20 - 25 dk içinde işlem tamamlanır.

İşlem sırasında , kaloriferi en sıcak konumda ve fan' ı 2. kademede çalıştırmak gerekiyor, hararet 90 ın üzerine çıkmaya yeltenirse, kalorifer fan hızını en son hıza çıkarmak ve tahliye işlemini ( geri dönüş hortumunu yerine takarak ) duraklatmak gerekiyor ki hararet geri düşsün. Hararet normale dönünce, kalorifer fan hızını yine 2. kademeye düşürerek, tahliye işlemine kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.


20 - 25 dk kadar hararet 90 ın üzerine çıkmaya yeltenmez ise zaten, antifriz değişimi tamamlanmış olur muhtemelen.




İşleme başladığınızda, yanınızda 5 - 6 litre kadar saf su ve 6 - 7 litre kadar G12 Evo veya yarı yarıya saf su ile karıştırılmış G12 - G13 vs. kullanıma hazırlanmış antifriz bulunmalı.


İşleme başladığınızda geri dönüş hortumundan eski antifriz gelmeye başladığında, genleşme kabına saf suyu doldurmaya başlarsınız.

Geri dönüş hortumundan berrak temiz saf su gelmeye başladığında , genleşme kabına saf su eklemeyi bırakıp, kullanıma hazır antifriz i doldurmaya başlayınız. Geri dönüş hortumundan antifriz gelmeye başladıktan sonra, genleşme kabındaki seviye olması gereken yere gelince aracı stop edip geri dönüş hortumunu yerine takınız, işlem tamamdır.

Tane tane anlatmissiniz çok saolun. Cesaretimi toplayınca ilk fırsatta yapayım. Ama bir kişi daha olması iyi olacak gibi tek başına zor görünüyor.

BBG
26 11 2021, 11:09
Aslında korkulacak bir şey yok. Benzinli araç çabuk ısındığı için , süreyi uzun tutmadan hararet göstergesini kontrol altında tutarak işlem yapılabilir.

Geri dönüş suyu canlı akarsa bence 20 - 25 dk içinde işlem tamamlanır.

İşlem sırasında , kaloriferi en sıcak konumda ve fan' ı 2. kademede çalıştırmak gerekiyor, hararet 90 ın üzerine çıkmaya yeltenirse, kalorifer fan hızını en son hıza çıkarmak ve tahliye işlemini ( geri dönüş hortumunu yerine takarak ) duraklatmak gerekiyor ki hararet geri düşsün. Hararet normale dönünce, kalorifer fan hızını yine 2. kademeye düşürerek, tahliye işlemine kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.


20 - 25 dk kadar hararet 90 ın üzerine çıkmaya yeltenmez ise zaten, antifriz değişimi tamamlanmış olur muhtemelen.




İşleme başladığınızda, yanınızda 5 - 6 litre kadar saf su ve 6 - 7 litre kadar G12 Evo veya yarı yarıya saf su ile karıştırılmış G12 - G13 vs. kullanıma hazırlanmış antifriz bulunmalı.


İşleme başladığınızda geri dönüş hortumundan eski antifriz gelmeye başladığında, genleşme kabına saf suyu doldurmaya başlarsınız.

Geri dönüş hortumundan berrak temiz saf su gelmeye başladığında , genleşme kabına saf su eklemeyi bırakıp, kullanıma hazır antifriz i doldurmaya başlayınız. Geri dönüş hortumundan antifriz gelmeye başladıktan sonra, genleşme kabındaki seviye olması gereken yere gelince aracı stop edip geri dönüş hortumunu yerine takınız, işlem tamamdır.


Hasan abi peki altta tahliye hortumunu çıkarıp yapılsa nasıl olur ve bu hortumun yerini bilen var mı baya baktım internette hiç değişimle ilgili video yok. :)

xargs
26 11 2021, 14:30
Tane tane anlatmissiniz çok saolun. Cesaretimi toplayınca ilk fırsatta yapayım. Ama bir kişi daha olması iyi olacak gibi tek başına zor görünüyor.

ilk kez yapana kadar insanın gözünde büyüyor böyle şeyler. Geçen ben de yağ değişimi yaptım kendim, başta tereddüt ettim ama neticede başardım, siz de başarırsınız. Antifriz işi çok daha kolay.

