PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : bir dsg hikayesi daha...



snstan
28 01 2016, 13:20
başka forumdan alıntıdır,azmin ve sabırın sonucu...

Sayın kulüp üyelerimiz merhaba,

Çevrenizde mutlaka VW grubu araçları olup otomatik şanzıman ( DSG ) problemi yaşayan insanlar tanıyorsunuzdur. Sizleri ve çevrenizde bu pahalı dertle uğraşanların daha fazla mağdur olmaması adına başımdan geçenleri aşağıda paylaşmak istiyorum.

Bölüm bölüm paylaşacağım çünkü drama dizisi gibi http://mbclubtr.com/images/smilies/smile.png

Hikaye 1

Hikayem 2013 yılı sonunda bir Audi A3 1.4 TFSI DSG sahibi olmam ile başladı. Daha aldıktan iki ay sonra aracımda ilk kalkışta titreme başladı. Öyle bir illetki bu bazen ısınıp titriyor bazen hiçbir titreme gerçekleşmiyordu.

Arabanın bu tavırlarından huylanıp 2014 şubat ayında yetkili servise götürdüm aracımı. Zeytinburnu mevkinde yer alan bu Audi servisi aracıma bakıma soktu. Sık seyahat etmem sebebiyle arabayı bırakıp Antalya'ya bir iş seyahatine gittim. Servisten 3 gün sonra beni telefonla aradılar ve aracımın çoklu kavramasının bozulduğunu ilettiler. Bunun maliyetinin işçilik hariç 5.500.00.- TL olduğunu söylediler. Bende düşündüm taşındım yaptırmamaya karar verdim. Arayıp kendilerine bu durumu ilettim. Bana şanzımanın indiğini ve yapmak zorunda olduklarını ilettiler. Nasıl yani zorunda mıyımhttp://mbclubtr.com/images/smilies/smile.png? Bende haklı bir tüketici olarak şanzıman indirmek için benden izin almadıklarını, arabamı hemen toplayıp gelişimde almak üzere hazır olmasını istediğimi söyledim.

Tabi ne yaptılar? Hemen "iyi niyet garantisi" adını verdikleri müşteri kazıklama yöntemi ile bana indirim yapacaklarını ilettiler. Böylece son hesabımız 3.000.00.- TL'a kadar düştü. Bende kendilerine toplamda 1.200.-00 TL param olduğunu isterlerse yapabileceklerini istemezlerse toplayıp bana teslim edebileceklerini ilettim.Arabayı yapıp teslim ettiler.

Hikaye 2

20 Ekim 2015 tarihinde vites göstergesinin yanıp sönerek uyarı vermesi ile ikinci hikayemiz başladı. Yolda giderken bu uyarıyı alınca hemen en yakındaki Bosch yetkili servise götürdüm aracımı. Orada bana şanzıman arızası olduğunu ve yetkili serviste yapılması gerektiğini ilettiler. Burada arıza bilgisayarına bağlayıp bana kodları gösterdiler. Kodlarda "P17BF" hidrolik pompa kurcalama koruması aktif diye yazıyordu. Bende internetten incelemek için bir fotoğrafını çektim.

Yine aynı servisi arayarak bir çekici talebinde bulundum. Çekici gönderebileceklerini ancak bu çekicinin parasını benim ödemem gerektiğini ilettiler. Sebep nedir derseniz son bakıma oraya götürmediğim için sadık müşteri olmadığımı söylediler. Peki dedim lanet olsun gönderin. Gelen çekicinin parasınıda ödeyip aracı zeytinburnu'na gönderdim.

Gönderdikten bir gün sonra beni servis danışmanı aradı ve aracın mekatronik ünitesinin bozulduğunu söylediler. Bununla ilgili olarak masrafın tutarının 5.500.00.-TL olduğunu ilettiler. Araba şanzımanın neresi bozulursa bozulsun aynı ücrete çıkıyor. Fiyat fix yani.

http://mbclubtr.com/attachment.php?attachmentid=34817&d=1453887679 (http://mbclubtr.com/attachment.php?attachmentid=34817&d=1453887679)

Bu fiyatlandırma, küstah tavırları, sorunun neden kaynaklandığı konusunda bana olan tutumları yüzünden oturdum internetten araştırmaya başladım. O zaman farkettimki binlerce insan bu bedelleri ve daha yükseklerini ödemek zorunda bırakılıyor. Bu kadar örnek olacağı ve sayının bu kadar yüksek olacağını hiç tahmin etmiyordum.

