PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DPF Nedir? Nasıl Temizlenir? Arıza Belirtileri



Hasan6154
11 02 2018, 22:40
Ülkemizde dizel araçlara olan talep son zamanlarda biraz azalsada ‘’dizel araç az yakar’’ alışkanlığı neticesinde dizel araç satışları artmaya devam ediyor. Türkiye İstatik Kurumu (Tüik) Eylül 2017’deki verilerine göre benzinli, dizel ve lpg’li araç sayısı aşağıdaki gibidir.


Eylül 2017 itibari ile trafiğe kayıtlı toplam otomobil sayısı: 11.846.085



Benzinli araç sayısı: 3.089.591
Dizel araç sayısı: 4.139.491
Lpg’li araç sayısı: 4.574.376

https://4.bp.blogspot.com/-hU5qWIw5pRk/WlX57PVMGJI/AAAAAAAADhs/fWkos25sY8sr1J-BvlmaQov6MVEaSNm4ACK4BGAYYCw/s640/ase.jpg



Eskiden benzin fiyatının dizel fiyatından ortalama 2 katı kadar yüksek olması dizel araçlara talebi artırıyordu. 04/01/2017 itibari ile aşağıdaki benzin ve dizel yakıt fiyatlarına bakarsak aradaki fark neredeyse sıfıra inmek üzere.



Benzin: 5,62
Dizel: 5,07


Bu yakıt fiyatlarıyla dizel araçlara taleplerin yakın zamanda azalacağını, benzinli ve elektrik motorlu araçlara ise talebin artacağı düşünülmektedir. Dizel motorlu araçların ekonomik olması avantajlı gözüksede, bakım maliyetlerinin yüksek olması ve yüksek sesli çalışan motorun konforu azaltması ise en büyük dezavantajlarından oluyor. En önemli dezavantajı ise diğer benzinli ve lpg’li araçlara göre havayı ve çevreyi daha fazla kirletmesi! Otomobil üreticileri de bu durumu minimuma indirmek için çeşitli teknolojiler kullanmak durumunda kalıyor. Bu teknoijilerden biride ‘’Dizel Partikül Filitresi’’dir.(DPF)


Dizel araçlarda partikül filtresi kullanılmadığı durumlarda, dizel motorun oluşturduğu parçacıklar havayı kirletir, çevreye ve sağlığımıza oldukça fazla zarar verebilir. Dizel motorların, benzinli motorlara göre karbondioksit salınımı daha az olsada, yakıtın yanması sonucu ortaya çıkan zararlı maddeler dizel motorlarda, benzinli motorlara göre daha zararlıdır ve kansorejen maddeler içerebilmektedir. Bu nedenle partikül filtresi havayı temiz tutmak ve kirliliği korumak için hayati öneme sahiptir.
Partikül Filtresi (DPF) Nedir? Ne İşe Yarar?

Dizel araçlarda bulunan partikül filitresi çevreye ve insan sağlığına daha az zarar vermek için, yanma sonucu oluşan zararlı maddeleri araçtan atılmadan önce maksimum derecede filtrelemeye yarayan parçadır. Bu parça, özellikle yanmamış yakıtı egzozdan atılmadan önce kendi içinde hapseder ve ayrıştırarak yakar. Sonrasında ise kendi içine hapsettiği bu maddeleri çevreye zararsız hale getirerek dışarı atar.


https://4.bp.blogspot.com/-bDdBZdYg5HE/WlX67b2XhBI/AAAAAAAADh4/0IwF8Om0IiwQiPadCWZRTMKMxgmvE8AegCK4BGAYYCw/s640/hjk.jpg
Partikül Filtresi (DPF) Arıza Lambası Neden Yanar?

Aracın sürekli kısa mesafede ve dur kalklı trafikte kullanılması bu parçanın kendini temizliyememesine neden olur, kurum bağlar ve tıkanır. Bu durumda aracın gösterge penlinde aşağıdaki partikül filtresi arıza lambası yanar.


https://3.bp.blogspot.com/-47JFC8T1K0o/WlX7SADrJ8I/AAAAAAAADiA/lc72fl_mDCANlBypf1QM5v5ojAWke1m6wCK4BGAYYCw/s640/cvb.jpg



Bu arıza lambası yandığında yada yanmadan önce araç bazı arıza belirtileri verebilir. Dizel partikül filtresi arıza belirtilerinden en sık karşılaşılanlar ise;



Aracın çekişten düşmesi
Aracın teklemesi
Egzozdan acı koku gelmesi
Rölanti devirin artması
Yakıt sarfiyatının artması gibi belirtilerdir.