Hasan6154
26 11 2021, 18:53
Hasan abi peki altta tahliye hortumunu çıkarıp yapılsa nasıl olur ve bu hortumun yerini bilen var mı baya baktım internette hiç değişimle ilgili video yok. :)





Alt Tahliye hortumu denilen şey radyatör alt hortumu üzerindeki su boşaltma vanası/çeşmesidir. Her araçta bulunmuyor. B8 de var mıdır bilemiyorum açıkçası. Tahliye vanasını açmak ile radyatör alt hortumunu sökerek suyu boşaltmak aynı şeydir.

Her iki durumda da sistem hava yapar.

Bu da elektrikli devirdaim bulunan araçlarda sıkıntı yaratır. Hava yaptırmadan soğutma suyu değişimi yapılması gerek.

Hasan6154
04 12 2021, 10:26
Tane tane anlatmissiniz çok saolun. Cesaretimi toplayınca ilk fırsatta yapayım. Ama bir kişi daha olması iyi olacak gibi tek başına zor görünüyor.





Ben de cesaretimi toplayıp antifriz değişimi yapmaya karar verdim.

Orijinal antifriz 5. seneye doğru gidiyor artık.

Genleşme kabındaki 1 litre civarı antifriz ' i yenilemek de bir yere kadar.

Donma ve kaynama derecelerini korumaya yetiyor ama sistemde oluşabilecek tortuları metal tozlarını temizlemek adına, hiç çeşme suyu kullanılmadı ise, en fazla 5 senede bir komple değişim yapmak zaruri.


10 lire kadar saf suyum hazırda vardı zaten.

7 litre de, ( saf su karışımı gerektirmeyen ) kullanıma hazır Motul G13 antifriz satın aldım.


Havanın güneşli olduğu bir günde değişimi gerçekleştireceğim inşallah.

Motor devrini 1500 - 2000 rpm aralığında sabitlemek için yanıma adam bulamazsam, gaz pedalına basılı tutacak bir aparat yapacağım.

İşlem sırasında ısıtılmış saf su ve antifriz kullanacağım.

Böylece termostat çok daha uzun süre açık kalacak ve tahliye ve dolum işlemi daha kısa sürede tamamlanacak.


* Motor suyu ısınıp da geri dönüş hortumundan antifriz tahliyesi başladığında , genleşme kabını, ısıtılmış saf su ile beslemeye devam edeceğim.

* Geri dönüş hortumundan antifriz akışı bitip saf su gelmeye başladıktan sonra işleme 2 - 3 dk. daha devam edeceğim.

* Sonra genleşme kabına, ( ısıtılmış saf su takviyesi yapmayı bırakıp ) ısıtılmış antifriz ilave etmeye başlayacağım.

* Geri dönüş hortumundan canlı renkte antifriz gelmeye başlayınca aracı stop edip geri dönüş hortumunu yerine takıp, su seviyesini olması gereken seviyeye kadar tamamlayıp, genleşme kabı kapağını kapatarak işlemi tamamlayacağım.



7 Litre kullanıma hazır Motul G13 antifriz : 391 ₺



https://i.hizliresim.com/i79ozdt.png (https://www.hizliresim.com/i79ozdt)

BBG
04 12 2021, 10:47
Ben de cesaretimi toplayıp antifriz değişimi yapmaya karar verdim.

Orijinal antifriz 5. seneye doğru gidiyor artık.

Genleşme kabındaki 1 litre civarı antifriz ' i yenilemek de bir yere kadar.

Donma ve kaynama derecelerini korumaya yetiyor ama sistemde oluşabilecek tortuları metal tozlarını temizlemek adına, hiç çeşme suyu kullanılmadı ise, en fazla 5 senede bir komple değişim yapmak zaruri.


10 lire kadar saf suyum hazırda vardı zaten.

7 litre de, ( saf su karışımı gerektirmeyen ) kullanıma hazır Motul G13 antifriz satın aldım.


Havanın güneşli olduğu bir günde değişimi gerçekleştireceğim inşallah.

