PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Araç Bakım Periyodu Nedir? Neden Gereklidir?



MCaner
02 03 2017, 08:22
Güvenli bir sürüş deneyimi için araç bakım periyotlarına uymak gerekir. Bu periyotlar, dizel araçlar için 15 bin kilometrede bir yerine getirilirken, benzinli araçlar içinse 10 bin kilometrede bir yerine getirilir. Ancak, söz konusu kilometreleri dolduracak derecede araçla seyahat etmiyorsanız da sevinmeyin. Çünkü her otomobil üreticisi marka, en az senede bir defa araç bakımı konusunda titiz davranılması gerektiğini düşünüyor.

Neden araç bakımına ihtiyaç var?

Güvenli bir sürüş deneyimi için araç performansının çok iyi olması lazım. Bunun içinde yağ ve filtre bakımlarından, far ve fren gibi aksamların kontrollerine kadar detaylı bir servis hizmetinin alınması gerekir. Aksi durumda yağlardan veya filtre tıkanmalarından dolayı motorda arızalar çıkabilir. Hatta yolculuk esnasında motorun yanması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Ağır ve periyodik bakımlar…

Düzenli bir şekilde bakım için servise gittiğinizde, ağır bakımla ilgili sıkıntı yaşamanız oldukça zordur. Ancak yine de imkansız değildir. Ağır bakım, fren balatası değişimi veya triger kayışının yenilenmesi gibi yoğun işçilik gerektiren hizmetleri ifade eder. Periyodik bakımda ise; yağ, filtre bakımları, motor bakımı, fren bakımı ve far gibi ayarlar yapılır. Aynı zamanda da büyük arızalara sebep olacak hafif problemlere müdahale gerçekleştirilir. Böylece hem paradan tasarruf edersiniz hem de araç performansı daha uzun ömürlü olur.

Araç bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Her araç sahibinin yılda bir kez araç bakımı yaptırması ve aşağıdakilere dikkat etmesi gerekir.

1 Motor için en önemli elementlerden birisi yağdır. İşlevini yitiren yağ değişmelidir. Aksi durumda, birçok arızaya ve fazla yakıt tüketimine neden olur. Aracınız için en iyi yağın hangisi olduğu kullanım kitapçığında yazar.

2 Araç için en hayati unsurlardan birisi, fren ve disklerdir. Dolayısıyla, her bakımda mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Fren hidrolik yağı da kontrol edilmesi gerekenler arasındadır.

3 Direksiyon sisteminin ve rot ayarlarının da dikkate alınması lazımdır.

4 Günümüz araçlarında elektronik sistemlerden oldukça fazla yararlanır. Bu sistemler, motordaki değişiklikleri algılar ve ikaz ışığıyla sürücüyü uyarır. Araç sahiplerinin ikaz ışığı gördüklerinde servise gitmeleri önemlidir.

5 Son olarak da lastiklerin havalarını belli periyotlar dahilinde kontrol etmeniz gerekir.

Alıntı : blog.oilmarkt.com