Türkiye'deki binlerce örneği ve forumlarda yazan sayfalarca yazıları görünce merak ettim ve dünya'da bu şanzımanın durumu nedir diye başladım araştırmaya.

Birde ne göreyim; Almanya'da servislerde ücret almadan tamiri gerçekleştiriliyor. ABD,Çin'de ve Avustralya'da garanti süresi 10 seneye çıkarılmış.Bunun gibi tüketici yanlısı uygulamaların olduğu onlarca ülke var. Bizim ülkemizde ise tamamen distribütörün uygulamasına ve vicdanına bırakılmış bir durum söz konusu.

İlk önce konuyla ilgili olarak AVEK'e mail attım ve konu hakkında bana bilgi verilmesini rica ettim. Bana bu tutarı ödemem gerektiği söylendi. Yapılacak hiçbir şey yokmuş. Kendilerinden bu arızanın kullanıcı hatası olup olmadığına dair yazı istedim. Yine mail bile atmadan telefonda bana bilgi verdiler. Bu arada kesinlikle yazılı bir döküman göndermiyorlar. Mail ile yanıt vermenizi istiyorum diyorum, hooop 2 dakika sonra arıyorlar. Mail atın aramayın diyorum, mail atamayız yetkimiz yok diyorlar.

Bu arada aracın hata kodunun anlamı mekatronik ünitesinin hidrolik sıvısının keçesinin patlayarak boşalması ve buna bağlı olarak ünitenin zarar görmesi. Bunu bir kullanıcının yapması için aracı bir tepeden tam o ünitenin üstüne gelecek şekilde bir kayaya isabet ettirmesi gerekiyor. Altı vurularak falan yapılabilecek bir iş değil. Tamamen üretim ve malzeme hatası.

Yılmadım, üşenmedim ve bıkmadım! Doğuş otomotiv grubuna yazdım. Hiçbir cevap gelmedi. Oradan cevap geleceği yerde bana Avek'ten dönüş yaptılar. Demek ki mailim ulaştı ama yeterli etkiyi göstermedi.

Bu işi Türkiye'deki düzenle haksız yere ödeme yaparak çözebilmekten başka hiçbir çaremin kalmadığını anladım. Artık parayı göndermekten başka çarem kalmadığını düşündüğümde aklıma şu geldi. YAHU BEN BU PARAYI KOLAY KAZANMIYORUM Kİ ! hakkımı şimdi aramam lazım.Sonuna kadar direnmezsem benden tabiki parayı alırlar.

Yurtdışı forumlara, facebook sayfalarına üye olup araştırmaya başladım. Sonra bir farkettim ki millet oralarda mailler atıp çözüyor. Ben neden yapamayayım dedim başladım mail metnini hazırlamaya. Özelden talep edilerse mail metninin türkçe ve ingilizcesini isteyenle paylaşırım.

Maili hazırlayıp şirketimin çalıştığı bir tercüme bürosuna gönderdim ve İngilizce'ye çevirisini profesyonelce yaptırdım.

Buraya kadar herşey güzel, yaşadığım problemleri tek tek yazdım. Gerek hata kodunun ekran görüntüsü gerekse daha önce yaptığım ödemelerin proformaları, hatta benden istenen ödemenin ön proforma bilgisini de jpeg olarak ekine iliştirdim. Mail ok ama kime göndereceğim, mail adreslerini nasıl bulacağım?

Mail adreslerini bulmak konusunda ne yalan söyleyeyim çok zorlandım. Yetkili kişinin ismini buluyorsun ama maili nasıl yazılır onu bilmiyorsun. İlk önce isimleri buldum sonra şirketin ( AUDİ AG, VW vb gibi ) mail adreslerinin nasıl yazıldığını araştırdım internettin. Hepsini 2 haftada teker teker araştırıp bir liste oluşturdum. Bu listeyide özelden isteyen ihtiyacı olan forum üyelerine gönderebilirim.

