PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Start stop Sistemi Zararlı mı?



ilkemutluer
04 12 2015, 16:35
Onno Usta, sorularınızı yanıtlamaya devam ediyor.Yeni nesil turbo beslemeli dizel veya benzinli motora sahip araçlarda ilk çalıştırma ve stop etme sırasında yaklaşık 1-2 dakika bekleyerek turbonun ömrünü kısaltmamış olduğunu duydum. Ancak start stop sistemli araçların kırmızı ışıkta veya yoğun trafikte sürekli durup kalkması halinde sürekli durup çalışan motorun iç parçaları zarar görmez mi? Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
İlhan Arslan
Sayın İlhan Arslan
Turbo motorların stop edilmesi ile ilgili bekleme süreleri yetersiz açıklanmış bir konudur. Şehir içi trafiğinde araç park için durduğunda veya trafikte düşük hızlarla seyrettiğinde turbo zaten devrede değildir. Turbonın çalışması ve türbinin 60.000 devre ulaşması için motorun da devirlenmesi (Mesela 1800 d/d'yi geçmesi) gerekiyor.
Performanslı kullanımlardan sonra araç durduğu zaman turbonun kanatçıkları hemen duramayacağı için rölantide biraz bekleyip turbonun yağlanmasını sağlamakta yarar var. Sonuç yoğun trafikte veya ışıklarda devreye giren start stop sistemi motor tarafından kontrol edilir. İşletim sistem, motorda turbo basıncını ve motora hava akışını kontrol ederek bir tehlike tespit ettiğinde ise kendini korumaya alır.

Bana gayet mantıklı geldi bu cevap