PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Volkswagen DSG Şanzıman Türleri



Hasan6154
05 02 2018, 02:27
Direct Shift Gearbox (DSG) ya da diğer adıyla çift kavramalı şanzımanlar vites geçişlerini diğer dişli modellerden daha hızlı değiştirebilme özelliğine sahip ürünlerdir. Geleneksel otomatik vites ve düz vites sistemlerine göre daha fazla güç ve daha düzgün bir kontrol sağlayabilirler.Bu modeller ilk olarak Volkswagen ve Audi (s-tronic) tarafından piyasaya sürülmüş ardından BMW, Porsche, Nissan ve Mitsubishi gibi firmalar da motorlarında çift kavramalı şanzıman tercihinde bulunmuşlardır.



http://www.volkswagengrubu.com/wp-content/uploads/2016/11/volkswagen-dsg-sanziman-turleri-nelerdir.jpg (http://www.volkswagengrubu.com/volkswagen-dsg-sanziman-turleri-nelerdir/volkswagen-dsg-sanziman-turleri-nelerdir/)



DSG ile tanınan çift kavramalı şanzımanlar aralarında baskı balata çifti bulunan 2 ayrı şanzımandan oluşmaktadır. Birinci şanzıman tek sayılı (1,3,5,) vitesleri sağlarken diğeri çift sayılı (2,4,6,) vitesleri sağlar. Araç ilk çalıştırıldığında tek sayılı vites kutusu devredeyken aynı zamanda diğer vites kutusunda 2. Vitestedir. Baskı balata sistemi tek sayılı vites kutusu ile çift sayılı vites kutusu arasında koordineyi sağlar. Böylece araç çalıştırıldıktan sonra 1. vitesten 2. vitese geçiş işlemi baskı balatanın iki kutu arasındaki koordinesi ile gerçekleşir. Bu geçiş gerçekleştiğinde birinci vites kutusu seri bir şekilde 3. Vitese geçer ve görevin kendin devrolmasını bekler. Böylece iki kutu sayesinde görevlendirme başarı ile devam ederek vites geçişleri hızlanmış olur.

DSG Şanzıman Türleri

6 Vites Şanzıman

Bu şanzıman modeli yüksek torklar elde edebilmek için üretilmiştir. Sistem 6 litre yağın içinde çalışıyor ve bu sayede sessiz ve akıcı bir çalışma gösteriyor. Ancak bu şanzımanda en önemli nokta DSG yağının 60 bin kilometrede değiştirilmesi gerekiyor.



7 Vites Şanzıman

Düşük torklarda kullanım için üretilmiş bu şanzımanda çalışma yağsız gerçekleşiyor. Bu nedenle daha sesli çalışıyor ve genel olarak daha sorunlu bir şanzıman olduğu ifade ediliyor. 7. Vites sayesinde benzinli motor kullanan araçlar bu şanzıman ile yakıt yönünden daha tasarruflu oluyor.









Alıntıdır.
Kaynak : volkswagengrubu.com