Motor devrini 1500 - 2000 rpm aralığında sabitlemek için yanıma adam bulamazsam, gaz pedalına basılı tutacak bir aparat yapacağım.

İşlem sırasında ısıtılmış saf su ve antifriz kullanacağım.

Böylece termostat çok daha uzun süre açık kalacak ve tahliye ve dolum işlemi daha kısa sürede tamamlanacak.


* Motor suyu ısınıp da geri dönüş hortumundan antifriz tahliyesi başladığında , genleşme kabını, ısıtılmış saf su ile beslemeye devam edeceğim.

* Geri dönüş hortumundan antifriz akışı bitip saf su gelmeye başladıktan sonra işleme 2 - 3 dk. daha devam edeceğim.

* Sonra genleşme kabına, ( ısıtılmış saf su takviyesi yapmayı bırakıp ) ısıtılmış antifriz ilave etmeye başlayacağım.

* Geri dönüş hortumundan canlı renkte antifriz gelmeye başlayınca aracı stop edip geri dönüş hortumunu yerine takıp, su seviyesini olması gereken seviyeye kadar tamamlayıp, genleşme kabı kapağını kapatarak işlemi tamamlayacağım.



7 Litre kullanıma hazır Motul G13 antifriz : 391 ₺



https://i.hizliresim.com/i79ozdt.png (https://www.hizliresim.com/i79ozdt)

Şimdiden kolay gelsin abi [emoji3]


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Hasan6154
11 12 2021, 17:46
Evet bu gün hava düzeldi ve Antifriz değişimini yaptım. Aracı alalı 4.5 yıl 48 bin km oldu.

15 litre kaynatılnış saf su ve 10 lite kaynatılmış kullanıma hazır Motul antifriz kullandım.

Eski çıkan antifrizin rengi biraz koyulaşmıştı o kadar. Ne tortu ne pislik hiç bir şey çıkmadı.

Demek, G13 antifriz doğru kullanılıp hiç çeşme suyu katılmadığında 5 sene de bir değişim yapılabilir.


https://i.hizliresim.com/479gx38.png (https://www.hizliresim.com/479gx38)

İşlem sırası :

Genleşme kabı kapağını açarak aracı çalıştırdım.

Ara ara gaz vererek hararetin 90 ' a çıkmasını bekledim 10 - 15 dk sürdü. ( Bu sırada 15 litre saf suyu ısıttım ) ardından 10 litre antifrizi ısıttım )

Motor devrini 2000 devirde sabit tutarak tahliyeye başladım, genleşme kabına ısıtılmış saf suyu dökerek 15 litre bitene kadar işleme devam ettim. Geri dönüş hortumundan tahliye hiç durmadı.

12 litre kadar ısıtılmış saf su ilavesinden sonra , geri dönüş hortumundan eski antifriz bitip saf su gelmeye başladı

15 litre saf suyu bitirene kadar işleme devam ettim.

Devamında ısıtılmış antifrizi ilave etmeye başladım.

8 litre antifrizden sonra geri dönüş hortumundan saf su bitip antifriz gelmeye başladı, 10 litre ısıtılmış antifriz bitene kadar işleme devam ettim ve aracı stop ettim.

Geri dönüş hortumunu yerine takarak işlemi bitirdim.

Genleşme kabı kapağını kapattım, araç ile 30 dk kadar 2500 - 3000 devir aralığında yolculuk yaptım.

Her şey yolunda.

BBG
11 12 2021, 18:26
Kazasız belasız günlerde binmen dileğiyle Hasan abi, Bende bugün derecesi düşük olan antifrizi genleşme kabın dan büyük şırınga ile çekip 1lt kadar antifriz eklemesi yaptım antifriz yeni olduğu için komple değişim yapmadım yağ bakımında inşallah komple değişim sağlayacağım.

Chem 06
25 12 2021, 22:17
Evet bu gün hava düzeldi ve Antifriz değişimini yaptım. Aracı alalı 4.5 yıl 48 bin km oldu.

15 litre kaynatılnış saf su ve 10 lite kaynatılmış kullanıma hazır Motul antifriz kullandım.

Eski çıkan antifrizin rengi biraz koyulaşmıştı o kadar. Ne tortu ne pislik hiç bir şey çıkmadı.