Başladım mail atmaya yurtdışına. Mailde kimler yokki cc de VW yönetim kurulu, Audi almanya teknik müdürleri, pazarlama müdürleri, bölge satış müdürleri vb gibi. Hemen dönüş aldım ve bana yazılı olarak konuyla ilgili olarak ülke distrübütörümüz Doğuş Otomotiv'in bana dönüş yapacağını ilettiler.

Benim mailim ile cevap vermeyen Doğuş bana hemen geri döndü. Avek ile görüşeceklerini, onların bana dönüş yapacağını iletti. Tabi her zamanki gibi telefon ile. YAZILI HİÇBİR ŞEY YOK.

Sonra Avek aradı ve şanzıman tamiri için her masraf kaleminde % 70 lik indirim hakkını elde ettiğimi ancak tek şartlarının aracımın son bakımının yetkili serviste olmadığı için 90 bin bakımının ücretli olarak kendilerinde yapılması gerektiğini ilettiler. Yani bana indirim yapacaklar ancak indirim yaptıkları tutar kadar parayı benden 90 bin bakım adı altında yine alacaklar.

Direndim ve pes etmedim. Bu durumuda ekleyerek yurtdışına yine mail attım. Benimle ilgilendiler ancak benden bu şartı talep ediyorlar, bana şantaj yapıyorlar dedim.

Ayrıca tam bu yazışmalar geçerken aracımı servisten çıkarmak istedim. Bana aracımı gönderin yazışmalar devam etsin dedim. Ancak onlar benim oraya gelip evrakları imzalamadan aracımı alamayacağımı söylediler bana. Nasıl yani? her Audi kullanıcısı aracını şahsen gelip alıyor mu dedim? Böyle bir zorunluluk mu var? Ayrıca bana imzalatacağınız evrakları görmek istiyorum bana inceden bildirir misiniz lütfen dedim. Hiçbir cevap gelmedi. Telefonla aradılar gelip bu evrakları imzalamazsanız aracını çıkaramazsınız dediler. Ayrıca bu işlemi kısa zamanda çözmezsem yetkili serviste kaldığı süre için aracıma günlük ( 185 tl ) otopark ücreti yansıtılabileceğini de nazik bir dil ile ilettiler!

Aracım resmen bilmediğim evrakları imzalamayı reddettiğim için yetkili serviste rehin kaldı!

Üşenmedim tekrar yurtdışına mail attım.Benden böyle böyle para istiyorlar, evrakları göstermiyorlar, aracımı rehin bıraktılar, ruhsatlı arabama el koydular diye. Ben bir audi kullanıcısı olarak tüm avrupa'da yetkili servis olarak kabul edilen Bosch Car Service götürdüğüm için Türkiye'de bu çirkin hareketlere ve haksızlıklara uğruyorum diye.

Tüm Avrupa'da yetkili servis olarak kabul edile Bosch nedense sadece Türkiye'de yetkili servis olarak sayılmıyordu!

Bu sefer mail listesine hem yurtdışı ekibini ( Audi AG, VW, BOSCH CAR SERVICE ) hemde cc ye Türkiye Doğuş Otomotiv yetkililerini koydum.

En sonunda beni AVEK'ten aradılar ve aracımın parçalarının almanya'dan kendilerine ulaştığını, tüm hizmetlerin tamamen ücretsiz olacağını ilettiler ve eklediler " Yanlış anlamazsanız xxx bey, aracınızı yapıyoruz ve bu durumda daha fazla yurtdışına mail atmanıza gerek kalmadı"

Tam 40 gün 40 gece süren bu hikayem yurtdışından gelen emirler hiçbir ücret ödemeden yapılan tamirat, ikinci kez ücretsiz yapılan 90 bin bakım ile son buldu.

Mutlu bir son yaşandı ancak benim yaşadığım stres, orta direk bir türk genci olarak koca vw grubuna karşı mail ile direnmem, günlerce gecelerce bu iş bana kaça patlayacak? Lanet olsun nereden aldım bu arabayı? benim yaşadığım sıkıntıların çözümü var mı? Örnek var mı yaşanmış? vb gibi saatlerimi ve en önemlisi huzurumu kaçıran bu süreci artık hatırlamak bile istemiyorum.

