PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dolar Neden 3 Lira Oldu?



Murat Sarı
16 09 2015, 09:41
http://borsanasiloynanir.co/file/dolar-neden-3-lira-oldu.jpg

Dolar, 3 lira olacak mı, ne zaman olacak konuşmaları yapılırken beklenen oldu ve kur, 3 seviyesini gördü. Görmekle de kalmadı ve 3 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Rekor seviyelerin üst üste gelmesi sonucunda da Dolar/TL 4 lira olur mu, tartışılmaya başladı. Eylül ayının ilk haftasında tarihinde ilk kez 3 seviyesinin üzerini gören kur, yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. 3 üzeri rekorların gelmeye devam etmesi bekleniyor.

Yurt içinde siyasi belirsizlik ve terör olayları nedeniyle; yurt dışında ise FED’in faiz artırımı, Türk lirasının değer kaybetmesine neden oluyor. Başta Amerikan doları olmakla birlikte dövizler karşısında düşüşler sürüyor. En büyük düşüş ise İsviçre frangı karşısında yaşandı ve yılbaşında 2,608 lira olan frank, Ağustos ayı sonunda 3,041 liraya yükseldi. Uzmanlar, Türk lirasının Reel Efektif Kur Endeksi’nde yaşadığı değer kaybını ve nedenlerini dile getiriyorlar.

Türk lirasının, diğer ülke para birimleri karşısında gerçek değerini gösteren Reel Efektif Kur Endeksi’nin 2003 yılı ortalaması 100’dü. Ağustos ayında ise 95.09’a düşerek 2003 yılı Nisan ayından bu yana görülen en düşük değerini kaydetti. Bu durumun sürpriz olmadığını belirten uzmanlar, cari açığın buna neden olduğunu dile getiriyorlar. Ayrıca bu durumun etkilerinin de artan maliyetler, enflasyon, güvensizlik, döviz borçlusu şirketlerin bilanço zararları olarak görüleceği belirtiliyor.


Doların 3 lira sınırına tekrardan geldiği 4 Eylül günü, yükselişin nedenleri, beklentileri aşan enflasyon, risklerin yükselmesi, gelişen ülke para birimlerinin durumu, EUR/USD paritesinin düşüşü olarak gösterildi. Türkiye’de enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklaması sonrasında dolardaki yükseliş ivme kazandı ve kur yeniden 3 lira sınırına dayandı. Ardından ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi ve hedeflenen seviyeye yaklaşan işsizlik oranları, doların güç kazanmasını sağladı. Kur bu şekilde 3 seviyesinin üzerine çıkarak yeni rekorları beraberinde getirdi.
Türkiye’de artan siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler de kurun yükselişini destekleyen en önemli etkenler arasında. 3 Eylül itibariyle son iki işlem gününde Türkiye’nin risk primi, % 8,1 oranında arttı. Bu seviye ile Türkiye, gelişen ülkeler içinde en kötü performansa imza atmış oldu.

Kurda görülen rekor seviyelerde cari açığın son derece önemli bir etkisi olduğuna değinen uzmanlara göre ekonomi politikası akıllı yönetilen ülkeler, büyük cari açıklar vermez. Eğer vermişse bile bu açığı kontrollü bir şekilde kapatma yoluna giderler. Ülkemizde bu iki durumunda söz konusu olmadığını dile getiren uzmanlar, kurda sert artışların gelmesinin gayet normal olduğunu söylüyor. Cari açığın, % 9,7’ye gelmesiyle, dolar/TL kurunda 3 seviyesinin görülmesi durumunun rahatlıkla açıklanabileceği dile getirildi.
Borsanasiloynanir.co (http://borsanasiloynanir.co/dolar-neden-3-lira-oldu/)