PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : klimaya elektrik gelip gidiyor?



ersin ç
14 10 2017, 08:05
arkadas iyi günler 2 gün önce aracımın kliması birden gitti. fakat klimanın fanı kontağı çevirince anında devreye giriyor. içeride bulunan dijital ekrandaki yazılar sürekli gelip gidiyor aynı sorunu yaşayan varmı çözüm yolu nedir?

F8331 cihazımdan Passat Turkiye kullanılarak gönderildi

Hasan6154
14 10 2017, 12:34
Öncelikle geçmiş olsun kadeşim.


Bütün araçlarda ; Kalorifer ve klima nın araç içerine hava üfleyen fan motoru ortaktır. Yani kaloriferi çalıştırırken de , klimayı çalıştırırken de içeri sıcak veya soğuk havayı tek bir fan motoru üflettirir.

Bu fan motorunun hemen yanında , motorun hız kademesini ayarlayıcı rezistör ( ismi kalorifer kademe rezistansı veya kalorifer regülatörü olarak da geçer ) bulunur. Bu rezistans arızalandığında kalorifer/klima fanı ya hiç çalışmaz yada devamlı aynı hızda ( genelde en yüksek hızda ) devamlı çalışıp hava üfler ve hava kademeleri çalışmaz yani üfleme kademelerini alçaltıp - yükseltemezsiniz veya bu fan motorunu kapatamazsınız, bazen kontağı kapattığınız halde fan motoru çalışmaya devam eder, bazen kontak ile kapanır - kontağı açtığınız anda çalışmaya başlar.

Ve kalorifer - klima dijital ekranında bu arızanın hata kodu yanıp söner veya devamlı yanık durur hata kodunu gösterir.

İyi bir elektrikçiye gidip kalorifer fan motor rezistansını ( regülatörünü ) kontrol ettiriniz.

Arıza ; bazen rezistansa giren elektrik kablo soketindeki gevşeklikten bazen de rezistans içerisindeki devrelerin yanmasından kaynaklanıyor.

Öncelikle rezistans ın soketi kontrol edilir soket te veya soket kablosunda kararma erime oksitlenme vs. varsa bu sorun giderilir. Soket ve kabloda sorun yoksa rezistans açılıp tamir edilir yada yenisi veya çıkması ile değiştirilir.


Tabi bu bahsettiğim sorunun olası ihtimallerinden biri. Başka bir nedenden kaynaklanıyor da olabilir. Size lazım olan tecrübeli iyi bir oto elektrik ustası.