Burada bunları paylaşmamın sebebi ise benim gibi zor durumlara düşüp, kritik dönemde bir çıkış noktası arayan dsg mağdurlarına elimden geldiğince yaşadıklarımı anlatıp yardımcı olabilmektir.

Ben artık yıldızlara yükseldim http://mbclubtr.com/images/smilies/smile.png Gururla şu an bakımını yaptırdığım, bozukluklarını bildiğim, eksikliklerini liste haline getirip önümdeki beş yılı adadığım, bana en sevdiğim 80 leri hatırlatan '87 model 250 TD W124 sahibiyim.

Saygılarımla,

mert18
28 01 2016, 14:56
azmin sonu. bizim ülkemizde kaç kişi var acaba bu kadar duyarlı olup hakkını arayacak. şiir gibi okudum resmen.helal olsun arkadaşa.

otansev
28 01 2016, 15:16
Merhabalar
Yazınızı bir solukta okudum ve takdirle karşıladım.Maalesefki ülkemizde hakkımızı armayı pek bilmiyoruz sonuçtada her konuda yetkili servislere boyun eğer hale geliyor olmadık ücretler ödüyoruz.
Yazınızın hepimize güzel bir örnek olması dileklerimle.Eğer hepimiz sizin gibi hakkımızı ararsak her marka üreticileri ve yetkili servisleri bu kadar kolay at oynatamazlar.
Kaleminize sağlık
İyi sürüşler dilerim.
Istanbul'dan selamlar

Stanced386
28 01 2016, 15:22
mail listesini almak lazım birgün lazım olur.

REC
28 01 2016, 17:02
Tek solukta keyifle okudum. Tebrik ederim.

burakkaya
28 01 2016, 17:35
Azmin sonu tebrik ederim.

etab5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

efeozyurt
28 01 2016, 17:40
Bu konuda bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim emeğinizin karşılığını almanıza sevindim benim gibi aynı konudan mustarip olanlarla yazdığınız mail adreslerini ve mail metinlerini paylaşırsanız sevinirim

kitbuka
28 01 2016, 17:41
Arkadaşım şu anda aynı sorunlarla boğuşuyor 2013 passat dsg ile , sizi tebrik ediyorum

mapengineer
28 01 2016, 18:13
Tebrik ederim.. 2015 in temmuzun da heyecanla aldığım 1.4 tsi passatimi daha 10 gün kullanamadan 17 gün serviste kalarak klima arızasinin giderilememesi sonucunda bende sizin gibi Almanya ya 3 4 kez mail gönderdim. Ama ben sizin kadar direnemedim. Üstelik servisin mağduriyetime karşılık yıllık bakımı ücretsiz vermesine karşılık distribütör firmanin mahkeme yoluna giderseniz servisin yapmış olduğu jesti geri alırız tehdidiyle karşılaştım. Bunlar yakışık almayan davranışlar. Müşteri memnuniyetini bu tavırlarla ve bu sömürü düzeniyle sağlamalari mümkün değil zaten. Unutmayın ki sürekli en çok araç satan bir firma bile zor durumlarda kalabildigini gördük.
Sonuç olarak passat çok hoşuma gitse ve severek kullandığım bir araç olsa bile çok net bir şekilde passattan sonra vw marka aracım olmayacak..

snstan
28 01 2016, 18:15
arkadaşlar bu yazıyı mbclup forumda dolaşırken okudum aracın sahibi bu süreçtan sonra aracını satıp mercedes almış...

OnderS
28 01 2016, 18:18
Sizi tebrik ediyorum. herkesin sergiliyemiyeceği bir dirayetle savaşmışsınız. hala dsg sorunsuz diyen kullanıcıyla alakalı diyen arkadaşların bi okuması gerekiyor. manuel passat aldığım için memnunum ama bunu okuyunca manuel almakla ne ladar doğru tercih yaptığımı tekrar anlıyorum.