Bu arızanın çözümü için ise ‘’Dizel Partikül Filtresi’’nin temizlenmesi gerekir. Ayrıca dizel partikül filitresi ve motor arıza lambası aynı anda yanarsa daha ciddi sıkıntılar oluşmuş olabilir bu nedenle aracınızı servise götürmeniz daha faydalı olacaktır.
Dizel Partikül Filitresi Nasıl Temizlenir?



Dizel partülül filtresini temizlemek için bir kaç değişik yol bulunmaktadır.





Aracın ortalama 15 dakika kadar Düşük vites yüksek devirde sabit bir hızda sürülmesi (Otoban gibi dur kalk trafiğin olmadığı yerler)
Kimyasal İle Temizleme ( Aracın genellikle yakıt deposuna konulan bazı katkı maddeleri yakıtla birlikte yandiğinda deterjan etki gösterir ve partikül filitresinde oluşan tıkanmaları açar kurum varsa atılmasını sağlar.
Aracın servise götürülmesi ve teknik cihazlara bağlanarak temizlenmesi

Sürücüler Dizel Partikül Filtresini Neden İptal

Ettiriyorlar?

Bazı sürücüler kullandıkları dizel aracın dizel partikül filtresini çıkarmak isteyebiliyorlar. Bu durumun 2 ana nedeni bulunmaktadır.
1. Performans

Bazı araç sahipleri, aracın dizel partikül filtresinin çıkartılmasının performansını artıracağını düşünüyorlar. Şuana kadar bu durumu kanıtlayan ve ilgili kurumların onayladığı bir test bulunmamaktadır.
2. Maliyet

Araç sahipleri ayrıca, partikül filtresi arızalandığında çıkarılmasının yenisiyle değiştirilmesinden daha ucuz olduğunu düşünmekte ve bu parçayı iptal etmektedirler. Bu durumla ilgilide aracın orjinali değiştirildiğinden ilerleyen zamanlarda motorunun çalışma sisteminde daha büyük zararlara neden olabilir.
Dizel Partikül Filtresi İptali Araca Zarar Verir

mi?

Orjinali değiştirilmiş bir aracı kullanmak doğru değildir. Ne olursa olsun sağlığımız, çocuklarımıza bırakacağımız yaşam alanlarımız herşeyden daha değerlidir. Lütfen bu konuya gerekli hassiyeti gösterin ve bu parçayı araçlarınızda kullanmayı ihmal etmeyin.


Diğer taraftan araca zararı var mı derseniz; Araçların tüm parçaları birbirlerine uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış ve tüm parçaların ayarları bu sisteme göre yapılmıştır. Motor beyni tüm bu parçaların birbiriyle uyumlu çalışmasından sorumludur. Bu parçanın iptal edilmesi aracınızın çalışma sistemini etkileyebilir ve bir takım arızalara neden olabilir. En sık karşılaşılan belirtiler, motor beyninin arıza algılaması ve arıza lambasını yakması, emisyon değerlerinin düzgün olmaması nedeniyle motorun çalışması sisteminin düzensizleşmesi, yakıt sarfiyatının artması vb.
Partikül Filtresi İptal Edilmiş Olan yada Tıkalı Olan Araç Muayeneden Geçer mi?

Partikül filtresi araç muayenesinde kontrol edilmemektedir. Bu durum egzoz emisyon değerleriyle ilgilidir. Araç egzoz muynesinde kontrol edilir ve limitlerin üzerinde bir zararlı madde çıkışı varsa egzoz emisyon onayı verilmez. Araç muayene dışı kalır.



Dizel Partikül Sıvısı Nedir? Ne İşe Yarar?