Demek, G13 antifriz doğru kullanılıp hiç çeşme suyu katılmadığında 5 sene de bir değişim yapılabilir.


https://i.hizliresim.com/479gx38.png (https://www.hizliresim.com/479gx38)

İşlem sırası :

Genleşme kabı kapağını açarak aracı çalıştırdım.

Ara ara gaz vererek hararetin 90 ' a çıkmasını bekledim 10 - 15 dk sürdü. ( Bu sırada 15 litre saf suyu ısıttım ) ardından 10 litre antifrizi ısıttım )

Motor devrini 2000 devirde sabit tutarak tahliyeye başladım, genleşme kabına ısıtılmış saf suyu dökerek 15 litre bitene kadar işleme devam ettim. Geri dönüş hortumundan tahliye hiç durmadı.

12 litre kadar ısıtılmış saf su ilavesinden sonra , geri dönüş hortumundan eski antifriz bitip saf su gelmeye başladı

15 litre saf suyu bitirene kadar işleme devam ettim.

Devamında ısıtılmış antifrizi ilave etmeye başladım.

8 litre antifrizden sonra geri dönüş hortumundan saf su bitip antifriz gelmeye başladı, 10 litre ısıtılmış antifriz bitene kadar işleme devam ettim ve aracı stop ettim.

Geri dönüş hortumunu yerine takarak işlemi bitirdim.

Genleşme kabı kapağını kapattım, araç ile 30 dk kadar 2500 - 3000 devir aralığında yolculuk yaptım.

Her şey yolunda.

Elinize sağlık sizin araç dizeldi. Benim araç benzinli bende bu şekilde değiştireyim. Dikkat etmem gereken bisey var mı? Dizelde değişim daha risksiz galiba benzinlide hararet daha sıkıntı galiba. Birde bilgisayardan bağlanıp hava alma işlemi yapmaya gerek var mı?

Hasan6154
25 12 2021, 22:32
Elinize sağlık sizin araç dizeldi. Benim araç benzinli bende bu şekilde değiştireyim. Dikkat etmem gereken bisey var mı? Dizelde değişim daha risksiz galiba benzinlide hararet daha sıkıntı galiba. Birde bilgisayardan bağlanıp hava alma işlemi yapmaya gerek var mı?






Yukarda 45 no. lu mesajda, bu işlemin benzinli araçta nasıl yapılması gerektiğini yazmıştım. Tekrar bakınız.

Bu şekilde antifriz değişimi yapıldığında ( sisteme hava yaptırmadan değişim yapılmış oluyor zaten ) bilgisayardan bağlanıp hava alma işlemi yapmaya gerek yok.

moustapha
17 04 2022, 02:14
Aslında korkulacak bir şey yok. Benzinli araç çabuk ısındığı için , süreyi uzun tutmadan hararet göstergesini kontrol altında tutarak işlem yapılabilir.

Geri dönüş suyu canlı akarsa bence 20 - 25 dk içinde işlem tamamlanır.

İşlem sırasında , kaloriferi en sıcak konumda ve fan' ı 2. kademede çalıştırmak gerekiyor, hararet 90 ın üzerine çıkmaya yeltenirse, kalorifer fan hızını en son hıza çıkarmak ve tahliye işlemini ( geri dönüş hortumunu yerine takarak ) duraklatmak gerekiyor ki hararet geri düşsün. Hararet normale dönünce, kalorifer fan hızını yine 2. kademeye düşürerek, tahliye işlemine kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.


20 - 25 dk kadar hararet 90 ın üzerine çıkmaya yeltenmez ise zaten, antifriz değişimi tamamlanmış olur muhtemelen.




İşleme başladığınızda, yanınızda 5 - 6 litre kadar saf su ve 6 - 7 litre kadar G12 Evo veya yarı yarıya saf su ile karıştırılmış G12 - G13 vs. kullanıma hazırlanmış antifriz bulunmalı.


İşleme başladığınızda geri dönüş hortumundan eski antifriz gelmeye başladığında, genleşme kabına saf suyu doldurmaya başlarsınız.