Tnsblgn
28 01 2016, 19:45
Arkadaşlar anlamadığınız bir konu var vw gurubu diğerlerinin neredeyse 5 katı fazla satıyor. Tabi ki bu tür sorunlar çıkacak. Diğer markalarda inanın fazlası var azı yok. Araçlarınızın ve DSG nin kıymetini bilin. En muazzam şanzıman sistemine sahip araçları kullanıyorsunuz. Benim gibi satıp manuel megana binmek zorunda kalırsanız bir gün (bu arada sorun yaşadığım için değil dsg li passatım çabuk ve iyi fiyata satıldığı için, iyi bir araç olmasının yanında iyi bir yatırım aracı olması sebebiyle, ev almak için sattım) arabanızı ve dsg nin kıymetini acı bir şekil de anlarsınız.

ekonomistt
28 01 2016, 19:51
Herzaman ki gibi işler iyi giderken can ciğer, işler terse dönünce kanlı bıçaklı olmayı kendisine yakıştıran, insanlardan kamyonla para alıp sattıkları malların arkasında durmayan tam anlamıyla bir Doğuş oto klasiği. Allah kimseyi ellerine düşürmesin, düşürdüklerini de tez zamanda kurtarsın.


Sent from my iPhone using Tapatalk

koray02
28 01 2016, 20:04
Dogus otoyu dize getirmissiniz tebrikler... vag grubu isterse çinde abd de 10yil garanti vermesinde gorelim onlari...ama bizim gibi 2. Ve 3. Dunya ulkelerinde 2yil garantiyi kaktiriyorlar sonra da bizlerden para kopariyorlar tabi bunun icin dogus oto da vag grubu icin bulunmaz nimet hepimizi yolunacak kaz gibi goruyorlar...

kadyr
28 01 2016, 21:13
adama helal olsun uğraşmış. ama sizler ne yapıyorsunuz? hala dsg araca para verip doğuşa kendinizi mecbur bırakıyorsunuz. ben dsg aracımı sattım kurtuldum hemde 350 tl ye mekatronik kavramasını hallettiğim halde. ben mecburmuyum o parayı vermeye. düzgün mal yapamıyorsan arkasında duracaksın onunlamı uğraşacam.araba dediğin sorunsuz olur.her zaman yolda kalma korkusu olmaz

_Ata_
28 01 2016, 21:32
Tebrik ediyorum sizi keşke herkes sizin gibi hakkını arasa bunlarda bu kadar kolay para kazanmasa..

ekonomistt
28 01 2016, 22:31
Burada şu ayırımı da doğru yapmak lazım, VW aslında ürettiği her bir civatanın arkasında duruyor, benimde başımdan benzer bir olay geçti Almanya ile iletişime geçilince hemen gerekeni yapıyorlar. Sıkıntı maalesef Türkiye dağıtıcısı olan firmanın herhangi bir zararı da olmamasına rağmen aç gözlülük ile müşteriden ne kopartırım hinliğine girmesi. VW ve Doğuş'u bu noktada birbirlerinden ayırmak gerekir.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Tripanazomi
29 01 2016, 00:08
Takdir etmemek mümkün değil

Benim anlamadığım diğer ülkeler konuyu söke söke garanti kapsamına alırdırırken, VW nin 2 yıldır pazar lideri olduğu ve ciddi miktarda satış yaptığı bir pazarda; devletimiz vatandaşlarının madur olmaması için nasıl oluyorda baskı kurmaz.
elbette biliyorum ne kadar servis o kadar KDV ,ÖTV ödenip kasaya girecek ama bu kadar da vicdansızlık olmaz ki bu para milli servet , hesap bilmiyorlar mı bu vergi denetimcileri ( cari açık ne demek vb)

Esas başarı bence konuyla ilgili gidilebilecek yerlere başvura bulunup TR de bu işin farkına varılmasını , onlarca araç satıp para kazanan VW nin , çok değil sadece diğer ülke vatandaşlarına tanınan haklardan fazla birşey istemediğimizi anlatıp uygulatabilmek olmalı.

Bunu hamili kart yakinimdir şeklinde olmadan adam gibi anlatabileceğimiz bir merci yok mudur ?