Partikül sıvısı, Partikul filtresinin ısısını yükselterek, filtrenin topladığı kurumların yakılarak egzozdan atılmasını sağlayan sıvıdır. Partikül sıvısının düzeyini motor beyni düzenler . Partikül filitresine giren gaz basıncı, çıkan gaz basıncından fazla olduğunda motor beyni partikül filitresi sıvısı iletir. Bu sıvıyla birlikte partikül filitresindeki ısı artar ve oluşan kurumlar yakılarak dışarı atılır.
Dizel Partikül Filtre Sıvısının Ne zaman Değişmesi Gerekir?

Partikül sıvısı, eğer araç sürekli kısa mesafelerde düşük devirlerde kullanılmazsa 80 - 90 bin km değişim istemez. Bu km değerleri ortalamadır ve araçtan araca değişebilir. Asıl değişmesi gereken km bilgileri aracınızın kullanım klavuzunda yazılmış olabilir yada yetkili servisten bu bilgiyi alabilirsiniz. Partikül sıvısı değişimlerinde kesinlikle orjinal sıvısıyla değiştirilmesi önerilir.


Alıntıdır.
Kaynak: otmobilrehberim.com




https://www.youtube.com/watch?v=qb2n6sgYvls





https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=020MdntTw34




https://www.youtube.com/watch?v=62_tCeKARwo










***************************************

***************************************

***************************************


DPF SAĞLIĞI İÇİN LİQUİ MOLLY ' NİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Dizel Partikül Filitresi DPF tıkalı ne yapmam gerekir

Nedir Bu DPF (Dizel Partikül Filitre)

Euro 5 egzoz emisyon standartlarına dizel araçları uyarlayabilmek için geliştirilmiş bir sistem diyebiliriz.

Dizel araçların egzozundan çıkan partikül yani kurumları biriktirerek yüksek sıcaklıkta imha etmeye yarıyor kısaca bu sistem.

Ayrıca hidrokarbon, CO ve CO2 emisyonlarına da etkili katkı sağlamakta.

Kurumların yok edilmesi işleminde ise 2 tip yöntem vardır,

1.si VW grubunun kullandığı pasif rejenerasyon, bunda kurumun yok edilebilmesi için aracın uzun mesafe kullanımı şart, çünkü yüksek egzoz sıcaklığı (600'C civarı) olması gerekiyor rejenerasyon işlemi için. Genellikle şehir içi kısa mesafe kullanılan araçlarda da bu nedenle problemler oluşabiliyor. Bu nedenle her 800 km. de bir uzun süreli bir sürüş tavsiye edilir.

Diğer yöntemse Ford-PSA (Peugeot …) grubunun dakullandığı aktif sistem, bunun farkı ise yakıt deposuna koyulan bir katkı (FAP sıvısı), filtrede biriken kurumun yanma sıcaklığını katalizör görevi yaparak 450'C civarına düşürüyor. Bu yüzden pasif sistemde olduğu gibi çok yüksek sıcaklıklara gerek kalmadan filtre temizlenebiliyor. Sorun çıkarma bakımından tabi ki çok daha iyi bu yöntem, ama kullanılan katkıyı ekletmeyi unutmamak gerekiyor tabi.




Peki nasıl anlarız Disel partikül filitresinin dolduğunu (DPFin tıkandığını)

Bu arıza genelde kendini belli eder. Motor, yanan gazı kolayca dışarı atamaz (DPF tıkandığı için). Bunun sonucunda aracın çekişten düşmesine sebep olur ve EGR (egzost Geri Dönüşüm) lambası arıza uyarısı vererek karşımıza çıkar.
Peki ne yapmam gerekir bu DPF ‘in tıkanmaması için
Öncelik tabi ki yakıt kalitesi, sonrasında malum dur kalk trafik ve kısa mesafe yolculuklar DPF 'in kendi kendine rejenerasyon (kendi kendini temizleme, kurum yakma) yapmasına engel olur. Her 1.000 km öncesi uzun mesafe yolculuk yapılması faydalı olur.
Nasıl yani her 1.000 km de DPF tıkanmasını engellemek için şehir dışına mı çıkmam gerekiyor dediğinizi duyabiliyoruz. Tabi ki gerek yok bunun da bir çözümü var.
Bu ekte resmi ve linki olan ürünü düzenli olarak yakıt deposuna ekleyin ( her iki ful depoda 1 adet) Sorun yaşamazsınız.



https://www.otomobileczanesi.com/image/catalog/dpf%20koruyucu.jpg (https://www.otomobileczanesi.com/liqui-moly-dizel-partikul-filtresi(dpf)-koruyucu)




Peki ya bu DPF koruyucuyu kullanmazsam ne olur


Yakıt ve şartlara bağlı olarak tıkanması muhtemeldir ancak ne zaman tıkanacağı konusunda yorum yapmak doğru olmayacaktır.