Geri dönüş hortumundan berrak temiz saf su gelmeye başladığında , genleşme kabına saf su eklemeyi bırakıp, kullanıma hazır antifriz i doldurmaya başlayınız. Geri dönüş hortumundan antifriz gelmeye başladıktan sonra, genleşme kabındaki seviye olması gereken yere gelince aracı stop edip geri dönüş hortumunu yerine takınız, işlem tamamdır.

Hasan bey merhaba
ilk mesajınızda böyle bir değişimi tehlikeli bulmuşsunuz ama şimdi bu şekilde anlatmışsınız. yanlış anlamış olabilirim. kafam karıştı açıkçası.
benzinli araçlarda gaz vererek değişim iyi mi kötü mü? :D

Hasan6154
17 04 2022, 10:38
Hasan bey merhaba
ilk mesajınızda böyle bir değişimi tehlikeli bulmuşsunuz ama şimdi bu şekilde anlatmışsınız. yanlış anlamış olabilirim. kafam karıştı açıkçası.
benzinli araçlarda gaz vererek değişim iyi mi kötü mü? :D




İnsan her gün yeni bir şey öğreniyor.

Kullanacağınız yeni antifriz ' i ısıtarak sisteme karıştırırsanız, hiç bir tehlike yaşanmaz hem de çok daha kısa sürede değişim tamamlanır. Benzinli araçlarda da hararet sorunu oluşmaz.

Soğuk antifiriz ile yapılan değişimlerde bir hiç bir olumsuz şikayet geri dönüşü yok. Ama soğuk antifriz ile gaz vermeden değişim süresi uzun sürüyor ve bu da benzinli araçlar için hararet sorunu oluşturuyor.

Ben dizel aracımızda bile kullanacağım antifrizi 10 Lt lik tencerede ısıtarak sisteme ilave ettim. aracın 90 dereceye ulaşması 20 dk sürdü, antifriz sıcak olduğu için motor soğumadı ve devirdaim devam ettiği için , değişim 10 dk içinde tamamlandı.

xargs
17 04 2022, 23:22
Hasan bey merhaba
ilk mesajınızda böyle bir değişimi tehlikeli bulmuşsunuz ama şimdi bu şekilde anlatmışsınız. yanlış anlamış olabilirim. kafam karıştı açıkçası.
benzinli araçlarda gaz vererek değişim iyi mi kötü mü? :D

Evet, Hasan bey güzel bir sentez yaptı ve termodinamik dengeyi korumak için biraz daha zahmete katlanmayı gerektirse de daha güvenlir bir yöntem belirledi. Kısaca ifade etmek gerekirse, yeni araçlarda bir tahliye musluğunun bulunmaması ve/veya alt kısımdan bir hortum bile sökülse sistemdeki sıvının tamamen tahliye edilememesi aktif bir değişim sürecini zorunlu kılıyor. Isıtılmış antifriz/saf-su ile sistemi beslerken bir yandan da eskiyi tahliye etmek oldukça geçerli ve güvenli bir yöntem.

can35
26 04 2022, 22:36
Evet bu gün hava düzeldi ve Antifriz değişimini yaptım. Aracı alalı 4.5 yıl 48 bin km oldu.

15 litre kaynatılnış saf su ve 10 lite kaynatılmış kullanıma hazır Motul antifriz kullandım.

Eski çıkan antifrizin rengi biraz koyulaşmıştı o kadar. Ne tortu ne pislik hiç bir şey çıkmadı.

Demek, G13 antifriz doğru kullanılıp hiç çeşme suyu katılmadığında 5 sene de bir değişim yapılabilir.


https://i.hizliresim.com/479gx38.png (https://www.hizliresim.com/479gx38)

İşlem sırası :

Genleşme kabı kapağını açarak aracı çalıştırdım.

Ara ara gaz vererek hararetin 90 ' a çıkmasını bekledim 10 - 15 dk sürdü. ( Bu sırada 15 litre saf suyu ısıttım ) ardından 10 litre antifrizi ısıttım )

Motor devrini 2000 devirde sabit tutarak tahliyeye başladım, genleşme kabına ısıtılmış saf suyu dökerek 15 litre bitene kadar işleme devam ettim. Geri dönüş hortumundan tahliye hiç durmadı.