Mesela neden 2 yıl garanti alıyoruz neden 3 yıl değil. 2002 yılında polo tdi trendline teslim aldıktan sonra şoke olmuştum çünkü o zaman kanun gereği 1 yıl garanti vermişlerdi. şimdi 2 yıl garanti veriyor, yapın şunu en azından 3 yıl , koreliler bile o araçlara 5 yıl garanti veriyor; toyota 3 yıldan 5 yıla 200 USD ye uzatmıştı bir zamanlar , en azından 3 yıl tüm araçlar için üretim hatalarına karşı garanti istense ( kanunen) tüm tüketiciler bir nebze olsun korunmuş olmaz mı ?

saygılar

REC
29 01 2016, 06:13
...

Mesela neden 2 yıl garanti alıyoruz neden 3 yıl değil. 2002 yılında polo tdi trendline teslim aldıktan sonra şoke olmuştum çünkü o zaman kanun gereği 1 yıl garanti vermişlerdi. şimdi 2 yıl garanti veriyor, yapın şunu en azından 3 yıl , koreliler bile o araçlara 5 yıl garanti veriyor; toyota 3 yıldan 5 yıla 200 USD ye uzatmıştı bir zamanlar , en azından 3 yıl tüm araçlar için üretim hatalarına karşı garanti istense ( kanunen) tüm tüketiciler bir nebze olsun korunmuş olmaz mı ?

saygılar

Sorun şu ki; garanti asla bir çözüm değil. Çünkü sorun ne olursa olsun ücret talep etmek için kasıtlı olarak ''Kullanıcı hatası'' yaftası yapıştırılıyor ve kullanıcı mağdur ediliyor. Şu halde çözüm garanti değil ''Zihniyet''

Zihniyet değişmediği sürece garanti hiçbir zaman tek başına bir anlam ifade etmeyecektir. Dilerseniz 12 yıl garanti versinler. Ne fark eder? Hiçbir şey; çünkü her problem kullanıcı hatası(!)

Sadece VW'de değil. Farklı markalarda da bu durum böyle. Hatta ekstra para ödeyip garanti uzatma konusu bazı markalarda tam bir safsata. Garanti uzatınca resmen aracınızı aldığınız şirket dışında farklı şahıslarla anlaşma imzalatıyorlar size (bir nevi sigorta gibi düşünün) ve problem ne olursa olsun aldığınız yanıt aynı ''Bu durum ekstra garantiye girmiyor''

Dediğim gibi mesele garanti değil, zihniyet.

Kosovalı
29 01 2016, 10:36
1 yılını doldurduğundan aracım henüz 5000 km de iken ilk servis bakımına girdim. Rutin bakım için 600 küsür tl para ödedim. Zaten yılda 15000 km yapamıyorum. Bu sefer 15.000 km dolduğunda ikinci bakıma gitmeyi düşünüyorum. Garanti bitti diye benim aracım Murat 124 olmayacağı gibi, garantide kaldığında da bir helikopter olmayacak sonuçta.

Baltax
29 01 2016, 11:24
Daha önce de başka başlıklarda da konuşuldu bunlar: DSG li araba almak (http://www.passatturkiye.com/sanziman-ve-aktarma/14509-dsg-li-araba-almak.html#post393605)
Adamlar Facebook da sayfa açmışlar: DSG Gaerbox Problems (https://www.facebook.com/DSG-GearBox-Problems-171892302907958/)

snstan
29 01 2016, 13:01
arkadaşlar mbclup linkini veriyorum mail listesini ordan rica ederseniz verebilir sanınırım.
http://mbclubtr.com/otomobil-danisma/33143-dsg-sanziman-vw-grubu-vag-ve-dogus-grubu-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler-gercekler.html

Yavuz Selim
29 01 2016, 15:27
Geçen sene ben de benzer durumlar için hem doğuş oto ile çözemediğim için Almanya VW ile iletişime geçtim. Ancak bana verilen cevap Doğuş oto ile görüşün oldu. Arabasına göre muamele bence...

ETO77
31 01 2016, 11:04
Yapmış olduğunuz mücadeleden dolayı ayrıca vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim hocam film gibi valla inşallah böyle bir durumla karşılaşmayız yüreğinize sağlık

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

berkanenes
31 01 2016, 11:38
Tebrik ediyorum sizi hakketen hakkınızı sonuna kadar savunmuşsunuz. Kimse bu kadar yapamazdı. Demek çözüm " ÜST " makamlara durumu iletmek ben bunu anladım