Disel partikül filitresi doldu ve ne yapmam gerekir.(DPF doldu EGR lambası yandı ne yapmalıyım.)

Servisler genelde bu parçanın değişimine gider, ancak bu da müşterinin karşısına yüksek maliyetler çıkartır (3.000-12.000 TL arasında) değişim ücreti ödemeniz kaçınılmaz.

Ayrıca bunu değiştirdiniz ya tekrar olmayacağının garantisini kimse veremeyecektir.


Genelde size sunulacak diğer alternatifler şöyle olacak :

Sanayide egzost ustaları bu parçayı sökerek çeşitli işlemlerden geçirerek temizleyecek, Nasıl mı?

a) Söktükten sonra bir makinada sıcak su ve aşındırıcı, asitli detarjan ile yıkanması,

Zararları: DPF filitresine su ve detarjan gibi çözücü aşındırıcılar gelmemelidir. Filitre DPF üzerinde sabit kalması ve ses yapmaması için özel bir yapıştırıcı ile fabrikada monte edilmiştir. Yapılacak bu uygulama önce bu filitreyi yerinden oynatacak ve ses yapmasını sağlayacak, detarjan (genelde lavobo açıcı asit içerikli detarjanlar kullanılır ) filitre üzerindeki tutunma önleyici sathı pürüzlü hale getirerek daha erken filitrenin tıkanmasına sebep olacaktır.


b) DPF içinde bulunan ince gözenekli filitrenin sökülerek iptal edilmesi,

Zararları: Yapılacak işlem emisyon değerlerini yükseltecek,duman atma, motor arıza lambası yanması gibi bir çok arıza ve soruna yol açacak. Emisyon değerlerinin düşürülmesi için üretici firmalar sistemi tam bir bütün üzerinde programlıyor. Sistemin içinden bir noktayı iptal ederseniz karşınıza farklı arızalar çıkması muhtemel olacaktır.



Bu işlemlerin maliyeti ne olacak sizce,

Bugün piyasada en az, DPF sökme takma 500, içinin temizlenmesi / boşaltılması için de 500 TLyani 1.000 TL ve üzeri size garantisi olmayan bir işlemin maliyeti olacak.



Peki aracımın DPF doldu veserviste komple yenisi ile değiştirmek istemiyorum diyorsanız size başka ve güvenilir bir alternatif çözüm önereceğim :

1. Aşama Pro-Line Dizel Partikül Filtresi Temizleyici,

Çok etkili temizleme sıvısıdır. Binek ve hafif ticari araçların aşırı kirlenmiş Dizel Partikül Filtresini değiştirmeden ve araç üzerinden sökülmeden, kısa zaman içerisinde düşük maliyetle temizleme olanağı sağlar.
Partikül Filtresinin tıkanmasının başlıca nedeni kısa mesafelerde ve dur kalk şeklindeki araç kullanımıdır. Bu tür kullanımlarda periyodik olarak Partikül Filtresi Temizliği yapılmalıdır. Düzenli kullanım onarım masraflarını düşürülür ve aracın çalışmagüvenliği sağlar. https://www.otomobileczanesi.com/image/catalog/DPF_cleaner.jpg
Kullanım Özellikleri veFaydaları
· Dizell Partikül Filtrelerindeki kirleri çözer
· Tüm binek ve hafif ticari araçların Dizel Partikül Filtresinde etkilidir
· Yakıt tüketimini azaltır
· Motor performansını korur
· Kullanım güvenliği sağlar




2. Aşama Liqui MolyPro-Line Dizel Partikül filtresi (DPF) Durulayıcı

Pro-Line Dizel Partikül Filtresi Durulayıcı çok etkili durulama sıvısıdır.
Dizel Partikül Filtresi temizleme işlemi sonrasında kullanılan bu ürün ile kurum çözülüp filtre içerisine
dağıtılır, böylece normal rejenerasyon işlemi ile tamamen yakılıp yok olması sağlanır.
Kullanımı araç üzerinde Partikül Filtresi sökülmeden gerçekleşir.