12 litre kadar ısıtılmış saf su ilavesinden sonra , geri dönüş hortumundan eski antifriz bitip saf su gelmeye başladı

15 litre saf suyu bitirene kadar işleme devam ettim.

Devamında ısıtılmış antifrizi ilave etmeye başladım.

8 litre antifrizden sonra geri dönüş hortumundan saf su bitip antifriz gelmeye başladı, 10 litre ısıtılmış antifriz bitene kadar işleme devam ettim ve aracı stop ettim.

Geri dönüş hortumunu yerine takarak işlemi bitirdim.

Genleşme kabı kapağını kapattım, araç ile 30 dk kadar 2500 - 3000 devir aralığında yolculuk yaptım.

Her şey yolunda.


Hasan abi öncelikle merhabalar. Aracım passat 2016 1.6 tdi dsg. Bende aracın antifrizini değiştireceğim lakin alttan radyatör hortumunu söküp boşaltma usulü ile zira öbür yöntem için hem ısıtma imkanı yok hemde biraz korku var. Bu aşamada vw artık g12 evoya geçmiş lakin hazır karışım g12 evoyu hiçbir yerde bulamadım. Geçen aylarda devirdaim değiştiğinde g12 evo kullanılmıştı zaten serviste. Bende motul g13 hazır karışım 5 lt almaya karar verdim. Senden rica etsem kullandığın g13 antifrizin linkini paylaşabilir misin. Hazır karışım kullandın herhalde. Görüşlerinizi bekliyorum. Teşekkürler iyi günler.

Hasan6154
28 04 2022, 09:05
Hasan abi öncelikle merhabalar. Aracım passat 2016 1.6 tdi dsg. Bende aracın antifrizini değiştireceğim lakin alttan radyatör hortumunu söküp boşaltma usulü ile zira öbür yöntem için hem ısıtma imkanı yok hemde biraz korku var. Bu aşamada vw artık g12 evoya geçmiş lakin hazır karışım g12 evoyu hiçbir yerde bulamadım. Geçen aylarda devirdaim değiştiğinde g12 evo kullanılmıştı zaten serviste. Bende motul g13 hazır karışım 5 lt almaya karar verdim. Senden rica etsem kullandığın g13 antifrizin linkini paylaşabilir misin. Hazır karışım kullandın herhalde. Görüşlerinizi bekliyorum. Teşekkürler iyi günler.





Ben n11 den FZ rulman satıcısından almıştım. Ama onun elinde şu an sadece 1 litrelik 3 adet kalmış.


Başka satıcılarda da var. Onlardan alabilirsiniz.


https://urun.n11.com/antifriz/motul-auto-cool-g13-vw-pembe-antifriz-37-derece-1-litre-P456632309


https://i.hizliresim.com/o9coyrp.png (https://www.hizliresim.com/o9coyrp)



https://urun.n11.com/antifriz/motul-auto-cool-g13-37c-5-litre-vw-tl-774-j-P143710496?utm_source=comp_akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=akakce_genel


https://urun.n11.com/antifriz/motul-auto-cool-g13-37c-1-litre-vw-tl-774-j-P217208021

moustapha
20 05 2022, 23:54
Şimdiden kolay gelsin abi [emoji3]


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

benim araç passat b8 kasa 1.4 tsi

dediğiniz şekilde yaptım, herhangi bir hararet olmadı. suyu ve antifirizi sizin gibi ısıtmadım. ama videoda görüleceği üzere fokurdama ve çat pat sesler geldi. hatta bir ara genleşme kabı taştı. sonra sorun kalmadı.

yapacaklara tavsiyem; işlem bittikten sonra yanınıza fazla saf su ve antifiriz alarak yarım saat kadar arabayı kullanın. suyu eksilecek ilave edeceksiniz.

rehberliğiniz için teşekkür ederim.

eski antifirizde çamur falan görmedim şükür. sağdan sola araçtan çıkan su antifiriz karışımı https://www.hizliresim.com/j3mytjc

fokurdama ve gelen çat çut sesi
https://www.hizliresim.com/j3mytjc


https://www.youtube.com/watch?v=E-JB6hoTcz0
https://www.hizliresim.com/j3mytjc