3. Aşama Liqui Moly Dizel Partikül Filtre DPF Koruyucu

Dizel Partikül Filtresi Koruyucu, filtrede kalıntı birikmesini azaltan ve böylece filtrenin ömrünü uzatan çok etkili bir yakıt katkısıdır.
Partikül Filtresinin tıkanmasının başlıca nedeni kısa mesafelerde ve dur kalk şeklindeki araç kullanımıdır.
Düzenli kullanım onarım masraflarınıdüşürülür ve aracın çalışma güvenliği sağlar.
Ürün ayrıca, yanmanıntasarlandığı gibi gerçekleşmesine katkı sağlar ve kalıntı oluşumunu azaltarakegzoz emisyonunu iyileştirir.

Her 2 depoda bir adet tam dolu yakıta aktarılması tavsiye edilir.
Faydası,rejenerasyon için gereken 600’C sıcaklığı beklemeden 400’C de rejenerasyon yapmasını kurumların daha alt derecede yanmasını sağlar.




İlksefer DPF tıkanıklığı var ise yukarıdaki 1. ve 2. uygulamalardan önce bu katkı yakıta katılarak denenmesinde fayda vardır. Eğer hala tıkalı ise diğer 1. - 2. ve 3. aşamalar sırası ile uygulanmalıdır.






Alıntıdır.
Kaynak: otomobileczanesi.com

yasin3866
11 02 2018, 23:47
Dizel aracın bakım maliyeti nasıl pahalı. Birisi açabilir mi konuyu. Tsı ile aynı yağ, filtre kullanılıyor. TSİ 3.5, TDI 4.5 lt yağ alıyor. Tek fark bu.

Hasan6154
12 02 2018, 00:02
Bence dizel bakım maliyeti yüksekliğinden bahsedilirken, enjektör sisteminin değişimi , motor rektefiyesi ve DPF ( yenisinin 8-10 bin tl olduğu söyleniyor) değişimi gibi dizele özel ağır bakımlarının, benzinlilere göre 2 - 3 kat pahalı olduğu kastediliyor.

Mercator
12 02 2018, 00:06
Dizel motor maliyetinden bahsedilen, bir arıza durumunda ortaya çıkan bakım maliyeti sanırım. Dizel motorda en masraflı kalem de enjektörler. Enjektör arızası da eğer çok kalitesiz bir yakıt kullanırsanız olabilir. Bunun haricinde, bildiğim kadarı ile, motorun komponentlerinde bir üretim hatası yoksa ve doğru bir kullanımla, dizel motor kolay kolay arıza yapmaz. Arıza yapsada, enjektörler hariç diğer bakım masraflarının benzinli bir motordan çokta farkı yok...

Bizde dizelin algısı biraz farklı, hala 100 bin km. psikolojik sınıra takılmış haldeyiz. Fakat internetten araştırın, 700-800 hatta bir milyon km yol yapmış dizel araçlar var. Zaten dizelin amacı km yapmak. Bu motorlar uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanıyor. 100 bin km falan bir dizel için daha başlangıç sayılır.

- - - Sonradan Eklenen Mesaj - - -

Aynı şeylerden bahsetmişiz Hasan hocam :) Yalnız geçenlerde hatırlarsanız bir arkadaş, DPF, doluluk oranını ölçtürmüştü ve 130 bin km de ki aracında sadece %5'lik bir doluluk oranı vardı. Bu bilgi aslında çok önemliydi. Sonradan vw'nin kendi sitesinde DPF'si ömrü ile bir bilgide buldum, ilk kontrolün 90.000 mil'de (144 bin km.) yapılması gerektiğini yazıyordu. Yani değişim değil, ilk kontrol periyodu olarak yazmışlardı. Dolayısı ile benim kafamdaki DPF'si problemide çözülmüş oldu. Yani bu filtrenin ömrü neredeyse aracın ömrü ile aynı hemen hemen.

http://www.volkswagen.co.uk/technology/diesel-particulate-filter

serwer3095
12 02 2018, 00:36
Iki gun once aralik cikisli dizel aracim passat dpf uyarisi verdi cektim saga yol yardimi aradim 70 km sabit hizla 4 viteste 20 dk kadar fren kullanmadan yol yapin dedi tabi gorusme yaptiktan sonra dpf uyarisi ekrandan gitti zaten arac stop halindeydi daha sonra ben musteri temsilcisini dedigini yaptim tabi aksam internetten arastirdim genellikle kisa mesafe veya dur kalk seklinde kullanimda oluyomus ilk defa vw grubu kullaniyorum onceki aracimda dizel corollaydi ama hic boyle bisey basima gelmemisti.

Hasan6154
12 02 2018, 00:54
Bence de bu DPF ömürlük, Hüseyin hocam.

Aracın kendi kendine rejenerasyon yapmasından belli zaten bu DPF lerin kolay kolay ömürünün bitmeyeceği. Bide bilinçli , dikkatli , devirli kullanılsın çok rahat 300 - 400 bin km leri sorunsuz atlatır bu araçlardaki DPF.


Bir de dikkatimi çekti. Gerçi özellikle denedim.

7 aydır devamlı vitesi D modunda kullanıyor bazen S moduna geçiyordum ara ara ve haftada 1 - 2 defa tam park etmeye yakın rolantiye düştümde rejenerasyona ( 1000 rpm devire çıkması ile ) yakalanıyordum. Mecburen bazen bir iki tur daha atıyor bazende rolantide rejenerasyonun tamamlanmasını bekliyor öyle stop ediyordum.

1 hafta aracı devamlı ( ş. içi - ş.dışı ) S modunda kullandım, 1 defa bile rejenerasyona yakalanmadım. Ya büyük bir tesadüf yada devamlı devirli kullanınca rejenerasyonu başlatacak kadar kurum birikmesi gerçekleşmiyor.

Zaten D modunda devirli kullanılsa bile kurum biriktirmemesi mümkün değil, en küçük hızlanmalarda bile çok fazla gereksiz yere vites yükseltiyor, yavaşlamalarda da olması gerekenden az vites küçültüyor.

HARPAGON
12 02 2018, 06:44
Onceki Jetta 2.0 tdi aracimi 198bin de sattim. DPF sorunu hic yasamadim.

Ara sira yuksek devirle kullanirsaniz zaten biriken kurumlari atmis oluyorsunuz.

fthars7
12 02 2018, 09:22
@Hasan6154 abi güzel bilgiler teşekkürler. Bir kaç sorum var. DPF ile EGR farklı şeyler mi.? DPF eski/yeni bütün dizel araçlarda bulunuyor mu.?

Mesela benim araç 2008 2.0 tdi pd motor, bunlarda DPF olmadığı söylenmişti doğru mudur acaba.?

Hasan6154
12 02 2018, 11:18
@Hasan6154 abi güzel bilgiler teşekkürler. Bir kaç sorum var. DPF ile EGR farklı şeyler mi.? DPF eski/yeni bütün dizel araçlarda bulunuyor mu.?

Mesela benim araç 2008 2.0 tdi pd motor, bunlarda DPF olmadığı söylenmişti doğru mudur acaba.?

Katalitik konvertörlerin ( katalizör ) , geçmişi 1930’lu yıllara dayanmaktadır.

Diğer taraftan dizel partikül filtreleri ( DPF ) otomobillerde yaklaşık olarak 12 - 13 yıldır kullanılmaktadır.

Birçok araçta benzinli ve dizel araçta katalitik konvertör ( katalizör ) bulunurken, dizel partikül filtresi (DPF) genellikle yeni jenerasyon araçlarda bulunmaktadır. İyice sertleşen emisyon kuralları nedeniyle de tüm dizellerde artık mecburen kullanılmaktadır.


Dizel partikül filtresi, katalitik konvertör ile benzer amaca sahip olsa da çok daha yeni ve teknolojik bir filtredir. Genellikle 1200C dereceye dayanabilen özel seramik malzemelerden üretilen bu filtrelerin ayrıca daha üst seviye olarak kabul edilen silisyum karbür (silicon carbide) içerikli malzemeden üretilen, 2700C dereceye kadar dayanabilen tipleri mevcuttur.




EGR tabiki katalizör ve DPF den farklı bir sistem.



EGR , yakılarak motordan atılan gazların bir kısmını tekrar yanma odasına göndererek, motora giren taze havanın düşük miktarda yanmış egzoz gazı ile karışmasını sağlayarak motorun yanma odasında yanma sıcaklığını ve fazla oksijen miktarını azaltır. EGR, nitrojen oksitlerin meydana geldiği yüksek yanma ısılarını düşürerek NOx emisyonunun azaltılması görevini üstlenmiştir. Modern motorlarda EGR hem motorun emme gücünü azaltmak için hem de atık gazın belirli sürüş durumlarında yanmaya olan pozitif etkisini kullanmak için tasarlanmıştır.


Egzoz gazlarının bir kısmının tekrar yanması sonucunda ise;

Egzoz gazının emisyon değerleri düşer
Silindirler içerisindeki yanma sıcaklığı düşer
Yanma sıcaklığının düşmesi sonucu motor daha sağlıklı çalışır
Egzoz gazlarının tekrar yanması verimi yükseltir
Verimin artması sonucu yakıt tüketimi olumlu etkilenir





Sonuç olarak özellikle yeni nesil modellerde olmak üzere;




Benzinli araçlarda EGR valfi ve katalitik konvertör bulunur.
Dizel araçlarda EGR valfi ve dizel partikül filtresi bulunur. Bazı modellerde her iki işlemi ayrı ayrı gerçekleştiren her iki filtre de beraber bulunabilmektedir.






Sizin aracınızda üretim yılına göre muhtemelen eski tip Partikül filtresi adı verilen sistem bulunmaktadır.

Yine de tam emin değilim çünkü henüz 7 aylık VW ve dizel kullanıcısıyım.

2008 2.0 tdi PD motor kullanan arkadaşlar daha doğru bilgiye sahiptirler.

Ama servis de size telefonda bile aracınızda hangi tip filtre bulunduğunu söyleyebilir.

Mercator
12 02 2018, 13:51
Bence de bu DPF ömürlük, Hüseyin hocam.

Aracın kendi kendine rejenerasyon yapmasından belli zaten bu DPF lerin kolay kolay ömürünün bitmeyeceği. Bide bilinçli , dikkatli , devirli kullanılsın çok rahat 300 - 400 bin km leri sorunsuz atlatır bu araçlardaki DPF.


Bir de dikkatimi çekti. Gerçi özellikle denedim.

7 aydır devamlı vitesi D modunda kullanıyor bazen S moduna geçiyordum ara ara ve haftada 1 - 2 defa tam park etmeye yakın rolantiye düştümde rejenerasyona ( 1000 rpm devire çıkması ile ) yakalanıyordum. Mecburen bazen bir iki tur daha atıyor bazende rolantide rejenerasyonun tamamlanmasını bekliyor öyle stop ediyordum.

1 hafta aracı devamlı ( ş. içi - ş.dışı ) S modunda kullandım, 1 defa bile rejenerasyona yakalanmadım. Ya büyük bir tesadüf yada devamlı devirli kullanınca rejenerasyonu başlatacak kadar kurum birikmesi gerçekleşmiyor.

Zaten D modunda devirli kullanılsa bile kurum biriktirmemesi mümkün değil, en küçük hızlanmalarda bile çok fazla gereksiz yere vites yükseltiyor, yavaşlamalarda da olması gerekenden az vites küçültüyor.

Hasan hocam ellerinize kollarınıza sağlık. Sayenizde forum, foruma benzedi. Son zamanlarda forumumuz maalesef iyice magazinsel hale gelmişti. Vaktiniz oldukça böyle faydalı ve "gerçek" teknik bilgileri lütfen bol bol paylaşın, şimdiden çok çok teşekkür ederim...

Hasan6154
12 02 2018, 19:42
Hasan hocam ellerinize kollarınıza sağlık. Sayenizde forum, foruma benzedi. Son zamanlarda forumumuz maalesef iyice magazinsel hale gelmişti. Vaktiniz oldukça böyle faydalı ve "gerçek" teknik bilgileri lütfen bol bol paylaşın, şimdiden çok çok teşekkür ederim...


Rica ederim, sizler olmasanız benim paylaşımlarımın da bir anlamı olmaz. Birliktelik veriyor her şeyin tadını.

Hasan6154
12 02 2018, 21:28
İlk mesaja '' PDF sağlığı için Liqui Molly ' nin çözüm önerileri '' eklenmiştir.

Hasan6154
14 02 2018, 12:18
İlk mesaja

KİMYASALSIZ PARTİKÜL FİLTRESİ ( DPF ) VE KATALİZÖR TEMİZLİĞİ

videosu eklenmiştir.

ozguven
04 03 2019, 11:20
Hocam aracım 150000km de 400km de bir temizliğe giriyor ve bazen 30 dakikada temizlik bitmiyor. DPF temizliğinde kimyasal ürünlerin DPF ye zarar verdiği, sadece ısı ile yapılan termal temizliğin daha sağlıklı olduğunu okudum, doğru mu? Bende DPF yi temizletiyim istiyorum, can sıkmaya başladı, ama farklı metodlar var, hangisi en sağlıklı tecrübesi olan var mı? İstanbul maslaktaki bir merkez hakkında forumda bir arkadaşımız bilgi vermişti ama İzmirdeyim önerebileceğiniz bir merkez var mı?

Chem 06
04 03 2019, 11:42
Hocam aracım 150000km de 400km de bir temizliğe giriyor ve bazen 30 dakikada temizlik bitmiyor. DPF temizliğinde kimyasal ürünlerin DPF ye zarar verdiği, sadece ısı ile yapılan termal temizliğin daha sağlıklı olduğunu okudum, doğru mu? Bende DPF yi temizletiyim istiyorum, can sıkmaya başladı, ama farklı metodlar var, hangisi en sağlıklı tecrübesi olan var mı? İstanbul maslaktaki bir merkez hakkında forumda bir arkadaşımız bilgi vermişti ama İzmirdeyim önerebileceğiniz bir merkez var mı?

Her 400 km de bir rejenerasyona girmeye başladı diyorsunuz peki bu 400 km yi hep ş.içi mi yapıyorsunuz? Yoksa farketmiyor mu ş.içi ş.dışı?

ozguven
05 03 2019, 14:17
Genellikle şehir dışı kullanıyorum, 5-6. viteste en az 50-60 km yol alıyorum

Hasan6154
05 03 2019, 15:04
2200 - 2600 devir civarlarında aracı 20 dk kullandığınızda DPF devamlı temiz kalır.


Kurumların katılaşmadan kolay yanmasını sağlamak için katkı maddesi kullanabilirsiniz.

Ben sıfır aracımıza 2000 km den sonra kullanmaya başladım ve 3 depoda bir kullanmaya devam ediyorum 19 aydır.



https://urun.n11.com/oem-yedek-parca/liqui-moly-dpf-dizel-partikul-filitresi-koruyucu-temizleyici-yaki-P151072733






Senede 1 defa yada mazotun kalitesinden süphelendiğiniz durumlarda sistem temizleyici kullanabilirsiniz.

https://urun.n11.com/oem-yedek-parca/liqui-moly-pro-line-dizel-sistem-temizleyici-yakit-katkisi-500ml-P218106506

Chem 06
05 03 2019, 18:39
Genellikle şehir dışı kullanıyorum, 5-6. viteste en az 50-60 km yol alıyorum

Halla halla o zaman her 400 kmde girmesi sıkıntı gibi hocam. Siz kaç binde aldınız aracı?

ozguven
07 03 2019, 15:19
Ben 2011 yılında 0 km aldım. Rejenerasyona girdiğinde dikkat ettim aracı temizlik tamamlanmadan hiç stop
etmedim ama 140000km den sonra temizlik süresi 10 dakikada 30-40 dakikalara kadar çıktı, ve temizlik sıklığı arttı, buda pratikte uzun bir süre ve can sıkıyor. Farklı DPF temizleyici yöntemler var ama en sağlıklısı hangisi öğrenmek istiyorum.